Uusi mekko, renesanssityyliin / New dress, kampfrau style

Apua, mihin tää aika menee? Tajusin yhtäkkiä etten ole blogannut melkein kolmeen kuukauteen! Myönnän että kutakuinkin koko marraskuun aivokapasiteettini on käytetty yhteen jättiluokan projektiin. En ole pystynyt oikein ajattelemaankaan mitään muuta kuin sitä. Projektin ykkösvaihe on vielä niin pahasti kesken, että en kerro siitä vielä sen enempää. Avaan aihetta sitten kun saadaan jonkinlainen ratkaisu aikaiseksi tähän ykkösvaiheeseen. Mutta jos kaikki menee nappiin niin blogiin saattaa tulla yksi uusi aihepiiri lisää. Arvelisin että voin kertoa tästä lisää jo joulukuun aikana. Mutta sitten varsinaiseen päivän aiheeseen.

Innostus ompeluun on pikkuhiljaa palaamassa, vaikka jaksaminen on vielä melko vähäistä. Ja kuten juuri kerroin, isompien asioiden jyrätessä päälle, ompeluun ei enää riitä energiaa. Olen kuitenkin jotain saanut aikaiseksikin. Tämän melko yksinkertaisen mekon ompeluun meni neljä-viisi viikkoa. No okei, ompelin siitä melko paljon käsin, mutta siltikin. Viikko tai kaksi olisi ollut ehkä normaalilla jaksamisella kuluva aika.

Tarvitsin vaatevalikoimaani yksinkertaista perusmekkoa ja koska olen jostain syystä tykästynyt kovasti kampfrau renesanssipukuuni, päätin tehdä arkimekosta sen kopion. Tosin lyhyemmällä helmalla. Maata viistävä hamonen, niin ihana ja lämmin kuin se onkin, on melko epäkäytännöllinen nykypäivänä arkikäytössä. Jos henkilö (krhm, en tunnusta mitään) kompastuu ja kaatuu omiin housunlahkeisiinsakin niin leveä hulmuhelma ei ole se fiksuin valinta.

Löysin varastoistani mustaa, pehmeää villakangasta joka riitti juuri ja juuri. Kangas on joku kirppislöytö ja sen toisesta päästä oli jo edellinen omistaja leikannut joitakin kappaleita. Kangas tuli käytetyksi melko tarkkaan. Saadakseni helmasta omaan makuuni riittävän pitkän, lisäsin reunaan vielä pätkän mustaa samettia. Siinäkin mielessä vaate muistuttaa saksalaista kampfrau-asua. Niissä oli usein helmassa leveitä raitoja. Myös dirndl-mekot ovat hyvin saman tyylisiä, niiden historia saattaakin pohjautua juuri kampfrau-pukuihin. Ehkä, en ole perehtynyt niihin sen enempää.

Vaatteessa ei ole rintamuotolaskoksia vaan kaareva keskietu antamassa rinnoille lisätilaa. Renesanssimekossa tämä toimii oikein hyvin, mutta arkikäytön vaatteessa ei välttämättä ihan niin hyvin, ainakaan jos käyttää alla rintsikoita. No ei mahda mitään, näillä mennään. Tosin käytössä huomasin että tähänkin tottuu. Hakasten sijaan ompelin eteen vetoketjun käyttöä helpottamaan. Tämäkään ei ollut ehkä fiksuimmasta päästä ideoita, mutta mulla ei ollut tarpeeksi hakasia varastossa, vetskareita oli. Mekosta tuli istuvuusmuutosten jälkeen kuitenkin aivan passeli arkikäytön vaate kylmemmille ilmoille. Ainoa mitä siihen ehkä vielä jää kaipaamaan on taskut. Ehkäpä pitää tehdä mekon kanssa käytettävä irtotasku tälle kaveriksi.

Oh my word, where is all this time going? I just realized that I have not blogged for almost three months! I admit, I have used all of my brain capacity for another huge project for pretty much the whole of November. I haven’t really been able to think anything else than that. Stage One of this project is still unfinished, so I can’t tell anything else yet. I will talk to you more about that when we get some sort of results from stage One. If everything goes as planned, there might be new topic coming to the blog too. Hopefully I am able to tell you more during December. But now to my main issue of the day.

My enthusiasm for sewing is slowly returning, even though I’m still not feeling totally myself. And like I just told, if there is anything bigger, it will overtake and I don’t have energy for sewing anymore. It took me four weeks to make this dress. Well, I have to admit, I did quite a lot of handsewing, but even so. Usually it would have taken me about a week.

I needed more basic dresses to my wardrobe and because I really love my renaissance kampfrau dress, I decided to copy it. With shorter hem though. Full length skirt, as lovely and warm it is, is quite impractical in modern day life. If person (krhm, I’m not admitting anything) tumbles and falls on her own trouser legs, wide long skirt probably is not the wises choice.

I found some black, soft wool from my stash. There was just barely enough. Fabric is thrifted and someone had already cut pieces from one end. So there was not much leftover scraps. I also needed to add small length of velvet on the edge of the hem to make it long enough for my taste. On that aspect it’s also quite authentic kampfrau gown. They often had wide stripes on the hem. I think dirndl’s are also quite similar in style, perhaps kampfrau is their historical predecessor. Don’t really know that much about dirndls so can’t say for sure.

This bodice does not have any darts, the center front is just curved on the bust. It works really well on renaissance gowns, but perhaps not so well on modern use. Especially if you like to wear bra. Well, can’t really help it now, have to adjust. Allthough I noticed that in use you get used to that quite well. Instead of hooks I used zipper for closure. This wasn’t my brightest idea either, but I didn’t have enough hooks, however I had plenty of zippers. After all fitting adjustments, gown did turn out quite nice, for colder weather. Only thing I will be missing are pockets. Perhaps I have to make separate pocket to go with it.

Lokakuussa oli uskomattoman lämmintä kun tarkeni vielä ohuella kesätakilla. /
It was weirdly warm in October, light summer jacket was enough.

6 Comments Add yours

  1. Metsäntyttö says:

    Ihana mekko! Tuo arkeenkin hohtoa, kun on kaunista yllä. Pelkäsin muuten jo, että olet lopettanut blogin pitämisen ja siirtynyt muiden areenoiden käyttöön vallan, onneksi et:)

    1. Rhia says:

      Metsäntyttö – Kiitos, kyllä täytyy sanoa että uusi kaunis vaate myös piristi aika tavalla.

      Lupaan ja vannon että jos joskus lopetan bloggaamisen niin kerron kyllä siitä täällä. Nykytrendinä tuntuu olevan että blogit vain vähin äänin häviävät kartalta, mutta itse kokisin sen hiukan lukijoiden aliarvostamisena. Joten ole huoleti, kerron kyllä jos aion pistää lopullisesti pillit pussiin. Vielä ainakaan en.

  2. Janey Ellis says:

    I absolutely love the vibe of this outfit!

    I’ve been in a sewing rut, yet again, after making several dresses earlier this month.

    xoxo
    -Janey

    1. Rhia says:

      Janey Ellis – It also has a bit of 50’s vintage vibe to it. I love outfits that can be transformed into many diffetent styles. It makes them really handy for occasions.
      I feel for you! Sometimes it’s really difficult to get out of the rut. I find myself in it more and more these days.

  3. Hehkuvainen says:

    Todella kaunis mekko! Ja kyllä nyt heräsi mielenkiinto tätä suurta projektia kohtaan… eihän tässä nyt malta odottaa että tulee lisää paljastuksia! :D

    1. Rhia says:

      Hehkuvainen – Kiitos!
      Haha! Ei ihan vielä pysty paljastamaan. Pari viikkoa pitää vielä ainakin jaksaa odotella että suunnitelmat kypsyy ;)

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.