12/12 DIY: Balettihame / Ballet skirt

Olen koko syksyn kärvistellyt menemään yhdellä ainoalla balettiasulla. Käytön kannalta se on hiukan hankalaa kun viikossa on useampia balettitunteja. Treenien väleissä ei välttämättä ehdi aina pestä asua. Siksi olenkin ensivuonna päättänyt panostaa muutamaan uuteen asuun. Nähtäväksi jää teenkö ne itse vai ostanko valmiina. Itse tekeminen ei olisi hankalaa, mutta ajan löytäminen hommaan on.

Sen verran kuitenkin ehdin että tein uuden balettihameen. Yhdestä kappaleesta ommeltu kietaisuhame valmistuu nopeasti. Tässä ohjeet joista tuo kaavan räknääminen on se hankalin osuus.

Tarvikkeet
noin 1,5 m sifonkia tai pehmeää mesh-kangasta
satiininauhaa jonka pituus on n. 2,5 x vyötärösi ympäryys

inenglish

Whole Autumn I have tried to manage with just one ballet outfit. It’s a bit tricky if you got more than one ballet lesson per week. Sometimes there is not time to wash the outfit between lessons. That’s why I decided that I need couple more outfits next year. Have to see if I make them myself or buy ready-made ones. Sewing myself is not tricky, finding the time is.

I already had little bit of time to make new ballet skirt. This one-piece wrap skirt is quick to make. Here is the how-to, where drawing the pattern is the trickiest part.

You need
about 1,5 meters of chiffon or soft mesh
bias satin ribbon, length 2,5 x your waist circumference

1. Mittaa vyötärösi ympäryys ja päätä hameen valmis pituus. Baletin treenihameet ovat yleensä aika lyhyitä, omasta pituudestasi riippuen 35-45 cm on yleensä hyvä pituus. Muihin tarkoituksiin toki käyvät muutkin pituudet.

1. Measure your waist and decide how long skirt you want. Ballet workout skirts are usually quite short, depending on your own hight 35-45 cm are usually good. For other purposes any other length is ok. 

balletskirtpattern

2. Piirrä puoliympyrä, jonka kaari on sama kuin vyötärösi ympäryys. Se onnistuu helpoiten soveltamalla ympyrän laskukaavaa, eli jakamalla vyötärön ympäryytesi piin likiarvolla joka on 3,14. Käytä saatua lukua säteenä piirtäessäsi puoliympyrä.
3. Jatka kaaren piirtämistä vielä neljännesympyrän verran, säteenä edelleen sama mitta jonka sait jakamalla VY:n piillä.  Jatkoneljännes on siis puolet vyötärön ympäryydestäsi.  Tämä on etukappaleen toinen puoli. Kaari muodostaa hameen vyötärön.

2. Draw half circle, where the arch is same than your waist circumference. That works the best by using the circle formula. Divide your waist circumference with the pi, which is 3,14. Use the number you get as a radius for the half circle. (VY in the pattern diagram is the waist circumference.)
3. Continue drawing the arch with another quarter, use the same radius than before. This quarter circle is same than half of your waist measurement. This is the other half of the front piece. This arch is the waist of the skirt.

wrapskirt1

En jaksanut piirtää kaavaa paperille vaan hahmottelin sen
suoraan kaksinkertaiseen kankaaseen. /
I didn’t bother with the pattern, I just pinned the shape
directly to the folded fabric. 

4. Mittaa hameen pituus piirtämältäsi ympyrän kaarelta. Esimerkissä se on 45 cm. Piirrä toinen, suurempi ympyrän kaari tälle etäisyydelle edellisestä ympyrän kaaresta. Kaarra viiva etukappaleiden reunoilla kohti vyötäröä kuten kaavakuvassa. Nyt jos kaavan taittaa keskitaka-merkin kohdalta kaksinkerroin, puoliskoiden tulisi olla identtiset.

4. Measure the skirt length from the arch you draw. on m y sample it’s 45 cm. Draw another, larger arch on this distance from previous arch. On the sides of the front pieces curve the arch towards the waist like in the pattern drawing shows. Now if you fold the pattern in half on the center back, halves should be identical.

wrapskirt2

5. Leikkaa kappale kaavan mukaan, lisää joka puolelle 1 cm saumanvaraa. Vaihtoehtoisesti voit olla lisäämättäkin, mitat eivät ole sentintarkkoja. Merkitse keskitaka kankaalle.

5. Cut the piece according the pattern, add 1 cm seam allowances around the piece. Or you can also forget the allowances, measurements are not that precise.

wrapskirt3

6. Huolittele helma rullapäärmeellä, saumurilla tai ompelukoneen rullapäärmepaininjalan avulla. Voit käyttää myös tavallista kapeaa saumuriommelta joka sen jälkeen käännetään kerran ja tikataan päältä. Tärkeintä on että sauma on mahdollisimman kapea ja huomaamaton.

6. Trim the hemline with rolling overlock stitch, or do the rolled hem with sewing machine and rolled hem foot.You can also use ordinary narrow overlock seam, but after sewing it, turn it once and topstitch. Most important is that it’s as narrow and invisible as possible.

wrapskirt4

Taitettu vinonauhan pää. / Folded bias tape end.

wrapskirt5

7. Merkitse vinokanttiin keskikohta ja kohdista siihen helman keskitaka. Neulaa helma kiinni vinokanttiin niin että se jää taitetun vinokantin väliin. Näin voin kiinnittää sen yhdellä ompeleella. Tarkista että nauhan solmiamispäät ovat yhtä pitkät. Halutessasi voit taittaa vinokahtin päät siisteiksi, mutta voit jättää ne myös leikatuiksi. Ompele nauha kiinni.

7. Mark the middle on the bias tape, match that with the skirt middle back. Pin the skirt on the bias tape so that it is between folded sides of bias. This way you can sew it with just one seam. Make sure the ends of the bias tape are even. If you want, you can fold the ends so they look tidy, or you can leave them as they are. Sew the tape on.

wrapskirt6

8. Silitä lopuksi kiharainen helmasauma sileäksi. Ja tadaa, hame on valmis.

8. Finally, iron the curly hemseam flat. And voilá, your skirt is ready.

wrapskirt7

Valmis hame tasoon levitettynä on kutakuinkin 3/4 kello, aivan kuten kaavakin. /
Finished skirt is pretty much 3/4 of a bell skirt, just like the pattern is.

wrapskirt8

Hame on edestä kaksinkertainen /
Skirt is double in front

wrapskirt9

…ja yksinkertainen takaa. /
…and single on back.