Fast DIY

on


Useiden keskeneräisten tuunausten odotellessa valmistumistaan (ohutta lankaa on hidas virkata…) tein tällaisen nopean pikkutuunauksen joka on helppo toteuttaa takkiin, tunikaan, kauluspaitaan, neuleeseen jne. Tämä 60-luvun inspiroima vaatemalli näyttää parhaimmalta jos vaate on riittävän leveä vyötärön kohdalta niin että takaosa jää löysästi roikkumaan. Tulette näkemään tämän käytössä keväämmällä kun ilmat lämpenevät.

1. Otetaan yksi lepakkohihainen vaate, esim villakankainen kirpparitakki kuten kuvissa.

2. Tehdään sivuihin etupuolelle vyönaukot napinläpitekniikalla. Itse tein kankaalla huolitellut napinlävet, mutta tavallinenkin koneen tekemä perus-napinläpi käy. Tee napinlävistä riittävän isot että valitsemasi vyö mahtuu niistä läpi.


3. Jos et omista sopivaa vyötä, voit tehdä sen vaatteeseen sopivasta k
ankaasta tai valmiista nauhasta. Minä valitsin tilkkulaatikosta joustavaa satiinia, joka oli äärimmäisen epäsopivaa kangasta kyseiseen projektiin. Liukasta ja huonosti silittyvää, menee todennäköisesti vaihtoon heti kun löydän paremman kankaan. Jos vaate on riittävän pitkä voi vyön tehdä myös helmasta leikatusta kangassuikaleesta.

4. Jos vyö on painava tai liukasta materiaalia, kannattaa taakse vaatteen sisäpuolelle tehdä vyönlenkit pitämään vyö paremmin paikallaan. Voit ommella ne langalla käsin tai tehdä ne kankaasta.

5. Pujotetaan vyö sisäpuolen vyöntampeista ja etuosan aukoista, solmitaan edestä. Valmis! Vyö kulkee siis selkäpuolella piilossa takin sisällä ja etupuolella näkyvissä. Asusta mielesi mukaan. Löysälinjainen yläosa sopii hyvin tiukan alaosan kanssa (kynähame/pillifarkut jne).

***EDIT – Otathan huomioon että jos taakse tulee vyönlenkit ei takaosa enää roiku yhtä vapaasti kuin kuvan takissa. Asiaa auttaa tietysti pidemmät lenkit. ***


IN ENGLISH
While waiting for several unfinished projects (thin thread is slow to crochet) I made this fast DIY-project which is easy to do on coat, blouse, cardigan or tunic that has bat sleeves. This 60’s inspired style looks best if garment is loose enough around waist so it hangs loose on backside. You will see this in use in spring when it gets warmer.

1. Take one bat sleeved garment, f.ex thrifted wool coat like in photos.

2. Make button holes on both sides at front. I trimmed button holes with fabric but you can use ordinary machine-made button hole. Make sure holes are big enough for the belt you chose.

3. If you don’t have suitable belt, you can make it from fabric or ribbon. I chose shiny strechy satin from my rag bag. Extremely bad choise, too slippery and doesn’t iron very well. I have to replace it later when I find more suitable material for it. If garment is long enough you can make belt also by cutting strip off the hem and using that.

4. If belt is heavy or slippery material, it is best to make belt loops inside the coat backside to hold it up better. You can make them from fabric or sew them with thread.

5. Slip belt through backside loops and frontside holes and tie it in front. Finished! Belt goes inside jacket on the back and is visible in front. Accessorize with what ever you like. Loose top/coat looks best with tight bottom, like pencil skirt or tight jeans.

***EDIT – Please, notice that if you put belt loops on backside it doesn’t stay as loose as in the photo. Longer loops help a bit. ***