Blogata vai ei? / To blog or not?

on

Moi, muistatteko mua? Mä olen se tyyppi joka aina välillä kirjoittelee tänne blogiin. Sillä välin kun isäntä kokkaa meille pääsiäisateriaksi lampaankaretta minttukastikkeella, minä istun tässä ja yritän miettiä että mitä sitä kirjoittaisi. Postausideoita olisi, mutta jaksamista ja huvitusta kirjoittaa ei ole viimeaikoina kamalasti löytynyt. Olen viimeaikoina miettinyt sitäkin, että onko koko bloggaushomma häviämässä? Onko mitään järkeä ylläpitää kuolevaa dinosaurusta? Jonkin aikaa on jo puhuttu siellä ja täällä, että blogit ovat kuolemassa. Ihmiset ovat siirtymässä ja jo siirtyneetkin nopeampiin sosiaalisen median kanaviin: snapchattiin, twitteriin, instagramiin, youtubeen.

Oikeasti en haluaisi lopettaa bloggausta koska rakastan tätä hommaa. Tässä on kumminkin yksi perustavanlaatuinen ongelma. Kaipaan vuorovaikutusta. Blogin alkuaikoina kun bloggasin pääasiassa itselleni päiväkirjamaisesti, blogiin tuli ihan mukavasti kommentteja. Melkein jokaiseen postaukseen enemmän kuin yksi tai kaksi. Niitä tuli säännöllisiltä lukijoilta ja bloggaavilta kavereilta. Nykyisin koen että blogi on muutakin kuin omaksi iloksi tehtyjä jaarituksia, mutta kommentointi rajoittuu lähinnä muutaman aktiivisen lukijan jättämiin viesteihin. Kiitos heille niistä, ne ovat kullanarvoisia ja pyrin vastaamaan jokaiseen! Suureen osaan postauksia ei tule yhtään kommenttia. Tiedän, tiedän. Syyllistyn itsekin siihen että blogeja lukiessa turhan usein on liian kiire kommentoimiseen, mutta yritän kuitenkin säännöllisesti jättää jonkun kommentin, vaikka en jokaiseen postaukseen kommentoikaan. Omasta kokemuksesta tiedän miten tärkeitä ne ovat.

Yritän tässä sanoa että en tiedä mitä tulevaisuudessa tapahtuu. En oikeasti ole aikonut lopettaa bloggausta, mutta sen mielekkyys tuntuu tällä hetkellä olevan pahasti kadoksissa. Moni seuraamani blogi on lopettanut viimeisen vuoden aikana ja pelkään sen olevan omankin blogini kohtalona. Haluaisinkin lukijoilta nyt jonkinlaista palautetta, viestiä siitä että tämä homma kannattaa ja etten tee tätä turhaan. Jos luet blogiani etkä muuten ehdi tai jaksa kommentoida niin kommentoi nyt edes tähän postaukseen että tiedän sinun olevan siellä verkon toisessa päässä ja odottavan postauksiani. Jos haluat voit kertoa millaisista postauksista pidät eniten, niin että osaan kehittää blogia lukijoiden toivomaan suuntaan. Kiitos!

Lämmintä Pääsiäistä ynnä aurinkoista kevättä!

Hiya, remember be? I’m the gal who writes to this blog every now and then. While hubby is cooking us awesome Easter meal of lamb and mint sauce, I am sitting here and trying to think what to write. I got loads of ideas for posts, but I haven’t really had the time nor energy to do anything about it. I have been thinking lately, is the whole blogging thing disappearing? Is there any point on trying to keep the dinosaur alive? There’s been messages here and there, saying that blogs are dying out. People are moving on to faster social media: snapchat, twitter, instagram, youtube. And have already done so too.

I don’t really want to stop blogging, because I love this. There is one significant problem though. I want interaction. In the early days of my blog, I was mainly doing it for myself, in a diary-like manner. Despite of that there was plenty of comments in my blog. In pretty much every post, more than one or two. They came from my regular readers and blogger friends. Now I feel that I don’t just blog for myself anymore, however commenting has gone down a lot. There are couple active readers who comment regularly. Thank you for those messages, they are treasured and worth of gold to me, and I always try to reply all of them! Many posts don’t get any comments at all. I know, I know. I do that myself too. When reading blogs I’m often too busy or lazy to comment, but atleast I try to do that regularly, if not on every single post I read. On my own experience I know they are important to bloggers!

I am trying to say here, that I don’t know what future brings. I am not planning on quitting blogging, but it just doesn’t feel very meaningful right now. Many blogs I read myself have quit during the past year. I’m afraid that will eventually be the destiny of my blog too. What I really would like right now, is some feedback from my readers. Message telling me that this is worth doing, that my blog is not useless thing to do. If you are reading my blog but don’t have time or energy to comment every post, atleast do it now. Leave the message so that I know you are there, on the other end of the network and are waiting for my posts. If you like, you can comment what kind of posts you enjoy the most, so that I can improve the posts better towards what people want to read. Thank you!

Have a very warm Easter and sunny Spring!

37 Comments

 1. Tarja says:

  To blog! Olen yksi niistä, jotka eivät kovin ahkerasti kommentoi, vaikka luen silloin, kun kohdalle sattuu. Yleisesti ottaen luen vain kiinnostavia ja hyvin kirjoitettuja blogeja. Sinun on sellainen. Kun blogimaailma aikoinaan räjähti ja kaikki halusivat blogata, turhauduin, koska en jaksa lukea väljästi ja / tai huonosti kirjoitettua diipadaapaa. Jollei ole sanottavaa, voi kirjoittaa vaikka vähemmän. Vlogeja en jaksa katsoa ollenkaan.

  Itse olen juuri vasta aloittamassa omaa harrasteblogiani. Koska suurin blogibuumi tuli ja ilmeisesti meni, joten olen auttamattomasti myöhässä, mutta ei se harmita minua. Eilen sain aikaiseksi ensimmäisen postauksen! Omaksi iloksi sitä kai nyt ainakin aluksi teenkin, päiväkirjamaisesti, kuten sinäkin kerrot tehneesi. Kun työssä käyvän bloggaajan aiheena on neulominen ja kun neulon päääasiassa vanhoista ohjeista, on hitaus elementtinä olemassa jo tekemisessä. Tuntuisi omituiselta ensin neuloa viikkoja villatakkia ja sitten snäpätä se maailmalle vain hetkeksi. Ei. Annan neuleelle ajatusta ja aikaa ja panen siihen mukaan rakkautta, siksi se ansaitsee oman postauksensa blogissa, johon se jää olemaan samalla, kun lähtee käyttöön oikeassa elämässä.

 2. Nadja says:

  Sinun kirjoituksia on oikein mukava lukea. Itse olen valitettavasti todella surkea kommentoimaan

 3. Claire says:

  Hello! I live in England and always love reading your posts. I read them through feedly so it never occurs to me to comment…

  I especially love the historical clothes you look at, and the Finnish traditions. I don’t know much about Finland so it is really interesting.

  Happy Easter!

 4. Nellykka says:

  Hei. Luen blogiasi tuon tuostakin. Vintage kiinnostaa edelleen, mutta oman elämän muuttuminen tuottaa aikarajoitteita.

  Kiinnostaisi kyllä nähdä sun vlog-julkaisuja liittyen vintageen. Voisiko laajentaan tuonne somen puolelle? Myös nuo sun cosplay-jutut kiinnostaisi.

  Mutta please älä lopeta blogia ??

  1. Rhia says:

   Tarja – Kiitos paljon! Olen yrittänyt kirjoittaa blogiin sellaisia tekstejä joita itse haluaisin lukea. Huojentavaa kuulla että ne ovat olleet hyvin kirjoitettuja muidenkin mielestä. Ja olet oikeassa, käsityö-asioissa joku nopea snäppi ei kyllä ollenkaan ajaisi asiaansa, eikä yksi instagram-kuvakaan kerro kaikkea. Ja hei, hitaushan on nyt muotiakin :D ehkä meillä hitaille bloggaajille on kuin onkin vielä tilausta!

   Nadja – Kiitos, ja olethan sinäkin kuitenkin välillä kommentoinutkin, sekä täällä blogissa että FB-sivun puolella.

   Claire – I’m glad you have enjoyed my ramblings. Yes, I know quite many use feed readers to read my blog and commenting then is a bit problematic. I suppose there isn’t really solution to that problem…

   Nellykka
   – Hmm, olen kyllä miettinyt videopostaustenkin tekemistä, mutta arastelen sitä. Kirjoittaen pystyn niin paljon helpommin jäsentelemään sen mitä haluan sanoa ja pelkään että videopostauksista tulisi hirveän sekavia solkotuksia joissa ei ole päätä eikä häntää. Instagramista ja FaceBookistahan minut löytää jo nyt. Linkit sinne löytyy oikealta sivupalkista jossa somenappulat. FB-sivulla pääasiassa linkit uusimpiin blogipostauksiin, mutta satunnaisesti postailen sinne muutakin, kuten kuvia tekemistäni asiakastöistä ja linkkejä yksittäisistä kiinnostavista uutisista tms. Ravelrystä taas löytyvät työn alla olevat neuleet, tosin neulon sen verran vähän että se ei päivity kovin usein.

 5. altiskajo says:

  Dear Evil,
  Lyhyt puhelinkommentti: Blogisi on kauniisti kuvitettu ja kirjoitettu kummallakin kielellä. Kääntäjä kun olen, on mukava lueskella alasi sanastoa suomeksi ja englanniksi. Toivon, että löydät motivaation jatkaa!

 6. Heippa, olen seurannut ompelujasi pidemmän aikaa ja lukenut blogiasi aika ajoin. Nyt kun olen omaa blogia kirjoittanut reilun vuoden ajan, olen myös liittynyt blogisi lukijaksi bloggerin kautta ja heti lukaisin tämänkin postauksen, hieman samoissa fiiliksissä olen tosin kuin sinä – vuorovaikutusta lukijoiden kanssa on melko vähän ja tuntuu hassulta ikään kuin itselleen kirjoitella. Mutta, please, jatka ihmeessä bloggausta.

 7. Bubble says:

  Täälläkin odotetaan postauksiasi! Myös minä olen surkea kommentoija, vaikka kaikki julkaisusi käyn aina lukemassa. ”Työpäivä ompelimossa” on yksi ehdoton suosikkini postauksistasi, ja lisäksi esim. postaus englantilaisista jouluperinteistä kuuluu suosikkeihini. Muutkin jutut ja huomiot elämästä suomalais-englantilaisessa perheessä kiinnostavat, niin ja sitten tietysti kaikki jouluaiheiset jutut! <3

  Omasta mielestäni esimerkiksi Instagram on kiva lisä blogin rinnalla, mutta ei ikinä korvaa hyvin tehtyä blogipostausta!

  Mukavaa kevättä, toivottavasti saat inspiraatiota jatkaa bloggausta! : )

 8. Margit says:

  Olen seurannut blogiasi jo useita USEITA vuosia, vaikken ole kommentoinutkaan oikeastaan missään vaiheessa. Eniten aikaani lienen viettänyt niiden postauksien äärellä, joissa olet jakanut ohjeita ja vinkkejä. Kaikilla meillä on “kiire” vaikkei oikeasti olisikaan. Isojen asioiden edessä on kuitenkin joskus pysähdyttävä, joten päätin kommentoida ;)

  Kilpajuoksu eri somekanavien näkyvyydestä vie paikoin huomion sisällön merkityksestä. Toivon siis että edelleen jatkat kirjoittamista, asioiden esittelyä, mitä se sisältö milloin onkin, kunhan koet itse sen tavan ja tekniikan itsellesi parhaaksi. Aitous on minulle arvo :)

 9. kati says:

  Täältäkin huutelee ahkera lukija, arka/laiska kommentoija. Tykkään kovasti kaikenlaisista käsityöprojekteista sekä balettiin liittyvistä postauksistasi, vaikka täysi noviisi olen molemmilla aloilla. Mutta mielelläni luen kaikenlaisia kirjoituksiasi.
  Toivottavasti bloggausinto löytyy taas! ?

 10. Jatta says:

  Hep! Olet ainoita blogeja joita olen uskollisesti seurannut jo blogiskenen alkuhämäristä. Ja erittäin laiska kommentoija.. minä jos kuka tiedän kuinka tärkeä jokainen kommentti on bloggaajalle.
  Olet myös yksi niitä harvoja blogeja jotka luen ajatuksella läpi enkä vilkaise vain kuvia. Kirjoitat hyvin ja tekstejä on siksi ilo lukea. Toki aihekin kiinnostaa kovasti. Toivottavasti jatkat bloggaamista vielä, omalla kokemuksella päivitys kerran vuodessa riittää pitämään blogin elossa jos inspiraatio ei riitä parempaan. Kyllä me aktiivit tänne aina tullaan kun uusi päivitys ilmestyy :)

  1. Rhia says:

   altiskajo – Lyhyetkin kommentit ovat erittäin tervetulleita. Kiitos kehuista. Minulla on tuo kävelevä sanakirja joka auttaa käännösten tekemisessä jos joku ei luonnistu omin avuin. Tosin joskus teen ihan tarkoituksellisia kielioppivirheitä käännökseen kun yritän tavoitella siihen samaa henkeä kuin alkuperäiseen tekstiin. Ei se aina ihan toimi ajatellusti ja saan kyllä siitä tuolta avokilta pyyhkeitä joskus ;)

   Craft Candidate – Kiitos tsemppauksesta, kun on tämmöinen arka, mutta sosiaalinen eläin niin juuri tämä blogin kautta tuleva vuorovaikutus on muodostunut hirmuisen tärkeäksi.

   Bubble – Kiitos, minäkin toivon että inspiraatio tästä virkistyy kevään mittaan. Minäkin koen että Instagram on nimenomaan kiva lisä, ei blogin korvaaja. Sinne voi tuupata sellaisia yksittäisiä kivoja juttuja jotka eivät ehkä kanna kokonaisena postauksena.

   Margit – Kiitos että olet viihtynyt juttujeni parissa niin pitkään! Ajatella, blogi täyttää ensivuonna jo 10 vuotta!

   kati – Kommentointia ei tarvitse missään tapauksessa ainakaan arastella! Kaikenlaiset, pienetkin viestit ovat tervetulleita. Sitten jos asiasta kehkeytyy oikein kunnon keskustelu niin se on bonusta.

   Jatta – Kiitos paljon! Nämä sanat lämmittävät mieltä ja inspiroivat myös.

 11. Tässä joitakin aikoja sitten ajattelin, että tekisi mieli ehdottaa sinulle, että tekisit jonkin vaatepostauksen, ei haittaisi vaikka olisi vaatteet ennen nähtyjäkin. Jokin niissä asupostauksissa minua aina kiehtoo. Kai niistä saa vinkkiä kenties omaankin pukeutumiseen tai jonkinlaista “vertaistukea” jos nyt näin voi sanoa, siihen että pukeutuu eri tavoin kuin useimmat ihmiset. Toivon, että jatkaisit bloginpitoa kumminkin. Sinun blogisi on sellainen mielestäni kauniisti toteutettu ja pidän siitä, että kommenttiinsa saa vastauksen. Ei välttämättä kauaa jaksa sellaista blogia seurata jossa ei saa vastausta kommenttiin. Ja kyllä olet siinä niin oikeassa, että kyllä bloginpitäjä tykkää kommentteja lukea, edes muutama olisi kiva saada.

 12. MariaS says:

  Itsellä kommentoinnin haaste on, että seuraan blogia appsin kautta ja niinpä kommentointia varten pitää siirtyä selainversioon. Kuitenkin aina olen iloinen blogipostauksista. Askartelut, vintage, asupostaukset, linkkikimarat…en osaa eritellä mitä haluaisin koska kaikki postaukset ovat mielenkiintoisia! Hyvää pääsiäistä!

 13. igorina says:

  hello! I’m one of those people who read your blog regularly and enjoy it very much, but I never comment. (because writing just “Pretty phtos” or “you make/find pretty clothes/other things” seems to me… not enough for a comment? i don’t know. I’m weird.)
  greetings from Poland :)

 14. Hansu says:

  Älä lopeta! Äläkä ainakaan siirry minnekään snapchattiin. Olen lukenut blogiasi vuosia ja erotut monella tapaa positiivisesti. Hyvin kirjoitettu ja kuvitettu, todella kiinnostavat aiheet (rakastan myös Englantia :)), mahtavat tutoriaalit…Älä lopeta, jookos.

 15. Snowma says:

  Hello from California and Happy Easter! I discovered your blog about a year ago. I also follow you on instagram too. Even though I check instagram more often, I feel like I get to know bloggers so much better through the longer, thoughtful blog post. Lately I have felt myself trying to spend more time on ‘slow’ activities; books, instruments, and catching up on blogs. I think I’m trying to rewire my brain a bit. Blogs are still valuable to me. But do whatever feels right. Its OK to leave something on the shelf until the time feels ripe to pick it up again. Its ok to move on. Thank you for including us in whatever media form you use!

 16. Jenni says:

  Olen lukenut blogiasi vuositolkulla ja en ikinä kommentoinut :(
  En osaa yhtään ommella, mutta ompelujuttuja on silti ollut tosi kiva lukea. Tykkään miten blogissasi on postauksia todella erilaisista aiheista ja opin uutta.
  Ihanaa kevään jatkoa sinulle ja Takulle! <3

 17. strilla says:

  Tykkään lukea blogiasi, vaikken itse harrastakaan samoja asioita, mutta jokainen postaus ja postauksen aihe tuntuu kiehtovalta. Kurkistus asioihin, joista en edes tiennyt. Siksikin viimeaikaisiin suosikkeihin kuuluu linkkikimarat, mitä kaikkea jännää internetin syövereistä löytyykään. :)

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – Aina saa ehdottaa! Olen tässä jo aika pitkäänkin miettinyt asupostauksen tekemistä, mutta jotenkin en vain ole saanut aikaiseksi. Itse olen myös joskus lakannut lukemasta joitakin blogeja joissa ei koskaan saanut vastausta kommenttiin. Ymmärrän että sellainen on mahdotonta jos kommentteja on satoja, mutta jos niitä on vain pari niin on tuntunut hassulta jäädä ilman vastausta. Ehkä kaikki eivät pidä sitä yhtä tärkeänä.

   MariaS – Tuo on kyllä kinkkinen ongelma. Itse en ole oikein ikinä osannut lukea blogeja syötteenlukijoiden tms. kautta koska visuaalisuus on minulle niin tärkeä ja niissä blogin ulkoasu joskus muuttuu aivan täysin. Mutta tiedostan kyllä että monet tykkäävät käyttää niitä mieluummin. En ole ihan tarkkaan selvillä noiden appsien toiminnasta, mutta ilmeisesti niissä ei sitten ole minkäänlaista kommentointi-mahdollisuutta olemassakaan esim vaikka FB:n kautta? Toki Fb-kommentointikin aiheuttaa ongelmia kun kaikki eivät halua tehdä sitä omalla nimellään.

   Igorina – I do understand that leaving two-word-comment seems rather pointless, but sometimes even that can make a blogger happy :D And thank you for leaving a comment now! Have a great spring in Poland!

   Hansu – Ei, snapchatiin en ole aikonut siirtyä. Uusia some-palveluita syntyy nopeammin kuin ehtii opetella niitä käyttämään. Vaikka pidänkin teknologiasta ja innovaatioista niin ihan kaikkea minäkään en jaksa opetella.

   Snowma – That is true, it feels that you get to know the person better via blog, rather than Instagram. It is much more limited media, even though they have now added option for multiple photos and text can be quite long too. But writing long texts with phone is pain in the rear, you know. I think slow living is now becoming some sort of a thing. People are trying to stop and smell the roses and calm down the hasty pace of life. Thank you for your thoughtful comment!

   Jenni
   – Kiitos että jätit nyt kommentin vaikka et ole ikinä ennen kommentoinut! Samoin ihanaa kevättä sinulle. Takukin kiittää! Hän kävi äsken tekemässä luvattoman rallilenkin takapihalla. Olin kaivelemassa kukkapenkkiä ja kun avasin oven palatakseni sisään, singahti katti ovesta salamana ulos. Juoksi hiekkalaatikolle (minä perässä) ja takaisin sisään. Aita onneksi kiertää pihan ympäri niin että ihan noin suoraan juoksemalla ei pääse karkuun.

   strilla – Kiitos tästä! Linkkikimaroihin on tullut tosi vähän kommentteja, joten arvelin että ne eivät kiinnosta ketään :D yritän jatkossa muistaa että kommenttien puute ei tarkoita mitään.

 18. Elina says:

  Olen miettinyt ihan samoja teemoja, bloggausmotivaatio on kadoksissa. Mitä kommentointiin tulee, luulen, että harvempi lukija kommentoi mobiilisti kuin tietokoneelta -itse en ainakaan jaksa useinkaan naputella pientä näyttöä nakkisormillani. Sinulta luen mieluiten erilaisia ompeluprojektipostauksia.

 19. Pupuleipomon Taika says:

  Luen kyllä mutta harvoin kommentoin nykyään mihinkään :( se on monen asian summa (siirryin koneen käyttäjästä puhelimen netin käyttäjäksi ja luen melkein kaikki blogit aina myöhässä muutenkin. Blogisi on kiva, asusi upeita mutta ehkä eniten saan nykyään irti ihan vaan bloggaajien persoonallisuudesta ja mitä mulle kuuluu-jutuista. Just niistä arkisista mistä bloggaajat luulevat ettei ketään kiinnosta :)

 20. Miiu says:

  Älä vaan lopeta kiinnostavaa ja ainutlaatuista blogiasi! Tätä on ollut ilo seurata ja monesti olen saanut itse inspiraatiota omiin käsityöjuttuihin :)

 21. Hehkuvainen says:

  Tunnistan ilmiön ja painiskelen itse samanlaisten pohdintojen parissa: onko tässä mitään järkeä, kenelle tätä oikeastaan teen, mikä on kun ei jaksa innostua enää entiseen malliin, lukeekohan tätä enää kukaan jne.

  Pidän blogistasi kovasti. Yritän myös jättää kommenttia kun olen käynyt vieraisilla, koska tiedän että kommentit ovat tärkeitä. Välillä minulle tulee jotenkin huono omatunto jos en kommentoi (sinun blogiasi tai muita lukemiani), mutta eihän sen oikeastaan pitäisi olla niin. En ainakaan halua että kellekään tulisi varsinaisesti huono omatunto siitä että eivät kommentoi minun blogiani vaikka lukisivat sitä.

  Ovatko blogit yleensä ja ilmiönä kuolemassa? Voihan olla niinkin, vaikuttaa ainakin siltä. Vaan eihän yksittäinen blogi kuole jos se on aktiivinen, joten jos motivaatiota kirjoittamiseen on, niin sitten kannattaa kirjoittaa. Jos sitä ei ole, ei ehkä kannata väkisin vääntää. Itseään on bloggaajan tunnusteltava ja kuunneltava.

 22. Katherine says:

  I love reading your blog – I found you when you were featured on chronically vintage’s blog, and have been reading ever since. Due to her personal circumstances, she has had to give up blogging, it was very sad. I like to hear what you are up to with your ballet, historical reenacting, clothes and Finnish life/traditions. Sorry I do not comment more, I read through Bloglovin and as Claire says, I sometimes don’t think about commenting. Bloglovin have recently added a comment feature, but I haven’t used it yet. I will make more of an effort to do so – you are right, if no one comments, it can feel like no one is interested in what you’re saying. When we are ?!

 23. Tinde says:

  Tulin minäkin kommentoimaan, vaikka tuntuu, että kaikki mitä ajattelin sanoa on jo sanottu jonkun muun toimesta. Minulle on tärkeää, että blogi on kirjoitettu hyvällä kielellä ja punnituin sanoin monipuolisista aiheista. Juuri niin kuin sinä teet. En kaipaa pintaliitohömppää ja kielioppivirheet puistattavat.

  Viime aikoina kommentointi on jäänyt vähiin, vaikka joka postauksen olen lukenut ilolla ja ne ovat herättäneet ajatuksia. En osaa tai jaksa kirjoittaa ympäripyöreitä herutuskommentteja, tyyliin “onpa mielenkiintoista”, vaikka teksti/aihe/kuvat kiinnostaisivatkin. Ja minullakin kommentointia on viime aikoina “rajoittanut” se, että luen blogiasi enimmäkseen puhelimesta, jolla kirjoittelu tuntuu työläältä.

  Toivon, että löydät aikaa ja motivaatiota blogillesi. Minä ainakin jäisin kovasti kaipaamaan sinua, jos siirtyisit muille somefoorumeille. Niille, joita en seuraa, koska taidan olla dinosaurus, joka mielellään hengailee täällä lukemassa näitä “vanhanaikaisia” blogeja. Mutta tämä on itsekäs toive, jos sinusta tuntuu, että aika on ajanut tämän ohi tai aikasi ei yrittäjän pitkien päivien ja vilkkaiden harrastusten vuoksi kaikkeen riitä.

 24. Elina says:

  Löysin sun blogin justiinsa! Hirveen hyvin kirjoitettuja ja selkeitä ompeluneuvoja tällaiselle aloittelevalle ompelijallekin. Olinkin ilahtunut kun huomasin että olet juuri päivättänyt blogiasi. Älä lannistu, kyllä sinulla on lukijoita (katso nyt tätä kommenttien määrää!), ja ihan uusiakin sellaisia!

  1. Rhia says:

   Elina – Tämä on varmasti totta. Puhelimella (ja jopa tabletilla) kommentointi on paljon hankalampaa. Itseäni raivostutta puhelimen käytössä se että ihan kaikkeen pitää nykyään olla joku apps. Monesti tuntuu että puhelimella kommentoidessa pitää erikseen kirjautua siihen ja tähän palveluun. Tietokone kun yleensä kirjautuu automaattisesti niin sitä ei aina edes huomaa. Itselläni on puhelin jossa on yksi suurimmista puhelinten näytöistä ja tuntuu että siinäkin hakkaan jatkuvasti vääriä kirjaimia, saati sitten pienemmissä puhelimissa. Hyvä kun muistutit tästä.

   Pupuleipomon Taika – Haluan tässä yhteydessä huomauttaa että “myöhässä” lukemisesta ei sakoteta ja kommentointi vanhempiinkin postauksiin on täysin sallittua :D Minusta on ainakin itse kiva huomata että myös vanhempia postauksia edelleen luetaan. Ja olen myös huomannut sen että ihan arkiset mitäkuuluu-postaukset onkin monissa blogeissa just ne itseä eniten kiinnostavat.

   Miiu – Kivaa että olen voinut inspiroida käsityöasioissa. Käsityöt ovat niin kiinteä osa elämääni että en osaisi olla tekemättä mitään. Siksi niitä on blogissakin niin paljon nähty.

   Hehkuvainen – Missään tapauksessa minäkään en halua että lukijat kokevat huonoa omatuntoa kommentoimatta jättämisestä. Eikä semmoinen ollut tarkoitukseni tätä postausta tehdessä. Itselläni ei käynyt edes mielessä että niinkin voisi olla ja on kurjaa jos tästä nyt jollekin sellainen fiilis tuli. Lähinnä hain tässä itselleni vähän tsemppistä ja inspiraatiota. Tiedän että blogillani on lukijoita, näen sen joka päivä tuolta statistiikasta, mutta jos ei saa minkäänlaista palautetta niin ei voi tietää onko postauksista pidetty tai ovatko postaukset olleet kiinnostavia tai ajatuksia herättäviä.
   Luin jonkin some-tutkijan artikkelin viime- tai toissavuonna ja siinä oltiin sitä mieltä että bloggaus on vanhanaikainen viestintätapa joka tässä pikkuhiljaa kuolee pois nopeampien some-väylien alta. Lähinnä juuri sen vuoksi että suurin osa ihmisistä ei käytä nettiä enää tietokoneella vaan erilaisilla mobiililaitteilla, eivätkä siksi jaksa lukea pikkuruudulta pitkiä artikkeleita vaan siirtyvät lähinnä seuraamaan lyhyitä, nopeasti katsottavia juttuja kuten instagramia, twitteriä, snapchattia ja youtubea.

   Katherine – Thank you! It was sad to hear about Jessica giving up blogging, but it is totally understandable. Considering how much they have gone through lately. She has been very inspirational blogger to me and it’s unfortunate to loose that, but personal health must always come first.
   Don’t feel bad about not commenting. It was never my intention to make readers feel bad about it. I never even thought about that aspect, I was just looking for some feedback and inspiration to continue. Thank you for leaving this comment and in the future, only do so if you feel like it :)

   Tinde – Ei haittaa vaikka sanoisi saman asian uudestaankin. Kertaus on opintojen äiti! Ehkä mä joskus uskon että bloggaaminen kannattaa kun se tarpeeksi monta kertaa toistetaan. Itsehän en missään tapauksessa koe että aika on ajanut oman blogini ohi, lähinnä pelkään että näin on, tai tulee olemaan lähitulevaisuudessa. Itsekin seurailen muutamia erittäin suosittuja ja elinvoimaisia blogeja, joissa ei kyllä näy mitään merkkejä blogien kuolemasta. Yritän miettiä keinoja modernisoida blogia niin että sen seuraaminen, ja ehkä myös kommentoiminen, olisi myös mobiililaitteillakin helpompaa (vaikka oikeasti en kyllä haluaisi ulkonäköä kamalasti muuttaa).

   Elina – Tervetuloa mukaan! Mukavaa että uusiakin lukijoita ilmaantuu. Ja kiitos että kommentoit.

 25. Kanervainen says:

  Tässä myös yksi jo useita vuosia blogiasi seurannut eikä koskaan kommentoinut. Joskus olen melkein ollut sormet näppiksellä, mutta jättänyt silti kirjoittamatta. Seuraan blogeja Bloglovin’in kautta ehkä kerran viikossa, jolloin tuntuu tyhmältä kommentoida “vanhoja” julkaisuja. Se on kyllä selkeästi vain oman pään sisäinen ongelma. Tämä on ylipäätään ensimmäinen kommenttini mihinkään blogiin ikinä.
  Entisenä ompelijana olen seurannut mieluiten ompelu- ja käsityöprojektejasi. Myös vintage ja historian elävöittämisjutut ovat olleet kiinnostavaa luettavaa. Balettipostaukset ovat myös osuneet entiseen balettiharrastajaan ja olenkin saanut sinulta kipinän tanssiharrastuksen uudelleen aloittamiseen.
  Jatka kirjoittamista. Sinun blogisi kirjoitukset ovat ainoita, jotka luen aina.

 26. Rhia says:

  Kanervainen – Kivaa että nyt rohkaistuit kommentoimaan. Ja hienoa että olen voinut inspiroida balettiharrastukseen palaamiseen. Itsekin sain ajatuksen ja innostuksen siihen myös eräästä blogista vuosia sitten.

 27. MariaS says:

  Onpa jännä että blogiskene nähtäisiin “kuolevana” formaattina, tämä oli itselleni ihan uutta juttua. Mielestäni blogit on just parasta esim reissussa kun nettiyhteys on mitä on, ei sillä videoita katseltaisi. Olen toki innostunut viime aikoina youtubesta mutta siellä taas se jaarittelun määrä on jotain aivan uskomatonta: aloitan videon katselun mielenkiintoisen otsikon perusteella ja ensimmäiset viisi minuuttia on jotain aivan muuta. Tätä “ongelmaa” ei blogeissa ole vaan asiaan päästään heti :D

  En tiedä voiko yksi blogauksen haaste olla, että tuntuu että kaikki on jo sanottu. Sitten kuitenkin on paljon lukijoita joille joku “itsestäänselvyys” voisi tulla aivan uutena juttuna. Ne linkkikimarat on aivan mahtavia!

  Ja asupostaukset, niille iso peukku! Eritoten itseäni kiinnostaa koosteet esim “yksi mekko, monta tyyliä” eli miten stailauksella ja pienillä muutoksilla yhden vaatekappaleen monikäyttöisyyttä voi lisätä.

  Ja Takun kuvia ja seikkailuja ei koskaan voi olla liikaa! Varsinkin jos siitä on kovaa vauhtia tulossa aktiivinen ulkoilija (narun päässä tai ilman, heh)

  Huomaako että tämä kommentti kirjoitetaan koneen kautta ;D

 28. Rhia says:

  MariaS – Totta tuokin. Toisaalta lukijoita on erilaisia. Toiset tykkää lyhyistä kuvapainotteisista ja toiset pitkistä teksteistä. Itse oon viimeaikoina ehtinyt lukemaan ihan luvattoman vähän.
  Oon huomannu saman juutuubissa, sorrutaan pitkään jaaritteluun ennenkuin päästään asiaan.

  Varmaan joillakin bloggareilla voi olla sekin tunne että kaikki on jo sanottu. Mulla kyllä piisaa juttua ja postausaiheita, mutta sekin varmaan on vähän riippuvainen blogin tyylistä ja aiheista.

  Koitan ottaa asupostaukset nyt erityisesti työn alle. Vaatekaappikin vaatisi kyllä erityishuomiota poistojen muodossa. Sitte olis muutama tapahtumapostaus ja puutarhapostaus ja vintagepostaus. Paljon olisi kaikkea valmiiksi työstettävää jonossa. Takuakin varmasti nähdään säännöllisesti. En siis aio lopettaa bloggausta vielä. ?

 29. Karen in Michigan says:

  Mina on Karen, Suomalais-amerkalainen ja puhun Suomea huonosti. I probably got all that wrong. Please don’t stop blogging. I love reading about what you do, even if I have to skip down to the English parts. I try to figure out some of the Finnish, but I’m too impatient to get to your content!

 30. Mirkku says:

  Hei! Minulle tämä taitaa olla toinen kerta, kun kommentoin. Kommentoinnin puute ei kuitenkaan johdu blogista :) Luen blogiasi erittäin mieluusti ja erityisesti vintagemuoti sekä erilaiset ompeluopastukset ovat mielenkiintoisimpia. Tykkään myös historiallisista tiedonjyväsistä.

  Olen vähän vanhanaikainen, enkä ole siirtynyt seuraamaan uudempia muotoja, (instagramia ym.). Tykkään siitä, että on kirjoitetaan kokonaisia lauseita ja tekstejä.

 31. Elina says:

  Hei! Minäkin olen lukenut blogiasi useamman vuoden. Tykkään etenkin vintage-jutuista. Mitään vlogeja en jaksa katsella, pidän enemmän näistä perinteisistä blogeista. Olen tosi huono kommentoimaan, koska luen näitä väsyneenä työpäivän jälkeen. Tai enhän minä oikeastaan seuraa kuin kahta muuta tämän sinun blogisi lisäksi. ?

 32. Marjo says:

  Hei!
  Avaanpa nyt minäkin vihdoin viimein sanaisen arkkuni hyvän asian puolesta!
  Olen jo vuosia seurannut (tiettyjä) blogeja epäsäännöllisen säännöllisesti, nauttinut niistä ja pitänyt hyvänä ajankuluna, mutta pakko tunnustaa, että ei ole koskaan tullut mieleenikään, että blogin pitäjä odottaisi minulta jotain feedbäkkiä. Pahoittelut tästä!
  Olen kai jotenkin vaan ajatellut, että bloggari näkee kyllä kävijätilastoista, onko hänellä lukijakuntaa…

  Nyt yhtäkkiä pääsiäisen tienoilla huomaankin sitten yhtäkkiä lukevani useammankin(!)ilmeisen turhautuneen(?) blogistin pohdintoja siitä, kannattaako tämä touhu ollenkaan vai pitäisikö vain kerta kaikkiaan panna pillit pussiin, lappu luukulle ja blogi bittiavaruuteen. Voi itku, jos näin käy!
  Ajan henki tosin vaikuttaa käyvän yhä teknisemmäksi ja hektisemmäksi niin, että vielä jokin aikaa sitten kovin trendikkäät blogitkin ovat äkkiä so last season, mutta usko pois, on meitä “vanhanaikaisia” lukijoitakin vielä! Jotkut lukevat yhä jopa….. kirjoja!

  Kiitos blogistasi.

  1. Rhia says:

   Karen – Thanks for leaving your comment! I appreciate them all very much. Glad to hear that you try to figure out the Finnish. Don’t worry, I try to translate in English the best I can, so you won’t miss out anything if you can’t figure it out. I’m not quitting blogging, don’t you worry ;) Greetings to Michigan!

   Mirkku – Kiitos että nyt rohkenit kommentoida! Kiva kuulla että vintagejutut ja ompelupostaukset kiinnostaa. Niitä varmasti jatkossakin tulee, tosin nyt olen ollut vähän kiireinen niin että ompeluohjeita on ollut vähemmän. Niiden tekeminen aina ottaa vähän enemmän aikaa.

   Elina – Olen suorastaan hämmästynyt miten paljon pitkäaikaisia lukijoita blogilta löytyy! Se on mahtavaa. Kiitos sinulle ja kaikille muillekin jotka ovat jaksaneet roikkua mukana tarinoissa jo useamman vuoden!

   Marjo – Totta, ei sitä varmasti tulekaan ajatelleeksi jos ei itse kirjoita blogia ja käy läpi samanlaisia ajatuskulkuja. Ja luulen että tässäkin tilanne elää. En minäkään ensin blogia aloittaessani kamalasti kaivannut kommentointia. Kirjoittelin vain omaksi huvikseni. Myöhemmin siitä on tullut tärkeä elementti. Koen vuorovaikutuksen tärkeäksi, ja koen että vaikka kirjoitankin pääasiassa itseäni kiinnostavia ja koskettavia juttuja niin silti haluan myös antaa lukijoille kiinnostavaa luettavaa, siksi kommentit/palaute on myös tärkeää. Siitä syntyy keskustelua joka antaa lukijoille, mutta myös minulle. Tietty jos bloggari ei koskaan vastaa jätettyihin kommentteihin tilanne on vähän toinen.
   Hektisyys on se mistä itse haluan pyrkiä pois ja siksi toivon että blogimaailma ei tosiaankaan vielä ole kuolemassa pois. Kiitos että jätit kommentin!

Comments are closed.