HSM16-2: Laskokset / Tucks and pleats

Helmikuu on ollut jokseenkin kiireistä aikaa joten tämän kuun historialliselle ompeluhaasteelle ei paljon aikaa jäänyt käytettäväksi. Tiesin tämän jo etukäteen joten tehtäväksi valikoitui mahdollisimman nopeasti ja helposti ommeltava vaate: gibson girl-kauden pusero. Pidemmittä puheitta, mennään asiaan. Muutoin pusero on aikatavalla peruskauraa, mutta kaulus on tyylin mukaan varsin korkea ja vaatii siksi tuentaa. 1800-luvun lopussa ja 1900-luvun alussa kauluksiin käytettiin erityisiä kaulustukia jotka kiinnitettiin joko kauluksen sisään tai nurjalle, kauluksen rakenteesta riippuen. Nykyisin niitä on todella vaikea saada mistään (ellet ole aivan tosi onnekas), mutta onneksi ihan hyvät korvikkeet voi valmistaa vaikka itse hattujen valmistuksessa käytettävästä langalla päälystetystä ohuesta metallilangasta (millinery wire). Kaulus kiinnittyy miehustaan toisella puolen pääntietä, olalla ja niskassa pienten nepparien avulla.

Haaste: Laskokset
Kangas: kuosiin kudottu puuvillasekoite-paitakangas
Kaava: itse kaavoitettu perustuen pitkälti näihin kahteen kuvaan.
Vuosi: n. 1900-1910
Tarvikkeet: ompelulankaa, helmiäisnapit, kaulustuet hattulangasta, nepparit, paksua puuvillalankaa kiristysnauhoihin, pala nyplättyä pitsiä kaulukseen
Kuinka historiallisesti tarkka se on? Kangas on puuvillasekoitetta jossa on vähän elastaania (fakta jonka tajusin VASTA ostettuani kankaan) mutta näyttää varsin autenttiselta liituraitoineen ja kudottuine kuvioraitoineen, kaava on piirretty alkuperäisten mallien mukaan omilla mitoillani, napit ovat aitoa helmiäistä joskin erikoisen muotoiset. Saumat ovat kaikki katesaumoja, osa koneella ja osa käsin ommeltuja. Sanoisin että pusero vastaa noin 80% aitoa.
Käytetty aika: Noin kaksi iltaa
Käytetty ensi kerran: Ei vielä käytetty, ehkä kesällä
Kustannukset: noin 9 € (napit, nepparit, pitsi, puuvillalanka ja hattulanka varastosta)

inenglish

February has been rather busy time so there was not much time to use for the second installment of Historical Sew Monthly. I knew this already in advance so I had to choose something quick and easy: gibson girl shirtwaist. Without further ado, let’s get to the business. This shirtwaist is following the basic sewing techniques except the collar, which is high, according to the current style. That’s why it requires some support. At the late 1800’s and early 1900’s there were special collar stays which were sewn on the reverse side of collar or inside, depending on the style of collar. These days it’s pretty impossible to find them anywhere (unless you’re really lucky), but thankfully it’s possible to make adequate replicas from millinery wire. Collar is attached to the bodice on the other side of neck, on the shoulder and at the back with little snap buttons.

The Challenge: Tucks and pleats
Fabric: cotton blend pinstripe shirt fabric
Pattern: drafted by myself mainly according to these two photos.
Year: about 1900-1910
Notions: sewing thread, mother-of-pearl buttons, collar stays from millinery wire, snap buttons, thick cotton yarn for drawstrings, short piece of bobbin lace on the collar
How historically accurate is it? Fabric is cotton blend with little bit of elastic (fact that I noticed AFTER purchasing it) but it looks pretty authentic with pinstripes and woven pattern stripes, pattern is drafted according to original styles to match my measurements, buttons are real mother-of-pearl even though shape is unusual. Seams are all french seams, some sewn by hand, some by machine. I would say this shirtwaist is about 80% PA.
Hours to Complete: About two evenings
First worn: Not worn yet, perhaps during upcoming summer
Total Cost: about 9 € (buttons, snap buttons, lace, cotton yarn and millinery wire from stash)

shirtwaist1

shirtwaist2

shirtwaist3

shirtwaist4

shirtwaist5

shirtwaist6

Tässä tekemäni kaulustuet, näyttävät aika aidoilta. 
Vinkin niiden tekemiseen itse löysin Festive Attyre-blogista. /
Here are the collar stays I made, looking pretty authentic. 
I found the tip for making them from Festive Attyre blog