Kirppislöydöt / Thrift haul

Lähdin etsimään kirppikseltä materiaalia uutta talvihametta varten (kun vanhat ovat kaikki epämukavan pieniä). En löytänyt sellaista, mutta löysin kyllä muita juttuja.

Päätin vuosia sitten että en enää osta kirppisvaatteita, jotka menee suoraan projektikasaan. Väsyin siihen että ostokset menivät lähes järjestään projekteiksi, eikä vaatekaappiin päätynyt käyttökelpoista vaatetta juuri lainkaan. Olen nyt katsonut ihan urakalla noita Evelyn Woodin videoita ja siinä katsellessa hokasin yhden mielestäni melko oleellisen jutun. Maailma on jo täynnä raaka-ainetta. Vaatteita ja materiaaleja jotka on hylätty hyväntekeväisyyskirppisten lahjoituslootiin. Osa vaatteista on melko karseita, mutta ehkä niitä silti voisi vielä hyödyntää.

Tämä mielessä katselin kirppistarjontaa aivan uudella silmällä. En yrittänytkään löytää heti täydellistä vaatetta vaan sen sijaan katsoin kankaita, niiden värejä, printtejä ja materiaaleja. Mekko-, miestenpaita- ja kangasosastot tuottivat pettymyksen, mutta sen sijaan löysin 80-luvun viskoosipuseron jossa on hauska printtikuvio ja himmeästi kimaltavan kylmänvihreän modaali-merinovillaneuleen. Ostin myös salmiakkiruutuisen neuleen jollaista olen etsinyt pitkään. Tosin, tein tämän kohdalla myönnytyksen omiin vaatehankintasääntöihini, sillä tässä on melko paljon akryyliä, villaa vain 10%. Värit kuitenkin sopivat vaatekaappiini ja siinä on söpöt helminapit, melko vintage-henkinen siis. Se kestää sen mitä kestää ja sen jälkeen päätyy energiajätteeseen. Lisäksi löysin huivirekistä polttokuvioisen samettihuivin jossa on jännä punasella taitettu ruskean sävy.

Kaikki näistä (paitsi huivi) vaativat vähän tuunausta, palaan tähän aiheeseen myöhemmin. Vihreä neule vaatii kaikkein vähiten tuunausta joten se ilmestyy eetteriin todennäköisesti ensimmäisenä. Löysin myös 70-luvun mustan neuleen, ohutta, liukasta neulosta. Evelyn muuten keväällä korjasi melko samanlaisen neuleen. Tämän mustan neuleen pääntie oli niin tiukka että oli pakko jättää se rekkiin. Neule oli niin siistissä kunnossa ja niin hienoa neulosta että en halunnut alkaa sitä tuunaamaan.

I went thrifting new winter skirt in mind (all my old winter skirts are uncomfortably small now). I didn’t find skirt, but I found other stuff.

Years ago I decided that I will never buy project-clothes from flea markets anymore. My project pile kept growing and growing, projects never advancing into my wardrobe. I have now been watching lots of Evelyn Wood’s videos and I had an epiphany. World is full of material already. Clothes and materials, which are abandoned into charity shops donation boxes. Some of them might be pretty horrid, but perhaps they still are usable.

With this in my mind, I was browsing the charity shop in a totally new way. I wasn’t trying to find perfect clothes to wear, but instead I was looking for fabrics. The colours, the prints, the materials. Dress, mens shirt and fabric sections were disapointment, but I found 80’s viscose blouse with fun print and shimmering modal-merino wool knit. I also bought cardigan with diamond patterns, which I have been looking for quite some time. Allthough I had to give myself a bit allowance on my clothing shopping rules, because this one has quite a bit acrylic on it, only 10% wool. However they colours suit my wardrobe and it has cute pearl buttons, so it’s quite vintage looking item. It lasts what it lasts, and then it’s going to energy waste at the end of it’s life. I also found fun scarf with burned velvet print, in exciting redish brown colour.

All of these (except the scarf) need little bit of tweaking, I will get back to that later. Green glitter knit requires least amount of refashioning, so that probably appears on the blog the first. I also found black 70’s knit top, made of very fine and slippery material. Btw, Evelyn repaired just this spring very similar one. This black knit neckline was way too tight for me I just had to leave it behind. Knit was in such a good condition and very fine knit so I didn’t want to start altering it.

Viskoosipusero on niin selvää kasari-tyyliä että sille on tehtävä jotain.
Mutta kankaan printti on hyvin vintage-vaikutteinen. /
This viscose blouse is sooo 80’s style it really needs some refashioning.
But the print is very vintage styled.
Lähes henkäyksen ohut neule on modaalia ja merinovillaa. Seassa vähän metallikuitua. /
Thin knit top is modal and merino wool. With a hint of metallic fibers.
Joukon mustalammas: akryyli-villa-polyamidi-sekoite. Mutta niin söpö! /
The black sheep of the bunch: acrylic-wool-polyamide mix. Bu so cute!
Tämä 70-luvun ohut neule jäi ostamatta sillä se kurkuttaa, eli pääntie ahdistaa kurkkua. /
This fine 70’s knit top I didn’t buy because it is too tight around the neckline,
in Finnish some people call it with a term “throating”.

2 Comments Add yours

 1. Hehkuvainen says:

  Kurkuttaa :D. Enpä ollut ennen tuota kuullutkaan, hauska. Jännä nähdä mitä modauksia noihin teet. Ainahan se parasta olisi, että vaate sopisi jollekulle juuri sellaisenaan, mutta ainahan niin ei vaan käy. Ja silloin on mielestäni oikein ja hienoa, että olemassa oleva materiaali otetaan hyötykäyttöön pienillä tai isommilla muutoksilla ja muodistuksilla.

  1. Rhia says:

   Hehkuvainen – Joo, outo sana jota mun asiakkaat käyttää. Oisko satakuntalaista murretta.
   Mä mietin että miks ostaisin uutta kangasta kaupasta kun kierrätyskeskukset ja kirppikset on jo täynnä kangasta. Melko sama asia kuin ostaa niin paljo ruokaa että puolet menee roskiin.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.