Hyvää Kalevalan päivää! / Happy Finnish culture day!

Kalevalan päivän kunniaksi esittelen teille tämän pienen kirppislöydön jonka nappasin mukaani alkuvuodesta. Kanteletar on Elias Lönnrotin kokoama, Kalevalan sisarteos joka koostuu kalevalamittaan lauletuista runoista. Kantelettaren ensimmäinen painos ilmestyi 1840, tosin tämä kyseinen teos ei ole aivan niin vanha. Huomasin vasta kotona että lehteillessä kirja tuoksahtaa varsin vahvasti kosteudelta ja ummehtuneelta. Siksi kirja on nyt saamassa ruokasoodakäsittelyä muovipussissa. Viikko on takana, mutta haju ei ole vielä poistunut. Pitäkää peukkuja, että aikanaan pystyn tätä kirjaa myös lukemaan, mutta vaikuttaa sille että prosessista voi tulla pitkäkin. Pitänee ostaa jättipurkki soodaa.

Teeman mukaan puin näin vapaapäivänä vähän kansallisromanttisempaa päälle. Ohuenohut puuvillapusero on kansanpukuhenkinen ja käsin kirjailtu. Suomalaista alkuperää se ei ole, vaan on luultavimmin peräisin Baltian alueelta tai Itä-Euroopasta. Haaveilen löytäväni joskus pitkän raidallisen kansallispuku-hametta muistuttavan villahameen. Vielä ei ole tullut vastaan sopivaa. Kaikkein mieluisin olisi joku monivärinen, kuten vaikka sinivihreä-puna-kelta-valkoraitainen Perä-Pohjolan tai Etelä-Pohjanmaan flammuraitainen jossa on mustaa, vihreää ja punaisen sävyjä. Tai sitten ihan vaan pystyraitainen kansanomainen ilman sen suurempaa kansallispukuyhteyttä. Siihen asti nämä muut hameeni saavat kelvata. Aion tänään osallistua myös yhteen jännittävään projektiin Espoossa, mutta kerron siitä varmasti lisää myöhemmin.

Today is Kalevala day, day of Finnish culture and our national epic poetry collection. It was collected from poem singers around Finnish countryside by Elias Lönnrot, who was also poet himself. It includes hundreds of poems of Finnish folklore and mythology and was published in 1835. These poems are all written (or sung) in something we call kalevala metre. It is certain style and structure of rhyming, which is pretty well explained in Wikipedia with samples of how it works. However today I wanted to show you my recent thrift find. It is Kanteletar, a sister publication for Kalevala. It was published in 1840 and also includes similar folklore poems. This actual print is not that old though. Unfortunately I didn’t notice until at home, that this book has quite strong odor of mold/damp. So now I’m trying to get the odor away. I have sprinkled baking soda between the pages and book is tightly sealed inside plastic bag. It’s now been one week and odor has not faded much yet. This might be quite long process, but let’s keep fingers crossed. I suppose I have to buy large pack of baking soda.

According to the theme, I am wearing something more romantic today. This very fine cotton blouse is hand embroidered. It is not Finnish origin, but most likely from Baltic area or Eastern Europe. I am dreaming of finding wool skirt with vertical colourfull stripes, like some of the skirts in Finnish national costumes. I haven’t found suitable yet. I’d love to have something multicoloured, perhaps red, green and yellow. Untill then, my ordinary skirts will have to do. I am also taking part on one very interesting project in Espoo, but I will tell more about that later.

Esimerkki Kantelettaren runoista. /
Example of poems in Kanteletar:
Oh us mere sea pigs
seals of a good God of Sun
at the yards of Sun god
at the shores of a good lake!
How are we pigs of the sea
seals of the good God of Sun
at these yards of the Sun god
at the shores of a good lake?
Sea feeds it’s pigs,
good lake it’s seals.
But the sea is visible to us
Sea visible to our windows.
And so forth it goes.
Kotimme valoisin nurkka näyttää olevan myöskin niistä sekaisin. /
The brightest corner of out house seems also the messiest.