DIY: Helppo 20-luvun tyylinen puku / Easy 20’s style revamp

1920-luku on meillä täällä Villa Ruosteessa juuri nyt pinnalla, joten blogiin on tulossa aiheesta varmaankin useampia postauksia tässä kevään/kesän aikana. Pohjustetaan aihetta tällä puolivillaisella tuunauksella, jonka kirjoittamisen olen aloittanut jo useampia vuosia sitten, silloin kun vielä asuimme Tampereella (siksi kuvat vanhasta kämpästä). Tämä kyseinen asu ei itseasiassa koskaan valmistunut, mutta kuviin tekemäni piirrokset kertovat melko selkeästi mitä tässä olisi tapahtunut. Shokkipinkki kangas ei nimittäin oikein ole autenttista 20-lukua, mutta puvun malli on täydellinen tähän postaukseen ja yksivärisestä kankaasta näkee mallin selkeästi. Jos siis pidät 1920-luvun suorasta laatikkomaisesta tyylistä niin tässäpä sinulle yksinkertaiset ohjeet flapper-tyylisen puvun tuunaamiseen. Vaatii kylläkin jonkin verran ompelukokemusta, sillä mitään työvaihekuvia tässä ei ole.

Siluetti oli 20-luvulla hyvin suoralinjainen. Hihat ja hartiat olivat napakasti istuvia, mutta vyötärön kohta oli usein väljä lantiolle asti, luoden vaikutelman laatikkomaisuudesta. Helmojen pituudet ulottuivat polvesta puolisääreen, joskus jopa hieman nilkan yläpuolelle, riippuen missä kohtaa vuosikymmentä oltiin menosssa, asun käyttötarkoituksesta ja sen käyttäjän mieltymyksistä (tai moraalista). Pääntiet olivat aika pieniä. Iltapuvuissa saattoi toki olla avonaisempikin pääntie, varsinkin takana. Usein pääntie oli muotoiltu jopa vyötäisille tai lantiolle ulottuvaksi v-pääntieksi, mutta sen alla oli usein kontrastivärinen kangas peittämässä aukon lähes kaulaan saakka. Tutki 20-luvun pukeutumista vaikkapa Pinterestistä. Juhlapuvuista löytyy paljon kuvia, koska niitä on myös säilynyt museoissa paljon. Arkipuvuista kuvia löytyy vähän vähemmän, mutta kokeile vaikkapa hakusanoja “20’s vintage fashion plates”. Tai kurkkaa oma Pinterest-kansioni.

Näillä tiedoilla onkin jo helppo huomata että 90-luvun mummotyyli jäljittelee 20-luvun muotia varsin mallikkaasti. Kirppikset ovat pullollaan mekkoja joita lähes meidän kaikkien mummot tai isomummot ovat käyttäneet 90-luvulla ja 2000-luvun alussa. Juuri kukaan ei nykyään niitä halua. Suoran laatikkomainen yläosa, pudotettu lantiolinja/helmasauma ovat nyt auttamattoman epämodikkaat. 90-luvun puvuissa tyyliä on vielä liioiteltu lisäämällä enemmän väljyyttä ja pituutta. Ja tietenkin olkatoppaukset. Pienin muutoksin tällaisesta puvusta saa kohtalaisen helposti 20-luvun tyylisen. Valitse joko yksivärinen tai muuten 20-luvun art deco-tyyliin sopivaa graafinen printti. Kukalliset tai 90-luvulle tyypilliset psykedeelisen abstraktisti kuvioidut puvut eivät välttämättä anna yhtä luontevaa vaikutelmaa. Tosin kyllä 20-luvullakin nähtiin joitakin varsin villejä printtejä.

Sitten vain töihin. Sovita vaatetta, poista olkatoppaukset ja tarkista miten olkalinja, lantiolinja ja hihojen istuvuus asettuvat vartalollasi. Mikäli olkasaumat roikkuvat niitä pitää hieman nostaa niin että sauma kohoaa olkapään kulmaan. Tämä yleensä edellyttää sivusaumojen kaventamista, mahdollisesti myös hihojen kaventamista, joten tarkista että niissä on varaa. Hihapyöriön pitää nimittäin olla vähintään yhtä suuri kuin hihan aukko miehustassa. Mieluiten aavistuksen suurempi. Hihat saavat olla etenkin ranteesta napakasti istuvat. Voit toki tehdä myös täysin hihattoman puvun joka sekin on tyyliin sopiva.

Tarkista pääntien muotoilu. Tyypillisin aikakauden pääntie on pyöreä tai v-pääntie (katso malleja Pinterestistä). Mikäli helmasauma on kovin alhaalla, nosta sitä suurinpiirtein alalantion kohdalle, jossa se sijaitsi 20-luvun puolivälissä. Valmiin helman tulisi ulottua noin polveen. Toki jos haluat asusta modernimman, voit lyhentää sen hieman polven yläpuolellekin. Älä kuitenkaan liioittele, jos haluat pysyä lähempänä autenttista. Tarvittaessa voit vielä lisätä koristeita tai kontrastiväristä kangasta. Huivikaulukset, kontrastiväriset edustapalat, lantiovyöt, aplikaatiot ja helmikirjailut  sopivat tyyliin paremmin kuin hyvin. Jos haluat selvitä mahdollisimman vähällä ompelulla, voit ottaa valmiit kaulukset ja rannekkeet esim 90-luvun valkoisista paitapuseroista, joissa on toisinaan melko koristeellisiakin juttuja. Tarkista että kauluksen/rannekkeiden ympäryydet täsmäävät valmiiseen vaatteeseen. Leikkaa ne irti niin että rannekkeen/kauluksen viereen jää sentti pari saumanvaraa ja harsi ne käsin kiinni puvun pääntielle ja hihansuihin nurjalle.  Käännä ne lopuksi oikealle puolelle näkyviin.
Onnea tuunaukseen! 

inenglish

1920’s is very current decade here at Villa Ruoste right now. So there is probably going to be couple posts about it here during this Spring/Summer. Let’s start with this sort-of revamp, which I started writing about already several years ago, when we were still living in Tampere (hence the photos from old apartment). This particular outfit never finished, but drawings I made on these photos show pretty well what was going to happen. Hotpink colour is not particularly authentic colour for 1920’s, but it shows the shape of the dress very well. So if you like the box-shaped style of 20’s, here is easy instructions for making flapper style dress. Allthough, requires some sewing experience because there is no pictures of the making.

In 1920’s silhuette was square-like, waistline was dropped to hips. Garments were rather fitting on shoulder and sleeve, but loose on waist, all the way down to the hips, to create the boxy shape. Hem length was from knee to the mid leg, depending on if it was early or late 20’s and how daring the wearer of the gown was. Necklines were moderately small. Evening gowns might have had wider necklines though, especially at the back. Shape of the neckline was often very low v-shape, all the way to the waist or hips even, which was covered with often contrasting coloured chest piece. Research 20’s clothes for example on Pinterest. There are loads of photos of evening gowns, because there is lots of them left, especially in museums. Perhaps not that many photos or pictures of everyday outfits, but you can try search words “20’s vintage fashion plates”. Or check my Pinterest-board.

When you know the principles of 20’s fashion,  you can easily see that 90’s granny fashion imitates 20’s quite a lot (atleast here in Finland it did). Flea markets and thrift shops are full of dresses, worn by our grannies or great-grannies in the golden era of 90’s and early 2000’s. Box-shaped bodice, dropped waistline/hemseam, etc are nowadays so very outdated and no-one wants them. In the 90’s they even exaggerated the lines by adding more length and width. And shoulder pads. With small changes  you can make this kind of dress to look like 20’s gown. Choose dress with solid colour or print that suits 20’s art deco-style graphic prints. Some floral or 90’s psychedelic abstract prints might now always suit to the 1920’s style. All though there were rather wild prints in 1920’s too.

And then to work. Try the garment on, remover shoulder pads and check shoulderline, hip/hemseam, and size. If shoulders are hanging low, they must be lifted up to the corner of your shoulder. This usually requires also intakes in sideseam and possibly also on the sleeve. Armhole on the sleeve must be atleast the same size than armhole in the bodice. Preferably slightly larger. Sleeves can be snug, atleast on the wrist area. You can also make completely sleeveless dress, that works with the era pretty well.

Check the shape of neckline. Round or v-shape were the most typical (check Pinterest for styles). If the hem seam is very low, lift it up to the hip-area. It was there in the mid-20’s. Hemlength should be around the knee-hight. You can make it a bit more modern by cutting it above the knee if you like, but if you want to stay near authentic, don’t go overboard. You can also add decoration or contrast coloured details. Scarf collars, contrast coloured bodice panels, hip belts, applique and beading are very much decade-appropriate. If you want to avoid as much sewing as possible, you can utilize white 90’s blouses. They sometimes had very decorative collars and cuffs. Check that the cuffs and collar match the circumference of the actual dress and cut them off by leaving little bit seam allowance. Then stitch them by hand on the reverse side of the dress on sleeves and neckline. Finally fold them to the right side.
Good luck for revamping!

ysäri1
Nosta hihoja ylemmäs olalla ja kavenna niitä istuvammaksi.
Nosta lantiolinjaa ja muotoile pääntietä. /
Lift sleeves up on the shoulder and take in on sleeve seams.
Raise the skirt seam around the hips and reshape the neckline.
ysäri2
Lisää kontrastivärisiä osia kuten huivikaulus, rannekkeet ja vyö. /
Add contrast colour section like scarf collar, cuffs and belt.

4 Comments

 1. Metsäntyttö says:

  Hyvin selventää kuvat, millaisia muutoksia voisi tehdä. Mulle taas ei tuonmallinen puku sovi ollenkaan. Mutta noista hihojen muutoksista tuli mieleeni yksi takkini, joka vaatisi hihojen tuunausta. Kyseessä on 80-luvun muhkeahihainen trenssi, jonka hihoissa piisaa tilaa vyötärölle asti. Olen niitä hihoja haaveillut kaventavani, edes vähän, vaan en ole uskaltanut muutostyöhön ruveta. Jos menen ja leikkaan takin hihoista jotakin pois, voi se olla takin menoa, kun ei tiedä tarkalleen miten mikäkin muutos siihen vaikuttaa. Jos huvittaa katsoa, niin sen takin näkee näistä:

  https://vaatekuvasto.blogspot.com/2018/02/trenssi.html

  https://vaatekomerolla.blogspot.com/2017/06/80-luvun-trenssi.html

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – No onpa tosiaan melko muhkeat hihat tuossa trenssissä. Kuvat oli otettu melko kaukaa mutta minusta näytti sille että takissa on raglan-hihat, kuten trensseissä usein onkin. Eli se hihan miehustaan kiinnittävä sauma kulkee vinottain kainalosta kohti pääntietä. Niiden kaventaminen on vähän kinkkisempää kuin tavallisten hihojen. Kaventamista voi kokeilla niin että kohdistaa etu- ja takaraglan-saumat kainalossa tarkalleen kohdakkain. Sitten ommellaan hihaan uusi sivusauma kainalosta kohti rannetta. Miehustan puolella täytyy vastaavasti kaventaa sivusaumaa kainalosta kohti vyötäröä. Vyötäröltä ei tarvitse enää kaventaa. Kainaloon saattaa tulla melko terävä kulma tästä syystä. Jotta vaatetta voi sovittaa, kannattaa vanhaa kainalon saumaa ratkoa auki vähän, niin että se asettuu sovituksen ajaksi nätisti eikä kiristä. Toinen hiha kavennetaan samoin. Maksimi-kavennus on ehkä jotain 10-15 senttiä yhteensä (eli uusi sauma noin 5 cm etäisyydellä vanhasta), riippuen tietysti hihan leveydestä. Aivan yhtä istuvaa hihasta ei saa kuin tavalliset hihat.
   Jos muutos epäilyttää, kannattaa ihan ensin vaikka neulata hihaa kapeammaksi ulkopuolellta ja sovittaa sellaisenaan. Sitten neulojen siirto sisäpuolelle, ompelu ja uusi sovitus. Tärkeintä on että sama määrä mikä lähtee hihan puolella kainalosta, lähtee myös miehustan puolella. Toivottavasti tästä ohjeesta on apua.

 2. Metsäntyttö says:

  On siitä! Kiitos sinulle kun viitsit paneutua! Siinä on juuri ne raglanhihat. Kerran jo lyijykynällä piirtelin nurjalle puolelle viiivaa, josta voisi kokeilla kaventaa, mutta hommiin en uskaltanut enkä edes jaksanutkaan ruveta. Ehkä voisin tosiaan harsia ensin kokeeksi pienempään muotoon ja katsoa miltä näyttää.Tykkään takista kyllä sikäli, että se on kunnolla pitkä (no, ehkä vähän liikaakin) mutta lämittää kinttuja kylmemmälläkin säällä ja alla voi minkälainen vaate tahansa, eikä se näy, jollei tahdo:)

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – Jos takissa on vielä lisäksi olkatoppaukset niin niiden vaihtaminen vähän maltillisempiin, saattaa auttaa myös ulkonäöllisesti kavennuksen kanssa yhdessä. Raportoi sitten miten kävi jos ryhdyt hommiin. Pitkät takit ovat kyllä käteviä koska lämmittävät peppua ja jalkoja. Siksi yleensä itsekin suosin niitä etenkin talvi- ja syyskeleillä.

Comments are closed.