Sukkahousutestin tulos / Tights test results

Niinhän siinä sitten kävi että melko pian edellisen päivityksen jälkeen minulta meni hermo. Viikot 10-11 sukkahousujen elämässä oli melko lailla päivittäistä paikkaamista ja viikolla 12 nakkasin sukkahousut lopulta roskiin. Haaraosa kiilan ympäriltä oli niin pahasti nyppyyntynyt ja kulunut, että umpeen ommeltuja reikiä alkoi olla vierivieressä. Paikkasin haaroista yhteensä noin parikymmentä reikää viimeisen kolmen käyttöviikon aikana ennenkuin tuli mitta täyteen. Neulos oli myös pesujen myötä menettänyt elastisuuttaan (vaikka oli käytetty mietoa pesunestettä ja huuhteluainetta ei käytetty pesuissa) ja sukkahousut olivat jossain vaiheessa alkaneet vähän valua. Kuvissa tilanne kun heitin sukkikset pois.

Mitä tästä testistä sitten voidaan päätellä? En oikein tiedä. Hämmästyin että sukkahousut kestivät paljon kauemmin kuin kuvittelin, kolme kuukautta. Erikoista oli myös se että loppuaikana kunto meni hyvin nopeasti todella huonoksi sieltä missä kuluttavaa hankausta oli eniten. Paikatut kohdat tietysti nopeuttivat hankautumista jonkin verran. Teräosaan ilmestyi koko aikana vain yksi pieni reikä, mikä oli myöskin yllättävää koska ensimmäisenä sukkahousuissa huomaan reiän yleensä kantapäässä tai varpaassa. Tähän saattoi vaikuttaa se että käytin lähestulkoon koko ajan näiden sukkahousujen kanssa nilkkasukkia. Vaikuttiko ahkera pesu sukkisten kestoon? Ehkä, mutta mitään varmaa on vaikea sanoa ilman useampia erilaisia testejä. Ostaisinko näitä sukkahousuja uudelleen? Mahdollisesti, mutta kaapista löytyy niin monta kymmentä paria sukkahousuja jotka ovat käyttökelpoisia pienillä paikkauksilla että uusia sukkahousuja ei ainakaan sen vuoksi tarvitse ostaa pariin vuoteen.

Sukkahousutesti, lopputulos
Sukkahousut: House basic matta
Den: 40
Muut ominaisuudet: pieni haarakiila ja jalkaterän vahvike
Otettu käyttöön: 17.2.20
Heitetty roskiin: 13.5.20
Pesukertoja: 1 käyttöönottopesu + noin 24 käsinpesua (keskimäärin kahdesti viikossa)
Kunto: roskiin heitettäessä haaroista paikattu noin parikymmentä reikää, kantapäässä yksi reikä, varpaissa ei lainkaan reikiä, teräosa tosin selvästi sisäpuolelta paksun jalkojen ihon kuluttama, housuosan takana silmäpako joka syntynyt heti käytön alkuvaiheessa mutta ei suurentunut eikä haitannut käyttöä
Muuta: pidempi kantavahvike olisi luultavasti vähentänyt kantapään sisäpuolen nyppyyntymistä ja sukkisten käyttö housujen kanssa olisi mahdollisesti vöhentänyt haaroihin muodostuvaa nyppyä. Jos housuosa olisi tehty hiukan paksummasta neuloksesta, se olisi myös saattanut auttaa pitämään haaran ehjänä pidempään.

So it turns out that soon after previous update I lost my nerve. Week nine on the life of these tights was pretty much daily mending and on the week 10 I finally threw them away. Areas around the gusset was so badly covered by pilling and worn out, that there was mended holes even on top of each other. I must have mended about 20 holes during last three weeks of the use, before I had enough. Knitted material had also lost some elasticity in the washes (even though mild wash liquid was used and no fabric softener was used), which caused tights to slowly slide down while wearing. Photos describe the situation when I threw them away.

What can we learn from this test? I am not sure. I was amazed that they lasted much longer than I expected, three months. I also found it quite weird that during past couple weeks the condition deteriorated very fast on the areas under strain. Mended areas of course caused more rubbing and damage. Foot areas only got one tiny hole during the whole time, which was surprising. Usually I notice first holes on the heel or the toe. This might have been affected by the fact that I wore socks during pretty much the whole test. Did constant washing affect on the durability? Maybe, it is hard to say anything for sure. That might need more tests. Would I buy these again? Possibly, but I have so many dozens of tights that are wearable with just tiny mending, that I don’t actually need to buy more for couple of years.

Tights test, results
Tights: House basic matta
Den: 40
Other features: small gusset and reinforced foot
Started wearing: 17.2.20
Thrown away: 13.5.20
Washes: 1 wash before using + about 24 handwashes (approximately twice a week)
Condition: when threwn away they were mended on crotch about twenty times, one small hole on heel, no holes on toes, feet worn on the inside by rough skin, on the back of the hose small ladder which occurred pretty much in the beginning of use, laddering hasn’t gone larger or has not affected on wearing them
Other: longer reinforced heel might have reduced the wearing on the inside of foot, wearing them with trousers instead of skirt might have reduced pilling on the crotch. If hose area would have been made from thicker material, it probably would have reduced the pilling and wearing off in the crotch area.

Useita vierekkäin ja limittäin olevia paikattuja reikiä, sekä niiden väleihin muodostuneita uusia reikiä. Haarakiila on tehty selvästi vahvemmasta neuloksesta joka ei ole lainkaan kulunut tai nyppyntynyt. /
Numerous mended holes side by side, and new holes between them. Gusset is made visibly thicker jersey and it has not worn out or pilled at all.
Haarakiilan toisella puolella tilanne on vielä huonompi. /
Looks even worse on the other side of the gusset.
Nuoli osoittaa mihin kohtaan kantavahvike päättyy, ympyröity alue on kuitenkin se kohta jota kantapää eniten kulutti. Kulumat näkyvät pääosin sukkaosan sisäpuolella. Tämä osoittaa melko selkeästi että pidempi vahvike tekisi sukkaosasta kestävämmän. /
Arrow points out where the reinfoirced heel ends. circled area is however the spot that rough skin on the heel wears off the most. Wearing shows mainly on the inside of the sock. This shows quite clearly that longer heel area would make sock more durable.

2 Comments Add yours

  1. Margit says:

    Mielenkiintoinen testi. Kiitos tästä. Itselläni kenkiin eksyvät pienet kivet rikkovat sukkikset alkumetreillä. Kävelytyylini ei liene yhteensopiva sukkisten kanssa. Yleensä käytänkin lisäksi avokassukkaa. Kesällä kuumaa ja turhauttavaa, mutta sukkia säästävää.

    1. Rhia says:

      Margit – Eipä kestä, tää oli itsellekin ihan kiinnostava juttu. Mullakin menee helposti kiviä kenkiin, en tiedä liittyykö se kävelytyyliin. Mä en jotenkin tuu niiden avokassukkien kanssa yhtään juttuun. Hukkaan ne aina kun ne on niin pieniä kurttanoita. Kesällä pyrin välttämään sukkisten käyttöä jos vaan mahdollista ja oon paljain säärin mieluummin.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.