Tartaanihame / Tartan skirt

Muistelisin että joskus lapsena minulla oli punaruutuinen kiltti. Sellainen aidon näköinen, jossa oli vyötärön sivulla nahkaiset remmit ja soljet ja valtava hakaneula kiinnittämässä päällimmäisen liepeen alla olevaan. En ihan tarkkaan enää muista minkä ikäinen mahdoin silloin olla, mutta varmaankin alle kouluikäinen. No nyt olen palannut kiltti-aikaan. Löysin nimittäin Uff’in alepäiviltä skottihameen. Se maksoi euron.

Hame on 100% villaa ja sen on valmistanut Royatex Iso-Britanniassa. Sen malli on aivan kuten oikeatkin kiltit, sileä edestä ja pliseerattu takaa. Sivulla on kaksi nahkaremmiä solkineen. Alkuperäinen kilttineula kuitenkin puuttuu. Mikäli lukemani tiedot pitävät paikkaansa, oikean kiltin tulisi olla polvipituinen. Tämä hame on siis oikeastaan tartaanihame eikä kiltti.

Kiltti oli alunperin miesten käyttämä asu, mutta nykyään sitä käyttävät myös naiset. Alkuperäinen ns. iso kiltti oli 5 metriä pitkä pala kangasta joka sidottiin vyötärölle nahkavyöllä ja loput kietaistiin olan yli, viitan tapaan tai pään yli kuten huppu. Nykyisen tyylinen “pieni kiltti” on ollut käytössä jo 1700-luvun alusta. Moderni kiltti on yleensä virallisempi juhla- ja kansallisasu, tosin sitä voivat käyttää myös muut kuin skotit. Ja toki kiltti on innoittanut myös modernia muotia monin tavoin. Kaikki kiltiksi mainitut vaatekappaleet eivät siis välttämättä ole aitoja kilttejä.

Ruudullinen kangas joista kiltit yleisimmin valmistetaan on nimeltään tartaani. Tietyt tartaani-mallit ja värit on rekisteröity tietyille suvuille, yhdistyksille tai yrityksille. Kaikki varmasti tunnistavat beige-mustan Burberry-ruudun, joka on luonnollisesti Burberrylle rekisteröity tartaani. Burberryn lisäksi ehkä maailman tunnetuin tartaani on puna-musta ruutu joka on rekisteröity Rob Roy Macgregorin, skotlantilaisen kansallissankarin suvulle. Vanhoilla skotlantilaisilla suvuilla on kaikilla omat tartaaninsa, joita he käyttävät asuissaan. Tartaanimalleista pidetään tarkasti kirjaa ja niitä voi tarkastella mm. virallisesta tartaanirekisteristä.

inenglish

I remember faintly that as a kid I used to have red kilt. The kind of real looking one, with leather straps and buckles at the waist and huge safety pin to keep the front layers in place. I’m not sure how old I was at that time, but possible it was before I went to school. Well, I have now returned to the kilt age. I found a kilt from local charity shop, when they had reduced prices. It cost me one euro.

Skirt is 100% wool and it’s made by Royatex in Great Britain. It looks just like real kilts, double layers in front and pleats at the back. Two leather straps and buckles on the waist. Only the original kilt pin is missing. If the information I found is correct, real kilt should be knee length. So this skirt is actually a tartan skirt rather than kilt.

Originally kilt was worn by men, but now also women wear it. Original Great Kilt was 5 meters long piece of fabric which was tied on the waist with belt and rest of it was thrown over shoulder and worn as a cape or over head as a hood. Modern style “small kilt” has been in use since the early 1700’s. Modern kilt is usually formal celebration garment or traditional outfit, not just for Scotts. So it can be worn by other nationalities too. Of course kilt has also been inspiration to modern fashion. So not everything called kilt are necessary real kilts.

Plaid fabrics most often used for making kilts and other garments is called tartan. Specific tartan sets and colours are registered to certain families, associations or companies. I’m sure everyone knows beige and black Burberry plaid, which is naturally a tartan registered to Burberry. In addition to Burberry, probably the most well known tartan in the world is the red and black plaid, registered for the family of Rob Roy Macgregor, a Scottish folk hero. Old Scottish families have their own tartans, which they use in their outfits. Tartan sets are registered and protected and you can browse them, for example in official tartan registry.

tartanskirt2

Nyt pitää sitten vain löytää sopiva kilttineula. /
Now I just have to find a suitable kilt pin.

tartanskirt1

10 Comments

 1. Sanna says:

  On se hyvä, että mä luen sun blogia! Mä olin ihan unohtanut, että mulla on Russel-klaanin aitoa tartaania 5 metriä. Ostin sen 2007 Invernessistä tarkoituksena tehdä oikeaoppinen kiltti. Ei ollut silloin heti aikaa paneutua kiltin salaisuuksiin ja unohdin koko kankaan. Ostin sittemmin jollain seuraavalla reissulla sellaisen neulan, millä helma kiinnitetään. Sekin on Russel-klaanin neula (neulalla vissiin on oma nimityskin, en vaan nyt muista…). Ja syy, miksi Russel-klaani, on pelkästään kankaan kuviossa ja väreissä. Ei sen suurempaa syytä. Pitäisköhän nyt työttömänä ollessa vihdoin tehdä, tai edes aloittaa..

 2. Itekin oon mielitelly jotain tuontapaista. Olis talvihameena lämmin.

  1. Rhia says:

   Sanna – No olipas hyvä että nyt muistit. Olisipa mainiota nähdä mille valmis kilttisi näyttää. Sen verran mitä pikaisesti ehdin perehtyä noihin asioihin tätä postausta kirjoitellessa niin en ainakaan löytänyt sille neulalle muuta nimitystä kuin kilttineula. Muilla asusteilla oli sitten hankalampia nimiä. Kiltin tekemisessä monimutkaisinta on varmaan sen pliseerauksen tekeminen. Muutoinhan se on kutakuinkin suorakaiteen muotoinen kangaspala jossa on edessä muotolaskokset vyötäröllä.
   Itseäni viehättävät kovasti nuo tartaaniruudut ja ne sopivat kivasti vintagetyyleihin noin muutenkin. Omaa silmää viehättävät eniten punaiset, harmaat ja kylmät ruskean sävyt, mutta malleja on niin valtavasti että hankala niistä on suosikkia mennä sanomaan. Ja tuolla rekisterissä ei tietty ole edes kaikkia, ainoastaan ne mallit jotka on rekisteröity.

   Metsäntyttö – Lämmin se varmasti on. Tosin kovilla pakkasilla kyllä tarvitsee alle vielä paksumman alushameen. En varsinaisesti ole etsinyt kilttiä, mutta villaista ruutuhametta kyllä. (Tekokuituinen multa kyllä löytyy, mutta se ei ole niin mukava kun sähköistyy valtavasti.) Mutta en voinut tietenkään jättää tätä ostamatta kun hintakin oli vain euron. Olen todennut että tuolta Uffin alepäiviltä löytyy mukavasti halpoja käyttövaatteita kun jaksaa vähän penkoa. Ja tämäkin oli aikalailla tuurista kiinni, koska menin etsimään trikootunikaa yöpaidaksi ja ihan ohi kävellessä satuin vilkaisemaan puolityhjää hamerekkiä.

 3. Hehkuvainen says:

  Jälleen oivallinen ja sinulle sopiva löytö :). Hauska tuollainen tartaanirekisteri. Tosin pallot ja raidat ovat enemmän minun makuuni, ruudut jätän yleensä muille :).

 4. Sanna says:

  Mä olen tehnyt yhden kiltin aiemmin, mutta se oli yksivärinen ja nyt jännittää, että saan ruudut kohdilleen. joo, oot oikeassa tosta neulasta. Mä tein vähän tutkimustyötä ja sekoitin sen dirkiin, se on kutienkin sellainen pieni veitsi tai sen tapainen. Neula on ihan vaan pin :)

  1. Rhia says:

   Hehkuvainen – Niinpä taitaa olla :D Minä ehkä haluaisin pitää palloista enemmän, mutta huomasin että ne eivät oikeastaan ihan hirveän hyvin sovi mulle. Pilkut sen sijaan sopivat koska ovat riittävän pieniä. En oikeastaan omista mitään raidallista. Jotenkin ruudut tuntuvat kotoisammalta mulle. Onneksi niitäkin on montaa erilaista.

   Sanna – Ahaa, eli kokemusta hieman löytyy jo. Riippunee kankaan ruuduista miten ne laskostuksessa sitten asettuvat, mutta jos haluat niin voin lähettää kuvan miten ne on tuossa omassa hameessani järjestetty. Ne näyttäisivät menevät jaksotellen niin että ensin on kaksi kapeampaa jonka jälkeen yksi leveämpi, jälleen kaksi kapeampaa ja yksi leveämpi jne. Tämä johtuu kuvioiden leveydestä, kankaassa on leveämpiä harmaita ruutuja ja kapeampia beigejä ruutuja. Kapeat laskokset ovat harmaan kohdalla ja yksi leveämpi beigen kohdalla. Näin ruudut menevät symmetrisesti myös laskoksissa kun laskokset myötäilevät ruutujen leveyksiä.

 5. Tinde says:

  Kiltti (tummanvihreä/tummansininen) löytyy minunkin kaapistani ja ikää sillä täytyy olla jo jonkin verran. Muistan, että se jollakin tavalla second handinä kulkeutui minulle siihen aikaan kun olin n. 13-vuotias. Ja edelleen, 30 vuotta myöhemmin on käytössä ja kuosissaan, kiitos laadukkaan villakankaan (ja säätövarojen).

  1. Rhia says:

   Tinde – Tästä sen taas näkee että hyvälaatuinen vaate kestää vaan, vuosikymmeniä. Minäkin jouduin tätä hametta ihan vähän fiksaamaan. Mulla on vyötärö aika kapea suhteessa lantioon ja monet valmisvaatteet on joko lantiolta tiukkoja tai vyötäröltä väljiä (malliltaan siis vähän suorempia kuin mun kroppa), niin että lantiolle piti vähän päästää väljyyttä vaikka vyötärö oli ihan sopiva. Kun hame on tuollaista kietaisumallia niin solkien kohta ei näyttänyt oikein kivalta, ja vetää se ihan vähän vieläkin kun en arvannut laskoksia enempää avata ettei mene koko vaate ihan kieroon.

 6. What a great find! I can’t believe you can find a piece of such beauty and quality for only 1 Euro. And thank you for the information you shared – I did not know that tartans are registered like that. The red cardigan is a beauty (it reminded me of my wool cardi you commented on)! Thank you very much for stopping by! I too love the oldest of vintage cars the most, they are so gracious and adorable. Love seeing them on the streets from time to time! Merry Christmas to you and all the best in the coming New Year!

  1. Rhia says:

   Natalia Lialina – Thanks for dropping by at my blog! Every now and then when the charity shops have their reduced prices this kind of cheap find might pop up. Your pretty cardigan also reminded me of my cardi :D I love fair isle style, designs are always so pretty.

Comments are closed.