15/12 Vintage-aarre: Kasvisto / Vintage treasure: Herbarium

Blogissa on jo pikaisesti vilahtanutkin tämä löytö jonka tein kesällä. Samoin kuin moni muu vanha esine, niin tässäkin on jotain salaperäistä viehätystä. Ehkä tämä menee sinne samaan jännä-kategoriaan perhoskokoelmien kanssa. Jotain mitä on tehty ennen minun aikaani. Omassa lapsuudessani ei enää koulussa kasvistoja keräilty, mutta ovat kuulemma taas alkaneet sitä tehdä vuosikymmenien tauon jälkeen. Olin jo pidempään etsinyt vanhaa herbaariota kirppiksiltä, mutta tämä oli ensimmäinen joka osui kohdalle kohtuulliseen hintaan.

Kasveja on kerätty tähän kasvistoon vuosina 1960-62. Kasvisto ei ole mitenkään täydellinen, useita luetteloituja alalajeja on tyhjänä. Saattaa olla että niitä ei ole koskaan kerättykään, tai sitten ne ovat kadonneet vuosien saatossa. Kaikkien kasvien värit ovat aika pahasti kellastuneet. Vihreistä on tullut ruskean eri sävyjä ja terälehtien sävyt ovat haalistuneet. Ainoa joka on säilyttänyt värinsä paremmin on muistaakseni rantakukka jossa on vielä jäljellä punavioletteja ja lilan sävyjä. Kaikkiin näytteisiin on huolellisesti merkitty tiedot löytöpaikasta ja -ajasta sekä kasvin nimitiedot. Pahoittelen kuvien kelmeää sävyä, tähän aikaan vuodesta kaikki kuvat kellastuvat ikävästi sähkövalossa. Mutta ehkä se sopii näihin ihan hyvin.

inenglish

There’s been very small glimpse in the blog of this vintage treasure. Like many other old items, there is something mysterious in this. Perhaps it’s the same exciting category with the butterfly collections. Something done before my time. In my childhood kids didn’t collect herbaria in schools anymore. They did that in my parents childhood though, and apparently they have started doing it again, after a decades break. I had been looking for one quite some time now, but this was the first with affordable price tag.

Plants in this herbarium have been collected between 1960-62. It’s not completed in any way, some catalogued subspecies are empty. It could be the case they were never collected, or they have gone missing during the years. All colours are badly faded. Greens have turned into shades of brown and petal colours have faded. Only plant that has kept atleast some of the colour is purple-loosestrife. There’s still some shades of purple and lilac left on it. All samples are carefully marked with information about the location, date and names. I apologize the yellow hue on photos. This time of year the electric light makes all the photos yellowish. But perhaps that suits the photos after all.

herbarium1

herbarium2

herbarium3

herbarium4

herbarium5

herbarium6

herbarium7

 

2 Comments

  1. On näissä vaivaa nähty kun näitä on kerätty ja tietoa hankittu. Minunkaan ei tarvinnut kouluaikaan kasveja keräillä. Ei siis mitään mielikuvaa sellaisesta. Eipä sitten tullut kauhua siitä, että olisi pitänyt jotain latinankielisiä nimiä osata yms., mutta eipä sitä sitten juuri kasveja tunnekaan… Isäntä niitä joutui keräämään aikanaan ja nimet ja suvut tietysti piti osata sitten. Meiilläkin kirppikseltä ostettu kasvisto, jossa samannäköinen tuo kansi. En muista sen keruuvuotta ja nyt se on varastossa.

    1. Rhia says:

      Metsäntyttö – Juu, iso vaiva. Ei kai niitä latinankielisiä nimiä ulkoa tarvinnut osata ainakaan keräämisvaiheessa. Kun kasvit kerättiin kesälomalla niin varmasti silloin sai katsoa kasvikirjasta puuttuvat tiedot. Ja täytyihän ne kasvit tunnistaakin kasvikirjan avulla jos ei ennestään osannut riittävän montaa. Olihan siinä ainakin koko kesäloma aikaa opetella :D Mulla on toinenkin kasvisto, vanhempi kuin tämä, mutta siinä ei ole muuta kuin kannet. Se on seinällä perhoskokoelman kanssa.

Comments are closed.