14/12 Origami

Mitäs ihmettä! Joulukalenterissa ei ole ollut vielä yhtään jouluaskartelua. Tämmöinen virhe pitää korjata hetimiten! Kaivelin tuossa vuosia sitten Lontoon tuliaisina tuodut origamipaperit hyötykäyttöön ja taittelin niistä nörttikuoron joulumyyjäispöytään tuollaisia origamikurkia. Niistä tuli aika kauniita kun käytin yhteen koristeeseen erisävyisiä arkkeja niin että väri vaihtuu ikään kuin liukuen tummasta vaaleaan. Parhaimmillaan origamityöt ovat kun niitä on paljon. Näitä kurkia voi ripustaa valkoisena lumitähtien sijaan vaikka ikkunaan tai kullankimaltavina kuuseen. Tai tehdä isoista värikkäistä kurjista perinteisten lippuköynnösten korvaajia kattoon tai kuuseen.

Olen tehnyt näitä kurkia ensimmäisen kerran jo joskus lapsena ja kuvittelin jostain syystä että se olisi helppo taiteltava. Mutta internjetsi kun kaiken tietää, osasi kertoa että se ei sovi ehkä ihan aloittelijalle. No hyvä on, ei sitten aloittelijalle. Mutta onneksi netistä löytyy paljon muitakin kivoja, helpompiakin malleja. Oikeat origamit tehdään pelkästään taittelemalla, niissä ei käytetä lainkaan liimaa. Nykyään kuitenkin varsinkin netissä kaikenlaiseen paperitaitteluun kuitenkin viitataan origami-sanalla vaikka se ei sitä varsinaisesti olekaan. Joissakin origamimalleissa käytetään apuna myös saksia, näitä jotkut kutsuvat kirigameiksi. Ohessa lista suosikkiohjeistani joissa on mukana myös muita kuin perinteisiä aitoja origameja.

Kurki – sama kuin kuvissani
Ennustaja – monille lapsuudesta tuttu paperilelu
Tähtien sota X-wing – nörteille ja scifi-diggareille
Pieni rasia – tulostuspaperiarkista saa noin 5×5 cm kokoisen rasian
Moniulotteinen tähti – taitellaan neliön sijaan ohuesta suikaleesta
Kirsikan kukka – hiukan monimutkaisempi taittelu
Blade Runner yksisarvinen – leffa- ja scifinörteille
Timantti – ei oikea origami koska on liimausta vaativa, mutta silti erittäin sopiva joulukoristeisiin
Puhallettava kuutio/ilmapallo – ensin taitellaan ja sitten “täytetään” kuutio puhaltamalla yhteen kulmaan jäävästä aukosta ilma sisään

inenglish

What on Earth! There hasn’t been any Christmas decoration tutorials in my Christmas Calendar yet. This kind of mistake must be corrected, immediately! I had some origami papers i bought from London years ago. I put them to good use and made some origami cranes for our choir christmas market stall. They turned out quite pretty when I used different shades for one ornament so that colour changes from dark to light. Origamis are at their best when you got loads of them. You can hang cranes in white to replace snow flakes in the window or in glittering gold in the tree. Or if you make large colourful ones you can make garland-type decoration and hang it on the roof or your tree.

I made cranes first time as a kid and for some reason I thought they were easy to make. But internet knows everything and suggests that they are not suitable for beginners. Fine, I stand corrected. But thankfully internet is full of other, lovely and easy models. Here’s a list of my favourites. Real origamis are always made without glue. Allthough nowadays, especially on the internet all paperfolding work is now referred as origami, even though it might not really be origami. Some people use the word kirigami when origami involves some cutting.

Crane – same than in my photos
Fortune teller – many might remember this from childhood
Star Wars X-wing – for geeks and scifi lovers
Small box – printing paper makes about 2 inches wide box
3D star – instead of square, it’s folded from a paper strip
Cherry blossom – more complicated folding
Blade runner Unicorn – for movie and scifi geeks
Diamond – not real origami because requires glue, but very pretty for christmas decorations
Blow-up cube/balloon – first you fold, then you “fill” the cube by blowing in air from the hole which is in one corner of the fold

origamicranes1

Origamipaperi on tavallista kopiopaperia ohuempaa ja siksi helppoa taitella. /
Origami paper is thinner than regular printing paper, that’s why it’s easy to fold.

origamicranes2

Origamiarkki on neliö, noin 13-15 cm kanttiinsa. Arkin koko määrää minkä kokoisia
origameja siitä voi tehdä. Jotkut origamityöt vaativat useamman arkin. Isot
kurjet on tehty kokonaisesta arkista, pienet neljännesarkista. /

Origami sheet is quare, about each side about 13 to 15 cm. Size of the paper determines
how big origamis you can make. Some origami work require more sheets than one.
Large cranes are made of one sheet, small cranes are made or one quarter of
a sheet. 

origamicranes3

Origamipaperi voi olla yksi- tai kaksipuoleista. Monissa malleissa arkin toinen
puoli 
jää kokonaan piiloon. Tämä kultainen askartelupaperi on kaunista, mutta
äärimmäisen
hankalaa taitella, koska siinä on jonkinlainen kalvopinnoite.
Oikeaa origamipaperia kyllä saa myös kimaltavina versioina. /

Origami paper can be one-sided or double-sided. In many designs the other side
doesn’t show at all. This golden glittery paper is pretty, but it was extremely hard
to fold because it has some sort of plastic coating. You can get glittering versions
of the real origami paper. 

2 Comments Add yours

  1. Hehkuvainen says:

    Hienoja kurkia! En ole ehkä koskaan itse tehnyt kurkea, ihme sinänsä kun kuitenkin origameista tykkään. Oma suosikkini on lilja, se onkin ainoa malli jonka muistan ulkoa. http://www.origami-fun.com/origami-lily.html

    1. Rhia says:

      Hehkuvainen – En olekaan tehnyt noita liljoja aiemmin. Pitääkin kokeilla, ne voisivat sopia kesällä vaikka maljakkoon oksien kanssa.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.