Talvipäivä kartanolla / Winter day at Manor House

Tämä postaus on antanut odottaa itseään jo useamman kuukauden. Nyt se tapahtuu.

Kartanon talvipäivä oli pitkästä aikaa talvisempi 1700-luvun tapahtuma Tampereella. L’Amusette on järjestänyt aiemmin mm. joulubaaleja, mutta tällaista enemmän päiväaikaan sijoittuvaa tapahtumaa ei ainakaan minun tietojeni mukaan ole ollut hetkeen. Tapahtumaan oli suunniteltu ompelusalonkia, ääneenlukua, pelejä, vähän tanssia ja lounas sekä iltapäivä-tee.

Tällainen rennompi tapahtuma ei vaatinut järjestäjiltäkään hirveän raskasta työpanosta, joten kaikki saivat nauttia itse tapahtuman luomasta ilmapiiristä ilman stressiä. Aloitimme päivän ompelusalongilla jossa tutkitiin viimeisimpiä muotivillityksiä, ommeltiin ja tehtiin kokardeja (Vallankumous on tulossa!). Samalla saatoimme sivistyä ja kuunnella ääneenlukua Voltairen kirjoittamasta Micromegasista. Iltapäivällä nautimme myöhäisen kanakeittolounaan. Lounaan jälkeen oli hetki vapaata seurustelua, jonka jälkeen Tanssimestari opasti meitä uusimpien ranskalaisten muotitanssien saloihin. Kun olimme aivan puhki Marseljeesin tanssimisesta olikin jo sopivaa nauttia iltapäivätee piirakan ja keksien kera. Tee-hetken lomassa saimme kuulla 1700-lukuisia ajatuksia siitä onko naisten lainkaan sopivaa vai ennemminkin suotavaa sivistää itseään. Teen jälkeen jäi vielä aikaa hieman pelata ja tehdä käsitöitä.

Vaikka pidänkin todella paljon tanssiaisista ja notkuvasta ruokapöydästä niin tämä vapaamuotoisempi tapahtuma oli oikein mieluisaa vaihtelua. Tanssiaisissa oli viimekerralla yli 70 vierasta ja tällainen pienimuotoisempi, rauhallisempi tapahtuma ehdottomasti puolsi paikkaansa. Yksi päivän kohokohtia oli puistossa emäntineen ulkoilleet vauhdikkaat corgit jotka meidät ikkunasta nähtyään kirmasivat suoraan terassin ovien kautta sisään (meidän suosiollisella avustuksella toki). Toivottavasti vastaavia päivätapahtumia järjestetään jatkossakin.

Ja sitten hieman kuvia. Kuvat otti Nora Juusela, älä käytä niitä ilman lupaa.

This post has been in the making for several months. Here it finally is.

Winter day at Manor house was long waited day-time 1700’s event in Tampere. L’Amusette-group has been arranging Christmas Balls and other winter events before, but I don’t remember them having more relaxed day time events in a long time. For the program they had planned sewing, reading, games, little bit of dance, lunch and afternoon tea.

More laid back event didn’t require so much effort from organizers, so they were also able to enjoy the atmosphere without stress. We started before midday with sewing salon with latest fashion and making rosettes (Revolution is coming!). At the same time we were able educate ourselves and listen Voltaire’s Micromegas, which was read out loud. Afternoon we had chicken soup for lunch. After lunch we had little bit of free time before our Dance master taught us latest fashionable dances from France. When we were all exhausted from dancing  Marseillaise, it was perfect time to have afternoon tea with pie and bisquits. While having tea we heard some 1700’s thoughts about how suitable or desirable it is for women to educate themselves. After tea there was still some time to play games and do some sewing.

Even though I really love the masquerade ball and tables full of food, relaxed event was very nice. There was over 70 guests at the ball last Spring, so this laid back, small event certainly was spot on for a change. One of the highlights of the day was two cute corgi’s who were having an outing at the park with their owners. Dogs noticed us through window and ran straight in through the terrace doors (with our help ofcourse). Hopefully there is more like this coming in the future.

And then some photos. Photos are by Nora Juusela, do not use them without permission.

Lounas / Lunch

Ulkoilua ihanassa auringonpaisteessa. /
Getting fresh air in sunshine.

Uusi hattu / New hat

Empire-kaudelle tyypillisessä kuvassa nainen kannattelee laahusta. 
Siitä on tullut elävöittäjien keskuudessa vitsi koska näyttää vähän samalle
kuin kiskoisi pikkuhousuja pois pyllyvaosta. Googlatkaapa huviksenne
Regency wedgie…./

Typical portrait of a Regency era women, where lady is holding the train. 
It has become joke among history costumers because it looks little bit
like pulling down a wedgie. Just google for Regency wedgie….

Uusien tanssien opettelua. Onkohan tanssimestari menettämässä
hermonsa tässä? /
Learning new dances. I wonder if Dance master is losing his
nerves on this photo?

2 Comments

  1. Hehkuvainen says:

    Talvipäivänne näyttää ihanalta ja sinä kovin korealta! Kumpi ajatus oli 1700-luvulla vallalla, oliko naisen suotavaa sivistää itseään vai oliko se sopimatonta?

    1. Rhia says:

      Hehkuvainen – Kiitos! Aika pienellä vaivalla vanha puku uudistui päivätapahtumaa varten. En osaa sanoa kumpi mielipide mahtoi olla enemmistönä mutta molempien kannattajista löytyy todisteita. Jotkut olivat sitä mieltä että naisten heikompia älynlahjoja oli turha rasittaa sivistyksellä vaan olisi parempi keskittyä käytännön toimiin kuten taloudenpitoon ja kuuliaisuuteen sekä puolisolle että Jumalalle. Toisaalta löytyi sitäkin porukkaa jotka olivat sitä mieltä että sivistymätön nainen on tylsää seuraa päivällispöydässä ja että myös puoliso hyötyy vaimonsa sivistyksestä monin tavoin sillä onhan sivistynyt nainen myös oivallinen emäntä juhlissa ja taitavampi taloudenpidossakin.

Comments are closed.