1700-lukuiset Olympoksen ilot / 1700’s Joys of Olympos

Ylistäkää jumalten ikuista, pyhää sukua, heitä jotka Gaia, tähtinen Uranos ja tumma Yö synnyttivät, sekä heitä jotka kasvatti suolainen Pontos. Kertokaa, kuinka jumalat ja maa saivat alkunsa.

Jumalten synty – Hesiodos, n. 700 eea

Kun Olymposvuoren jumalat juhlivat, ei heidän pidoistaan nektaria ja ambrosiaa puutu. Heitä viihdyttävät lahjakkaat musikantit ja nokkelimmat älyköt. Heidän kasvonsa loistavat rakkauden hehkussa ja silmänsä kirvelevät kyynelistä kun runoilijat lukevat säkeitään. Muusat ja nymfit ovat heidän seuralaisiaan. Satyyrit lyövät heidän kanssaan korttia ja sileenit heittävät noppaa. Tanssijoiden sulavat askeleet ovat ilo heidän silmilleen ja näytelmän taitava juoni ihastuttaa huokauksiin asti.

Mutta häilyväinen on Jumalten mieli, se muuttaa suuntaa kuin tuuli. He pettävät jopa omiaan ja juonivat tuhon tiellä. Kuka selvää saa, miten rakastaa Zeus tai Afrodite? Entä petoksen taikka surmatyön, taikakeinoin toteuttaa. Niin on arvaamaton, suku Jumalten ja titaanien.

Lisää kuvia baalista voi katsoa tästä.

From the Heliconian Muses let us begin to sing, who hold the great and holy mount of Helicon, and dance on soft feet about the deep-blue spring and the altar of the almighty son of Cronos […] Thence they arise and go abroad by night, veiled in thick mist, and utter their song with lovely voice, praising […] Earth, too, and great Oceanus, and dark Night, and the holy race of all the other deathless ones that are for ever.

Theogony – Hesiod, 700 bce

When Greek Gods celebrate, there is plenty of ambrosia and nectar in their parties. Most talented mucisians and wisest scientist are entertaining. Their faces glow from love and their eyes are salted by tears, when poets read their verses. Muses and nymphs are their companions. Satyrs play cards with them and Silenus throw the dice. Smooth movement of dancers is pleasure to their eyes and clever story of the play makes them sigh.

But the mind of the God is changing, just like the wind on the vane. They cheat and plot, against their own even. And that will be their doom. Who figures it out, and how they love, Zeus or Afrodite? Which one to deceive or which one to kill, with their magical skills? So unpredictable and scheming, is the family of Gods and titans.

More photos of the event you can find here.

Jumalatar Iris toimittaa uhrilahjat Heralle. /

Goddess Iris delivering sacrifice to Hera. 

Perseus surmaa Medusan / Perseus kills Medusa
Andromeda merihirviön vankina /

Andromeda is captured by Sea Monster Selene, kuun henkilöitymä, magian ja noitien suojelija.
Kuva: Nora Juusela/

Selene the incarnation of moon, protector of magic and witches.
Photo: Nora JuuselaKuva: / Photo: Nora Juusela

Tanssija / Dancer: Anastasia Popova

2 Comments

  1. MariaS says:

    Mitkä ruuat O_O tuli ihan nälkä kun luki menuja. Kuka nuo ruuat laati näihin tilaisuuksiin?

    Olipa ihana teema, siinä saa mielikuvitusta käyttää ja toisaalta antaa paljo vapautta toteutukseen. Vaikuttaa siltä että oli mukavaa ^-^

  2. Rhia says:

    MariaS – Ruokalistan suunnittelee yksi L’Amusetten jäsenistä ja se valmistetaan yhdessä 1700-lukuisilla resepteillä. Viime vuonna minäkin olin keittiöhommissa. Yksi omista suosikeista on raitahyytelö jota ei ollut tänä vuonna tarjolla. Tänä vuonna tarjotut kahvivohvelit oli myös tosi hyviä.

    Meillä on joka vuosi eri teema. Toissa vuonna oli Orientti, viime vuonna Ranskan vallankumous. Ohjelma, ruoka ja koristelut aina muuttuvat vähän teeman mukaan, mikä on tietty hirmu kivaa.

Comments are closed.