Pääsiäinen höyryjunassa / Easter in the steam train

Maailman parasta on kun on pikkuisen höpsähtäneitä kavereita joiden kanssa voi vähän pöljäillä aikamatkustuksen merkeissä. Aiemmin mainitsemani höyryjuna puksutti tänään Tampereelle ja pääsimme sen kyytiin Nokialle ja takaisin. Matka kesti puolisen tuntia yhteen suuntaan, huippunopeus noin 60 km/tunnissa. Pieni mutta sitäkin näyttävämpi joukkiomme sai osakseen ansaittua huomiota. Hatut olivat korkeita ja höyhenet pöllysivät, kamerat räpsyivät kuin paparatsijoukkiossa konsanaan. Pahoittelen että olen hiukan huonosti pukeutunut. Mukaan pakatut pitkät mokkakäsineet löytyivät kotiin palatessa omasta kotipihasta, kuralätäköstä, että jotta asu sitten tällä kertaa ilman käsineitä. Olkaatten hyvä, aikamatkaajat höyryjunassa Pääsiäispäivänä 2016.

PS. Kiitos Haapamäen museoveturi-yhdistykselle rautatiehistorian säilyttämisestä ja näiden matkojen järjestämisestä.

inenglish

It’s the best thing in the world when you got some silly friends you can time travel with. The steam train, mentioned earlier, came to Tampere today and took us to the nearby town of Nokia (yes the name known of mobile phones, that company was founded there, and yes also known of car tyres). One way trip only took about 30 minutes, then half an hours wait while they swapped the locomotive to other end of the train and then back to Tampere. Top speed was about 60 km per hour. Our small but quite unusually looking company got the well deserved attention. Hats were high and feathers flew in the air. Cameras were flashing like in the flock of paparazzis. I apologize my inappropriate outfit. Long suede gloves I had packed into the lunch basket, were found on our home yard, in a puddle, when we returned home. So this time the outfit is without gloves. So here you go, timetravellers in the steam train at the Easter day 2016.

PS. Thank you for Haapamäki museum locomotive association for restoring the part of railroad history and arranging these trips.

steam1

steam2

steam3

Aïdan kanssa aikamatkalla. /
Timetravelling with Aïda.

steam4

steam5

Matkaseuralaisemme Onerva vaunujen välisellä sillalla. /
Our travel companion Onerva on gangway connection. 

steam6

steam7

Oveen piti käyttää vähän äänimeisseliä. /
Door required a bit of sonic screwdriver. 

steam8

steam9

steam10

Makuuvaunun penkkien testausta. /
Testing the seats in sleeping carriage. 

steam11

Iloista henkilökuntaa. /
Happy staff.

steam12

“Miten näiden hameiden kanssa kuuluu liikkua?” /
“How are you supposed to walk in these skirts?”

steam13

Tutustumassa veturiin. / Having a look at the locomotive. 

steam14

Vähänkö jännää! / How exciting!

steam15

“Juna lähtee!” / “Train departuring!”

bw_steam

steam16

Aikamatkalaisen matkavarusteet (Dr Who:n äänimeisseli huvitti muutamia
kanssamatkustajia menomatkalla). /

Timetravellers equipment (Dr Who sonic screwdriver amused some
fellow travellers in the train. )

Loput kuvat Aïdan kamerasta /
Rest of the photos from Aïda’s camera

aidan1

Nokian asemalla / At the Nokia station

aidan2

aidan3

aidan4

aidan5

Näyttäisi olevan aikataulussa. /
Looks like the train is on schedule.

9 Comments

 1. Essi says:

  Olisi tosi kiva päästä tämmösen kyytiin! :)
  Tosi kivoja kuvia

  1. Rhia says:

   Essi – Meilläkin tämä oli vasta toinen kerta höyryjunan kyydissä.Muutama vuosi sitten pääsimme edellisen kerran kun tuo isäntä oli vielä töissä VR:llä. Englannissa kävimme lisäksi katsomassa yhtä museorautatietä jokunen vuosi sitten, mutta emme sillä kertaa menneet kyytiin, ihailimme vain asemalta. Kesäisin näitä ajeluita on vähän useammin. Esim Jokioisten museorautateillä liikennöi höyryjuna joka kesäkuun sunnuntai, ja myös heinäkuussa taitaa melkein joka lauantai ja sunnuntai ajaa. Samoin tuolla Haapamäellä pääsee kesällä ajelemaan ahkerammin. Heidän sivuiltaan löytyvät tiedot tulevista tapahtumista aina vähän lähempänä tapahtumaa. Tuo Jokioinen-Humppila rata on siitä kiva että siellä voi valita pidemmän tai lyhyemmän matkan sen mukaan kauanko haluaa kyydissä istua ja hinta on sitten sen mukaan.

 2. Aïda says:

  Miten viehkosti vilauttelenkaan alusvaatteitani! Kävelypukua ei selvästikään ole suunniteltu höyryveturiin kiipeämistä varten vaan lähinnä sen kanssa poseeraamiseen.

  Kiitos teille mainiosta matkaseurasta ja mukavasta pääsiäisretkestä!

  1. Rhia says:

   Aïda – Oho, enpäs huomannutkaan. Kävelypuku on ehkä tarkoitettu kävelyyn, ei kiipeilyyn :D Kiitos itsellesi, oli aivan verraton pääsiäispäivä.

 3. Hehkuvainen says:

  Komea seurue! Mahtavaa että järjestetään tuollaisia ajeluja, ja erityisen mahtavaa että jotkut jaksavat viedä kokemuksen täysin omalle tasolleen pukeutumalla ajanmukaisesti ja fiilistelemällä :).

 4. Ihan kateeksi käy! Niin hienot leidit ja herra, tyylikkäissä vaatteissa, ja tyylikkäässä junassa! Voin kuvitella kuinka kivaa on ollut valmistautua matkaan, suunnitella vaatteita jne. Meilläkin oli sentään viime syksynä saada se ilo, että Lieksan asemalla oli myös höryjuna. Tein siitä jutunkin kuvineen ja se löytyy tästä: http://vaaranlaella.blogspot.fi/2015/09/hoyryveturi-lieksan-asemalla.html. Haaveilin silloin jostain tämmöisestä kuin teilläkin tämä oli. Minulla ei kuitenkaan ollut silloin siihen mahdollisuutta, mutta kuvia junasta sain ja jopa veturissa sain käydä sisällä:)

  1. Rhia says:

   Hehkuvainen – Mun pitkäaikainen haave on ollut matkustaa höyryjunalla historiallisesti pukeutuneena. Kesällähän noita mahdollisuuksia yleensä on enemmän, mutta se aina tarkoittaa sitten erikseen lähtemistä jonnekin missä niitä junia ajelee. Nyt kun juna tuli meidän luo niin oli pakko vihdoin mennä :D Hienoa oli!

   Metsäntyttö – Asujen miettiminen on tosiaan osa koko hauskuutta! Isännällähän tuo asu on ollut valmiina jo pidempään (blogissakin olen kertonut sen syntyvaiheista mm. täällä). Itselläni on ollut 1900-1910-luvun tyylinen asu suunnitteilla myös jo pidempään. Hameen ehdin tehdä jo Gibson Girl-kuvauksia varten ja tuo jakku on ollut myös suunnitteluasteella vuoden verran ennenkuin pääsi viimein oikeasti työn alle. Raidallinen pusero jonka tein aiemmin ei sitten oikein sopinutkaan jakun alle joten laitoin tämän vanhemman pitsipuseron joka sopikin hienosti kokonaisuuteen. Harmittaa vieläkin että käsineet jäivät matkasta, mutta eiköhän niitäkin tilaisuuksia vielä tule että saa käsineetkin kuvaan.
   Olen pitänyt höyryvetureista jo paljon ennen kuin aloin harrastaa edes vintagea. Niissä on aivan oma tunnelmansa ja ilman muuta upeaa nähtävää vaikka ei olisikaan mahdollisuutta pukeutua historiallisesti tai vintageen. Mutta ehkä voit aloittaa asun valmistelun jo nyt niin se on sitten valmis kun tulee seuraava tilaisuus höyryjuna-ajeluun siellä teidän nurkilla :D Hienoja nuo sinunkin ottamat kuvat. Onneksi Suomessa on useampia tahoja jotka tällaista järjestää. Miksiköhän muuten veturit ovat usein vihreitä?

 5. Aivan upeita kuvia! Meilläkin päin on välillä ollut höyryveturiajeluita, mutta vieläkään en ole päässyt sellaista itse kokemaan. Toivottavasti joku kaunis päivä, ja varmasti pyrkisin leikittelemään asukokonaisuuksilla myös! :)

  1. Rhia says:

   Sara Kristiina – Kiitos paljon! Höyryjunissa on se hauska puoli että monenlaiset vintage- tai historialliset asut sopivat tyyliin jos niin haluaa. Tuo kyseinen veturi on 40-luvulta ja sen vetämät matkustajavaunut olivat 50-70-luvun tyylisiä sisustukseltaan, jokainen hiukan erilainen. Noiden aikakausien asut olisivat siis sitä aidointa aikaa juuri Haapamäen museoveturiyhdistyksen ajoihin, jos nyt autenttisuutta haluaa. Mutta koska höyryvetureita on ollut olemassa jo 1800-luvun alusta, vanhemmatkin asukokonaisuudet ovat minusta oikeinkin sopivia pukea tällaiseen tapahtumaan. Olipa aikakausi mikä tahansa niin hauskaa pukeutuminen kuitenkin on, se nostaa, kuten Hehkuvainenkin totesi, kokemuksen aivan uudelle tasolle. Toivotaan että sinäkin pääset pian höyryjunan kyytiin.

Comments are closed.