Kädentaidot-messuilla / Handcraft fair

on

Pitkän tauon jälkeen kävin kaverin seuralaisena kurkkaamassa Tampereen Kädentaidot-messuja. Olen pitänyt vuosien taukoa monestakin syystä. Ensinnäkin sisäänpääsylipun hinta on mielestäni turhan kallis. 14€ sisäänpääsystä myyntitapahtumaan on mielestäni varsin kallis. Toisekseen en kestä hirveän suuria väkijoukkoja ja pienemmät tapahtumat ovat enemmän makuuni ja hermoihini sopivat. Kolmanneksi, en ole aikoihin saanut tapahtumasta kamalasti irti. Tarjonta on ollut aina “sitä samaa” eli pöytä toisensa jälkeen koruja jotka ovat toistensa kopioita, huovutettua tuotteita A:stä Ö:hön ja randomin hittituotteen eritasoisia kopioita. Messuilta on harvoin löytynyt mitään uutta, kiinnostavaa ja inspiroivaa. Tällä kertaa lähdin kuitenkin vähän puoli piruuttani katsomaan olisiko fiilis eri tauon jälkeen. Ja yllätyin aika iloisesti koska löysin montakin uutta ideaa ja tuotetta joita en ole bongannut aiempina vuosina. Pointsit siitä! Esittelen tässä muutamia omia suosikkejani, joten ehditte vielä huomenna käydä kurkkaamassa. Tämä ei siis ole maksettu mainos vaan kokoelma itseäni messuilla eniten kiinnostaneita tuotteita, joissa on ideaa ja laatua.

Ensimmäinen uusi ja erilainen idea joka jäi mieleen, mutta josta ei tullut napattua kuvaa enkä hoksannut edes esitettä pyytää, oli munankuorimosaiikki. Eli mosaiikkia joka on tehty aidoista kananmunan kuorista. Tekniikka on kuulemma jo erittäin vanha ja käytetty mm. itämaisissa lakkatöissä, mutta Euroopassa ei niinkään tunnettu. Kaunis ja erikoinen tekniikka johon materiaaliakin löytyy lähes itsestään. Aiheesta on tänä vuonna ilmestynyt kirja ja kurssejakin järjestetään kuulemma ympäri Suomen. Toinen kiinnostava osasto, josta ei tullut kuvaa, oli Suomen Taidetarvike. He esittelivät kalligrafiaa ja siihen sopivia kultausvälineitä, mustekyniä ja musteita. Ehdottomasti korvan taa pistettävä tarvikekauppa, sillä kalligrafia kuuluu myös sekalaiseen mutta laiminlyötyyn harrastevalikoimaani ja kultaus on kiinnostanut jo pidempään sekin.

Kaverini jonka seuraneitinä toimin tänään, keräilee puisia soittorasioita ja hän johdatti minut soittorasiakojulle. Nämä soittorasiat valmistaa kotimainen taideteollisuusyritys Wärkkäri, joka on jo lähes minun ikäiseni, perustettu 1979. Huolellisesti tehdyt soittorasiat soittavat tunnettuja ulkomaisia sävelmiä, kotimaisia ei kuulemma enää tahdo saada. Minulla on vitriinissäni ollut jo vuosia “soittorasia” ilman rasiaa, nyt sain vihdoin sille täydellisesti sopivan, käsintehdyn puisen rasian. Wärkkäri valmistaa myös kauniita nostalgisia puuleluja ja keramiikkaa.

kt2015_2

Wärkkärin käsintehdyt puiset soittorasiat. /
Handmade wooden music boxes, made by Wärkkäri.

Koruja on käsityötapahtumissa aina todella paljon. Näin tälläkin kertaa, mutta uniikkien, erilaisten korujen löytyminen on harvinaista. Tällä kertaa huomioni kiintyi puisiin koruihin jollaisia en ollut koskaan aiemmin nähnyt. Veico Oy valmistaa puisia lahjatavaroita ja sisustustuotteita ja heidän osastollaan bongasin tyylikkäitä kansanomaisesti muotoiltuja vanerikoruja. Ehkä se oli juuri tuo korujen kansanomaisuus joka omaa silmääni erityisesti viehätti.

Sisustuslehdissä näkyy toisinaan kahvisäkeistä tehtyjä tyynyjä tai muita sisustusesineitä. Ne näyttävät mukavan rustiikkisilta mutta kahvisäkkejä ei vain ihan joka putiikista ostetakaan. Siksipä innostuinkin kovasti kun löysin Katjan kahvisäkkikaupan. Katja myy juutti- tai sisalkahvisäkeistä tehtyjä sisustustuotteita. Ostimme jokin aika sitten keittiöön uusia patakintaita, mutta ne ovat niin paksuja ja jäykkiä että on vaikea edes tuntea niiden läpi onko saanut kuumasta uunivuo’asta kunnon otteen. Niinpä ostin kokeeksi yhden juuttikankaisen patalapun. Se tuntui pehmeältä ja sopivan joustavalta että sillä saa kunnon otteen kuumasta vuo’asta. Myöhemmin nähdään miten se toimii.

Kaikkein hellyyttävin osasto löytyi Ruukin Kehräämöltä. Vaikka käyn usein Salossa niin en ollut koskaan kuullutkaan melkein Salon naapurissa sijaitsevasta Matildan ruukista. Mathildedahlissa sijaitseva Ruukin Kehräämö ja Puoti on Suomen ensimmäinen alpakanvillaan erikoistunut kehräämö. Heidän messuosastonsa oli pakattu täyteen jumbovahvuista alpakkalankaa ja siitä tehtyjä tuotteita. Osaston aurinko, hyväntuulinen rouva neuloi jättimäisillä puikoilla jättimäistä neuletta. Katsokaa kuvaa jäljempänä niin ymmärrätte miksi minun oli pakko pyytää josko hän antaisi luvan kuvan julkaisemiseksi blogissa. Luulenpa että pieni retki Mathildedahliin on tulossa piakkoin…

Sitten jotain joka lämmitti nörttiä sisälläni. Hämeenlinnalaisen RentoDesignin pajassa valmistuu nimittäin luetuista lehdistä, vanhoista nuoteista ja sarjakuvista näyttäviä pussukoita, kasseja ja laukkuja. Joululahjaa etsivät voisivat ottaa tästä vaikka joululahjavinkkiä ja hankkia sille sarjakuvia diggailevalle puolisolle päheän Spiderman-kassin tai musiikkia harrastavalle nuottinesessäärin. Me likes! Vähemmän nörtimpään makuun löytyy myös sisustus- tai muotiaiheisista lehdistä valmistettuja laukkuja.

Viimeisenä sitten vielä muistutus syksyn pimeistä illoista ja näkymisen tärkeydestä. Kirjosilta löytyy vielä lähempää Tamperetta, nimittäin Valkeakoskelta ja yhdistää taitavasti vanhan kirjontaperinteen moderneihin heijastimiin. Erittäin tyylikkäät korunomaiset heijastimet valmistetaan standardin täyttävästä heijastinkankaasta, joten näkyvyys on taattu. Monta muutakin kiinnostavaa osastoa messuilta löytyi, mutta nämä viehättivät itseäni eniten. Ostoskassiin päätyi tällä kertaa se jo mainittu puurasia, kahvisäkki-patalappu, minikokoisia lasipulloja, mustaa saumurilankaa (joka on ollut ostoslistalla jo pitkään), pari arkkia askartelupaperia ja kaksia erilaisia vintagenappeja.

inenglish

After long break I joined my friend for local handcraft fair. I’ve had a break on handcraft fair for many reasons. First of all, the tickets are darn expensive. 14€ entrance fee for shopping event is quite a lot in my opinion. Secondly I hate huge crowds and these are massive events. I prefer small events, they suit more to my nerves and mentality. Thirdly, I haven’t really been able to get anything out of the event. It’s been mostly “the same old stuff” every year, stalls and stalls full of similar jewelry, felted products from A to Z and random hit product from poor to high quality. Inventive, interesting and inspiring ideas and products have been hard to find. This time, however, I decided to check if t was any different. And to my huge surprise it was! Here are some of my favourites, so this is not paid advert.

First new and totally different idea which caught my eye was egg shell mosaic. I didn’t realize to take photo nor even their leaflet, but is was mosaic made of real egg shells. Apparently it is very old technique in Orient, but not so known in Europe. They just published a book about it Finnish this year and apparently there are also workshops around the country. Other very interesting booth was Suomen Taidetarvike, company which sells calligraphy pens, inks and gold leafing sets. Certainly a shop to remember, because calligraphy has been one of my hobbies, which is now sadly neglected.

My friend collects wooden music boxes and she lead me to the music box booth. These music boxes are made by Finnish arts and crafts company Wärkkäri, which is almost as old as I am, founded in 1979. All boxes are handmade and finely finished and they play popular tunes like Yesterday and Theme from Pink Panther. For years I’ve had a “music box” without the actual box. From Wärkkäri I was now able to buy the box for it. Wärkkäri also makes nostalgic wooden toys and ceramics.

There’s usually a lot of jewelry in these craft fairs, but it’s still very rare to find very innovative ones. This time I noticed something new. Veico Ltd makes wooden gifts and interior decoration products. On their booth I noticed very pretty folklore style plywood earrings that I have never seen before. Perhaps it was the folklore design that I liked about these so much.

kt2015_1

Veicon kansanomaisia vanerikoruja. /
Folkloristic jewelry from Veico.

Interior decoration magazines have every now and then photos of coffee sack textiles. They look quite rustic and nice, but you can’t just walk into a shop and buy used coffee bags. So I got quite excited when I found Katja’s Cofee Sack. Katja makes textile products from old, used coffee sacks. Some time ago me and hubby had to buy new oven gloves, but they were so thick and stiff, it’s quite difficult to know if you even have a proper grip from the oven pan. Katja’s oven gloves and pan guards felt very different so I decided to buy one pan guard to try out. We will later see how it works out.

The cutest booth of all was the Ruukin Kehräämö. Even though I visit Salo quite often, I didn’t have any clue about historic Matilda factory area, which is basically at the neighbours of Salo. Ruukin Kehräämö & Puoti (Spinning mill and shop), located in Mathildedahl is the first Finnish spinning mill, specialized in alpaca wool. Their booth was full of jumbo sized alpaca yarn and products. The sunshine of the booth, very friendly lady was knitting giant knit with giant needles. If you don’t believe me, just look at the photo coming up further down (permission for publishing was asked in advance). I think there is a little trip to Mathildedahl coming up soonish…

Then something that especially warmed the heart of my inner geek. RentoDesign from Hämeenlinna sells bags, purses and totes made from old magazines, comics and musical notes. Everyone looking for Christmas prezzies could pick a tip now and get really cool comics bag or musical purse for the geeky partner. Me likes! For the less geeky taste they also have bags made of fashion and interior decoration magazines.

Lastly I want to remind everyone in northern hemisphere about the dark Autumn evenings and the importance of being visible. Kirjosilta, located in small town of Valkeakoski, combines rather stylishly traditional hand embroidery and reflectors. Reflective fabric is standardized so it’s high quality. Embroidery makes reflectors look like jewelry by day and still they work as very powerfull reflector at night. There were loads of other interesting booths at the fair, but these caught my eye. I bought that wooden box, coffee sack pan guard, miniature glass bottles, black overlock thread (which has been on my shopping list long time), couple sheets of craft paper and two sets of vintage buttons.

kt2015_4

kt2015_3

Katjan kahvisäkki-tuotteita. / Katja’s coffee sack products.

kt2015_6

Ruukin Kehräämön jättipaksua alpakkalankaa. /
Super thick alpaca yarn from Ruukin Kehräämö.

kt2015_5

Hymyilevä rouva ja jättikokoinen neule. /
Smiling lady with gigantic knit.

kt2015_7

kt2015_8

Sarjispussukoita RentoDesignilta. /
Comics purses by RentoDesign.

kt2015_9

Niin hieno! Sarjiksen sivusta tehty./
So cool! Made from a page of comic book.

kt2015_10

Kirjosillan heijastimia karjalaisella kirjonnalla. /
Reflectors with Carelian embroidery by Kirjosilta. 

2 Comments

  1. SirpaE says:

    Moi! Kiva kun tykkäsit munankuorimosaiikista! :) Täältä siitä löytyy kuvia ja juttuja eli FBssä https://www.facebook.com/munankuorimosaiikki/ ja blogi http://munankuorimosaiikki.wordpress.com/

    1. Rhia says:

      SirpaE – Kiitos linkeistä! Mukava kun piipahdit blogissa.

Comments are closed.