Kuninkaanlinna / Kings castle

Olen jo pitkään suunnitellut tätä postausta, mutta en ole saanut aikaiseksi. Kävimme nimittäin viime lokakuussa Ruotsissa pienellä roadtripillä. Se olikin taas taattua meidän pariskunnan sekoilua. Kävimme nimittäin hakemassa jostain Norjan rajan tuntumasta yhden vintage-auton moottorin. Vuokrasimme hakumatkaa varten pikku-pakun, eikä ihan minkä tahansa pikku-pakun vaan sellaisen joka käy ja kukkuu kaasulla. Autossa oli varatankkina bensatankki, mutta siihen mahtui vain kymmenen litraa. Olisittepa olleet kärpäsenä katossa näkemässä sitä perheneuvottelua kun mietittiin, että miten pitkälle se kymmenen litraa bensaa riittää (molemmat tankit olivat nimittäin vuokra-autoa hakiessa melko tyhjät, eikä Sastamalassa tai lähelläkään ole kaasuasemia), missä on seuraava kaasuasema, mitä kaasua autoon tankataan ja voiko auto räjähtää jos se onkin väärää. Myöhemmin kuultiin (Ruotsin puolella) että kyllä se voi räjähtääkin ulkomailla tankatessa sillä eri maissa on kuulemma erilaisia kaasun paineita.

Kun pääsimme viimein määränpäähän, sain hieman makua siitä mille tuosta englantia äidinkielenään puhuvasta puolisosta tuntuu täällä suomea puhuvien keskellä. Paikan isäntä nimittäin välttämättä halusi, että puhun hänen kanssaan ruotsia, kun kuuli että meillä Suomessa sitä luetaan pakollisena kielenä kouluissa. Voin kertoa että ruotsini on melko ruosteessa, mutta ehkä hän ymmärsi jotain sentään. Ainakin hän sai päivän naurut jos ei muuta.

Ajomatka takaisin Tukholmaan sujui suuremmitta kommelluksitta. Paluulauttaa odotellessa vietimme päivän Tukholmassa. Olisimme halunneet käydä Skoklosterin linnassa Uppsalan lähellä, mutta se ei ollut enää siihen aikaan syksyä avoinna, joten jouduimme keksimään muuta tekemistä. Vaikka olenkin käynyt Tukholmassa useamman kerran niin Kuninkaanlinnassa en ollut koskaan käynyt. Päätimme siis mennä ihailemaan sen loistoa. En muuten suosittele pysäköimään autoa Tukholman keskustassa. Maksoimme viiden tunnin pysäköinnistä noin 60 euroa. Emme olleet varautuneet tähän sillä olimme aikoneet tosiaan vierailla siellä Skoklosterissa. Matkan pohjatyöt olivat siis todellakin täysin olemattomat. Ehkä sieltä olisi löytynyt joku edullisempikin pysäköintihalli jos olisi ollut aikaa perehtyä asiaan. Mutta tässäpä sitten muutama kuva millainen lukaali se Kungliga slottet oikein on.

I have been planning this post for long time, but never had the time nor energy. Last October we made a little road trip to Sweden. It was our typical, guaranteed crazy arse travelling. We went to pick up a vintage car engine from somewhere nearby Norwegian border. We rented a small caddy for the trip, and not any kind of caddy, but one that runs on gas. It did have small reserve tank for fuel, but only for 10 liters. You should have seen “the family meeting” in the car when we were wondering how far does the fuel take us (of course both tanks were empty when we picked up the car and there is no gas stations what so ever nearby), where is the next gas station, what kind of gas do we need and is it going to explode if it’s wrong kind. Later we found out (in Sweden) that it can explode when travelling abroad, because different countries have different gas pressures.

When we finally arrived to the destination, I got the taste of my my hubby experiences here in Finland all the time. Our host insisted me on speaking Swedish with him, after he found out that they teach that as a mandatory language in Finnish schools. I can tell you, my Swedish is very rusty, but perhaps he understood something. Atleast he got the laugh of the day, if anything.

Drive back to Stockholm was without any big cockups. When waiting for our return ferry back to Finland we spent the day in Stockholm. We would have actually wanted to visit Skokloster castle nearby Uppsala, but unfortunately it was already closed for the season. So we had to figure out something else to do. Even though I have visited many times in Stockholm, I had never been to the Royal palace before. So we decided to see that. BTW, I do not recommend parking in the city center. We ended up paying 60€ for five hour parking. We were not prepared to spend the day in Stockholm, because the plan was Skokloster. So our pre-trip planning was pretty non-existing. Perhaps there would have been cheaper option if we would had done it in advance. But here’s some photos of the Kungliga slottet, The Kings castle.

Aatelinen Kristina Gyllenstierna oli Ruotsin valtionhoitaja Sten Sture nuoremman puoliso ja tämän kuoleman jälkeen puolusti Tukholmaa Tanskan ja Norjan kuningas Kristian II vastaan. Lopulta Kristina joutui neljän kuukauden piirityksen jälkeen antautumaan syyskuussa 1520 jolloin Kristian II armahti hänet ja hänen seuraajansa. Kristiina sai antautumisen jälkeen pitää Hämeen Linnan ja Hämeen läänin sekä muutamia suomalaisia kartanoita, mutta joutui myöhemmin luopumaan suurimmasta osasta omaisuuttaan. /
Noblewoman Christina Gyllenstierna was the wife of Swedish Regent Sten Sture the Younger. After his death she defended Stockholm against the king of Denmark and Norway, Christian II. Finally after four months of siege in September 1520 she was forced to surrender. Christian II gave the letter of amnesty to her and her followers and she was allowed to keep Häme Castle and Häme region in Finland and couple Finnish manorhouses. However later she was forced to give away most of her property.
Palatsi on täynnä toinen toistaan upeampia kattokruunuja. /
Palace is full of the most fabulous chandeliers.
Victoria salonki, miettikää millaista on pestä tuota koko huoneen kokoista mattoa. /
The Victoria Drawing room, think what it’s like to wash that room size carpet.
Nauhoitettu opastus kätevällä “osoita ja kuuntele”-tekniikalla. Viemällä opas-laitteen infolaatan lähelle lähti pyörimään opastus juuri siinä kohtaa näkyvästä esineistöstä. Kätevää kun saattoi itse valita kierto-järjestyksen./
Recorded tour with handy “point and listen” technology. By taking the guide-device near the info tablet the recorded guide starts talking about the items nearby. Handy when you want to choose what to see first.
Kruununprinsessa Josefina (myöh. kuningatar Josefina) /
Crown princess Josephine (later Queen Josephine)
Kruununprinsessa Desideria (myöh. kuningatar Desideria), yllään kuningas Kustaa III:n suunnittelema, aatelisille ja keskiluokalle tarkoitettu “kansallisasu”. /
Crown princess Desideria (later Queen Desideria), wearing the “national costume”, designed by King Gustav III. Outfit was meant for nobility and middle class.
Toinen potretti nuoresta Josefinasta. /
Another portrait of young Josephine.
Vita Havet”, Valkoinen meri-tanssiaissali jonka lattiassa on upeita intarsia-kuvioita. /
Vita Havet”, White Sea ball room, which has fabulous intarsia pattern floors.
Hopeinen valtaistuin Valtiosalissa. /
Silver throne in the Hall of State.
Valtiosalia käytetään tapahtumien ja näyttelyiden järjestämiseen. Tällä kertaa siellä oli esillä upeita Märta Måås-Fjetterströmin mattoja ja ryijyjä. Tämä on viimeinen hänen itsensä kutoma 1941. /
Hall of State is used for events and exhibitions. This time there was fabulous rugs and tapestries by Märta Måås-Fjetterström on display. This one is last rug made by herself in 1941.
Kaarle XI:n (Karl XI) galleriassa kaikki pinnat on päällystetty upeilla maalauksilla ja kullalla. Lukuisat kristallikruunut saavat koko huoneen kimaltamaan. /
Charles XI’s gallery where every surface is covered with fabulous paintings and gold. Numerous crystal chandeliers make the whole room shimmer.

2 Comments Add yours

 1. Janey says:

  Wow! This place is incredible!

  xoxo
  -Janey

  1. Rhia says:

   Janey – Indeed it is. Only the best for the king. My modest photos don’t do the justice.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.