Jūrmala

Latvian matka osa kaksi. Tiistaina oli vuorossa päiväretki Jūrmalaan. Jos olet käynyt Hangossa, Pärnussa tai Bathissa niin tiedät millainen paikka Jūrmala on. Se on 15 pikkukylästä koostuva kylpyläkaupunki jossa rikkaat viettivät (ja viettävät edelleen) kesälomiaan upeissa pitsihuviloissa. Kaupungin jokaisessa pienessä kylässä on oma rautatieasemansa. Suuri osa upeista vanhoista rakennuksista on säilynyt ja jos näet talon seinässä sinivalkoisen viirin kuvan, se tarkoittaa sitä että rakennus on suojeltu eikä siihen saa tehdä muutoksia. Kuulemani mukaan sekä Virossa että Latviassa vanhat rakennukset on muutenkin suojeltu niin että niitä ei saa purkaa, tai jos purkaminen on ainoa vaihtoehto, tilalle on rakennettava alkuperäisen tyylinen talo. Ikävä kyllä Jūrmalan päivänä  sataa tihutteli ja tuuli kovaa, ei se paras keli kylpyläkaupunkiin ja hiekkarantaan tutustumiseen. Aikainen kevät ei muutenkaan ehkä ole paras ajankohta kesäkaupungin kiertelyyn. Näimme kuitenkin koko joukon erittäin kauniita huviloita. Tiistain retkellä opas onneksi kertoi myös muita kiinnostavia faktatietoja kuin luetteli vuosilukuja ja arkkitehtonisia yksityiskohtia.

Jūrmalan kylissä asuu oppaan mukaan hieman erilaisia asukkaita. Upeimmat huvilat ovat omalla alueellaan ja ne ovat pääosin uusrikkaiden venäläisten omistuksessa. Toisessa kylässä on huviloita Latvian omalla kermalla kuten poliitikoilla ja julkkiksilla. Latvian keskiluokan kesähuvilat ovat näistä vaatimattomampia omalla alueellaan. Näillä alueilla huvilat ovat suuren osan vuodesta tyhjillään. Ja kun sanon “tyhjillään” se tarkoittaa että huvila joko on todellakin tyhjillään, tai sitten siellä asuu henkilökunta huolehtimassa kiinteistöstä kun omistajat eivät ole paikalla. Ja sitten ovat vielä ne kylät joissa asuvat Jūrmalan vakituiset, ympärivuotiset asukkaat. Turistioppaan sanoin tämä. Hänestä tuntui olevan hirveän tärkeää korostaa miten kurjaa ja köyhää kaikilla Latviassa on. Ajoittain olo oli hieman vaivautunut kun alkoi tuntua sille että tässä ollaan kroisosia kun meillä on varaa lähteä ulkomaanmatkalle, vaikka ei tässä itsekään Suomen mittapuulla mitattuna olla edes keskituloisten kastissa. Mielestäni tuollainen ei ole turistioppaan tehtävä tai asia ollenkaan. Muutoin kiertoajelut olivat kyllä ihan jees.

PS. Pahoittelen kuvien tuhnuisuutta, ulkona sataa tihutti ja suurin osa kuvista on otettu märän bussin ikkunan läpi, vauhdissa.

inenglish

Latvia trip part two. Tuesday we had scheduled visit to Jūrmala. If you have visited Pärnu, Hanko or Bath, you pretty much know what Jūrmala is like. It is seaside and spa town where rich people used to spend (and still are spending) their summer holidays in fabulous summer villas. Town consists of 15 small villages which each have their own train station. Majority of the magnificent old buildings are still existing. If you see white and blue sign on the wall of a building, it means you can’t make any alterations to that building, it is protected. I have heard that in both Latvia and Estonia, old buildings are somewhat protected and it’s not allowed to take them down unless it’s the absolutely only option. If you take that kind of building down, you have to build replica of it. So you can’t replace two-floor wooden building with five-floor concrete one. Unfortunately Jūrmala was rainy and very windy, not the best weather to see the spa town and white beach. Early spring is not the best possible time to see the summer town anyways. We did see some rather fancy villas though. And thankfully the guide was telling more interesting stories this time, rather than just listing dates and architectural details.

According to our tour guide, there are different kind of people living in these small villages of Jūrmala. Most flamboyant villas are on their own area and they are mostly owned by nouveau riche Russians. On the other village there are villas for the Latvian creme de la creme, like politicians or stars. Latvian middle class have summer houses on a bit more modest area. Most of these houses are empty great part of the year. And when I say “empty” it means that they are either genuinely empty, or there are living the staff taking care of the premises when owners are away. And then there are those villages where the ordinary permanent Jūrmala recidents live. All this according to our tour guide. It seemed quite important to her to highlight how poor everyone in Latvia are and how miserable it is to live there. At times we felt slightly uncomfortable, because it was starting to feel that we are really wealthy when we got money to travel abroad. But we are not even in the middle range of income in Finnish standards. I don’t think that kind of thing is part of tourist guides job or business at all. Otherwise our tours were quite ok.

PS. I apologize about the bad photo quality, it was a bit rainy and most of the photos were taken through wet coach window, on the move.

jurmala1

jurmala2

jurmala3

jurmala4

Yksi Jūrmalan kuuluisimmista huviloista on tämä Villa Marta. Alkuperäinen, tässä
kuvassa näkyvä huvila on rakennettu 1928, mutta nykyinen huvila käsittää lisäksi
paljon laajemman modernin osan uima-altaineen, tenniskenttineen ja kirjastoineen.
Kuvia sisältä voitte katsoa vaikka Sothebyn sivulta.  /
One of the most famous villa’s in Jūrmala is this Villa Marta. Original villa, seen
in this photo was built in 1928, but the current whole villa consists also of
modern, much larger area with pool, indoor tennis court, library etc. More
photos 
from the villa you can see on Sotheby page

jurmala5

jurmala6

Moderni arkkitehtuuri on Latviassa varsin jännittävää. /
Modern architecture is rather interesting in Latvia. 

jurmala7

Monet huviloista ovat myynnissä (taisi peräti yksi hotellikin olla myytävänä),
kuten tämä rapistunut sata-ikkunainen tornihuoneinen huvila. /
Many of the villas are for sale (I think even one of the hotels was too),
like this scruffy villa with hundred windows and tower room.

jurmala8

jurmala9

jurmala10

Yksi rautatieasemista muistuttaa aaltoa. /
One of the train stations resembles wave. 

jurmala11

jurmala12

Uimaranta oli kylmä, märkä ja tuulinen. /
Beach was cold, wet and windy. 

jurmala13

Tällä merkillä varustetut talot ovat suojelukohteita. /
Houses marked with this sign are protected and can’t be changed. 

4 Comments

 1. Wow, those manors look amazing, particular the once made of wood. I need to visit Riga someday also, I heard so many good things about it. And I have never heard about Jūrmala before, so thanks for introducing me to this!

  1. Rhia says:

   Draped in Cloudlets – They were really amazing! And there were loads! Wood villa’s are quite amazing when they are decorated with all the wood carvings and pretty tiny windows. Allthough I also love those simple 30’s functionalism style houses, so smooth and simple shapes. Unfortunately most of my photos were not successful since I took them from a moving coach. But atleast these I could show you here. Jūrmala is only about 20 km away from Riga, so it’s easy to visit while staying in Riga. In the summer time I’m sure it’s definitely worth it.

 2. Kyllä on upeita huviloita, joista minua miellytti ehkä se alkupuolen sininen eniten. Olipa siellä vähän erikoisemman näköinen rautatieasema. Ensinäkemältä kuin jokin nykytaideteos. Ja nuo säät ei hääppöiset olleet tosiaan, rantakuvasta sen huomaa. Varmaan kylmä tuuli puhalsi siellä.

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – Todella upeita juu, osa tosin ei ollut alkuperäisiä vanhoja vaan uudisrakennuksia. Asema oli tosiaan erikoinen, harmitti vähän ettemme päässeet tutustumaan siihen lähemmin, ajoimme vain ohi. Olisi mukava mennä sinne uudestaan myöhemmin kesällä ja paremmalla ajalla tutustumaan paremmin paikkoihin. Tuuli oli tosiaan hirmu kylmä, niinkuin se rannikolla usein on näin keväällä. Ei siellä rannalla tosiaan viittä minuuttia kauempaa voinut olla.

Comments are closed.