Korjaushommat / Mending stuff

Vaikka Zero Waste-kuukausi meni ja vihelsi mennessään niin eipä unohdeta aihetta vielä. Zero Waste on oikein hyvä periaate otettavaksi käyttöön ihan ympäri vuoden. Yksi Zero Wasten keskeisistä teemoista on korjaaminen ja uudelleen käyttäminen.

Koska olen nuuka, ja mielestäni sukkahousut hajoavat aivan luokattoman nopeasti (lempi valituksen aihe), tapanani on paikata myös sukkahousuja. Jotkut kierrätyshenkiset kaveripiirissäni käyttävät surutta myös rikkinäisiä sukkiksia niin pitkään kunnes ne eivät enää ole käyttökelpoiset. Itse en voi niin tehdä koska ihoni jotenkin ärtyy reikien kohdalta. Reiän reunat hiertävät ihoa ja se on erittäin epämukavaa, kivuliastakin. Tästä syystä pyrin paikkaamaan reiät melko nopeasti niiden ilmestyttyä. Jos en heti ehdi sitä tehdä, sukkiset jäävät korjauskasaan odottamaan operaatiota. Olen nyt venyttänyt näitä hommia jo aivan luvattoman pitkään ja korjausosaston työkasa on kasvanut huippulukemiin. Niinpä päätin vihdoin ottaa härkää sarvista ja taklata korjattavan sukkiskasan. Niitä oli kuitenkin niin paljon etten päässyt vielä edes kasan puoliväliin.

Samalla tuli paikattua vähän muutakin. Jo useampi vuosi sitten sain kaverilta läpikuultavan vintage-kassin. Se on ehkä toiminut kenkäpussina tai pienenä ostoskassina. Muistan nähneeni samantapaisen ainakin mummullani käytössä. Kassissa oli pari reikää, jotka saattaisivat käytössä purkautua lisää ja siksi se oli jäänyt korjauskasaan odottamaan parempia aikoja. Päätin että nyt se korjataan ja otetaan käyttöön. Koska kangas on hirveän läpinäkyvää, paikkaa ei voinut tehdä huomaamattomasti. Niinpä päätinkin sitten että se tehdäänkin mahdollisimman näkyvästi.

Japanilaiset osaavat tehdä taidetta mistä vain. Niin myös korjaamisesta. Esimerkiksi rikkoutuneet astiat voidaan korjata kintsugi-menetelmällä jossa palat yhdistetään lakalla/liimalla johon on sekoitettu kulta- tai hopeajauhoa. Näin rikkinäinen kuppi ei näytä vain yhteen liimatuilta paloilta, vaan saa uuden elämän ja aivan uudenlaisen upean säväyksen kullasta. Minusta tämä on aivan huikea idea, miksi emme ole kuulleet tästä vuosia sitten vaikka sitä on Japanissa harrastettu vuosisatoja? Samalla tavoin japanilaiset paikkaavat vaatteita boro sashiko-tekniikalla. Boro tarkoittaa tilkkua tai paikkaa ja sashiko on kirjontatekniikka. Tätä tekniikkaa päätin käyttää myöskin ostoskassiin. Ompelin paikan kiinni värikkäillä langoilla jotka erottuvat kassista selvästi. Ei haittaa vaikka myöhemmin lisättävä paikka olisi erilainen, sillä tässä tekniikassa värien ja pistojen ei tarvitse mätsätä. Tällä tekniikalla voidaan yhdistää myös pieniä tilkkuja yhdeksi isoksi tukevaksi kankaaksi. Aikaavieväähän se toki on, mutta siten saadaan pienetkin tilkut käytettyä hyödyksi. Kannattaa tutustua Pinterestissä boro sashiko-kansiooni, sieltä löytyy huikeita juttuja. Kurkatkaa samalla myös toinen paikkaus-kansioni.

Rohkaisen teitä muitakin tarttumaan paikkaushommiin sen sijaan että heittäisitte esineen heti pois. Vaatteita on verrattain helppo paikata, mutta moni muukin esine kannattaa pelastaa takaisin käyttöön korjaamalla. Odottelen myös innolla uutta EU:n lakia tuotteiden varaosien saatavuudesta ja korjattavuudesta. Vinkkaan lisäksi teille inspiroivan vaatetusalan yrittäjän ja tubettajan Evelyn Woodin. Hän pukeutuu vintage-tyyliin ja pitää vaate-aiheista YouTube-kanavaa. Joka maanantai hän julkaisee videon jossa korjataan joku vaate hänen kaapistaan. Se voi olla ihan yksinkertainen purkautuneen sauman ompelu tai joku monimutkaisempi korjaus. Aion ottaa #mondaymending metodin itsellekin käyttöön ja suosittelen lämpimästi muillekin. Lisäksi linkkaan teille hardcore-version vaatteiden paikkaukseen. Japanilaiset nimittäin osaavat myös näkymättömän paikkauksen jalon taidon. Eikö olekin aivan huikeaa käsityötä. Tätä tekniikkaa on ymmärtääkseni käytetty pääasiassa kalliiden kimonojen korjaukseen, mutta jos tekniikan taitaa niin miksei sitä voisi käyttää vaikka vintage-vaatteisiin ja laadukkaisiin arkivaatteisiin. Mistäköhän he mahtavat saada korjauksiin käytettävät materiaalit jotta ne täsmäävät korjattaviin vaatteisiin?

Even though Zero Waste month went past, let’s not forget the issue. Zero Waste is very good principal all year round. One of the main ideas on Zero Waste is reusing and mending.

Because I am quite stingy and I think that tights get broken way too easy (my pet peeve), I have a habbit of mending tights too. Some of my friends are not too shy about using broken tights untill they have more holes than fabric, but I can’t. My skin gets very irritated. The hole edges rub my skin and it can be quite irritating and painfull. For this reason I try to mend holes quite soon after they appear. If I don’t have time to do it right away, I just leave tights on my mending pile. I have been pushing this task way too long now so my mending pile has grown significantly. So I decided to tackle it and mend some tights. However, there was so many I managed barely even half way.

At the same time I decided to mend something else too. Several years ago I got this sheer vintage tote from a friend. Perhaps it’s been shoebag or little shopping bag. I remember seeing my Grandmother using similar bag. Bag had couple holes, which could ravel more in use, so it has been left on the mending pile. I decided to finally do that. Because fabric was so very sheer, I could not patch it invisibly. So I decided to do the opposite.

Japanese can turn anything into art. Also mending and repairing. For example broken pottery can be fixed with kintsugi method. In kintsugi pieces are put together with laquer mixed with gold or silver powder. This way broken pottery doesn’t look just pieces glued together, but get a new life and new look from real gold. I think this is quite awesome idea, why haven’t we heard of this years ago, even though they have done this in Japan for centuries? The same way Japanese mend clothing with boro sashiko. Boro means a patch or scrap and sashiko is embroidery technique. I decided to use this method to my vintage shopping tote. I used colourfull yarns which are very visible. It doesn’t matter if the future patches don’t match, because in this technique it’s nothing has to match. With this technique it’s also possible to combine tiny little scraps together into larger fabric. It’s very time consuming work, but also utilizes tiniest pieces. It’s worth to check also my Pinterst folder for boro sashiko, there’s awesome stuff there. And while at it, check also my other mending board.

I encourage you all to tackle in mending, instead of throwing things away. It’s relatively easy to repair clothing, but many other items are worth repairing too. I am so excited about this new EU law about sparepart availability and possibility to repair items. I am also excited to link you this awesome person Evelyn Wood. She is vintage dressmaker and teacher and youtuber. She loves vintage clothing and also posts videos on YouTube and Facebook about mending and sewing. Every monday she posts a video about mending. It can be simple opened seam or more complicated repair. I am going to start using her #mondaymending method to dig through my ever growing mending pile. I recommend that to you too! Also check out this fantastic hardcore mending. Japanese master this too. If I understand correctly, this has been used traditionally to mend kimonos because they are too valuable items to throw. I think it’s just awesome and if you happen to master this skill, it works great on vintage and high quality every day outfits too. I wonder where do they get their materials to match the repaired item?

Tänään paikattavana sukkahousut (yllätys!) ja pitsisukat. Sukkikset paikkasin jo koska
halusin ne jalkaan tänään. Illalla paikkaan tuon neulesukan. /
Today on #mondaymending : tights (surprise!) and lace sock. Tights I have already done
because I wanted to wear them today. In the evening I will mend the sock.
Parsintasienet ovat hyvä apu neuleiden paikkaukseen. En ole varma onko tuo metallipäinen
alunperin parsintasieni ensinkään, mutta siihen tarkoitukseen sen ostin kirppikseltä. /
Darning mushrooms are perfect help for mending. I’m not sure if the metal mushroom
is originally for mending, but that’s what I thrifted for.
Ostoskassin paikkaus värikkäillä langoilla, tämän tein jo viimekuussa. Koska kangas
oli hyvin läpikuultavaa, laitoin paikaksi kaksinkertaisen tyllikankaan. /
Shopping tote mending with colours, this I made last month. Because fabric
is very sheer, I used double layered tulle as patch.

6 Comments Add yours

 1. Hehkuvainen says:

  Oooh, tuo näkymätön paikkausjuttu on mahtava! O_o Onneksi korjausten tasoa ei tosiaan tarvitse viedä ihan noin äärimmäisyyteen, vaan näkyväkin paikka kelpuutetaan (ainakin arkivaatteissa).

  1. Rhia says:

   Hehkuvainen – Se on aika huikee kyllä! Ja joo, onneksi tosiaa näkyvätkin paikat käy, ja onhan niitä monia muitakin melko huomaamattomia paikkaustapoja, ei tarvi aina mennä tähän extremeen asti. Koska aion nyt ottaa tämän maanantaipaikkauksen tavaksi niin todennäköisesti jotain paikkausaiheisia postauksia on tulossa myöhemminkin.

 2. Vierailija says:

  Viesti sukkahousukeijulta: Osta Stockalta Oroblu:t. Minulla on ollut kahdet sukkikset noin 3 vuotta. Ensimmäiset 2 vuotta pesin käsin, mutta nyt olen pessyt koneessa 60 asteessa ilman pesupussia. Ei yhtään reikää, ei ole venyneet. Näissä on myös sääressä pituutta ja vyötärö ei valu eikä purista. Itse olen n. 180cm ja ostin koon xl. L olisi ehkä riittänyt. Pidän näitä noin 4 pv vkossa eli kumpaakin paria 2 krt. Käsittämätön kestävyys! Ikävä kyllä en muista mikä malli ja denier oli, mutta ehkä 40-50-60 d. Hinta on suolainen, mutta kannatti maksaa!
  Ja kiva postauksen aihe. Tykkään lukea blogiasi.

  1. Rhia says:

   Vierailija – Kiitos sukkahousukeijulle vinkistä. Ikävä kyllä Oroblu:n koot näyttäisivät loppuvan kesken. Olen sekä pitkä- että paksujalkainen, joten joudun aina ostamaan koon 46-48 sukkahousuja vaikka olen 172cm pitkä. Niissä vikana on että housuosa on aina liian pitkä kun jalkaosat ovat sopivat. Epäilen, että tuo heidän XL mikä näyttää olevan suurin koko, ei riitä mulle. Mutta aion kuitenkin jossain vaiheessa testata yhden parin ja katsoa miten käy.
   Kiva kuulla että tykkäät blogista! Aihetoiveita saa myös heitellä, joko kommenttiosioon tai sähköpostiin.

 3. Sanna-M says:

  Onpas uskomattoman hieno paikkaustapa!!

  1. Rhia says:

   Sanna-M – Näin on! Ei yhtään hävetä esiintyä julkisesti tuollatavoin paikatuissa vaatteissa.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.