Huulirasvahommeleita / Making lip balm

Muistatteko kun harmittelin että taas oli menty lopettamaan lempi huulivoiteeni valmistus? No, vaikka sain silloiseen postaukseen hyviä ehdotuksia korvaavasta tuotteesta niin sisuunnuin asiasta niin maan penteleesti, että päätin sitten tehdä itse omat huulivoiteeni. Nykyisin itse valmistettu kosmetiikka on kovasti suosittua kun pyritään palaamaan kohti luonnonmukaisempaa elämää. Tarvikkeita omiin kosmetiikkakeitoksiin on siksi hyvin saatavilla. Tilasin valmiin tarvikepaketin noin 15 huulivoidepuikkoon ja mica-värijauhetta. Mica on hohtavaa väriä josta en niin kamalasti perusta, mutta en raaskinut koe-erään ottaa kuin yhtä värisävyä. Olisin toki voinut tilata vain punaista rautaoksidia, jossa ei ole hohdetta, mutta en tiedä mikä tilapäinen mielenhäiriö sai valitsemaan tuon mican.

Tarvikepaketti on Limepopilta ja sen mukana tuli myös selkeät ohjeet. Mukana tuli myös makuainetta, koska tarvikepakettia ilman makua ei ollut vaihtoehtona. Valmistus on helppoa ja nopeaa. Vaikein osio oli oikeasti saada sula vahaseos osumaan huulivoidepuikkoihin. Koska haluan vielä säätää sävyä ja koska näiden pitäisi säilyä vain puolisen vuotta, käytin vain puolet paketin tarveaineista. Lisäämällä E-vitamiinia, säilyvyys pitenee noin puolella.

Oma reseptini sisälsi:
7,5 g mehiläisvahaa
7,5 g karitevoita
7,5 g kaakaovoita
1 rkl jojobaöljyä
2 tl risiiniöljyä
0,5 tl kasviglyseriiniä
n. 10 tippaa vanilja-aromia
9 veitsenkärjellistä tulenpunaista micaa

Tässä muutamia muistiinpanojani valmistusprosessista. Ehkä niistä on apua muillekin huulivoiteen valmistusta kokeileville.

– Tarkista että kaikki voidepuikot on kierretty alas asti, muutoin syntyy vajaita puikkoja.
– Voidepuikot kannattaa teipata tai kietoa kuminauhalla yhteen tosi tiukasti jo ennen kuin aloittaa sulatuksen, muuten tulee kiire. Toinen hyvä kikka on tökkiä puikot aaltopahvipalan läpi niin että pahvi jää melko korkealle. Silloin tulee vähemmän siivoamista jos kaataa ohi, kun seos ei leviä joka paikkaan vaan jää pahviin.
– Alunperin en aikonut käyttää aromia lainkaan, mutta ajattelin että pieni määrä ei haittaa. No pikkupullon suusta sitä vähän hulahti. Tuskin 10 tippaa enempää mutta mun hajuherkkään nenääni liikaa. Myös etenkin shea- eli karitevoi tuoksuu, joten olisi ollut parempi jättää vanilja-aromi  pois. Jos jatkossa haluaisin lisätä aromeja, pipetin hankkiminen saattaisi olla järkevää yliannostelun välttämiseksi.
– Koska minulla ei ole mittalusikkaa “mittasin” väriaineen veitsenkärjellä joka ei ihan ole mikään tieteellisen tarkka menetelmä. Puolikkaaseen satsiin tuli 9 veitsenkärjellistä. Sävy voisi olla vielä intensiivisempi ja vähemmän hohdetta.
– Tulenpunainen mica on suosikkihuulivoidettani oranssimpaa. Seuraavaan erään pitää  lisätä ainakin aavistus sinistä pigmenttiä. Pitänee myös hankkia mittalusikka, jotta voin toistaa sopivan värisävyn myöhemmin. Seosta pitää sekoittaa lähes koko ajan, jotta mica levittäytyy tasaisesti. Nyt huulilla sävystä erottuu eniten hohde, ei varsinaisesti väri.
– Omaan makuuni tästä erästä tuli hieman liian notkeaa ja se sulaa iholla kaakao- ja karitevoin ansiosta todella äkkiä. Pidän itse vähän kovemmasta tekstuurista, siispä seuraavaan erään hieman enemmän vahaa ja vähemmän öljyjä ja voita. Saattoi myös olla että öljypyllosta lorahti satsiin vähän enemmän kuin puolet.
– Myöhemmin, ellen totu karitevoin tuoksuun, voisi kokeilla korvata sen jollakin muulla vaihtoehdolla.

Do you remember when I posted about my discontinued favourite lip balm? Even though I got really good tips about replacements. I got so annoyed about it, I decided to make my own lip balm. These days making your own cosmetics has become really popular when people are trying to get towards more natural and less chemicals. Ingredients for natural cosmetics are readily available. I ordered lip balm-kit with really good instructions and all the ingredients for about 15 lip balm sticks. I also ordered red mica. Mica is shimmering mineral, which I don’t really care much, but for some reason or another, I chose that to be my tint in the lip balm, and was too stingy to order another with it.

Package is from Limepop and it came with really good instructions. It also came with aroma, because package without aroma was not available at all. Lip balm is really easy to make. The trickiest part honestly was to firmly pour the melted wax mixture into the sticks. Because I still want to tweak the colour and these are supposed to last only about six months, I only used half of the ingredients. By adding vitamin E, they should last about half longer.

My ingredients:
7,5 g bees wax (cera alba for cosmetics)
7,5 g cocoa butter
7,5 g shea butter
1 table spoon of jojoba oil
2 tea spoons of castor oil
0,5 tea spoons of vegetable glyserin
about 10 drops of vanilla aroma
9 “tips of the knife” of red mica

Here are some of my notes about the process. These might help others on their lip balm project.

– Check that all sticks are fully screwed to the bottom.
– You can either tape the sticks or tie them together with rubber band before you start melting the wax. You can also poke them through thick cardboard. That prevents the melted wax from spreading everywhere in case you poor over the edge.
– Originally I wasn’t going to use any aroma, but then I thought that small amount doesn’t matter. Weeeel, little bottle was not meant for precise measuring. Probably not more than 10 drops but even that was too much for my delicate nose.  Also especially the shea butter smells quite strongly, so perhaps in the future I don’t do aroma. Or if I want to add some, I should do it with pipette to keep the amounts reasonable.
– Because I don’t have measuring spoon, I measured the mica colour just with the tip of the knife. It’s hardly very accurate measuring method. I used 9 tips of the knife on this batch. Colour could still be more intense and less mica.
– Fire red mica is much more orange than my original lip balm. So for the next try-out, I need to add little bit of blue pigment. I should also get measuring spoon, so that I can actually replicate the same colour later.  Atleast mica requires mixing pretty much all the time to keep it evenly spread. Now on the lips shine is more visible than the actual colour.
– For my taste this recipe makes a bit too soft mixture. Due to cocoa and shea butter it melts on your skin pretty quick. I like a tad harder and waxy texture, so I will be adding more wax and less oils and butter next time. It also might have been that I accidentally poured a little bit more than half of the oils in.
– Unless I get used to the smell of shea butter, I might have to try replacing it with something else.

Otin vahingossa yhden puikon liikaa täyttöön, siksi ne eivät täyttyneet aivan kokonaan. En myöskään halunnut haaskata kattilaan jähmettynyttä massaa joten kaavin sen mukaan tuubeihin. /
I took one tube too much for filling, that’s why they didn’t become completely full. I also didn’t want to waste any wax mix so I scraped the hardened mix from the pan and added to the tubes.
Vasemmalla uusi huulivoidesävy, oikealla vanha suosikki. /
New lip balm shade on the left, old favourite on the right.
Sävyt paremmassa valossa. Uusi on aavistuksen oranssimpi ja hailakampi. /
Shades in better light. New is slightly more orange and not so strong.
Tunnen itseni ehkä ihan vähän noidaksi joka kirjoittelee salaisia taikareseptejä vihkoonsa. /
I feel myself slightly like a wizard who is writing down their favourite potion recipes.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.