Vintage-aarre: verkkopitsikäsineet / Vintage treasure: netted gloves

Mulla on sellaisena ikuisuusprojektina steampunk-tyyliin sopiva asu. Täytyy tunnustaa että ihan hirveästi varsinaista asua ei vielä ole olemassa. Mulla on kyllä viktoriaanis-tyylinen asukokonaisuus olemassa, mutta en tiedä haluanko käyttää siitä mitään tähän projektiin. Voin kuitenkin ilokseni ilmoittaa että yksi osa asuun (ja miksei johonkin mihin hyvänsä myöhäisviktoriaaniseenkin asuun) mulla on nyt olemassa.

Yhdellä kaverilla on ihan hämmästyttävä varasto vintage-tavaraa (tai käsittämätön taito bongailla niitä kirppiksiltä). Olen ostanut häneltä jo useampiakin vintage-juttuja. Viimeisimpänä nämä sormettomat käsineet, jotka ovat niin ohuet että niitä hädintuskin uskaltaa käsitellä. Nyt pitää sitten enää järjestää aikaiseksi se koko muu asu. Krhmm….

Mutta palataan käsineisiin. Ne on valmistettu erikoisella verkonkudontatekniikalla johon ei hirveän usein törmää muualla kuin kalaverkoissa. Yksi pitsikirjan kirjoittajista, Rinna Saramäki ystävällisesti auttoi minua termistön kanssa, sillä tämä tekniikka on itselleni ennestään outo. Itse verkon kutominen ei näyttäisi olevan kovin vaikeaa (siihen löytyy ohjeita netistä, suomeksi esim täältä, videolinkki englanninkielisessä tekstissä), itseäni lähinnä hämmästyttää se miten on mahdollista kyseisellä tekniikalla kutoa sormelliset käsineet, olen nimittäin sellaisetkin nähnyt joskus. Pitääkö ne kutoa suoraan käden (tai tekokäden) ympärille? Suoran sileän kappaleen tekeminen on varmaankin helpompaa.

Verkkopitsiä tiedetään Suomessa käytetyn ainakin kansallispuvuissa, kirkkotekstiileissä ja pyyhkeiden koristeena. Lisää verkkopitsistä voit lukea Kansallispuku-blogista. Muualla maailmalla eri lähteissä mainitaan että verkkopitsiä olisi löytynyt jo niinkin aikaisin kuin 1200-luvulla Englannissa. Ilmeisesti kuitenkin yleisempää on ollut runsaasti kirjailtu verkkopitsi kuin näiden käsineiden tyyppinen pelkistetympi pitsi.

En tiedä ovatko nämä käsineet oikeasti vanhat vai uudempaa tuotantoa, mutta ovatpahan erittäin kauniit, herkät ja harvinaisetkin. Peukalon ja sormien aukkoja kiertää virkattu reunus, ranteessa on kaksikerroksinen verkkotekniikalla kudottu koriste. Sitä oli vaikea valokuvata, mutta kai tuosta neljännestä kuvasta jonkun käsityksen saa. Toisin kuin virkatut tai neulotut käsineet yleensä, nämä käsineet menettävät muotonsa ja menevät suppuun silloin kun ne eivät ole kädessä. Kirjailtuna varmasti pitäisivät muotonsa paremmin. Näitä käyttäessä pitää olla varovainen sillä reikäisyytensä vuoksi ne takertuvat helposti joka paikkaan kiinni, myös niitä pukiessa sormiin.

Verkkopitsi – erityisellä tekniikalla solmien kudottu verkkomainen pitsi
Kirjailtu verkkopitsi – filet lace, verkkopitsipohjaan kirjailtu pitsi
Netting – verkkokudonta, verkkokudontatekniikalla kudottu pitsi, verkkopitsi
Knotted net, plain filet – sama kuin netting
Filet lace – kirjailtu verkkopitsi

inenglish

I have sort of forever-project to make a steampunk outfit. I have to admit that I don’t really have much of it ready. I do have one victorian-style outfit, but I don’t know if I want to use that in this project. But to my huge pleasure I can now announce that I have one part of the outfit acquired (and it goes also with any other late victorian outfit too).

One of my friends has an amazing vintage stash (or even more amazing ability to find vintage stuff). I have bought several items from her. Latest thing is these fingerless gloves, so unbelievably thin it’s a bit scary to handle them. Now I just have to get the rest of the outfit. Krhmm…

Back to the gloves. They are made with unusual netting technique, which you don’t really see anywhere much, except on fishing nets. Since the technique is new to me, I asked little help with the actual terminology from lace expert Rinna Saramäki, who has written a book about lace. The actual netting technique doesn’t seem very difficult (you can find instructions online, forexample here). I’m mostly amazed about how it is possible to make gloves with fingers, with this technique. I have seen such gloves once. Are they made directly around the hand (or fake hand)?

In Finland netting lace has been used atleast in traditional costumes, church textiles and towel decorations. Apparently atleast in England it has been used as early as 1200’s. However it seems to be more common to see the embroidered filet lace than the simple plain netting.

I don’t know if these gloves are really old or are more recent production, never the less, they are very beautiful, delicate and rare too. Holes for fingers are edged with scallop crochet, wrist is decorated double layered netting decoration. It was difficult to photograph, but hopefully you get the idea. Unlike crochet or ordinary knitted gloves usually, these loose their shape a lot when not worn. If embroidered they probably would keep their shape better. And while wearing these you have to be carefull because they very easily get caught on things. Even on your fingers when putting them on.

Netting – specific technique for knotting lace
Filet lace – embroidered netting
Knotted net, plain filet – plain netting without embroidery

nettedgloves1

nettedgloves2

nettedgloves3

nettedgloves4

nettedgloves5

10 Comments

 1. inesRdP says:

  hello sweetie :)
  nice post!, great pics so inspiring . . .
  love design of your blog … like everything!
  Tell me how about follow each other?
  Let me know please, I always follow back :)
  Have an inspiring day :**
  keep in touch

  xoxo
  http://www.thegrisgirl.blogspot.com.es

 2. Tuollaiset olisi kivat, mutta voin kuvitella, että niitten pukeminen ei tosiaan ole ihan helppoa. Sitten se stempunk. Millaista se on, jotain viktoriaanistako siis? Sana on tullut ennenkin esiin täälläkin blogissa, mutta en ole tullut ottaneeksi selvää, mitä se sisällään pitää.

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – Steampunk, suomeksi höyrypunkki, on eräs alakulttuurien tyylisuunta jossa höyrykoneiden ja kellokoneistojen avulla toimivaa modernia teknologiaa (esim kellokoneiston avulla toimiva tietokone, tai höyrykoneella toimiva lentolaite) yhdistellään johonkin historialliseen aikakauteen ja kulttuuriin. Yleisimmin se on viktoriaaninen aika ja Englanti, mutta se voi olla myös vaikka 30-luvun Pohjanmaa tai mitä tahansa muuta. Se voi olla myös tulevaisuuteen sijoittuva tai täysin fantasiamaailmaan rakennettu, mutta niitä näkee harvemmin. Steampunk-tyyli on lähtenyt kirjallisuudesta mutta on levinnyt myös pukeutumiseen, sisustukseen, elokuviin, sarjakuviin, musiikkiin jne. Yleensä erilaisia laitteistoja ja koneita kuvaillaan höyrypunk-kirjallisuudessa tarkasti. Ne ovat monimutkaisia ja teknisiä ja niissä on paljon liikkuvia osia, rattaita, vipuja, kuuluu kalketta ja ratinaa jne. Visuaaliset mielikuvat ovat aika tärkeitä ja osaltaan lisäävät viehätystä. Laitteet voivat olla jotain todella mielikuvituksellista tai jopa jotain joka on nykypäivänä todettu täysin epäkäytännölliseksi.

   Se millaiselta steampunk näyttää ja vaikuttaa vaihtelee paljon riippuen siitä missä päin maailmaa sitä harrastetaan, mutta viktoriaanisesta pukeutumistyylistä otetaan paljon vaikutteita, myös kaikenlaiset rattaistot ja messinki ovat hyvin edustettuna sekä sisustuksessa että pukeutumisessa. Itse termi on syntynyt 1980-luvulla, mutta jälkeenpäin katsoen myös sellaiset Jules Vernen klassikot kuten Matka maailman keskipisteeseen tai Sukellusveneellä maapallon ympäri voidaan katsoa kuuluvaksi tähän genreen. Helpoimmin kosketuksen steampunkiin saa katsomalla jonkun elokuvan, kuten vaikkapa Wild Wild West (villin lännen steampunkia) tai Kultainen kompassi (kuvitteelliseen maailmaan sijoittuvaa steampunkahtavaa fantasiaa). Monissa leffoissa (etenkin fantasialeffoissa) on nykyään steampunk-vivahteita kuten uusimmat Sherlock Holmes-leffat vaikka eivät ehkä ihan täysverisiä steampunk-juttuja olekaan.
   Lisää voit lukea Ylen artikkelista.

 3. Sopisikohan Uudenkaupunkin Bonk-museo tähän, sillä siellä on keksittyjä isoja koneita. Se oli hauska paikka. Luin tuon artikkelin ja siinä oli maininta taskukelloista. Se huvitti minua, sillä just eilen mallailin isoisän taskukelloa asuuni ja tuumin, että se olisikin hauskasti sopinut roikkumaan vyötöröltä. En kumminkaan laittanut, koska sitä ei sellaisenaan siihen noin vain saanut enkä ruvennut ylimääräisiä kiinnitysjuttuja silloin laittamaan. Ne mallailut taas johtui siitä maskuliinisuus-teemasta. En siihen osallistunut, mutta kun sattui käteen kaapista hame, jossa oli vetoketjuja yms, niin olinpahan kotona siinä kumminkin ja tänäänkin on sama asu.

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – Bonkissa on kieltämättä kyllä paljon steampunk-henkeä. Itse en ole tuolla Bonk-museossa käynyt, mutta pitääpä laittaa korvan taa jos tulisi joskus poikettua.

 4. Coco says:

  They look so beautiful and delicate! I love how you found out they were actually made using hands! Let me know when you find the marsala fabric for your skirt!
  Baci,
  Coco et La vie en rose – Valeria Arizzi

  1. Rhia says:

   Coco – They are very pretty aren’t they. I don’t know if hands were actually used to make the shape of these. I was just wondering if that was the case. Based on what the technique looks like I assumed it would be difficult to make three-dimentional shapes without a form, like a fake hand. That is yet unconfirmed. And if I find marsala fabric, I will let you know ;)

 5. Beautiful, delicate gloves! My daughter LOVES gloves like these and always gets them when she finds them in modern stores. I would love to have a pair or two as well.

  I wanted to take time to thank you for your knowledgeable, detailed comment to my vintage dresses post. I copied my answer to you and publish it here, in case you won’t be back to that post.

  Thank you for such a thoughtful comment, Rhia! I am in awe, so much you can tell from all these details. I washed the dresses, but haven’t ironed them yet (hate ironing…). I’ll make sure to take photos of the insides when I finally iron the first dress. It makes sense that people draw inspirations from different eras and came up with such a complicated design. I think we’ll keep this dress, it’s so special. We’ll keep the green one too just because it’s cool, and it might inspire Anna to wear it some time. Thank you for this improvised history lesson!

  1. Rhia says:

   Natalia Lialina – Thank you, the gloves are indeed very lovely and delicate. I have couple pairs of vintage lace gloves, but nothing like this. I have only seen similar technique couple times. Thank you for copying the message, I did visit your post again and replied there too.

 6. Rhia says:

  inesRdP – My apologies, your comment had gone to the spam box. Thankfully I happened to find it there and move to the right place in here. Thank you for your compliments and your visit.

Comments are closed.