Kun pännii, tee hattu / When life gives you lemons, make a hat

Eräs suosikki-blogeistani on historiallisia pukuja harrastavan Jen’in blogi Festive Attyre. Vajaa vuosi sitten Jen postasi otsikolla “Kun elämä on kurjaa, tee hattu”. No elämä oli järjestänyt meikäläiselle eilen vähän ylimääräistä jännitystä työhuoneen vesiputkivuodon merkeissä. Onneksi vuoto oli alkanut vain vähän ennen työhuoneelle saapumistani joten ihan hirveän suurta rahallista vahinkoa ei ehtinyt sattua, mutta töiden tekemisestä ei kyllä tullut mitään. Ompelukoneen (suoraan vuodon alapuolella) sähkömoottori näytti sen verran märältä että ompelusta ei tullut mitään, enkä kyllä olisi juuri ehtinytkään kaiken siivoamisen, märkien lajittelun ja tavaroiden suojaan siirtelyn lisäksi.

Vuoto on jo korjattu, putkimiehet saapuivat kiitettävän nopsasti paikalle vaikka olikin kiirastorstai. Sen verran kuitenkin pisti ylimääräinen siivoushomma harmittamaan että päätin noudattaa Jenin neuvoa. Tein siis hatun. Sen julkinen ensiesiintyminen nähdään Pääsiäissunnuntaina kun Haapamäen museoveturiyhdistys järjestää nostalgisen höyryjunaajelun Tampereelta Nokialle ja takaisin. Aiomme isännä kanssa sonnustautua asiaankuuluvasti historiallisiin kostyymeihin ja mennä köröttelemään junaan muutamien ystävien kera. Pitänee pakata eväät mukaan. Ja kamera.

inenglish

One of my favourite blogs is Festive Attyre by Jen, who makes historical costumes. About a year ago Jen posted with a headline “When life throws you lemons, make a hat”. Well, life threw me lemons (and extra excitement) yesterday with the water pipe leakage at my work studio. Thankfully it hadn’t leaked very long time before I arrived to work, so there wasn’t very large damage on materials. But I wasn’t able to do any work. Electric motor on my sewing machine had gone a bit damp (straight under the leak), so I could not sew at all. Not that I had any time anyways, with all that cleaning, sorting wet stuff and moving dry stuff away from leak.

Leak is now repaired. Thankfully it was fast job, even though it was Maundy Thursday and Easter season. However the extra bother with the cleaning and damp sewing supplies gave me enough lemons so I decided to take Jen’s advice. So I made a hat. The first public appearance will be on Easter Sunday when Haapamäki museum locomotive association arranges nostalgic steam train ride from Tampere to Nokia and back. Me and hubby are going to join in with couple friends, wearing appropriate historical attire. I think we need to pack some snacks with us. And a camera.

gibsonhat1

Hattu ei ole aivan yhtä suuri kuin 1910-luvun hatut yleensä. Kiireellinen aikataulu
pakotti kuitenkin käyttämään valmiina varastosta löytyviä materiaaleja joten
oli pakko mennä vaatimattomamman kautta tällä kertaa. /
Hat is not as large as the hats in 1910’s generally were. Rushed schedule forced
me to go with what ever I had in my stash, so I had to settle for more modest scale.

gibsonhat2

Huopahattu on asiakkaan minulle muutama vuosi sitten lahjoittama,
sulat ja musta 
nauha olivat siinä valmiina. Vintage-solki taitaa
olla Englannista,  en muista enää tarkkaan. /

Hat was given to me by a customer couple years ago,
feathers and black ribbon 
came with it.  Vintage buckle might be from
England, I can’t really remember anymore.

gibsonhat3

Yhdessä illassa valmistui tämä komeus. /
It took me one evening to put this together. 

gibsonhat4

Sininen sametti näyttää hiukan hassusti muotoillulta, mutta sitä oli jäljellä
toisesta samaan asuun liittyvästä projektista enää niin pieniä ja epämääräisiä
paloja, että jouduin 
kokoamaan tämän useammasta palasta.  Drapeerauksin
pyrin peittelemään kankaan saumoja. /

Blue velvet looks a bit oddly draped, but there was only very small and odd bits
left 
from another project, relating to same outfit, so that I had to put this together
from small pieces. I tried to cover the seams with draping. 

4 Comments

 1. Maria says:

  Voe ei miten ihana hattu! Tuskin maltan odottaa asukuvia sen kanssa!

  Taas yksi aihe blogiin tuli mieleen kun katselin Mr Selfridge sarjaa eli asusteet/vaatteet joita ei enää käytetä yleisesti. Ensimmäinen mikä tulee mieleen niin kävelykeppi; historia, merkitys, materiaalit, milloin poistui käytöstä.. Myös sukkanauhasukat ja irtokaulukset kuuluisi samaan sarjaan ja mitä kaikkea onkaan mistä en tiedäkään…

  1. Rhia says:

   Maria – Ei varmaan tässä montaa päivää mene että kuvat koko asustakin tulevat näkyviin :D olettaen että saan tuon keskeneräisen jakun valmiiksi ennen sunnuntaita. Hameessakin olisi vielä vähän fiksattavaa ennen sitä (oon laihtunu… hups)
   Pistin noita postausideoita vähän ylös, koitan saada jonkin verran niitä työn alle tässä lähiaikoina. Sukkanauhoista ainakin löytyy kirjoitettavaa ihan reippaastikin. Samoin irtokauluksista, tosin niistä olen kyllä tainnut joskus jo kirjoittaakin ainakin lyhyesti jotain. Kävelykeppeihin pitäisi itsekin vähän perehtyä ensin ennenkuin pystyy kirjoittamaan niistä tarkemmin mitään.

 2. Kaunis tuo hattu kyllä on. Se on taitoa se, kun pystyy niukastakin materiaalista saamaan näyttävää. En usko, että kukaan muu ajattelee sametin olevan hassusti muotoiltu.

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – Kiitos! Ei varmaan kukaan oikeasti ajattelekaan, mutta esteetikko ja perfektionisti päässäni miettivät, että olisin voinut tehdä tämän paremminkin ja tuosta kohtaa vähän kiristää ja tuosta pussittaa. Yhtenäisen palan kangasta olisi saanut drapeerattua siistimmin ja symmetrisemmin kuin tämän epämääräisen muotoisista paloista rakennetun viritelmän. Mutta aikanaan en joudu itse katselemaan sitä kun se on päässä, joten kelvannee meikäläisellekin :D

Comments are closed.