Riika / Riga

Nyt voisi olla sopiva hetki kertoa meidän taannoisesta matkastamme. Tällä kertaa reissasimme perinteisellä ryhmämatka-metodilla ja vietimme alkuviikon tuulisessa ja hieman sateisessakin Riikassa, Latviassa. Matkaan lähdimme bussilla aikaisin sunnuntai-aamuna, otimme lautan Helsingistä Tallinnaan ja ajoimme linjabiilillä Tallinnasta Pärnun kautta Riikaan. Bussimatka kesti noin 7-8 tuntia parin pysähdyksen kera (yksi lyhyt, yksi pidempi paussi).

Latvia on vastakohtaisuuksien maa jossa ero rikkaiden ja köyhien välillä on näkyvä. Neuvostovallan vaikutus näkyy siellä etenkin visuaalisesti edelleen vahvasti, osin johtuen siitä miten rankasti 2008 alkanut lama koetteli Latviaa. 90-luvun lupaava talouskasvu katkesi kuin seinää ja se on jättänyt näkyvän arven Latvian ja Riikan julkisivuun. Monet rakennukset ovat Riikassa täysin tyhjillään ja se onkin urbaanien löytöretkeilijöiden unelmakohde. Osa jopa uusista rakennuksista on jäänyt rempalleen kun raha on loppunut kesken. Tästä kertoo omaa tarinaansa mm. neljän pilvenpiirtäjän asuntokompleksi joista kaksi valmistui ja kolmas jäi keskeneräiseksi luurangoksi. Neljättä ei koskaan alettu rakentaa. Useat käytössäkin olevat rakennukset ovat ainakin ulkoa varsin huonokuntoisia vaikka kaupungissa onkin kaikkialla käynnissä kunnostustöitä. Tavallinen näky kaupungissa ovatkin huputetut rakennukset jotka joko odottavat kunnostusta tai ovat parhaillaan remontissa.

Arkkitehtuurissa on selvästi erotettavissa kaudet ennen, jälkeen ja Neuvostovallan aikana. Itseäni viehättää suuresti sekä Virossa että Latviassa näkyvä leikkimielinen arkkitehtuuri ja rakentaminen. Talot eivät ole välttämättä kovin symmetrisiä tai tarkkaan harkitun muotoisia vaan niissä voi olla outoja kulmia ja epäsymmetrisiä muotoja. Omakotitaloissa erottuvat vahvasti suomalaisesta tyylistä poikkeavat erikoiset värivalinnat kuten myrkynvihreä ja voimakas turkoosi tai vahvat karkkivärit. Virolaisille omakotitaloille tyypilliset pyöreät eteis- tai käytäväikkunat löytyvät myös latvialaisesta omakotitalorakentamisesta.

Riika & Latvia
– Latvia on EU:n köyhin valtio
– maa on alavaa ja sillä on pitkälti merenrantaa ja upeita hiekkarantoja
– maan pääkaupunki on Riika
– työväestön keskikuukausiansio on noin kolmannes suomalaisesta, vähän päälle 650 €
– Latvia itsenäistyi ensimmäisen kerran 1918, mutta joutui Neuvostoliiton haltuun 1940
– maan väestö vähenee jatkuvasti alhaisen syntyvyyden, luonnollisen poistuman ja maastamuuton johdosta, 1990 väestön määrä oli noin 2,5 miljoonaa, nyt alle miljoonan
– Riikan vanha kaupunki on UNESCOn maailmanperintökohde
– Riika-joki josta kaupunki saa nimensä on kuivunut ja sen paikalla on nykyään tie
– Daugava-joki virtaa kaupunkin läpi ja sen suistossa on myös Riikan merisatama

Nähtävyydet
Maanantaina ohjelmaan kuului kiertoajelu ja -kävely Riikassa. En ehtinyt saada hirveästi vinkkejä matkaa varten, mutta kaveri vinkkasi Art Nouveau-tyylisestä alueesta vanhan kaupungin vieressä. Tämä alue sisältyikin kiertoajeluun, joten emme sitten enää erikseen lähteneet sinne kävelemään, vaikka sieltä olisi löytynyt upea Art Nouveau-museo. Museo siis jäi tällä kertaa meiltä väliin. Vanhassa kaupungissakin on paljon näyttäviä rakennuksia ja kiinnostavaa nähtävää. Meillä ei ollut omatoimiselle kiertelylle hirveästi aikaa etukäteen sovitun matkaohjelman lisäksi. Kiertoajelu oli omaan makuuni hivenen tylsähkö, sillä opas ei kertonut juuri lainkaan kiinnostavia anekdootteja, vaan luetteli valtavasti vuosilukuja ja historiallisia faktoja, listasi arkkitehtonisia tyylisuuntia ja nimiä niin nopeaan tahtiin ettei perässä tahtonut pysyä. Mieleen jäi kuitenkin tarina Pyhän Jaakobin kirkon kellosta, joka tarinan mukaan soi vain kolmessa tapauksessa: kun kaupunkia uhkaa vihollinen, kaupunkia uhkaa tulva tai kun uskoton vaimo kävelee kirkon ohi. Tarinan mukaan paikalliset naiset kyllästyivät jatkuvaan kellon soimiseen ja ottivat sen alas tornista. Nykyisellä kirkonkellolla ei kuulemma ole sellaisia ominaisuuksia vaan se soi ainoastaan kirkonmenojen aikaan.

riga1

Koska Riikan baletti on jokseenkin kuuluisa tanssiteatteri, olin etukäteen tarkistanut olisiko matkan aikana baletti-esityksiä. Niitä ei kuitenkaan sopivasti matkalle osunut (sunnuntaina olisi ollut, mutta saavuimme niin myöhään, että emme olisi sinne ehtineet). Sunnuntai-iltana kuitenkin bongasin matkailulehdestä, että Riikassa vietetään parhaillaan kansainvälistä baletti-festivaalia jonka gaala-ilta sattui juuri maanantai-iltaan. Lippuja sai kuin saikin vielä ovelta joten pääsimme äidin kanssa katsomaan kansainvälisiä balettitähtiä Kiinasta, Ukrainasta, Ranskasta, Virosta ja tietenkin Latviasta. Vuonna 1863 valmistunut Latvian kansallinen Ooppera & Baletti on rakennuksenakin erittäin vaikuttavaa nähtävää koristeellisine kattoineen ja kultauksineen. Meistä poiketen liput kannattaa kuitenkin varata etukäteen, vaikka riikalaisilla näyttäisikin suurimmaksi osaksi olevan tapana hankkia liput vasta tapahtumapäivänä, tosin kuin Suomessa. Lippujen hinnat näyttävät olevan ainakin baletteihin todella edullisia, 5-35€. Gaalaan liput olivat hiukan kalliimpia.

riga2

Riikan musta kissa
Kuljeskellessasi Riikassa, saatat huomata siellä täällä kuvia mustasta kissasta. Se on eräänlainen Riikan symboli ja tarina sen synnystä menee näin: Vuosia ja vuosia sitten saksalaiset kauppiaat saapuivat Riikaan tekemään kauppaa ja perustivat kauppiaiden killan. Eräs latvialainen menestyksekäs kauppias halusi kovasti liittyä kiltaan mutta he eivät hyväksyneet jäsenikseen muita kuin saksalaisia. Tästä suivaantuneena latvialainen kauppias pystytti talonsa katolle mustan kissan kuvan joka pyllisti kohti saksalaisten kauppiaiden kiltaa joka oli vastapäätä latvialaisen kauppiaan taloa. Kauppiaat toki arvasivat kissan todellisen tarkoituksen ja käskivät latvialaista kauppiasta kääntämään kissan oikein päin. Tarina on kuulemma vain hauska tarina, mutta kissasta tuli kansan idoli. Todellisuudessa musta kissa on ainoastaan talon näyttävä kattokoriste. Se on edelleen olemassa ja sen voi löytää kuljeskelemalla vanhan kaupungin katuja.

Postauksesta uhkaa tulla kilometrin mittainen, joten teen shoppailusta, Jūrmalasta ja Riikan Radio- ja tv-tornista erilliset postaukset. Kuvia on muutenkin jo järjetön määrä enkä osaa enää tästä karsia vähemmäksi. Huomaatte että rakennuksissa yksityiskohtien määrä on käsittämätön. Osa kuvista on vähän heikkolaatuisia koska ne on kuvattu bussin ikkunasta, mutta yritin silti valita edustavimmat mahdolliset.

inenglish

This might be a good time to tell you about our recent trip. This time we chose the traditional group travelling style. Our coach left early Sunday morning towards Helsinki where we took the ferry over to Tallinn, Estonia. Then our couch drove us via Pärnu to Riga in Latvia. Drive from Tallinn to Riga was about 7-8 hours with two stops (one short, one long break).

Latvia is the country of large opposites. Gap between rich and poor is quite visible. The affect of Soviet Union is very visible still, especially visually. One reason for it is the depression of 2008. Promising growth on economics was cut short,and left visible mark on the country. Many buildings in Riga (and whole Latvia) are left empty and crumbling down, so it is the dream land for urban explorers. Even some of the new buildings are left on their own devices when money run out.  For example the apartment building complex of four tower buildings tells the rough story: two of them were built, third is left as a skeleton and fourth was never even started. Even many buildings which are still in use are rather run down and in bad shape, atleast on the outside, even though there is lots of renovation going on in Riga. Common sight on the city are buildings covered in sheets, either waiting or under renovation. In the architecture you can clearly see the three periods, before, after and during the Soviet era. I am very much appealed by the playfull and fun architecture of Estonia and Latvia. Houses are not necessary very symmetrical or even look very much “designed”. There can be odd shapes and weird angles and such. Colour choises in private housing differs very much from Finnish style, loads of bright turquoise, mint green and bright candy colours. The typical Estonian round porthole-style hallway windows are popular in Latvia too.

Riga & Latvia
– Latvia is the poorest country in EU
– land is relatively flat and there is long seashore and beautiful beaches
– capital of Latvia is Riga
– average monthly salary is very low, only little over 650 €
– first time Latvia became independent in 1918, however Soviet Union joined Latvia into their regions in 1940
– population of Latvia is decreasing every year due to small birth rate, large death rate and large outgoing immigration, in 1990 population was over 2,5 million, now it’s less than one million
– old town of Riga is UNESCO World Heritage Site
– Riga river, where city gets it’s name has dried and there is now a road
– Daugava river runs through the city and Riga’s sea harbour is on it’s delta

Sightseeing
Our schedule for Monday included guided tour in Riga. I didn’t really get much trips for Riga, but my friend tipped me about Art Nouveau area nearby the old town. This area was included in our tour, so we didn’t bother walking back there afterwards, even though there would have been amazing Art Nouveau museum. So we missed the museum this time. There’s also lots of amazing buildings in the old town and lots of interesting things to see, but we didn’t have that much time of our own after scheduled things. The tour was slightly boring to me, because the guide was just listing very fast loads of dates and historical facts, instead of interesting anecdotes. However one funny story caught my ears. There’s a St Jacob’s church, which has a famous bell tower. According to the legend bell only tolls in three cases: when there’s enemy approaching the town, when flood approaches or when unfaithful wife walks past the church. And so the story goes that local women got so bored with the constant bell sounds they took the bell down. Apparently the current bell does not hold these kinds of magical powers but it only tolls when there’s a service on.

riga3

Ballet in Riga is somewhat famous dance theater, so I checked in advance if there was any ballet going on. Unfortunately there wasn’t any shows on suitable dates (there would have been one on Sunday evening, but we arrived too late to see that). However I noticed on Sunday evening a magazine at the hotel, which listed events on Riga in April and found out there was an International Ballet Festival going on. And to my huge surprise they had ballet gala on Monday evening. And as it turned out, we were able to buy tickets from the box office so me and mum could go and see some international ballet stars from China, Ukraine, France, Estonia and of course Latvia. The National Opera & Ballet of Latvia, built in 1863, is magnificent building to see on it’s own. The fabulous ceiling paintings, gold leafs and all. Unlike we did, you should book your tickets in advance, even though it seems that most Rigans seem to have a habbit of buying their tickets the day of the event (unlike people here in Finland). It seems that tickets to ballet are really affordable, 5-35 €. Gala tickets were a tad pricier than that.

riga4

Black cat of Riga
When wandering around Riga you might notice there’s pictures of black cat every where. It’s sort of the symbol of Riga and story goes like this. Years and years ago German merchants came to town and started doing business and founded a merchants guild. There was also this Latvian succesfull merchant who really badly wanted to join the German merchants Guild. However only Germans were allowed to join in. That upset the Latvian merchant so much he put up a picture of black cat up on his roof. The cat was showing his arse towards the German merchants Guild which was right opposite to the Latvian merchants house. Of course the merchants realized what that was about and forced the Latvian merchant to turn the picture of the cat the other way around. Apparently this is just a funny story, but the cat became the idol of the people. In reality the black cat is just a decorative design on the building. It still exists and can be seen when walking in the old town of Riga.

Post is turning into a mile long, so I will make separate posts about shopping, Jūrmala and the Riga radio and tv tower. There’s too many photos as it is and I don’t really know how to edit more of them out. You will notice that there is enormous amount of details in the buildings. Some of the photos are not very good quality, I’m afraid. That’s because some of them were taken through the coach window, but I did try to choose the best ones anyway.

riga5

riga13

riga12

Riikan tuomiokirkko eli Pyhän Marian katedraali /
Riga Dome aka St Mary’s cathedral

riga11

riga10

Tunnetuin latvialainen arkkitehti oli Mikhail Eisenstein joka suunnitteli mm.
tämän rakennuksen joka edustaa hänen tyyliään ehkä tyypillisimmillään. /
Most known Latvian architect was Mikhail Eisenstein which designed this
building among many others. It represents his style perhaps at it’s most typical form. 

riga9

Riikan ortodoksinen katedraali / Riga’s Orthodox Cathedral

riga8

riga7

riga6

riga14

riga15

Mustapäiden veljeskunnan talo. Mustapäät olivat naimattomia kauppiaita ja sotilaita. /
House of the Brotherhood of Blackheads. They were unmarried merchants and soldiers.

riga16

Riikan kuuluisa musta kissa. /
The famous black cat of Riga.

riga17

riga18

Entiset kasarmit toimivat nykyään putiikkeina ja kahviloina. /
Former military barracks are now little shops and cafes.

riga19

riga20

riga21

riga22

riga23

riga24

riga25

riga26

Katumuusikot soittivat suomalaisia sävelmiä (arvatenkin oppaan vinkistä)
kun saavuimme kadulle. /
Street musicians started playing finnish songs when we arrived to the 
street (obviously tipped by our guide). 

riga27

riga28

riga29

riga30

riga33

riga34

Kansallisoopperan ja -baletin takkinarikkakin oli kuvaamisen arvoinen näky. /
Even the cloak room of the National Opera & Ballet was worth photographying.

riga35

riga36

Kansallisoopperan ja -baletin näyttävä katto kruunuineen. /
Flamboyant ceiling and chandelier of the National Opera & Ballet.

riga37

riga38

riga39

riga40

Modernia riikalaista arkkitehtuuria. /
Modern Riga architecture.

riga41

Neuvostoaikana rakennettu uutistoimistojen talo on nykyisin tyhjillään. /
Press agency office building, built during Soviet era,  now empty.

riga50

riga51

riga52

riga53

riga54

riga56

riga57

riga60

Kaupungin kanaali on entinen vallihauta. Sitä ympäröi kaunis viheralue,  kukka-
istutuksia, suihkulähteitä jne. Kanaalissa voi myös tehdä pieniä veneajeluita kesäisin. /

City canal used to be a moat. It’s surrounded by beautiful green areas, fountains
and gardens. 
In the summer time you can also take a little boat ride on the canal. 

riga69

riga68

riga67

riga66

riga65

riga64

riga63

riga62

riga61

riga59

Pieni rautatieseisake matkalla Riikaan. / 
Little train stop on the way to Riga. 

riga

2 Comments

  1. Kyllä on mielenkiintoisen näköisiä rakennuksia yksityiskohtineen!

    1. Rhia says:

      Metsäntyttö – Nimenomaan, olisi ollut kiinnostavaa kuulla niistä rakennuksista enemmänkin, mutta niitä oli tosiaan ihan joka nurkalla niin ei siinä olisi mikään määrä päiviä riittänyt kuulemaan niistä kaikista, eikä kaikilla varmaan olisi mitään kiinnostavaa tarinaakaan ollut. Niitä kun oli siellä ihan vierivieressä näitä hienouksia, osa parempi ja osa huonompikuntoisina. Vähän toista kuin täällä meillä missä kaikki hieno on pistetty paloiksi jo aikapäiviä sitten.

Comments are closed.