Rohkelikon koulupuku / Gryffindor uniform

Nyt kun olen saanut taas uutta intoa postaamiseen rykäisempä alta pois myös tämän jo pitkään suunnitellun cosplay-postauksen. Maaliskuussa Tampere Kuplii-sarjakuvatapahtumassa yleisökin pääsi toteuttamaan itseään monenlaisten asujen muodossa. Usein cosplay mielletään varsinkin täällä Suomessa nuorten ja lasten hommaksi, mutta mielestäni ihan yhtä hyvin aikuiset voivat sitä harrastaa. Jos termi on jollekulle outo niin cosplay tulee sanoista “costume play” ja se tarkoittaa pukeutumista fiktiivisen hahmon asuun. Suosituimpia tapoja on kopioida hahmon asu niin tarkasti kuin mahdollista, mutta yhtä hyvin cosplay-asun voi toteuttaa muullakin tyylillä. Hahmon asusta voi tehdä vaikka historiallisen version, steampunkversion tai vaihtaa hahmon sukupuoli ja tehdä asu sen mukaan. Suosittuja hahmoja ovat perinteisesti tietokone- ja konsolipelihahmot, sarjakuva- ja animaatiohahmot  ja etenkin japanilaisen sarjakuvan ja animaation hahmot, onhan itse termi “cosplay” kotoisin Japanista. Mukaan ovat kuitenkin jo varhaisessa vaiheessa tulleet myös leffojen ja tv-sarjojen hahmot, joista suosituimpia yleensä ovat fantasia- ja scifiteemaiset hahmot.

Itselläni ei vielä montaa cosplay-asua ole, sillä niidenkin tekeminen on työlästä jos sattuu olemaan perfektionisti kuten minä. Oikeastaan ensimmäinen ja tähän asti ainut valmis asuni on ollut Star Trekin alkuperäissarjan mukaan tehty asu. Siksi ajattelinkin että jospa menisi kerrankin siitä missä aita on matalin. Harry Potterin maailma on suosittu myös cossaajien keskuudessa ja niinpä erilaisia Tylypahkan kouluasuja vilahteleekin tapahtumissa tuon tuosta. Ajattelin että no siinäpä on verrattain helppo asu toteuttaa, tarvitaan vain vähän neulelankaa. Leffoissa näkyvässä osassa kun ovat velhokoulun uniformujen värikkäät huivit. Tosin käsittääkseni kirjoissa (joita en ole lukenut) koulupuku on pelkkä musta, hihallinen viitta. Velhokoulun oppilaat jaetaan neljään tupaan joista kullakin on omat tunnuksensa ja värinsä. Tottakai nälkä kasvaa syödessä. Päätin täydentää asuani brodyyrimerkillä ja tupasolmiolla. Ne löytyivät edullisesti eBaystä. Vaan mistä löytää koulupuvuksi sopiva harmaa neule ja vekkihame?

Kuvittelin, että kyllähän nyt joku harmaa perusneule ja vekkihame on ihan helppo löytää kirppiksiltä. Niitähän pyörii siellä jatkuvasti. No eipä vaan pyörinyt kun minä yritin niitä löytää. Lopulta parhaaksi metsästysmaaksi harmaalle v-aukkoiselle neuleelle osoittautuivat hyväntekeväisyyskirppisten miestenosastot. Maksoin omastani 1,50 €. Perusneuleen helmaan kirjailin Rohkelikko-tuvan värein raidat. Harmaata vekkihametta en tähän hätään löytänyt, joten jouduin tyytymään kaapissani jo majailevaan mustaan vekkihameeseen. Myöhemmin varmaankin teen oikeanlaisen hameen kunhan löydän sopivan väristä harmaata kangasta. Asulle tuli hintaa neulelankoineen noin 25 €. Että edullisestikin voi tehdä cosplay-asun kun mielikuvitusta riittää. Tosin eihän tällä nyt ihan samoissa sarjoissa painita kuin Kupliin cosplay-kisan voittajat, mutta riittää itselle hauskanpitoon.

Now when I got my posting mojo back, I would like to start sorting my delayed post with this overdue cosplay post. Tampere Kuplii comic con in March was the opportunity to express yourself via cosplay. Usually cosplay is considered atleast here in Finland to be something only teenagers and kids do. I think adults are equally allowed to, and they definitely should do it too. If you are not familiar with the term, it comes from words costume play and it means that you can wear outfit of any fictional character. Most common way to do it, is to copy any outfit as well as you can, but you can do it different ways too. You could make historical version, or steampunk version or swap the gender and make the costume accordingly. Most popular characters are the ones from computer and console games, cartoons, animations and of course from Japanese comics and anime. After all the term “cosplay” does come from Japan. However very early on people also started cosplaying characters from movies and tv-series.

I don’t have many cosplay outfits yet, because making them is time consuming, especially if you are perfectionist like me. Actually my first and only costume so far has been one from the Star Trek: original series. That’s why I thought that I should so something really easy for once. World of Harry Potter is very popular amongst cosplayers and you can see loads of various Hogwarts uniforms in most events. I thought, well that’s an easy outfit to make, all I need is some knitting yarn. After all, colourfull Hogwarts scarfs are very visible in all Harry Potter movies. Allthough as I understand, in the books (which I haven’t read) the uniform is just black cape with sleeves. Wizard school students are sorted in four different houses and dressed accordingly on specific colours and crests. Of course I got more greedy the further I got. I decided to add proper Gryffindor tie and crest to my outfit. I found them easily and very affordably online. But where to find proper gray jumper and pleated skirt?

I thought that it would be easy to find gray basic jumper and skirt. I see them on flea markets all the time. Well didn’t see them when I would have wanted them. Finally the most productive place for gray v-neck jumper was men’s section at charity shop. I payed 1,50 € for mine. I revamped the jumper by embroidering the hem with Gryffindor colours. I could not find suitable gray pleat skirt, so I had to go with black pleat skirt I already had in my wardrobe. I’m probably going to make the actual skirt later when I can find fabric with correct colour. The cost of whole outfit with knitting yarns was about 25 €. So if you really want, you can make very affordable cosplay outfit. Allthough it doesn’t exactly compete in the same league with the winners of event cosplay competition, but it’s enough for me for having fun.

Tampere Kuplii-tapahtuman cosplaykisan osallistujat. /
Participants on the Tampere Kuplii cosplay competition.

Cosplaykisan finalisti-hahmot: Kylo Ren, Reaper, Queen Himico,  Paladiini,
Maagi, Dr Strange, Elsa, Connor Kenway, Harley Quinn & Kaecilius  /
Cosplay competition finalist characters: Kylo Ren, Reaper, Queen Himico, Paladin,
Mage, Dr Strange, Elsa, Connor Kenway, Harley Quinn & Kaecilius

Rohkelikko-merkkini ei ehtinyt saapua ennen tapahtumaa. /
My Gryffindor crest didn’t arrive before the event. 

Rohkelikko uniformun referenssikuva IMDB: copyright Warner Bros & J.K.R. /
Gryffindor uniform reference photo IMDB: copyright Warner Bros & J.K.R.

Asukuvat Nora Juuseja / Oufit photos by Nora Juusela

“Hetki, tarkistan muistiinpanoista!” /
“Let me check my notes!”

5 Comments

 1. Hehkuvainen says:

  Hieno asu, kyllä tuon Rohkelikoksi tunnistaa :). Itse en ole cosplay-juttuihin hurahtanut, mutta on se mukavaa katsoa kuinka toiset jaksavat panostaa asuihin. Usein tosin minulta menee asun hienous ohi, kun en tunnista esikuvaa…

 2. Hehkuvainen says:

  Noh, piti sanoa etten tunne esikuvaa. Asu voi olla hyvinkin näköinen ja siis tunnistettavissa, jos vaan tuntisi sen ketä on tarkoitus esittää.

 3. Rhia says:

  Hehkuvainen – Aivan, iso osa asun hienoudesta tulee ehdottomasti tunnistettavuudesta. Itelle nuo kaikki manga ja animehahmot on tosi outoja, esim tuo asukisan Queen Himiko oli tosi näyttävä, päähineessä oli valoefekti ja kaikkea, mutta kun en tunne esikuvaa niin jäi vähän etäiseksi. Kiva niitä on kumminkin katsoa ja ihastella. Hämmästyttävin tämän vuotisessa kisassa oli parivaljakko Paladiini ja Maagi WoW-pelihahmot. Oli kuulemma heidän ihkaensimmäiset cosplay-asut kyseessä. Voittivat muistaakseni koko kisan. Tosi yksityiskohtaiset ja hienot asut molemmilla.

 4. Minusta tuo sinun asusi on kiva, vaikka Harry Potterista en välitäkään. Tuo asu vaikuttaa ihan toimivalta arjessakin. Oliko se niin, että tuo salkku oli isäsi? Minun isälläni oli 70-luvulla käytössä melkolailla samanlainen.

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – Olin kyllä ajatellut ainakin neuletta käyttää muutenkin (silkkipuserohan mulla on käytössä ollut jo aiemmin), hame kerää polyesterisenä sen verran ahnaasti karvaa että joudun sen luultavasti pistämään kiertoon. Kaulahuivi on tosi kiva muutenkin kun on ihanan pehmeää alpakkaa, mutta rullaantuu ikävästi. siihen pitänee keksiä joku jippo. Isälläni on kyllä ollut samantapainen salkku, mutta tämä yksilö on kirppislöytö.

Comments are closed.