11/12-20 Edwardiaaninen puvusto / Edwardian wardrobe

Olen viimeaikoina postannut paljon siitä että vaatekaappini on jonkinlaisessa jatkuvassa muutostilassa. Olen taas saanut intoa pukeutua vintage-tyyliin, mutta vanhat aarteet eivät enää mahdu eikä uusia tule vastaan jatkuvalla syötöllä. Niinpä pitää ommella tai tuunata uusia vaatteita.

No, helpommin sanottu kuin tehty. Työlistalla on monenmoista kuten villakankainen talvitakki, arkimekko tai pari, pitkähihainen pusero, neulepusero jne. Eivät ne tahdo valmistua itsekseen ja aloittaminen on vaikeaa. Valmiiksi saamisesta puhumattakaan.

Olen kuitenkin tehnyt vaatekaappiin valmiiksi jo tilaa hankkiutumalla eroon isosta kasasta vaatteita, jotka eivät ole mahtuneet päälle aikoihin, joskohta ikinä, mutta joita olen hillonnut vuosia syystä tai toisesta. Useimmin tunnesyistä tai siksi että vaate on niin kaunis. No mitta tuli sen suhteen täyteen ja pistin niitä vihdoinkin eteenpäin kiertoon. Nyt pitäisi sitten alkaa keräämään uutta puvustoa.

Tällä hetkellä eniten viehättää 1930-luvun lisäksi ns. edwardiaaninen tyyli eli 1900-luvun alun vaatetus. Kahdessa vuosikymmenessä muoti ehti muuttua todella paljon, joten aikakaudelta löytyy paljon tyylejä joista ammentaa inspiraatiota. Itseänikiinnostaa eniten tällä hetkellä ohuet koristeelliset puserot joko kapeilla hihoilla tai muhkeilla ranteesta rypytetyillä hihoilla. Pidän myös A-linjaisista nilkkapituisista hameista. 1910-luvun tyyli oli jo pelkistetympää, helmat kapeampia ja lyhyempiä kuin edellisellä vuosikymmenellä.

Olen hankkinut jo ohutta puuvillavoileeta puseroa varten ja kangasvarastoista löytyy erilaisia villakankaita hameita varten. Toistaiseksi olen kuitenkin tyytynyt haaveilemaan ja etsimään inspiraatiota Instagramista (suosikkini edwardiaanisista pukeutujista), Youtubesta (suosikki vintage-ompelija) ja Pinterestistä (oma edwardiaaninen inspiraatio taulu).

Jos pidit tästä postauksesta, saatat tykätä myöskin Gibson girl-puserostani tai Edwardiaanisesta pitsi-miehusta-aarteesta.

Recently I have been posting a lot about how my wardrobe is in some sort of flux at the moment. I’ve got little bit of my vintage-style mojo back, but my old treasures don’t fit me anymore and I don’t really find more vintage to wear all the time. So I have to sew or renovate new clothes.

Well, it’s easier said than done. I have so much on my sewing list, like wool winter coat, couple everyday dresses, longsleeved blouse, knit jumper etc. They don’t, funny enough, make themselves and starting to make something is so difficult. Not to mention actually finishing something.

However I have managed to make some room to my closets for new stuff, by getting rid of quite a big pile of garments which didn’t fit me for long time, if ever, but which I have been stashing for one reason or another. Mostly for sentimental reasons or because the garment was so darn pretty. I finally was ready to let them go and sold them forward. Now I should start putting my new wardrobe together.

At the moment, in addition to 1930’s, I am drawn towards Edwardian style, so early 1900’s. Fashion changed a lot in 20 years, so there is many different styles to draw inspiration from. I admire those sheer decorative blouses with narrow or bishop sleeves. I also love A-line skirts down to ankles. 1910’s fashion was already more simple, hems narrower and shorter than previous decade.

I already have white cotton voilee for the blouse and several wool fabrics stashed for skirts. But so far I have been just dreaming and searching inspiration from Instagram (my favourite Edwardian), Youtube (my favourite vintage sewist) and Pinterest (my edwardian inspiration board)

If you enjoyed this post, you might also like my Gibson girl-shirtwaist or my Edwardian lace bodice treasure.

Yllä olevan luonnoksen oikeanpuolimmainen asu on tässä. Kuva on otettu 3,5 vuotta sitten ja valitettavasti se ei ole juurikaan edennyt tästä vaiheesta. Hame on valmis, mutta epäilen mahtuuko enää päälle. Puseron kirjailu jäi kesken eikä enää mahdu. Takin hihat ja samettiraidat ovat valmiit. Hihat, vuori ja kaulus on kiinnittämättä ja vyö on kesken. /
Outfit from the top right sketch is here. Photo’s been taken 3,5 years ago and unfortunately it’s not much more finished than this. Skirt is ready, but I doubt if it fits anymore. Blouse embroidery never got finished and it does not fit anymore. Coat sleeves and velvet decor are ready. Sleeves, lining and collar needs to be sewn to the bodice and belt needs finishing.
Ruudulliseen mekkoon löytyy upeaa punaista vintage-kangasta, mutta mekko pitäisi ehtiä kaavoittaa ja ommella. /
I got fantastic red vintage-plaid for right side dress, but I need time to draft the pattern and sew it.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.