Lukupinosta / Reading pile

Lukuharrastus menee meikäläisellä kausittain. Joskus menee kuukausia, etten ehdi lukea yhtään ja sitten taas voi mennä monta kirjaan yhteen syssyyn nopeassa tahdissa. Yleensä jos ompeluhommia on kasaantunut niin lukeminen jää tauolle (jännä!). Nyt tosin löytyi sen verran kiinnostavia kirjoja että niitä on tullut ahmittuakin vaikka ompeluakin on ollut paljon iltapuheina. Viimeaikoina lukupinossa on ollut seuraavia:

inenglish

My reading hobby is sort of periodical. Sometimes it takes months I don’t have time to read at all and then other times I can read several books back to back in short time. Usually if I got lot of sewing to do I don’t really read much (funny that!). Now however there’s been quite interesting books coming my way so I have been doing both. Lately I’ve been reading these:

luettavaa1

Lampun lapset – Faaraon haudan vangit, P.B. Kerr
Children of the Lamp – The Akhenaten Adventure, P.B. Kerr

Nuorten viisiosaisen kirjasarjan ensimmäinen osa kertoo 12-vuotiaiden kaksosten, Johnin ja Philippan seikkailuista lampunhenkien maailmassa heidän erikoisen enonsa kanssa. Nuorille kirjoitettu tarina on helppolukuista, mutta myös aikuiseen makuun riittävän jännittävä pitämään kiinnostusta  yllä. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita ei puutu kun kaksoset matkustavat New Yorkista Englantiin ja Egyptiin selvittämään salaperäistä mysteeriä, jossa heidän enonsa näyttää olevan osallisena. Viihdyttävä ja nopeasti luettu kirja vaikkapa viikonlopun ajanvietteeksi. Ostin tämän kirppikseltä ihan vain koska kannet olivat niin kauniit. /

First episode of 5-part series for teenagers tells the story about 12 year old twins, John and Philippa and their adventure in the world of lamp genies. They travel from New York to England and Egypt to solve mystery, that their uncle seems to have something to do with. Easy to read but exciting and interesting enough for adult readers too. Fun and fast to read adventure book to spend your weekend with. I bought this from flea market just because the cover was so pretty. 

luettavaa2

Varpaille – balettia koko elämä, Liisa Vihmainen
(engl. On Pointe – whole life of ballet)
Balettiharrastajan kirjoittama kirja suomalaisesta baletin historiasta ja nykypäivästä, baletin vaatimuksista urana ja harrasteena. Harrastajan näkökulmasta kirja antaa syvällisemmän näkökulman balettiin sisältäpäin. Se kertoo balettitanssijan ja -oppilaan arjesta, lajin rankkuudesta ja fyysisistä vaatimuksista ja haasteista. Helppolukuinen kirja ei ole hirveän syväluotaava, mutta antaa silti tietoa jota uusi harrastaja mielellään imee itseensä. Kirjan kuvituksena on irrallisia, moderneja, lavastettuja balettikuvia sekä kuvia 30-50-lukujen balettitanssijoiden albumeista. Minä jäin kaipaamaan kuvia tavallisesta balettilaisten arjesta, kuvia Kansallisbaletin harjoitussaleista, balettikoulujen treeneistä, tanssijoiden päivästä, varusteista. Oikeita kuvia siitä mitä baletti on näytösten ulkopuolella, kaikesta siitä mitä tavallinen yleisö ei muuten pääse näkemään. Sellaisilla olisi ollut lukijallekin enemmän merkitystä kuin näillä lavastetuilla poseerauskuvilla. /

Book about ballet history and it’s current state in Finland, written by recreational ballet dancer. Inside view on ballet for those who only have it as a hobby or those who know nothing about it. About the everyday life of ballet dancer, the professionals and the students, about the demands and challenges. Easy to read, but not very deep digging book manages to give still interesting info for those who are new to ballet. Pictures are modern staged ballet photos and selected photos from the albums of retired dancers in the 30’s-50’s. I was missing the ordinary everyday ballet photos. About dancers day, photos in National ballet rehearsals, ballet school rehearsals, their gear, backstage and so on. The real photos of ballet, what it is behind the scenes and outside the shows, things that the audience don’t usually see. Those would have been more meaningful to the reader than the staged pose photos. 

luettavaa4

Uusi ulkokultaisen käytöksen kirja, Ari Turunen & Markus Partanen
(engl. New book of so-called good manners)
Ulkokultaisen käytöksen kirja selittää miten erilaiset käytöstavat ovat muodostuneet ja mitä ne oikeasti tarkoittavat. Miksi hattu otetaan päästä tervehdittäessä ja miksi piereskely ts. vatsan puhallus, on epäsopivaa. Monilla kohteliaisuussäännöillä on aivan toisenlainen tausta kuin mitä kuvittelisi. Aika käsittämätöntä. Kiinnostava, mutta jokseenkin pintapuolisesti asiaan perehtyvä kirja on aika nopeasti luettu läpi.

Book of hypocritical manners explaines how good manners have started and what do they actually mean. Why men lift their hat when greeting people and why flatulence aka stomache blow, is not appropriate behaviour. Most of the so called good manners actually have completely different background than you would imagine. Quite shocking actually. Interresting book but it does not dig very deep into things. Fast reading by two Finnish guys. 

luettavaa3

Punainen mylly – tuo pahennusta herättävä teatteri,
(engl. Finnish Moulin Rouge – theater with bad reputation)
Kaikki tietävät Pariisin kuuluisan Moulin Rouge-teatterin, mutta kuinka moni tietää että myös meillä oli oma Punainen myllymme? Senteissä laskettuna kirja on yhtä paksu kuin tuo baletti-kirja, mutta luettavaa on monin verroin enemmän. Kirja perehtyy lyhyesti Suomen revyy- ja kabareeteatterien historiaan sekä Punaisen myllyn edeltäjään, Iloiseen teatteriin. Lukuisin  kuvin ja tarinoin perehtydään itse Punaiseen myllyyn, Suomen ainoaan perinteiseen revyyteatteriin jonka toiminta kesti vain kaksi vuosikymmentä ja päättyi lopulta rahavaikeuksiin ja esittävän taiteen muurokseen. Kirja on tarinoissaan niin yksityiskohtainen että se on jopa jo hieman pitkäveteinen. Paljon vaivaa on käytetty kuvailemaan tiettyjen päivämäärien tapahtumia ja teksti vilisee niin paljon henkilöiden nimiä että on vaikea muistaa kuka oli kuka ja teki mitä. Kaikki tämä on toki hirmu kiinnostavaa nippelitietoa mutta hirveän hidasta ja raskasta luettavaa. Siksi kirjan lukeminen onkin vielä kesken.

Everyone knows the famous Moulin Rouge theater in Paris. But how many actually know we used to have our own Red Mill? If measured by centimeters, book is as thick as the ballet book, but there is much more to read in this book. It tells shortly the history of Finnish revue and cabaret theaters and the predecessor of Punainen mylly (engl. Red Mill), Iloinen teatteri (engl. Gay theater or Happy theater). Numerous photos and stories dig deep into the actual story of Punainen mylly theater, the only traditional revue theater in Finland, which only lasted for two decades. It was finished due money problems and the overall change on the field of performance art. Book is actually so detailed in stories it’s actually little bit tedious. Lots of effort and time has been used to describe events on certain dates and text is so full of names it’s a bit difficult to remember who is who and what did they do. All this is of course very interesting, but also very slow and heavy reading. That’s why I still haven’t finished reading it. 

luettavaa5

4 Comments

 1. Kausittain menee minullakin lukeminen. On välillä pitkät ajat ettei mitään tulee luettua. Joskus se alkuun pääseminen on vaikeaa. Tuttu kirja (siis romaani) on helpompi aloittaa, mutta ennestään tuntematon vaatii vaivaa, vähän kuin uuteen ihmiseen rupeaisi tutustumaan. Eikä sitä aina jaksa. Nuortenkirjoista tuli mieleeni, että kun meillä pyörii lapsilla noita Viisikoita ja muita “Blytoneita” täällä, niin niitä joskus itsekin tulee luettua. Ja niistä on tehty kivasti sarjakin, jota dvd:llä on tytöt lainailleet. Yksi neitokainen meillä valitti taannoin, että kirjastoautossa ei ollutkaan viime kerralla Viisikoita lainkaan. Tuli uusi kirjastoauto ja on sitten kirjavalikoima kai uudistunut myös. Kertookohan se siitäkin ettei useatkaan lapset enää lue niitä Viisikoita…

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – Itse pidän tuollaisista nopeista ja helppolukuisista kirjoista juuri siksi että kirja ei sitten jäisi pitkäksi aikaa keskenlukuiseksi. Ja harvoin tulee samaa kirjaa luettua useammin kuin kerran.

   Ehkä Viisikot eivät nykyään ole sitä kuuminta hottia nuorten lukupinossa. Tosin lukeminen ylipäätään ei taida olla in. Ehkä voisitte esittää toiveita kirjastoauton valikoimaan? Tosin kai siinäkin valikoimassa on kiva välillä olla vaihtelua.

 2. Hehkuvainen says:

  Vatsan puhallus? O_o :D Loistava!

  Kovin on kausittaista oma lukeminenkin. Nyt innostuin taas vaihteeksi, mutta saattaa olla että jää yhteen kirjaan tällä kertaa (Johanna Sinisalon Auringon ydin).

  1. Rhia says:

   Hehkuvainen – Kyllä :D aikalaisteksteissä joita kirjassa lainataan viitattiin nimenomaan vatsan puhallukseen! Mullakin on nyt taas vähän hiipunut näiden jälkeen (ja tuo Punainen mylly on edelleen kesken) kun on ollut taas niin paljon käsitöitä iltaisin tehtäväksi ettei ole ehtinyt kamalasti lukea. Jonossa on kumminkin kaikenlaista Katariina Suuren muistelmista Carlos Zafoniin ja Jane Austeniin.

Comments are closed.