Haiseva ja äänekäs kevät / Loud and stinky spring

on

Puutarhasta päivää! Aamuisin ulos astuessa ilman täyttää lähes korvia huumaava lintujen laulu. Yli 20 kaupungissa asutun vuoden jälkeen olin unohtanut miltä kuulostaa kevät maalla. Kun on kuunnellut viimeiset vuodet ruuhkabussien melua ja hälytysajoneuvojen ulvontaa (kyllä, edellisen kotimme naapurissamme sijaitsi paloasema) tämä on ehkä hienoinen kulttuurishokki jopa. Kyllä niitä autoja täälläkin kuuluu, mutta toistaiseksi lintujen laulu vie desibeleissä voiton.

Takapihamme näyttää kirkkaassa kevätvalossa jokseenkin ankealta juuri nyt. Palmusunnuntain auringossa kävin kuopsuttelemaan maata. Edellisen asukkaan jäljiltä oli saldona useampi kourallinen muoviroskaa, josta suurin osa nippusiteitä ja koiran leluja (niitä löytyy koko ajan lisää). Lisäksi takapihalle oli jätetty haiseva yllätys: puoli ämpärillistä biopusseihin käärittyä koiranpa_eikun siis koiran jätöksiä, kuorrutettuna kasalla koiran leluja. Muutenkaan takapihallemme ei ole odotettavissa mitään Kaunein puutarha-palkintoja. Nurmikko on jätetty leikkaamatta jo jonkin aikaa ennen talven tuloa. Siellä täällä on valtavia tuppaita tai kaljuja kohtia joissa ei kasva mitään. Muistona leikkivistä lapsista on sammaloituva hiekkalaatikko. Pihalaatoitus on rikkoutunut ja ripoteltu sinne ja tänne.

Kukkapenkistä löytyy myös kuoppia joista arvatenkin on kaivettu ylös jotain. Etupihan kukkapenkissä ei kasva juuri muuta kuin rikkaruohoa. Takapihan seinustan kukkapenkissä on villiintyneitä liljoja ja iriksiä sekä scillaa (idänsinililjaa). Osa sipuleista on lähes kiinni betoniperustuksessa. Muutenkin kukkapenkit ovat aivan liian lähellä rakennuksen seinää. Pihan perällä olevassa kukkapenkissä on vuorenkilven peitossa jokin puun kanto jossa on vanhoja versoja. Muutoin penkissä näyttää olevan enimmäkseen tyhjää tai rikkaruohoja. Pihan toisella reunalla nurmikon on valloittanut maahumala. Vaikka piha on pieni, hommaa riittää ihan vaikka muille jakaa. Haluaisin kirsikkapuun, ruusupensaan, pionin, hortensian, kuunliljoja (äidiltä ehkä liikenee?), köynnöskasveja portin molemmin puolin ja hyötykasvitarhan lavakaulukseen (lavakaulukset on jo hankittu). Kaikki nämä eivät varmastikaan ole toteutettavissa (ainakaan nyt heti jo pelkästään rajallisen budjetinkin vuoksi), vaikka haaveilla toki voi. Kaikki ideat otetaan kiitollisena vastaan! Jonkin verran niitä sainkin jo edelliseen puutarhapostaukseeniOlemme kasvuvyöhykkeellä III. Myöskin kasvipistokkaat ovat tervetulleita.

Garden greetings! In the morning, when going out, you can hear almost stunningly loud concert of birds. After living over 20 years in the city, I had forgotten what the Spring is like in the countryside. Listening past years the noise from traffic and sirens (yes, our previous home had a fire station as a neighbour) this is almost a slight cultural shock. There are still sounds of traffic here, but so far the birds have won on decibels.

In the bright Spring light, our backyard looks quite miserable right now. On Palm sunday I did some maintenance there. Previous tenant left it quite badly shape. I found several handfuls of plastic rubbish, mostly cable ties and pet toys (and I still keep finding more). Also we found stinking surprise: half a bucket of dog s_ I mean dog excrement, wrapped in bio bags, under a pile of dog toys. In any way, there won’t be any Garden Awards coming our way. Lawn hasn’t been moved for months before the Winter. There is huge lumps and bald spots here and there. Memento from playing children is a mossy sandbox. Concrete garden tiles have gone broken and dropped randomly where ever.

Flower beds have holes, assumably something has been dug up. Front yard flower bed doesn’t have anything except some weeds. Backyard flower bed has lilies, irises and scilla gone wild. Some of the bulbs are pretty much touching the concrete base of the house. Flower beds are way too close to the building. Flower bed on the back of the garden seems to have some sort of tree stump, covered with bergenia. Besides that and some other flower, this bed seems to only have weeds and bald spots. On one side of the yard, lawn is covered by ground-ivy. Even though yard is very small, there is tons of work to do. I would like to have cherry tree, rose bush, peony, hydrangea, plantain lilies (mom might be able to donate some?), some vines or similar climbing plants around the gate and small vegetable garden (we already have the pallet boxes for raised vegetable beds). Some of these plans are probably not doable (atleast not right now, and not just due to very limited budget), but one can dream.  All ideas and tips are welcome! Some ideas I already got for my previous garden post. We are on the plant hardiness zone 3.

Maahumala valtaa alaa. Kuulin että tästä saa ihan kivan amppelikasvin kun 
tuuppaa maasta revityt versot amppeliruukkuun kasvamaan. /
Ground ivy spreading around. I heard that it’s quite nice plant for hanging pots.
When pulling it out from the ground, just poke them into a pot and let them grow. 

Mysteerinen pikkukanto aidan seinustalla. /
Mysterious little stump next to the fence. 

Idänsinililja kukkii jo. /
Scilla blooming. 

Tämän kasan keräämisen jälkeen on löytynyt vielä lisää muoviroskaa… /
After we collected this pile, we have found even more plastic rubbish…

…tältä alueelta! Tässä kuvassa näkyy lähes koko piha. Hiekkalaatikon kulma
näkyy alareunassa. Selkäni taa jää oikeastaan vain autokatoksen seinä.
Vasemmalla on kuvan ulkopuolelle jäävä kukkapenkki. /
…from this area! This photo shows almost the whole yard. Bottom left
shows the corner of the sand box. Behind my back is pretty much just the car park
wall. On the left, not visible in the photo is another flower bed. 

Ja se kukkapenkki näkyy tässä. Etualalla autokatoksesta (oletettavasti, koska
sitä ei ole missään muualla kuin tässä) pihaan  valunutta karkeaa sepeliä. /

And that flowerbed you can see here. At the front you can see
rubble which as come to our side from the car shed (assumably because this
is the only area where we have it on our yard). 

Penkin keskellä on vuorenkilven (josta en kamalasti pidä) peittämä kanto jossa
vanhoja versoja.  Ei yhtään käsitystä mikä puu on kyseessä. /
In the middle of that there is another stump, covered with bergenia (which I
don’t really like much). We got no idea what tree that might be. 

Seinustan perennapenkissä on tyhjää. Nurkassa joku lilja, keskellä iriksiä ja
idänsinililjat. Keskellä näkyvässä irtomöykyssä on jotain, mutta elonmerkkejä
ei ole näkynyt. Ovat ehkä kuolleet talven aikana koska möykky nököttää
irtonaisena kukkapenkin päällä. /
There’s empty space on this perennial flower bed. Unidentified lily in the corner
and 
some irises and scilla in the middle. There is something on the big lump 
in the middle, but there seems no life signs yet. Perhaps they have all died
during the winter, because that is literally loose lump on top of the ground. 

Tämä on tunnistettu suikeroalpiksi. Se näyttäisi kasvavan toisen aidan alla. /
This has been identified as creeping jenny. It seems to grow under a fence. 

Nokkosia ja jotain tuntematonta vaaleanvihreää. /
Stinging nettle and some myserious light green growth. 

Kuten näette, kukat ovat aivan liian lähellä seinää. Aion siirtää näitä kauemmas 
seinästä mutta en oikein tiedä että missä vaiheessa se pitäisi tehdä. /
As you can see, flowers are way too close to the wall. I am going to move them
further from the wall, but I don’t really know when I should do it. 

Etupihan kukkapenkki kuvattu noin kuukausi sitten kun vielä oli lunta.
Mutta ei siinä edelleenkään kasva mitään, paria rikkaruohoa lukuunottamatta. 
Ja tämäkin on aivan liian lähellä seinää. /
Front yard flower bed is photographed about a month ago when we still
had snow. But there is still nothing growing there, except perhaps couple
weeds. And this is way too close to the wall aswell. 

5 Comments

 1. Amy May says:

  Älä tee kukkapenkkiä talon seinää vasten. Märkä multa pilaa rakenteet.

 2. Nadja says:

  itse hain iirikset kesän alussa ja hyvin ne selviytyivät siitä. Kunhan otat riittäväti maata niin eiköhän ne selviä muutosta

  1. Rhia says:

   Amy May – Kuten tuolla kuvateksteissäkin jo mainitsin niin tämä on meillä tiedossa ja ne tulevat siirtymään irti seinästä. Nämä kukkapenkit ovat edellisen asukkaan jäljiltä emmekä ole vielä niitä pystyneet siirtämään koska maa on ollut jäässä koko sen ajan kun olemme tässä asuneet. Kukkapenkkien siirto myös vaatii aika paljon duunia ja uutta multaa, mutta tapahtunee aikanaan.

   Nadja – Okei, pitää vähän katsoa. En tosiaan tiedä mikä tuo nurkassa oleva lilja on, mutta se luultavasti tulee saamaan lähdöt joten katson ehkä ensin tuleeko siihen kukkia ja millaisia kukkia, ennenkuin kaivan ne ylös.

 3. Hehkuvainen says:

  Siis kuka kasaa pihalleen pussitettua koirankakkaa…? Noh, metodinsa kullakin. Minä näin tänään västäräkin. Heti kohta perään tuli raekuuro. Minun on vaikea uskoa että kevät koskaan tulisi oikeasti. Tosin kuvasi näyttävät tosi keväisiltä, kun aurinko paistaa. Meillä on maa vielä selvästi jäässä, eikä sitä kannata yrittäkään kaivella.

  1. Rhia says:

   Hehkuvainen – No tätä samaa minä olen tässä ihmetellyt. Täälläkin tuli vähän rakeita, västäräkkejä en ole vielä nähnyt. Jäässä maa täälläkin on kaikkialla muualla paitsi tuossa seinustan perennapenkissä on ainakin pinnassa sulaa. En kumminkaan vielä ole mitään kaivellut, vain haravoinut kuivaa nurmea. Se vaan ei tahdo kuivua kun nurmikon pituus estää jäätä sulamasta alta.

Comments are closed.