16/12-22 Tapeteista taas / Again of wallpapers

Taas vähän tapettisulkeisia. Tapetteihin höpsähtäneellä pyörivät tapetit jo melkein unissakin. Kävin tekemässä tuossa syksyllä vähän erikoista hommaa. Nimittäin ihan työpajassa irrottelemassa tapetteja toisistaan. Meillä ei ole tarkoitus repiä kaikkia seiniä jokaisesta huoneesta auki, mutta sen verran talon historiakerrostumat kiinnostavat, että haluan dokumentoida mahdollisuuksien mukaan joka huoneen tapettikerrostumat eräänlaiseksi selailuarkistoksi. Siksi ajelin ihan Forssaan asti oppimaan parhaat niksit miten tapettikakun kerrokset kuoritaan irti toisistaan.

Noin periaatteessa yhteen liisteröityjen paperikerrosten irrottaminen on suht helppoa. Liotellaan vain vedessä niin liisteri liukenee irti. Vanhat tapetit ovat kumminkin vähän eri juttu koska niissä on käytetty painovärejä jotka voivat liueta veteen. Lisäksi täytyy varoa tapetin pintaa ettei se vioitu liikaa. Hopea- ja kultavärit yleensä liukenevat veteen joten sellaiset saattaa olla viisaampi yrittää hauduttaa irti liotuksen sijaan. Puuha on melko aikaavievää, mutta se kannattaa sillä kerrosten alta voi paljastua upeita tapettiaarteita jotka puhuttelevat etenkin tällaista historia-nörttiä kuin minä. Näillä konsteilla sain vihdoin esiin ruokailuhuoneemme kaksi mysteeristä tapettikerrosta josta olin onnistunut aiemmin ottamaan esiin vain pieniä palasia. Yhden päivän työpajassa näin myös muiden kurssilaisten huikeita tapettiaarteita joita yhdessä ihasteltiin niiden pala palalta paljastuessa kerrosten alta. Hirmu jännää, vähän salaperäistäkin puuhaa. Loput ruokailuhuoneen tapetit näet täältä aiemmasta postauksesta.

Tiesittekö muuten että nykyään voi myös teettää tapetteja vanhan mallin mukaan. Kun tapettia on tallella riittävän suuri pala, sen malli voidaan skannata ja tulostaa halutunlaiselle tapettipaperille. Näin on mahdollista saada vanhaan taloon uusi, mutta täysin vanhan mallin mukainen tapetti. Tämä ei ole maksettu mainos, mutta näitä kursseja järjestää ja tapetteja valmistaa Wirkkala Wallpaper/ Culturelli Oy Forssassa. Suosittelen lämpimästi!

Let’s have more wallpaper stuff. I’m kind of geeked about wallpapers now, almost in my dreams too. Earlier in the Autumn I participated unusual workshop, for separating wallpaper layers. We are not planning of ripping off all old wallpapers from our house, but I am interested to find out the timeline of the house, so I have to open walls atleast little bit so that I can see what kind of wallpapers they used. I want to document them into some sort of viewing book. For that reason i made a little trip to Forssa to learn best tricks to peel layers and layers of wallpapers from each other.

Basically separating paper layers from each other is quite simple. Just soak them in water to solve the wallpaper paste. However old wallpapers are a bit more trickier than that because of the paints they used to print them. Also has to be carefull not to damage the surface too much. Silver and gold paints usually wash off with water, so it might be best to try to solve the paste with damp rags rather than to soak in water. All of this is quite time consuming, but it’s worth it, because this might reveal wallpaper treasures, which are quite exciting for a history nerd like me. With these methods I was able to reveal two mystery wallpapers from our diningroom, which I was previously able to get only small glimpses of. During this one day workshop, I also saw lots of fabulous wallpapers from others. It was very exciting, almost mysterious really. Rest of the dining room wallpapers you will find from this earlier post.

Did you knew that these days it’s also possible to have wallpapers tailor made. If you have big enough fragment of old wallpaper, you can have it scanned and printed onto wallpaper of your preference. This way you can actually have original wallpapers back on your old house. this is not payed add, but in Finland there is atleast one company Wirkkala Wallpaper/Culturelli Oy doing these in Forssa. I am sure you can source similar companies all over the world. I think Spoonflower does them aswell.

Liotus / Soaking
Haudutus / With damp rags
Tämä alin tapettikerros on kyllä ikuisesti suosikkini. /
This oldest wallpaper is definitely my all-time favourite.
Vanhimman tapetin päällä oli paikoitellen kerros sanomalehteä. /
Ontop the oldest wallpaper was newspapers.

Toiseksi vanhimmaksi tapetiksi paljastui tämä sinisen ja harmaan sävyinen lehväkuvio. /
Second oldest wallpaper is this blue and gray leaf motif.
Tämä epämääräinen tapettikerros on todellakin tapettia. Röpöpintaista ja metallinhohtoista. /
This unusual looking paper is indeed wallpaper. Structured and with metalling sheen.
Neljäs kerros tapettia on tämä roosansävyinen. Kultaiset konfetit liukenivat lähes kokonaan liotuksessa. Onneksi tätä on minulla tallessa useita paloja. /
Fourth layer of wallpaper is this rose coloured. Golden confetti print came off almost completely in soaking. Thankfully I have more of this.
Nämä eivät näytä oikein miltään, mutta kyllä nämäkin tapetteja ovat. Isompi pala on hennon vaaleanpunaista söhrytapettia jotka olivat muodissa jossain vaiheessa. Sen päällä on hennon vaaleanvihreää tapettia. Valitettavasti molemmat palat ovat melko likaisia sillä ne on otettu ikkunan alapuolelta jossa on luultavasti ollut ruokapöytä tms joten se alue on melko nuhraantunut. Nämä ovat pikkuhuoneesta jota parhaillaan remontoimme. /
These don’t look much, but they are wallpapers too. Larger piece is very very light pink in messy looking print, which were in fashion at some era. Ontop of that is pale green wallpaper. Unfortunately both pieces are pretty dirty. These came from under the window, where possibly was dining table. So that area got quite dirty over tim
e. These are from little room which we are currently renovating.

2 Comments Add yours

  1. Elli says:

    Olipa kiva löytää sun blogi! ❤️

    1. Rhia says:

      Elli – No olipa kiva että löysit tänne, kun ei tullut puheeksi aiemmin. :)

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.