Historiallisia neulehommia / Knitting for historical costuming

on

Maaliskuun Historical Sew Monthlyssä on teemana suojaus. Oli hirveän vaikea keksiä tähän sopivaa tehtävää. Lopulta päädyin neulehommiin (suojaa kylmältä, katsos). Haaveilen joskus tekeväni Charles Dickensin aikakauden, 1800-luvun puolivälin tyylisen asun. Menen tässä nyt vähän persaus edellä puuhun sillä homma lähti nyt käyntiin sitten sontagista eli bosom friendistä eli sydänystävästä. Se on tuollainen tietyn muotoinen harteilla pidettävä neulehuivi joka kiedotaan edessä rinnalla ristiin ja solmitaan vyötärölle selkään jolloin se lämmittää mukavasti koko miehustaa. Tarkkaan ottaen sontag ja bosom friend ovat kaiketi kaksi eri asiaa, mutta monissa lähteissä nimityksiä käytetään kuin synonyymejä.

Halusin käyttää tähänkin projektiin valmiina varastosta löytyviä materiaaleja joten langaksi valikoitui tämmöistä ohuenohutta villasekoitetta kahdessa värissä. Inhoan paksuja lankoja vaikka niiden neulominen olisi paljon helpompaa ja nopeampaa. En vain pidä siitä mille paksulla langalla neulottu pinta näyttää. Tämä hommeli on nyt vielä “vähän” kesken joten saa nähdä koska valmistuu. Puoliväli häämöttää ihan pian. Pohjana olen käyttänyt tätä Ravelrystä löytyvää ilmaista ohjetta.

Olen myös miettinyt tässä huhtikuun HSM:ää, eli jotakin miehistä asustetta. Sen keksiminen on tuntunut vieläkin vaikeammalta kuin tämä maaliskuun haaste. Mutta pari päivää sitten välähti. Olen nimittäin pitkään jo haaveillut nilkkaimista. Mulla on tuolla varastossa yhdet lyhyet armeijan tms. nilkkaimet, mutta sellaiset naisellisemmat pidemmät versiot pitäisi saada 1900-luvun alun asuihin. Idean äkkäsin Miss Hendrien blogista. Joten huhtikuun haaste taitaa olla sitä myöten sitten selvää kauraa. Jei!

inenglish

March Historical Sew Monthly has the theme of protection. It was really difficult to figure out what to do. Finally I decided to knit something (protection from cold, you see). Some day I dream about making outfit for Charles Dickens era, mid 1800’s. I’m starting from the wrong end sort of, but I’m now launching the dickensian outfit with sontag aka bosom friend. It’s specifically shaped shawl, kept on shoulders, wrapped over chest sides overlapping, then tied on the waist at the back. It warms nicely both back and chest. To be precise, I think bosom friend and sontag are not exactly the same thing, but in many sources both names are used as synonyms.

I wanted to do some stash busting for this project, so I chose two very fine wool mix yarns for this. I hate thick yarns even though knitting them would be easier and faster. I just don’t like what the texture of thick yarn knit looks like. So, this project is “somewhat” unfinished, let’s see if it finishes in time. I’m almost half way now. I used this free Ravelry-pattern as a base for it.

I have also been thinking about the April HSM, the gender bending garment. That seems even more difficult to figure out than this months challenge. But couple days ago it hit me. I have been dreaming about making spats for quite some time. I already have one pair of short army etc. spats, but I would love more feminine and longer version for early 1900’s outfits. I got the idea from Miss Hendrie’s blog. So I think that pretty much solves the April HSM challenge then. Yay!

sontag

Kelta-vihreä sydänystävä valmistuu….joskus. /
Yellow and green sontag finishing….at one point.

spats

Vihertävän harmaat villanilkkaimet, näistä on hyvä ottaa mallia pidempiin. /
Greenish gray wool spats, good example for drafting a pattern for longer ones. 

4 Comments

 1. Joissain elokuvissa olenkin ihastellut sellaisia huiveja. Mielenkiinnolla odotan kun tämän esittelet valmiina:)

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – Toivotaan ettei ihan hirveän kauaa kestä että valmistuu :D Nilkkaimet menee kuitenkin huhtikuulle kun on tässä muita kiireellisempiä hommia ennen sitä.

 2. Hehkuvainen says:

  Ooh, juuri tuollaisen sydänystävän minäkin haluan! Jospa siis laitan tekolistalle tämänkin… :)

  1. Rhia says:

   Hehkuvainen – No sitten vaan tekemään :D

Comments are closed.