Empire spencer-jakku / Regency spencer jacket

on

Enää alle viikko Kartanon talvipäivään (tänään muuten viimeinen päivä ilmoittautua!), joten valmistelut käyvät kuumimmillaan. Varastoista löytynyt puuvillasametin pätkä on muotoutunut lyhyeksi spencer-jakuksi. Kaavan pohjana käytin valmista, istuvaksi todettua jakun kaavaa (joka on osoittautunut enemmän kuin käteväksi pohjaksi kaikenlaisiin projekteihin). Siirsin olkasaumat takakappaleen puolelle ja käänsin sivukappaleiden saumat vinompaan, historiallisten pukujen tyypilliseen tapaan. Lisäsin hihoihin olalle rypytetyn puhvin ja lyhensin helman päättymään heti rintojen alle. Jakku voisi olla vielä lyhyempikin, mutta halusin että taftipukuni koristenauha ei pilkota sieltä alta joten en uskaltanut lyhentää enempää.

Kiinnityksestä halusin tehdä mahdollisimman huomaamattoman joten ompelin jakkuun tuulilistallisen hakaskiinnityksen. Lenkkien päät piiloutuvat listan ja miehustan väliin. Ihan helvetillistä näpräystä muuten tuon ompelu. Ensin ommellaan hakaslenkit miehustan etureunaan, sitten neulataan lista paikoilleen. Merkitään hakasten reunat neuloin ja ommellaan kappaleet yhteen samalla kun yritetään olla rikkomatta koneen neulaa lenkkeihin. Pistojen pitää siis osua lenkkien väleihin. Tarkkaa ja hidasta, mutta onnistuessaan lopputulos on todella siisti eivätkä lenkit juuri näy kun hakaset ovat kiinni. Vaatteen pitää olla kohtalaisen tyköisä että hakaset pysyvät sitten päällä kiinni, eivätkä aukeile itsekseen.

Koristeluiksi virkkasin mustasta hapsunyöristä ohutta nauhaa jonka silitin litteäksi ja kiinnitin käsinpistoin takasaumoihin ja hihoihin. Selkään tuli lisäksi vielä tupsu roikkumaan. Olin aikonut tehdä tupsut myös hihoihin, mutta mietin vielä että ovatko ne hankalat käytössä.

Less than a week to the Manor house Winter Day living history event (today is the last the to fill the attending form), so preparations are on. I found black velvet from my stash, so I turned it into spencer jacket. For a pattern I used my old good fitted jacket pattern (has been proven very usefull for several different project) as a base. I moved shoulder seams towards the back and angled back side seams, as it’s typical in historical garments. I also added gathering on the shoulder and shortened the hem quite a bit. Jacket could be even shorter, but I didn’t want that my taffeta gown decoration below bust shows.

I wanted the attachment in front to be as invisible as possible so I created hook and loop closure. Loop ends are hidden inside the seam. It was absolute torment to make. First hand sew the loops on the edge of the bodice. Then pin narrow, previously made “wind flap” on top of the loops. Mark loops with pins. Machine stitch pieces together when trying to avoid breaking the machine needle on the metal loops at the same time. Each stitch has to carefully go exactly between the hooks. It is very slow but looks very tidy when properly made. Loops don’t really show at all when garment is closed. Jacket has to be somewhat snug so hooks don’t open on their own.

For decoration I made narrow crochet ribbons, which I ironed and hand stitched in place on back seams and sleeves. I added also little tassel on the back. I was originally planning putting tassels also on sleeves, but I’m wondering if they are impractical.

 

Tupsu tähän vai ei? /
Tassel or not?

Piilotetut hakaslenkkien perät. /
Hidden loops. 

Pahoittelen suttuisia kuvia (taas!). Päivät vaan eivät tunnu olevan
riittävän valoisia tummien asujen kuvaamiseen näin talviaikaan.
Ja sametti nyt on kamala kuvattava muutenkin. /

I apoligize blurry photos (again!). Days just aren’t long and bright
enough in the Winter for photographying dark clothes. And
velvet is bad enough to photograph anyway. 

2 Comments

  1. Kauniita yksityiskohtia, jotka ovat kaikenkaikkiaan vaatineet paljon vaivannäköä. Tupsu voisi hihassa olla tosiaan hankala, vaikkakin kaunis. Minulle tulee tästä mieleen Jane Austen -elokuvissa (kuten vaikkapa Ylpeys ja ennakkoluulo), nähdyt asut, joissa usein on jokin tuollainen lyhyt jakku.

    1. Rhia says:

      Metsäntyttö – Mietin että jos tupsu on riittävän lyhyt ja pieni niin ehkä se ei sitten haittaisi käyttöä? Austenin aika sijoittuu tosiaan juuri tuohon 1800-luvun alkuun johon tämä empire-tyylikin menee. Siksi niitä Austen-filmatisoinneissakin paljon näkyy.

Comments are closed.