Travelling in England: Historialliset paatit / Historic ships

Vielä yksi matkakertomus Englannin reisulta, koittakaa kestää. Jätin omasta mielestä parhaimman vierailukohteen viimeiseen postaukseen, se tulee tässä. Vaikka kävimmekin jokin aika sitten Tallinnan Lentosatama-museossa laiva-asioita katselemassa niin Englannin matkasuunnitelmiin kuului Portsmouthin historiallinen satama-alue laivoineen. Satamassa on esillä kolme kuuluisaa alusta: Brittien ensimmäinen metallirunkoinen sotalaiva HMS Warrior (rak. 1859), purjelaiva HMS Victory (rak. 1759) jonka kannelle Lordi Nelson kaatui (se sama jonka nimmari löytyi aiemmin mainitsemastani hautapatsaasta) ja Henrik VIII:n suosikkilaiva Mary Rose (rak. 1510) joka upposi 1545 ja nostettiin ylös 1982. Kuvia on tuhottomasti, enemmän kuin missään aiemmassa postauksessani ennen tätä. Jaiks!

Ehkä se johtuu osittain huikeista merirosvoleffoista, mutta jostain syystä elämä laivassa kiehtoo. On jännittävää nähdä millaisissa oloissa ihmiset ovat ennen laivassa asuneet. Mitä heillä on ollut käytettävissään ja miten pienellä on pitänyt tulla toimeen. Kiinnostavia historiallisia yksityiskohtia ja esineitä. Vaikka kahden muunkin laivan historia oli kiinnostava niin eniten tietysti viehätyin höyrylaiva Warriorista. Se on se steampunk ja messinki, katsokaas.

HMS Victory on historiallisesti merkittävä alus koska sitä komensi Lordi Nelson kuuluisassa Trafalgarin taistelussa. Ja tämän laivan kannelle hän myös kaatui kuolettavasti haavoittuneena taistelun tuiskeessa. Koskapa oltiin merellä eikä laivassa ollut kylmäsäilytykseen sopivia tiloja, hänen ruumiinsa säilöttiin brandytynnyriin kotimatkaa varten. Voitaneen sanoa että Nelson oli varsin hyvin marinoitu kun päästiin kotisatamaan noin seitsemän viikon kuluttua.

inenglish

One more travel post from our trip to England, try and bear with me. I saved the best travel post last (atleast in my own opinion), and here it comes. Even though we quite recently saw the Tallinn Flight harbour museum and some ships, Portsmouth historic docks was part of our travel plan. There are three famous ships on the harbour: first British iron-hulled was ship HMS Warrior (build 1859), HMS Victory (built 1759) where Lord Nelson died (the very same who carved his name on the tomb memorial mentioned earlier) and Henry VIII’s favourite ship Mary Rose (built 1510) which sank in 1545 and was raised in 1982. There’s a heapload of photos, more than in any other post before this. Yikes!

Perhaps it’s because I love pirate movies, but somehow the life onboard ships fascinates me. It’s exciting to see how people lived there. What kind of stuff they worked with and how little they had to survive with. Interesting historical details and items. Even though other two ships were also interesting, the most excited I got about steam powered Warrior. It’s the steampunk you know.

HMS Victory is historically very significant, because it was commanded by Lord Nelson in the famous battle of Trafalgar. And on the deck of that ship he also fatally injured. Because they were on the sea and there was no cold storage on the ship, they stored his body inside a barrel of brandy for the trip to home country. You could say Nelson was well marinaded when they got back home after seven weeks on the sea.

HMS Warrior

ships1

ships2

ships3

ships4

ships5

ships6

Tykin liikuttelua helpottamaan asennetut kiskot laivan kannella. /
Rails on the deck are for moving the cannons .

ships7

Kaikesta näki että ollaan sotalaivalla. Aseita telineissään oli joka puolella laivaa. /
Everywhere were guns and other weapons in their stands. That’s warship for you.

ships8

ships9

Kapteenin ja ylipäällystön messi. /
Mess hall for Captain and higher ranking officers.

ships10

ships11

ships12

Alipäällystön messi. / Mess hall for lower ranking officers.

ships13

ships14

Pesula / Launders

ships15

Konehuone / Engine room

ships16

Ruutimakasiini / Gun powder magazine

ships17

Ruorit olivat valtavat ja niitä oli kahdessa kerroksessa pareittain. / 
Ships wheels were enormous and they were in pairs, on two floors.

ships18

ships19

Yksi tykkikansista jossa merisotilaat myös söivät, nukkuivat ja viettivät
vaapa-aikaansa. HMS Warriorin miehistöön kuului keskimäärin noin 300 henkeä./

One of the gun decks where seamen also ate, slept and spent their free time.
Average crew size on HMS Warrior was about 300. 

ships20

ships21

Kapyysi, eli laivan keittiö. / Galley aka ships kitchen.

ships22

ships23

ships24

Miehistön varusteisiin kuului:
Olkihattu, kangashattu
2 sinistä pukua, 2 valkoista pukua
peitto, villaviltti, riippumatto
4 kaulusta, 2 valkoista edustaa, 2 silkkinauhaa
2 paria sukkia, 2 nenäliinaa
veitsi nyöreineen, irtonyöri
kenkä- ja vaateharjoja, 2 pyyhettä
merimieskassi, merimeisarkku

Crew equipment included:
Sinnet hat, cloth cap
2 blue suits, 2 white suits
comforter, blanket, hammock
4 collars, 2  white fronts, 2 silks
knife lanyard, lanyard
shoe and cloth brushes, 2 towels
kit bag, ditty box

ships25

HMS Victory

ships26

Tykkikansi / Cannon deck

ships27

Sairastupa / Sickbay

ships28

ships29

Amiraalin hytti ja ruokasali, jossa hän tyylikkäästi viihdytti ylempää päällystöä.
Kapteenin hytti oli tämän yläpuolella, sinne oli käynti avoimelta kannelta.  /
Admirals quarters and dining room, whew he stylishly entertained the higher
ranking officers. Captains quarters were above this area, entrance to it was
from the open deck.  

ships30

ships31

Kuten Warriorilla, myös Victoryllä miehet nukkuivat, söivät ja tekivät töitä samoilla
kansilla. 
Trafalgarin taistelussa miehistöä oli yli 800 henkeä, joten ahdasta oli. /
Like in Warrior, also in Victory men worked, ate and slept in the same decks. 
During the battle of Trafalgar the crew was over 800 men, so it was pretty packed.

ships32

Tämä tässä on laivan keulassa sijaitseva merisotilaiden huussi. Tästä syystä lempi-
nimeltään 
“heads”. Päällystön huussit olivat sisätiloissa.  Miettikää millaista oli
käydä tuossa istumassa kamalassa myrskyssä. /

This thing here is the seamen’s toilet, located in the beak deck of the ship. That’s why
it’s called the “heads”. All of officers toilets were located inside the ship. Think
about what it was like to visit the loo during horrid storm.

ships33

ships34

ships35

Joka puolella laivoissa oli ämpäreitä sillä vettä tarvittiin tykkien jäähdyttämiseen. /
Everywhere around the ships were buckets, because water was needed to cool
down the guns.

ships36

ships37

Tähän kannelle se Lordi Nelson sitten kaatui haavoittuneena. /
Here on the deck Lord Nelson fell injured. 

ships38

Kapyysi / Galley

ships39

Lastiruuma / Cargo 

ships40

ships41

Ylimmät ikkunat kuuluvat kapteenin hyttiin, keskimmäiset Amiraalin hyttiin ja
alimmat 
muistaakseni sairastupaan. /
Upper windows belong to captains quarters, middle ones to the Admirals and
lowers, if I remember correctly to the sick bay.

Mary Rose

ships42

Laivan rungosta on säilynyt vain noin puolet, se osa joka oli hautautuneena mutaan.
Normaalisti laivalla olisi palvellut noin 400 hengen miehistö, mutta sota-aikaan
siellä saattoi olla jopa 700 henkeä, erittäin ahtaasti./

Only about half of the ships body still excists, the part which was buried inside
mud. Usual crew would have been about 400 men, but during the war there
might have been even up to 700 people onboard, very tightly squeezed.

ships43

ships44

ships45

Puusepän arkussa säilynyttä henkilökohtaista esineistöä: mm. nahka-taskumatti,
kampa, 
parranajovälineet, hiomakivi ja taustalla häämöttävä linkkarin
näköinen manikyyrisetti. /

Personal items found inside master carpenter’s chest: f.ex. leather flask, comb,
shaving kit, 
whetstone and manicures set which looks like Swiss Army knife,
at the background.

ships46

Mary Rosen miehistön viikottaiset ruoka-annokset: keksejä, olutta, lihaa,
kalaa, voita, herneitä ja juustoa. /

Weekly food portions for the crew of Mary Rose.

ships47

ships48

The Dockyards

ships49

Näyttely laivanrakennuksesta. / Exhibition about ship building

ships50

ships51

ships52

ships53

7 Comments

 1. Todella mielenkiintoinen postaus, upeita kuvia! Minä oon ollu pienestä pitäen kiinnostunut merenkäynnistä ja historiallisista aluksista, ja oon Lordi Nelsonia ihaillut ala-asteelta saakka – siksi viikon päästä kotiutuvan kissanpennunkin nimeksi tulee Nelson :D Victoryllä olisi niin upeaa päästä käymään.

 2. Varsin tyylikkäitä ämpäreitäkin… ja toki kaikenlaista muutakin. On teillä ollut mielenkiintoiset laivakierrokset! Minulle tulee näistä teksteistä ja kuvista mieleen elokuvia; Hornblower-sarja on tosi hyvä ja Titanic-tietysti. Titanicistahan on useitakin elokuvia.

  1. Rhia says:

   Sara Kristiina – Kiitos! Nämä laivat olivat todellakin matkan parasta antia, useampi tunti siellä muistaakseni vierähti. Todella kiinnostavat näyttelyt kaikkinensa. Itse aloin toki heti haaveilla HMS Warriorilla järjestettävästä Viktoriaanisesta joulu-illallisesta. Museossa järjestetään paljon muitakin tapahtumia vuoden mittaan, erityisesti tietysti lapsille, mutta myös aikuisille sopivaa ohjelmaa löytyy.

   Metsäntyttö – Pidän vanhoista esineistä erityisesti just siksi että myös työvälineet ja muut arkiset esineet oli muotoiltu kauniisti ja koristeltu ornamentein tai maalauksin. Esim tuolla lopussa olevissa laivanrakennusnäyttelyn kuvissa näkyy semmoinen mittataulukko joka on koristeellisella fontilla tehty ja jopa pienet koristeornamentit löytyy yläreunasta. Samoin molemmista laivoista löytyi paljon koristeellisia yksityiskohtia joista kuvissa esiintyy vain murto-osa.

 3. Hehkuvainen says:

  Valtavia laivoja! Upeita, mahtavia O_o. Ja jotenkin epätodellisia, näyttävät… no, elokuvan lavasteilta. Johtuu varmasti siitä, että olen nähnyt tällaisia laivoja vain elokuvissa. Sitä on jotenkin vaikea oikein todella käsittää, että tuollaisilla on oikeassa elämässä kuljettu. Sen tietää, mutta ei jotenkin silti voi käsittää.

  1. Rhia says:

   Hehkuvainen – Kieltämättä aika epätodellinen olo tosiaan nähdä tuollaiset läheltä ja tarkemmin sanoen kävellä niiden sisällä, kun ennen on nähnyt niitä vain leffoissa. Vielä todentuntuisempaa se olisi ollut jos olisi ollut siellä sisällä samanlaisen ihmismäärän kanssa mitä siihen aikaan laivassa oli miehistönä. Nyt siellä oli paljon väljempää mutta kyllä siellä paikoitellen silti sai aika hyvän käsityksen siitä miten ahtaissa oloissa on oltu. Tarinan mukaan tosin itse Lordi Nelson kärsi merisairaudesta, ei varmasti ollut herkkua seilaaminen vaikka oli hulppeammat asuintilat kuin muulla miehistöllä. Haaveilen vielä, että jos joku kerta pääsisi käymään hotelliksi muutetulla Queen Maryllä. Mutta se on ankkuroitu Long Beachille, Kaliforniaan, joten ihan äkkiä ei ole sinne päin matkaa tiedossa.

 4. Katarimaria says:

  Mekin käytiin viime kesänä katsomassa näitä! Nyt ollaan puolison kanssa kumpikin hurahdettu Patrick O’Brianin romaaneihin, jotka sijoittuvat 1800-luvun alkuun ja brittilaivastoon. Pääsee kivasti fiilikseen mukaan, kun on omin silmin päässyt kurkkimaan aikakauden paatteihin :)

  1. Rhia says:

   Katarimaria – Totta, kirjatkin tuntuvat erilaisilta kun oikeasti tietää millaista laivassa on ollut, ei tarvitse enää kuvitella.

Comments are closed.