8.12.18 Joulu Jacobssoneilla / Christmas at Jacobssons

Olemme osallistuneen tänä vuonna jo kerran Museet Ett Hem’in elävöitystapahtumaan. Turun Taiteiden yönä museossa parveili Herra ja Rouva Jacobssonien lisäksi muuta aikalaisväkeä. Yleisö sai vapaasti kierrellä museossa ja elävöittäjät tekivät mitä tekivät. Mitään opastettua kierrosta ei ollut.

Seuraavan kerran olemme menossa elävöittämään sunnuntaina 16.12 jolloin Jacobssoneilla valmistellaan joulua. Draamaopastuksilla nähdään palvelusväen jouluvalmisteluja, varmaankin kuusenkoristelua, ehkä illallispöydän valmistelua ja kirjeiden kirjoittamista. Jacobssonien ajuri ja yleismies Nieminen on omilla asioillaan, joten Jacobssoneille on palkattu väliaikaisesti englantilainen hovimestari, joka toimii samalla myös ajurin ominaisuudessa. Mehän tiedämme millaisia englantilaiset hovimestarit ovat, sellaisia hyvin oman arvonsa tuntevia. Saattaa olla että Olga, Tilda, Sanny ja muu palvelusväki joutuvat hankaluuksiin kun hovimestari Samuels nuuskii selän takana. Ehkä taloudenhoitaja Greta saa jonkinlaisen rauhan säilytettyä talossa. Tule katsomaan miten 1900-luvun alussa elettiin paremmissa piireissä.

We have taken part once this year at Museum Ett Hem living history event. Museum had open doors at the Night of the Arts. Guests were able to roam freely in the museum and re-enactors were creating atmosphere from the early 1900’s. There was no guided tours that time.

Next time will be on Sunday 16th of December when Christmas preparations are on. Drama tours in the museum will tell history of Jacobssons but also how Christmas was spent in early 1900’s. There might be some decorationg the Christmas tree, perhaps setting the dinner table, writing letters back home and so on. Jacobssons regular driver Nieminen had to go away for while, so they hired temporary buttle from England. We all know how butlers are, very distinguished. It might be that maids Olga, Tilda, Sanny and other servants are in trouble when butler Samuels is snooping behind their backs. Perhaps housekeeper Greta is able to maintain some sort of peace among the staff. Come and see how the cream of 1900’s spent Christmas.

Herra Rupert Samuels valmiina hovimestarin palvelukseen. /
Mr Rupert Samuels ready for butlering.

Hovimestarin asusteet: liivi arviolta 20-30-lukua, uusin löytö on 20-lukuinen solmio, käsineet uustuotantoa, taskukello muistaakseni 1900-luvun alusta. /
Butlers accessories: vest estimated to be from 20’s or 30’s, newest find 20’s tie, gloves repro, pocket watch from early 1900’s.