Vintage-tyylin urheiluasut / Vintage style sports wear

Tuli tuossa Facebook-ryhmässä puheeksi vintagehenkiset urheiluvaatteet. Eräs ryhmän jäsen tiedusteli miten muut vintage-harrastajat pukeutuvat urheilua varten. Itse en kovin paljon urheilua harrasta, joten ihan hirveästi en ole mitään urheiluvaatteita kaivannut. Viimeisen parin vuoden aikana olen kuitenkin alkanut kaipailemaan jotakin enemmän ulkoiluun sopivaa vintagea, tai edes vintagehenkistä. Semmoista vaatetusta mitä voisi käyttää sienimetsällä tai pyöräillessä. Tai jos nyt satun saamaan jonkun tilapäisen mielenhäiriön ja päätän lähteä rivakalle kävelylenkille.

Riippunee varmaan sitten siitä että millaista urheilua harrastaa, soveltuvatko vintage-vaatteet tai edes vintagehenkiset vaatteet lajiin. Perinteisiin urheilulajeihin kuten hiihto, luistelu, uinti ja ulkoilu löytyy paljon pukeutumisvinkkejä ja asukuvia vanhoista naistenlehdistä. Sarkaiset pussihousut, hiihtohousut, villaiset urheiluhameet, pitkät villasukat, erilaiset neuleet, villakankaiset tai paksut puuvillaiset anorakit, nahkamonot ja muut tukevat ulkoilukengät ovat kyllä kuuluneet entisaikojen ulkoiluvarusteisiin. Myös verkkapukuja, tosin enimmäkseen ehkä miehille, golfasuja, uimapukuja ja erilaisia tennisasuja saattaa vanhoista lehdistä löytyä. Joskus urheiluvaate ei kyllä eronnut muusta vaatetuksesta juurikaan, mikä näyttää nykyihmisen silmään hassulta. Mutta toisaalta ei ne nykypäivänäkään aina paljoa eroa, nyt arkivaatteet vain näyttävät toisinaan urheiluvaatteilta eikä päin vastoin. Entisinä aikoina urheilu on painottunut ulkolajeihin ja sisälajeista tulee ainoastaan tässä mieleen voimistelu.

Itse harrastan aikuisbalettia ja arvelisin että harjoitusasut eivät varsinaisesti ole kamalasti muuttuneet vuosikymmenien aikana, muutoin kuin materiaalien osalta. Aiemmin baletti taisi olla vain ammattilaisten alaa, vintagelehdistä ei hirveästi kuvia balettiasuista löydy, muutoin kuin varsinaisista esiintymisasuista isojen tähtien yllä. Nykyään sitä voi toki harrastaa maallikkokin. Treeniasuissa on ehkä enemmän variaatiota värien ja vaatekappaleidenkin suhteen, mutta perusilme on niissä luultavasti aikalailla sama: pehmeät kankaiset harjoitustossut, vartaloa tiiviisti myötäilevä trikooasu, ehkä joku yksinkertainen kietaisumallinen hame, lisänä sääriä, hartioita ja käsivarsia lämmittävät neuleet jotka lihasten lämmetessä riisutaan pois.

Nykyään on paljon moderneja urheilulajeja joissa asulla ja sen käytännöllisyydellä voi olla suuri merkitys. Treenaustyylikin on muuttunut kunnon ylläpitämisestä enemmän tuloshakuiseen treenaukseen. Laji saattaa olla jopa niin uusi ettei ennen sellaisesta ostattu haaveillakaan, tai ehkä vanhat materiaalit eivät enää tunnu mukavilta tekstiiliteknologian kehityksen myötä. Kaikki varmaan ovat nykyään kuulleet jo teknisistä hengittävistä, nopeasti kuivuvista materiaaleista, jalkaa tukevista ja erityisesti tiettyyn urheilulajiin suunnitelluista kengistä jne. En voisi kuvitellakaan meneväni treenaamaan kuntouintia 30-luvun täysvillaisessa neuleuimapuvussa joka vettä imiessään muuttuu painavaksi ja venyy. Spinningissä kyllä tietää polkeneensa jos jalassa on perustennarit. Hikoilen urheillessa aika paljon, mieluummin pilaan hikoilulla edullisen modernin jumppa-asun kuin uniikin vintage-puvun.

Kuten mainitsin, en ole juuri harrastanut ulkoliikuntaa tai muutenkaan ulkoilua, joten omaan vaatekaappiin ei ole ulkoiluun sopivaa vaatetusta eksynyt (moderneja saati vanhantyylisiä). Inhoan melkein yli kaiken modernien ulko- ja liikuntavaatteiden värimaailmoja ja designia. Neonvärit, jotka ovat nyt jotenkin erityisen in taas vaihteeksi, tuottavat puistatuksia. Siksi olenkin alkanut kaivata jotain vintage-tyyppistä varustusta, kuten villaisia pussimallisia polvihousuja (engl. plus-fours), sarkatakkia, pitkiä villasukkia, nahkaisia ulkoilukenkiä jne. Vanhantyylinen uimapuku on ollut työn alla jo parisen vuotta, mutta olen sen kanssa vähän jumissa. Ehkä se valmistuu ensi kesäksi. Yleisesti ottaen moderneihin urheilulajeihin ei kyllä kamalasti vintagevarusteita ole tyrkyllä. Sitä en vaan ymmärrä miksi ne modernit urheiluvaatteet on yleensä niin järjettömän rumia kaikki. Nätimpiäkin varmaan voisi tehdä ilman että funktionalisuus katoaa.

inenglish

People in Facebook-group started talking about vintage sports wear. One group member asked how other vintage people dress up for sports. I am not very sporty person myself, so I don’t really have much sports wear, especially for outdoor sports. During last two years I have started to search for something that suits better for sports than my regular wardrobe. The kind of gear that goes for mushroom picking or cycling. Or if I get a temporary mental disturbance and decide to go on a walk.

I suppose it depends on what kind of sports you do, if vintage style sports clothes are suitable. Traditional sports like skiing, skating, swimming and other outdoor activities like hiking are just perfect for vintage style outfits. You can find style tips and photos of those garments on vintage women’s magazines. Baggy wool trousers, skiing trousers, wool skirts, long wool socks, other knits, thick wool jumpers, sturdy leather shoes have been long time a part of old time outdoor activities. Also track suits, perhaps more for men than women, golf outfits, swimming suits and tennis outfits you can also see in vintage magazines. Sometimes the sportswear didn’t really differ from other outfits, which migh seem a bit odd to modern people. Allthough they don’t always differ now either, now just the ordinary clothes look like sports clothes, not vice versa. The sports were mainly outdoors activities, I can’t really think much indoor sports other than gymnastics.

I do ballet, and I assume the training outfits haven’t really changed much during the decades. I think in the old times ballet used to be only for professional dancers, and there was not much photos of their workout outfits in magazines, only some occasional ones of the actual performance costumes. Nowadays basically anyone can do ballet as a workout. There is a bit more colour and style variation on the outfits, but the basic look is most likely pretty much the same: soft ballet slippers, figure hugging jersey from head to toe, perhaps a simple wrap skirt and additional warmers for legs, shoulders and arms which are removed when muscles get warm.

Nowadays there are many modern sports, where outfit and it’s practicality can have big influence. Also the style for workouts has changed from keeping up the physique into getting better results. Perhaps the whole sports is so new people even didn’t dream of doing it in the old times, or perhaps the traditional materials don’t feel very comfortable anymore. Everyone must have heard of breathing and fast-dry materilas by now, or supportive shoes, designed specifically for certain sports. I can’t even imagine going for swimming workout in 30’s knitted wool swimming suit. It gets very heavy when wet and stretches badly. And if you go spinning in your vintage tennis or saddle shoes, you certainly feel it in your feet. I also sweat quite a lot so I’d rather ruin cheap modern leotard than unique vintage leotard.

Like I mentioned, I haven’t really done much outdoor sports or never been that much outdoor person at all. So that’s why I don’t really have much outdoor or sports clothes in my wardrobe (modern nor vintage style). I hate almost more than anything the colours and designs in modern workrout and outdoor clothing. Neon colours, which really seem to be popular again right now, are giving me chills. That’s why I have started to long for a bit more vintage style garment, like wool plus-fours, wool jacket, long wool socks, leather outdoor shoes etc. Old style swimming suit is a project, been about two years now, but I’m a bit stuck with it. Perhaps it’s ready for next summer. Generally speaking, there probably isn’t much vintage outfits available for modern sports. I just don’t understand why all the sports wear must be so horribly ugly. I’m sure they could design a bit prettier things without losing the functionality.

oldsport1

Vuoden 1934 Kotiliesi esitteli 1800-luvun lopun liikunta-asuja. 
Vasemmalla pyöräilypuku, keskellä ranta-asuja ja muita ulkoilupukuja, 
oikealla uimapukuja. /
Kotiliesi mag 1934 presented sports outfits from turn of century. 
Cycling outfit on the left, beach and outdoor outfits in the middle,
swimming suits on the right.

oldsport2

Talvisia liikunta-aktiviteetteja, Suomen Kuvalehti 1927 /
Winter outdoor activities, Suomen Kuvalehti mag 1927

oldsport3

1920-luvun voimistelupuku, Kotiliesi 1929. Voimistelu suositettiin suorittamaan
kylmäksi 
tuuletetussa huoneessa vähissä vaatteissa. /
1920’s gymnastic outfit, Kotiliesi magazine 1929. Home gymnastic exercise was 
recommended to do in cold room, wearing very little clothes.

oldsport4

Neulelehtisen mallikuva neulepuserosta, 1920-luku. Kaikissa vaatteissa
ei aina edes mainita että niitä voi käyttää urheiluun, mutta mallikuva
antaa siitä vihjeen. /

Knit leaflet sample photo of a jumper, 1920’s. Some clothes descriptions
don’t even mention weather they are for sports, but sample photo
gives the idea.

oldsport5

Kasvovoiteen mainoksessa sporttinen nainen golfasuineen. Husmodern, 1935. /
Facecream ad with sporty lady in her golf outfit. Husmodern mag, 1935.

oldsport6

Hiihtoasu, Virkkaus- ja Neuletyöt-lehti, 1936. /
Skiing outfit, crochet and knit mag, 1936.

oldsports7

 Monesti urheiluvaatteet eivät juuri eronneet muusta vapaa-ajan pukeutumisesta.
Kotilieden kevät- ja kesäpukuja-liite, 1936
R488 – urheilutyylinen hame
V3110 – Verryttelypuku jossa leveät housut
V3111 – Urheilupuku jossa golfhousut, pusero ja bolero
V2959 & V2646 – Miesten urheilupukuja /
Often the sports outfits didn’t really differ from other leisure clothes.
Kotiliesi mag spring and winter outfit -leaflet, 1936
R488 – sport style skirt
V3110 – Tracksuit with wide trousers
V3111 – Sports suit with golf trousers, blouse and bolero jacket
V2959 & V2646 – Men’s sports outfits

oldsport8Katsokaa nyt näitä kahta tyylikästä leidiä, ottaisin kumman tahansa asun ihan 
mielelläni samantien, Kuosi ja kausi, 1938. Alakuvat esittelevät nerokasta
systeemiä jossa monon nauha pujotetaan edessä lahkeen reikien läpi. Takana
kenkään ommeltu nappi napitetaan lahkeessa olevaan napinläpeen. Tämä
viritys estää lumen menemisen hiihtokenkään. /
Look at those stylish ladies, I would take either outfit anytime, preferably now, 
Kuosi ja kausi mag, 1938. Lower photos demonstrate brilliant system
where shoe laces are pulled through two holes in the trouser leg in front,
at the back there is a button on the shoes which is buttoned to the buttonhole
in the trousers. This prevents the snow going inside the shoe. 

oldsport9

Neulotun uimapuvun mallikuva, Virkkaus- ja neuletyöt, 1946 /
Sample photo of knitted swimsuit, crochet and knit mag, 1946

oldsport10

Kaavalehden urheiluosastoa, Sorja-kaavat, 1940-luku /
Sport outfit section on pattern catalog, Sorja-patterns, 1940’s

oldsport11

Neuleohjeen mallikuva, urheilupusero golfarille, 1940-luku /
Sample photo for knit pattern, sports jumper for golfer, 1940’s

oldsport12

Ryhmä naisvoimistelijoita, Hopeapeili, 1955 /
Group of female gymnastics, Hopeapeili mag, 1955

oldsport13

Lasketteleva pariskunta hiihtohississä, Kodin pukimet, 1956 /
Skiing couple on a ski lift, Kodin pukimet mag, 1956

10 Comments Add yours

 1. Joskus osuin netissä johonkin, jossa lasketeltiin alpeilla kauniit villapaidat ja pitkät hameet päällä ja muutenkin vanhantyylisesti. Siitä tyylistä tykkäsin. Yritin etsiä sitä nyt mutta en löytänyt. Urheiluvaatteet muuten on rumia! En kyllä ole urheilullinenkaan. En omista yhtään urheiluvaatetta (ai, perun puheeni, uimapuku on. Ostin jopa uuden viime kesänä). Edes lenkkareita ei minulla ole, mutta ne saisi kyllä olla. Oma liikuntani on sitä metsässä kävelyä ja siellä voin liikkua vaikka hame päällä. Täällä kun ei ole vastaantulijoita:)

 2. Hehkuvainen says:

  Jäisi kyllä laskettelut lyhyiksi jos menisi tuollaisissa vaatteissa kuin viimeisen kuvan pariskunnalla :P. Meinaan että kylmältä näyttää, ehkä tuohon ovat oikeasti pukeneet vielä hanskatkin ja takkia ja huivia ja hattua, mutta muotikuvassa pitää tietysti näyttää sitä puseroa.

  Arvostan kovasti nykyaikaisia toppavaatteita ja muita ulkoiluasuja. En pidä itseäni mitenkään urheilullisena ihmisenä, mutta olen tottunut polkemaan pyörällä vesisateessa ja ulkoilemaan myös kovilla pakkasilla, joten pidän mielelläni helppokäyttöisiä ja -hoitoisia vaatteita näin tehdessäni. Eivät ne aina tosiaan tyylikkäitä ole, siitä olen samaa mieltä. Tuntuu että tarjontaa on paljon mutta se on kaikki samanlaista eli rumaa. :(

 3. Hehkuvainen says:

  Haa! Sattumalta silmiin osui elävästä arkistosta video aiheesta:
  http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/hiihdon_hurmaa_1930-luvulta_82555.html#media=82561

  En katsonut kuin pätkän, mutta tyylikkäältä näyttää!

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – Oisko kyse ollut telemarkista? Siinä ainakin jotkut käyttää vanhanaikaisia norjalaisia asuja, naiset pitkiä hameita ja miehet villaisia housuja ja molemmat koristeellisia norjalaisneuleita. Monet kyllä harrastaa sitäkin ihan moderneissa urheiluvaatteissa. Tokihan sitä voi missä tahansa lajissa pukeutua just niinkuin huvittaa, mutta monet lajit nykyään on niin vaativia suorituksiltaan ja säät vaikuttaa siihen että voiko mitään vanhanaikaisempaa enää edes lajia harrastaessa käyttää. Metsäkävelyyn ei varmaan tarvi sen kummempaa kuin kelin mukainen vaatetus. Itse ehkä haluaisin sienestystä ja muuta metsähortoilua varten kumminkin jotain kivempaa kuin farkut ja verkkatakki, vaikka nekin kyllä toimii.

   Hehkuvainen – Joo, Suomen oloissa on varmaan nykyään enemmän kylmää viimaa ja räntäsadetta kuin auringonpaisteisia laskettelukelejä. Ehkä noi puserot sopii paremmin semmoiseen, ja tosiaan takkien alle. Mut tuo nimenomaan oli neuleohje, eli toki niiden täytyi kuvassa näkyä kunnolla. Itsehän henkilökohtaisesti inhoan jo pelkästään ulos menemistä sateella tai muuten inhottavalla kelillä. Saati että pitäisi siinä kelissä vielä pyöräillä tai urheilla. Eli semmosta himolenkkeilijää musta ei kyllä ikinä tuu, olen ihan liian mukavuudenhaluinen semmoseen.

   Ja jalkojen kastuminen on mulle ehkä kamalinta ikinä. Toimintakyky menee tyystin jos varpaat, sääret tai reidet kastuu ulkona (paitsi uidessa tietty eri asia). Haluaisin että kalosseja valmistettais nykyäänkin, mut ei oo uutena tullu vastaan. Vintagemallit vaatii sisäänsä vintage-kengät (malliensa puolesta) eikä mulla oo niitä vielä niin paljoa että pystyisin vintagekalosseja käyttämään. Mutta kyllä minäkin osaan niitä teknisiä materiaaleja arvostaa, enkä tosiaan yhtään niiden käytännöllisyyttä halua vähätellä. Mut niin sattuu silmiin kun ne on kaikki samalla aika rumia. Värikkyyttä niihin on kai alkanut jo ilmestyä, mut miksi sitte pitää olla sitä neonia, kai nyt muitaki värejä on, vai kuvaako ne jotenkin hyvää suorituskykyä ja tehokkuutta? Mulla on sattumalta kaapissa parit tuollaiset tuulihousut (tulleet entiseltä työnantajalta lahjana), ja mun on pakko sanoa että ne ei kyllä ole mukavat jalassa. Vyötäröosuus on ihan liian matala, kumartuessa se valuu puolipersaukseen ja sitten sitä pitää nostella. Miten semmosilla voi miellyttävästi urheilla? Lisäksi en kestä sitä kahinaa mikä niistä lähtee kävellessä. Kaameeta kamaa se kangas. Mutta toistaiseksi pidän niitä vielä tallessa kun joskus tulee tilanteita että tarvii jotain ulkoiluvarustetta. En kyllä ees muista että koska oisin viimeksi tarvinnu, kolme vuotta sitten ehkä?

   Minäkin näin tuon videopätkän sattumalta eilen. Mutta siinäkin oli aurinkoinen tai muuten kirkas sää. Suomen talvet harvoin on enää yhtä nättejä. Aina tulee jotain sontaa taivaalta tai on lähes lumetonta niinkuin viime jouluna. Lumi tuntuu tulevan aina vaan myöhemmin ja myöhemmin.

 4. Sitä telemarkia se tosiaan oli. Rupesin jo epäilemään muistiani kun tänään sain esiin lähes pelkästään niitä nykyvarusteita.

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – Mä olen ekan kerran kuullut telemarkista varmaan jo parisenkymmentä vuotta sitten, taisi olla joku kymppiuutisten loppukevennys, jossa sitä esiteltiin nimenomaan niiden asujen kautta. Nyt tosiaan hakutuloksiin tulee enemmän noita moderneja urheiluasuja. Mutta kun laittaa hakuun “telemark skiing traditional outfit” niin saa kuvia myös niistä perinteisistä asuista.

 5. Jäin vielä miettimään tuota urheiluasiaa, kun tulin katselleeksi parin vuoden takaisia valokuvia. Sitä on vähän sokeaksi tullut sille asialle. Kuvia katsellessa huomasin, että onhan sitä käyty luistelemassa, hiihdetty vähän, potkukelkkailtukin ja lumikengätkin on. Niitä joskus toivoin ja sitten kun sain, niin huomasin, että tykkäänkin metsässä mieluummin “kävellä” suksilla. Mitään noista ei paljon talven aikana tehdä, mutta tänäänkin käytiin luistelemassa kun tytöt toivoivat. Voi hyvin olla että se jää ainoaksi kerraksi tänä talvena, saa nähdä sitten.

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – Varmaan se suoritusten määrä ei ole niinkään tärkeä kuin se että onko se kivaa silloin kun sitä käy tekemässä :D vaikka kävis useinkin niin onko siinä järkeä jos ei siitä nauti? Mäkin ehkä haluaisin kerran-pari talvessa käydä hiihtämässä tai luistelemassa, mutta kun ei kumpiakaan välineitä ole niin ei tule käytyä. Haaveilen vanhanaikaisesta rusettiluistelu-tyyppisestä illanvietosta jossa iltapimeällä luistinrata valaistaisiin lyhdyin ja kynttilöin, musiikki soisi radiosta tms, olisi tarjolla kuumaa mehua ja kahvia termarista ja sitten luisteltaisiin ja seurusteltaisiin hengitys pakkasessa höyryten.

 6. Niin ja jos se vielä olisi vintage-asuissa:) Tuskin olisin luistimia hankkinut, mutta kun on ne vanhat kouluaikaiset ja sukset samoin.

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – Haha, no en mä semmosta keneltäkään vaadi, mut oishan se kivan näköistä jos niin ois. Mun kouluaikaiset sukset taitaa olla pilalla, jos ovat enää tallessakaan ja luistimet tuskin mahtuu jalkaan enää. Ehkä ne äidin kätköistä saattaisi löytyä jos lähtisi kaivelemaan.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.