Sormustimet vertailussa / Comparing thimbles

Käsinompelussa sormet joutuvat koville. Paksut ja tiiviit kankaat antavat neuloille ja sormille välillä niin kovaa vastusta että sormenpäät ovat melko reikäiset. Olen vuosia yrittänyt etsiä itselleni täydellistä, omaan sormeen sopivaa sormustinta. Huonoilla tuloksilla. Olen tosi tarkka siitä mille sormustin tuntuu sormessa ja miten kätevä se on käytössä, hankaako se viereisiä sormia jne.

Opiskeluaikana opettaja esitteli meille nk. räätälinsormustimen. Se on melkein kuin tavallinen sormustin, mutta siitä puuttuu kokonaan pää. Se on siis pelkkä rinkula, vähän kuin sormenpäähän jätettävä kuoppainen sormus. Näin sormenpäässä säilyy vielä tuntuma työstettävään tekstiiliin. Räätälinsormustimissa on kuitenkin yksi vika. Ne ovat yleensä omiin kapeisiin sormiini aivan liian suuria. Joko ne valuvat liian pitkälle sormeen tai putoilevat pois. Räätälit kun olivat aikoinaan kaikki miehiä, heille tehdyt sormustimetkin olivat miehisiin paksumpiin sormiin sopiviksi tehtyjä. Modernimpiin pieniin räätälinsormustimiin en ole vielä törmännyt. Kerran löysin Tukholman viikinkikaupasta modernin räätälinsormustimen joka oli vain vähän väljä sormeen. Valitettavasti se osoittautui käytössä aivan liian paksuksi ja kömpelöksi. Lisäksi sen pintakäsittely, joku lakkapinta kai, alkoi kuoriutua irti melko pian.

Olen kokeillut aivan tavallista vintage-sormustinta, mutta en tykkää siitä että se vie kartiomaisella muodollaan koko sormenpäästä tuntuman pois vaikka istuukin sormeen muuten melko hyvin. Sen käyttö tosin edellyttää kynnen aivan lyhyeksi leikkaamista. Ergonomiseksi muotoiltu muovinen sormustin on jotenkin liian kohmo ja samoin vie tuntuman käsityöhön, joskin asettuu sormeen metallista paremmin (paitsi se kynsi). En löytänyt omaani tätä juttua varten mistään. Siitä voinee päätellä miten paljon tykkäsin siitä kun en edes tiedä missä se on.

Nahkaista sormustinta en ole vielä päässyt testaamaan, monet ovat niitä kuitenkin kehuneet, ne suojaavat ihoa mutta säilyttävät paremmin tuntuman sillä eivät ole kovia. Sellaisen voisi toki tehdä myös itse paksuhkosta nahasta. Joissakin nahkaisissa on keskellä metallinen pyöreä osio varmistamassa ettei neula mene nahasta läpi eikä luista painettaessa.

Haaveilen joskus hankkivani sormeen liimattavia, sormustimen tavoin käytettäviä pieniä nahkaläpysköitä, sormustintassuja, mutta en ole saanut vielä aikaiseksi. Itseäni kuitenkin hiukan häiritsee ajatus niiden mahdollisesta kertakätytöisyydestä. Joku tosin vakuutti, että liima tarttuu kyllä uudelleenkin kunhan tarran säilyttää pölyltä ja lialta suojattuna käytön väleissä. Ehkä vielä joskus testaan niitäkin.

Nyt kuitenkin on löytynyt tähän mennessä vakuuttavin sormustinkeksintö, pitkäkyntisen sormustin. Sain tämän lahjaksi äidiltäni sen jälkeen kun olin valitellut etten tahdo löytää hyvää sormustinta. Se on ohutta metallia ja sen ympäryys on säädettävissä (vaati kyllä melkomoisesti voimaa), tosin sitäkin saa kahta tai kolmea eri kokoa. Sormustimen kärki on avoin, mutta siinä on ominaisuus jota en ole nähnyt koskaan ennen. Kärjessä on pieni lippa joka jää kynnen alapuolelle. Vaikka tähänkin sormustimeen tottuminen ottaa aikaa, siinä on kaksi verratonta ominaisuutta, kun kynsi ei estä sormustimen asettumista sopivalle paikalle, se ei pääse tipahtamaan sormesta pois ja nerokas lippa samalla sekä suojaa että auttaa painamaan neulan kankaasta läpi. Jokainen varmaan osaa kuvitella mille tuntuu kun neula ommellessa painuu vahingossa kynnen alle.

Tällä hetkellä tämä pitkäkyntisten sormustin on paras käsinompelu-työkaluni. Mutta jos tiedät paikan mistä saa pieniä, ohuisiin sormiin sopivia räätälinsormustimia niin otan tiedon kernaasti vastaan! Tai ehkäpä voisin teurastaa jonkun tavallisen sormustimen sahaamalla siitä pään pois. Jos harrastat käsinompelua niin millaisesta sormustimesta itse tykkäät?

When handsewing fingers are under strain. Thick and tightly woven fabrics are tough for the needle go through, so fingertips might become sore and punctured. For years I have tried to find perfect thimble that fits me perfectly. With bad results. I am very particular how it feels on the finger, does it stay well, how handy it is, does it rub the fingers next to it and so on.

When I was still studying, our teacher introduced us to tailors thimble. It is almost like ordinary one, but it’s missing the tip. So it’s basically a ring with tiny dents. Ring that you leave at your finger tip. It allows you to feel the garment you are working on. However there is one flaw on them. They are way too large for my slim fingers. Either they fall too deep on my finger or they fall off. Tailors used to be men, so tailors thimbles were made to fit for their bigger fingers. I have never seen any modern small size tailors thimbles. Once I found modern tailors thimble from viking shop in Stockholm. It was only little bit loose for my finger, but unfortunately in use it turned out to be too thick and quite clumsy. Also the finish, perhaps some sort of varnish or laquer, started to peel off quite quickly.

I have tried ordinary vintage thimble, but I don’t like the fact that you loose the feel to the fabric, even though they fit quite well. Allthough you also have to cut your nails short when using ordinary thimble. Ergonomic, modern plastic thimble is somehow too clumsy and also takes the feel off, allthough it seems to fit the shape of the finger better than metal (except the nail). I could not find mine for this post. That might give you the idea how much I liked it, when I don’t even know where it is.

I haven’t been able to try leather thimble yet, many say it’s the best. They feel soft and flexible, while still protecting your skin. Leather thimble would be also quite easy to make yourself from thick leather. Some leather thimbles have round metal in the middle to secure your fingertips and prevent needle from slipping.

I have been dreaming of getting little round leather patches with sticker-back, called thimble pads, but I haven’t got around doing it yet. It disturbs me a little that they seem quite disposable. All though someone said the glue does last quite long if you store them protected from dirt and dust between uses. Perhaps I will try these one day.

However now I have finally found most convincing thimble invention so far, thimble for long fingernails. I got this as a gift from my mum after I complained that I can’t find perfect thimble. It is thin metal and it’s adjustable in size (it requires some force though), all though there are couple different sizes available too. Tip of the thimble is open, but it’s got feature which I have never seen before. There is little bend on the edge, which is left under the fingernail. Even though it took some time to get used to this, it does have two fantastic features. Your fingernail does not prevent the thimble setting on perfect place on your finger and the brilliant little bend at the end will protect your fingertip and helps you push the needle through at the same time. You must know the feeling when needle accidentally pokes you under the fingernail, right!

Currently this thimble for long fingernails is my best hand sewing tool. But if you know a place where to find small tailors thimbles, please let me know! Or perhaps I could butcher one small thimble and saw the tip off. If you do hand sewing, what kind of thimble you prefer?

Pieni vintage-sormustin / Small vintage thimble
Pitkäkyntiselle sopiva, päältä avonainen sormustin. Huomaa kynnen alle tuleva pieni lippa./
Thimble for long fingernails. Notice the little under-nail bend on the tip.
Tässä näkyy vielä selvemmin miten sormustin antaa kynnelle tilaa. /
This shows even better how thimble gives room for longer nail.
Hopeinen antiikkisormustin. Pysyäkseen sormessa sen pitää olla melko tiukka, mutta silloin sormustimen kärki jatkuu pitkälle sormen yli ja on melko kömpelö ommellessa. Sormi täyttää sormustimesta vain puolet. /
Silver antique thimble. To stay on my finger it has to be quite tight, but then the tip of the thimble is left empty and is quite clumsy while sewing. Finger reaches the thimble only halfway up.
Tämä uusi sormustin sen sijaan on sormenpään muotoinen ja kärjestä avoin malli auttaa sitä asettumaan tiiviisti sormen ympärille. Se suojaa myös kynnenalusen. /
This new thimble however is shaped like fingertip and open top helps it to fit my finger snugly. It also protects the under-nail area.

4 Comments Add yours

 1. Nadja says:

  Joo, tolla Cloverilla on paljon kivoja apuvälineitä.

  1. Rhia says:

   Nadja – Joo niillä on paljon muutakin hyödyllistä.

 2. Hehkuvainen says:

  Ompelen mieluusti käsin, mutta en ole koskaan oppinut käyttämään sormustinta. Ompelen kuitenkin sen verran harvoin ja sen verran kevyitä kankaita että ompelu sujuu hyvin ilman sormustinta. Tosin on se tuttua, että sormessa tai kynnen alla on reikä… iyyyh ja auts. Tuo lipallinen pitkäkyntisen sormustin vaikuttaa hauskalta keksinnöltä.

  Jos käyttäisin sormustinta, ottaisin varmaankin käyttöön sellaisen sormuksen mallisen, joka jättää siis sormenpään kokonaan vapaaksi (tuntuma on tärkeä asia).

  1. Rhia says:

   Hehkuvainen – En minäkään oikein ole koskaan tottunut sormustimeen, mutta olen silti etsinyt sopivaa. Viimevuosina olen ommellut niin paljon käsin että olen tosissaan jo kaivannut sormustinta. Esim viime kevään 1700-luvun puvun perkaalipuuvillaa ommellessa ihan tosissaan koeteltiin sormien kestävyyttä. Se on ohutta mutta niin tiivistä että edes ohut neula ei tahtonut luistaa läpi. Jatkan vielä testaamista ja kokeilen eri vaihtoehtoja. Varmasti erilaisiin töihin kannattaa kokeilla erilaisia sormustimiakin.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.