Urheilullinen pusakka / Sporty Spring jacket

on

Koska oon tosi huono välikausivaatteissa, halusin tehdä itselleni kevät-/syystakin. Kangasta on kaapeissa, mutta jostain syystä mikään ei oikein ole natsannut kohdalleen. Viime syksynä kumminkin törmäsin kauniiseen villakankaaseen, muistaakseni Nextiilissä. Kangasta oli hintsunlaisesti, joten malli piti valita sen mukaan. Selasin inspiraatiokuvia pitkään, kunnes silmiini osui tässä vanhassa blogissa 30-luvun vaatekatalogin sivu. Keskellä oleva oranssi pusakka jäi jotenkin mieleeni.

Kypsyttelin ajatusta pitkään, kunnes vasta tänä keväänä sain aikaiseksi ryhtyä kaavoittamaan. Ja niinhän se takki sitten vihdoin syntyi. Minulla on hyväksi havaittu jakun kaava jota käytän tosi usein pohjana ja muokkaan vain siihen halutut muutokset. Tällä kertaa selkään tuli väljyyttä antavat laskokset säätönauhoin. Hihojen suuhun tein samanlaiset nauhat. Tuppiloiden kääntäminen oli muuten aika tuskallista. Oikean käden peukalossa on vielä viikkojenkin päästä oudolle tuntuva, kihelmöivä kohta. Epäsymmetrinen napitus ja paitakaulus eivät onnistuneet aivan nappiin. Pääntie on ehkä ihan aavistuksen liian tiukka ja kauluskärjet tahtovat käpristyä väärään suuntaan. Pitää katsoa josko sille voisi vielä tehdä jotain. Helmakin olisi voinut olla ihan parisen senttiä pidempi, mutta kangasta ei olisi oikein riittänyt pidempään. Muuten pidän takista aivan älyttömästi. Kangas on täydellisen väristä ja kivasti ruudutettu. Sisäpuolelle tein pientä luksuksen tuntua koristelemalla vuorin ja alavaran yhdyssauman polvekenauhalla.

I’m not very good with the so called mid-season clothes. Meaning Spring and Autumn. Here in Finland those seasons require specific garments which are warm enough for chilly mornings but at the same time thin enough for warm and sunny days. I have large stash of fabrics, but for some reason I haven’t been able to make proper Spring/Autumn coat. Last Autumn I found pretty vintage wool, local fabric recycle center if I recall correctly. There was very small amount of the fabric, so I had to choose the design accordingly. I browsed inspiration for long time, untill I found page of 1930’s clothing catalog in this old blog. The orange jacket in the middle somehow caught my attention.

I brewed the idea for awhile, untill this Spring I finally decided to start drafting the pattern. And so the jacket happened. I have good pattern for fitted jackets, which I often use as a base. I just make the design alterations if needed. This time I added pleats with adjustment at the back. I also added similar adjustments on sleeves. It was pretty painfull to make the tapes. I had odd, tingling spot on my thumb even weekslater. Asymmetrical buttoning and collar didn’t work as good as I thought. Neckline is just a tad too tight, and collar tips keep turning upwards. I have to see if that can be fixed. Hem could have been couple centimeters longer, but there just wasn’t enough fabric. Besides those minor flaws, I like this jacket very much. Colour is perfect and I like the cute little criss-cross stripes. I added little bit of luxury by decorating the lining seams with rickrack-tape.

 

Keskellä pusakan esikuva oranssina. /
The original jacket in orange in the middle. 

Vuorin polvekenauhakoristelu. /
Rickrack-tape decoration in the lining. 

Tässä kaikki mitä kankaasta jäi yli. /
This is all fabric that was left over.

Olen tottunut pitkiin takkeihin joten jopa korkeavyötäröisten housujen kanssa 
se tuntuu vähän lyhyeltä. Pari senttiä pituutta lisää ei olisi ollut pahitteeksi, 
mutta kangas ei riittänyt pidempään takkiin. /
I am used to a bit longer coats, so even with high waisted pants it seems quite
short. Couple centimeters longer would have been better, but there was not
enough fabric for that. 

4 Comments

 1. Nadja says:

  Toi on todella kiva takki. Että minulla on haussa tuon oransin sävyistä lankaa jo usemman vuoden verran ilman tulosta

 2. Salka says:

  Tosi kaunis takki! Ja joo, välillä sitä yrittää loihtia pienestä kangastilkusta vaikka ja mitä..joskus saakin kyllä kikkailla kaavojen sijoittelun suhteen :)

 3. Tuo juuri sopiva näihin keleihin:) Tarkkaan on käytetty kangas. Siinä on taitoa, että osaa muokata mallia itselle ja materiaalille sopivaksi.

  1. Rhia says:

   Nadja – Kiitos. Pitää vaan totutella lyhyyteen ? No onpa kumma ettei löydy sopivaa oranssia. Eikö ulkomaisistakaan nettikaupoista?

   Salka – Kiitos! Mulla on kyllä muutamia projekteja jotka on jääneet tekemättä kun niihin suunniteltu kangas ei olekaan riittänyt vaikka miten kääntää ja vääntää. Mm. tweedhousut odottaa edelleen sopivaa kangasta.

   Metsäntyttö – Kiitos! Joku tovi siinä kyllä vierähti kun kaavoja kankaalla kääntelin. Vähän jouduin kikkailemaankin, esim alakaulukseen oli pakko laittaa sauma keskelle ja kiristysnauhat tehtiin lankasuoraan eikä täysvinoon.

Comments are closed.