Takapihan kevät / Backyard Spring

Tämä kevät on aika jännittävää aikaa. Istutin viime syksynä muutamia kasveja joiden selviämistä talven yli olen jännännyt pitkän tovin. Vielä muutama päivä sitten koko takapiha oli täysin lumen vallassa. Nyt yli puolet puutarhasta on sulanut ja pääsin ensimmäistä kertaa tutkimaan mille näyttää. Työkaverin isovanhemmilta saadussa pionissa on alkuja! Voitto! Tai no, vielä on pitkä matka valtoimenaan kukkiviin pioneihin, mutta ainakaan juurakko ei kuollut talvella. Siitä saan varmasti osin kiittää paksua lumipeitettä joka suojeli juurakkoa paleltumiselta.

Facebookin paikallisen vaihto-ryhmän kautta saadut köynnöshortensian pistokkaatkin näyttävät juurtuneen, sillä uutta versoa pukkaa. Viimekeväänä saamani raparperin juurakko on  juurtunut mainiosti ja kasvu on ollut vahvaa jo lumen läpi. Keväällä istutetut kotkansiipisaniaiset ovat vielä lumen alla sillä ovat pihan varjoisimmassa kohdassa, samoin perällä oleva iso, kukkapenkki on vielä melkein kokonaan lumen peitossa. Aurinkoisella seinustalla idänsinililjat sen sijaan ovat jo nupulla, kukinta on käsillä. Yllätyksekseni myöskin syksyllä etupihalle tuuppaamani narsissit ovat alullaan. Tämä on pienoinen ihme sillä narsissit olivat koko kesän ulkorappusella, katoksen alla ilman vettä. Ensimmäiset alut tosin ovat saaneet ikävästi pakkasenpuremat, kun en älynnyt niitä alussa peittää. Saa nähdä miten jaksavat kasvaa.

En voinut vastustaa edullisia kukkapaketteja Lidlissä ja ostin kaunista kirjokuunliljaa sekä jaloleinikkiä. Kuunliljaa suunnittelin jo viimekeväänä etupihalle, ikkunan alle uuteen, perustettavaan kukkapenkkiin, mutta kylmä kesä ei innostanut ylimääräiseen kaivuuhommaan ja se jäi tekemättä. Kirsikkapuukin jäi hankkimatta, ehkäpä jo tänä keväänä. Viimekevään suunnitelmista pioni on siis hyvällä mallilla ja portin pieleen suunniteltu köynnöskasvi myöskin. Seinässä kiinni olevien kukkapenkkien siirto on aloitettu syksyllä, jatkuu tänä keväänä. Tästä syystä puutarha näyttää juuri nyt aika myllätyltä. En halunnut kipata hyvää nurmikkoa puutarhakompostiin joten se jäi odottamaan uudelleensijoitusta nyt keväällä.

Kevätsuunnitelmia
– etupihalle se jo viimevuonna suunniteltu pieni pensas
– pensaan ympärille kivikkoasetelma ja mehitähtiä
– uuden kukkapenkin perustaminen toiselle puolen etupihaa
– uuden kukkapenkin kasvit: viiruhelpi, kirjokuunlinja, joku matala varjoisen paikan kasvi
– takapihalla hiekkalaatikon lopullinen poisto, nurmikon tasaaminen
– kukkapenkkien siirto pois seinustalta
– pienen kasvihuoneen suunnittelu

This Spring is going to be exciting. In last Autumn I planted couple things I have been nervously waiting for to grow. Couple days ago our backyard was still completely covered with snow. Now over half of it is already thawed and I was able to investigate. I got a peony from my work colleague’s grandparents and there is small growth on it! Win! Well, there is still long way to go for fabulously blooming peony, but atleast it didn’t die during the Winter. I think the heavy load of snow was protecting it from freezing.

From local Facebook group I managed to get some hydrangea, which I planted in the Autumn. There is also some growth on that, so it survived too. The rhubarb is growing nicely, even through the snow. My ostrich ferns are still under the snow, because they are in the most shadowy area of the backyard. So is most of the large flower bed at the far end of the backyard. However the Scilla siberica by the sunny wall, are already budding, blooming is at hand. To my huge surprise also the daffodils I just shove into the ground last Autumn, are growing. It is a small miracle because I sort of forgot them on the porch without any water for the whole Summer. First leafs got frostbitten though, because I didn’t realize to cover them. We will see how they continue growing.

I could not resist the cheap flower packages in Lidl. I bought very pretty variety of hosta undulata and ranunculus. I planned to have plantain lilies already last Spring, but cold Summer did not encourage me to do digging. I didn’t get my cherry tree either, but perhaps this Spring. Last Autumn my plan was to get peony, and that worked out fine, so did the vine for the garden gate (climbing hydrangea). I already started to move the flower beds away from the wall, and that continues this Spring. For this reason the garden looks quite disturbed at the moment. I didn’t want to ditch the grass into the compost, so I just left it waiting for relocation this Spring.

Spring plans
– small bush on the front side
– around the bush some rocks and houseleeks
– founding a new flower bed on front yard
– plants for new flower bed: phalaris arundinacea, plaintain lilies, small plants that like shade
– removing the sand box completely, evening out the grass
– moving flower beds away from the wall
– planning small greenhousePioni lähdössä kasvuun. / Peony starting to grow.Köynnöshortensia selvisi talvesta. /
Climbing hydrangea survived the winter.Karkea luonnos siitä mille takapiha ehkä joskus näyttää. /

Rough sketch of what the garden might look like in the future.

4 Comments

 1. Hehkuvainen says:

  Terveiset puutarhamessuilta! Ostin raparperin ja iisopin taimia, ja tökkäsin ne jo pihalle kun lapio upposi sen verran että sai jonkun kuopan kaivettua. Kevätpuuhat on siis mielessä vahvasti täälläkin :). Köynnöshortensia on meillä ainakin todella sitkeä. Olen koittanut repiä sitä ja tappaa, olen hakannut alas kirveellä ja iskenyt juuriin lapiolla. Ei kuole, tänäkin keväänä se alkoi ensimmäisenä näyttää elonmerkkejä.

  1. Rhia says:

   Hehkuvainen – Meillä on piha vielä niin märkä ettei siellä oikein vielä viitsi tehdä mitään kuin tutkia tilannetta. Ounou, olenko mä nyt päästänyt pihaan jonkun hirviökasvin joka vallottaa kaiken? Ei vais, se on nyt aidan vieressä ja sille on tulossa jonkinmoinen tuki jonka saa peittää kokonaan ja on sen verran kaukana rakennuksista että tuskin pääsee tuhoja tekemään. On kuulemma hidaskasvuinen, siksi uskalsin sen tuohon ottaa. Tarkkana saa kyllä nykyään olla näiden kanssa kun ihan harmittomaksi kuviteltu kasvi voikin olla aikamoinen riesa, kuten karhunköynnös ja japanintatar.

 2. Hehkuvainen says:

  Märkää on kyllä meilläkin, ja savinen maa on kylmää. Mutta arvelin että nuo talvenkestävät kasvit voi lykätä maahan. En tosin tiedä että ovatko nuo nyt valitsemani paikat lopullisia, voi olla että siirrän kasvit kun pääsen paremmin möyhimään pihaa. Juu onneksi köynnöshortensia ei ole mitenkään raju leviämään. Ja onhan se kaunis!

  1. Rhia says:

   Hehkuvainen – Eiköhän ne kestä kylmän maan.
   Mun pitäis tehdä kylvöhommia esikasvatukseen, mutta en ole ehtinyt. Tykkään kyllä kaikista hortensioista ja köynnöshortensia kai sieltä helpoimmasta päästä. Tosin kukkia joutuu kuulemma odottelemaan muutaman vuoden.

Comments are closed.