DIY: Helppo kesämekko / DIY: Easy summer dress

Koska Restaurantakuvien läpi käyminen tökkii vieläkin niin otetaanpas tähän väliin tämmöinen kesäinen kevyt tutoriaali. Itsehän olen sitä mieltä että kesämekkoja ei oikein voi olla liikaa joten semmoinen olisi tässä nyt tulossa. Löysin tämän puuvillakreppisen vintage-kankaan kirppikseltä mutta yhtä hyvin tähän voi käyttää moderniakin kangasta. Puuvillakreppi (seersucker) on kesämekkoihin oivallinen materiaali koska sitä ei juuri tarvitse silittää. Yhteen aikaan se oli suosittu materiaali myös petivaatteissa. Herkkäihoisimpia kankaan karhea pinta voi tosin hieman ärsyttää.

Kaikkein yksinkertaisin kesämekko valmistuu suorakaiteen muotoisesta kangaspalasta  (leveys n. 130-150 cm, korkeus noin 100-130 cm oman maun mukaan) joka ommellaan renkaaksi yhdistämällä lyhyemmät sivut. Renkaan ylä- ja alareuna huolitellaan päärmeellä  ja renkaan toiseen päähän ommellaan kuminauharypytystä n. 20-40 cm korkuiseksi joustavaksi yläosaksi. Rypytyksen valmistaminen tapahtuu siten että koneella ommeltavaa kumilankaa puolataan käsin ompelukoneen puolalle samalla sitä venyttäen. Valitse kumilangan paksuudeksi 1mm, se kestää parhaiten ja rypyttää hieman tiiviimmänkin puuvillan. Sitten ommellaan suoraa tikkiä niin että alalankana on tuo kumilanka ja ylälankana tavallinen ompelulanka. Tikki ommellaan renkaan muotoiseen kankaaseen spiraalimaisena ompeleena niin että se kiertää kangasrengasta yhteä pitkänä ompeleena, kunnes saavutetaan haluttu rypytyksen korkeus. Päätellään molemmat päät huolellisesti jotta rypytys ei pääse purkautumaan. Kumilanka rypyttää kankaan automaattisesti. Spiraalikerrosten etäisyys toisistaan voi olla noin 1-2 cm. Mitä lähempänä kerrokset ovat toisiaan, sitä tiukempi rypytys on. Kun rypytys on valmis lisätään tarvittaessa nauhat olkaimiksi. Ja tadaa, mekko on valmis!

inenglish

I just can’t get myself around going through photos from Restauranta swap meet so let’s have a little bit of a tutorial. I personally think that there is never too much summer dresses, so let’s make one. I found this vintage seersucker cotton from fleamarket. You can use what ever modern fabric you like. Cotton seersucker is perfect for hot weather dresses, because you don’t have to iron it. At one point it was very popular in bed sheets. However the rough surface of the material might be irritating to those with very sensitive skin.

The most simple dress requires square piece of fabric (width about 130-150 cm, hight around 100-130 cm, depending on your desired length) which you sew into a tube by combining shorter edges. Top and bottom edges of the fabric tube  must be trimmed, with your desired method. On the other end of the tube is now turned into elastic ruching with elastic sewing thread. Hight of the ruching is about 20-40 cm. Spool elasticated sewing thread on the bobbin by hand, stretch the thread as you go. Use that as under thread and ordinary sewing thread on top. Then sew spiral shaped stitch starting from the edge of the tube and going around and around the tube in straight line as long as  you reach the required hight for ruching. Distance between lines can be about 1-2 cm. The closer the lines are, the tighter the ruching will be. Secure both ends of the ruching stitch properly. When you have done this, you can add shoulder straps and tadah, dress is finished!

sdresstuto1

Miehustan kaava voi olla hyvin yksinkertainen. Takakappale vasemmalla./
Pattern for the bodice can be very simple. Backside on the left.

Tällä kertaa valmistin kuitenkin mekon ilman rypytyskuminauhaa. Yläosaksi kelpaa mikä tahansa istuva topin tai mekon kaava joka katkaistaan vyötäröltä. Helman kaava on suorakaiteen muotoinen. Ja näin se käy: Jäljennä yläosan kaava olemassa olevasta kaavasta ja katkaise se vyötärön linjalta (kapein kohta kaavassa, usein merkitty hakkimerkein). Leikkaa kappaleet kankaalta, etukappale taitteelta ja takakappale reunasta niin että keskelle taakse jää 2-3 cm saumanvaraa vetoketjua varten. Jos kaavaa pitää vielä sovittaa, jätä reilummin saumanvaraa (esim 3 cm). Pääntiellä ja alareunassa saumanvaraksi riittää sentti.

Helman koko on itse määriteltävissä. Mitä leveämpi suorakaide, sitä enemmän rypytystä (tai laskoksia) vyötäröllä ja mitä korkeampi suorakaide, sitä pidempi helma. Tästä omastani tuli nyt sen kokoinen kuin mihin kangas riitti, eli aika pitkä, mutta ei kamalan muhkea. Omassa mekossani helmapalan koko n.  80 x 200 cm.

However, this is not the dress I’m making this time. For the top you can use which ever simple, fitted top or dress pattern, which you cut from the waistline. Pattern for the skirt is rectangular. And here we go: Trace the top pattern and cut it from the waistline (narrowest point on the pattern, usually marked on the pattern). Cut pieces from your fashion or vintage fabric, front piece on the fabric fold, back piece on the edge. Leave enough seam allowance at the back for sewing a zip, about 2-3 cm. If  you need to do some fitting, leave wider seam allowances on sides and on shoulders. Neckline and waistline don’t need more than 1 cm.

Size of the skirt you can decide yourself. The wider the rectangular, more ruching (or pleats) you will get. The higher the rectangular, the longer the hem. Mine is the size there was fabric enough for, so quite long, but not very wide. Piece for my dress skirt is about  80 x 200 cm.

sdresstuto2

Muotolaskos valmiina /
Finished dart

Ompele muotolaskokset etu ja takakappaleella. Ompele miehustan olkasaumat ja sivusaumat. Huolittele olkien ja sivusaumojen saumanvarat. Huolittele myös keskitaka-saumanvarat (vetoketjun kohta). Huolittele helmakappaleen lyhyet sivut, aseta ne oikeat puolet vastakkain ja ompele 2 cm etäisyydeltä reunasta. Muista jättää yläreunaan halkio vetoketjua varten. Helmapala on nyt renkaana. 

Sew darts on back and front. Sew shoulder and side seams on the bodice. Overlock (or ziczac) shoulder and side seam allowances. Overlock also the center back seam allowances (where the zip will be). Overlock the short ends of skirt and sew them together right sides towards each other. Remember to leave a slit on the upper end for zip. Now hem is forming a tube. 

cottondress2

 Rypytetty helman vyötärö, nurja puoli. /
Ruched hem waistline, reverse side.

Ompele rypytyslangat hameosan yläreunaan ja rypytä. Vaihtoehtoisesti voit myös tehdä laskoksia, litteämmän lookin aikaansaamiseksi. Päärmää helma haluamallasi tavalla.

Sew ruching stitches on the upper end and pull to create ruching. Optionally you can pleat the skirt fro more sleek and flat look at waist. Trim the hem with your chosen method.

sdresstuto3

Kapea vinokantti kädentiellä, hihalipare miehustan ja kantin välissä. /
Biastape on armhole, “sleeve” between bodice and biastape. 

sdresstuto4

cottondress3

Valmis pääntien ja kädentien kanttaus. /
Finished trimming on neckline and armholes.

Yhdistä helma ja miehusta toisiinsa suoralla tikillä, huolittele saumanvarat. Pään- ja kädentiet voit huolitella haluamallasi tavalla, esim saumurointi ja kapea käänne ovat ihan jees. Itse käytin tässä kapeaa vinokaitaletta joka ei näy päälle päin. Vinokaitale ommellaan pääntielle oikealle puolelle, tehdään saumanvaraan aukileikkaukset, käännetään kaitale nurjalle ja taitetaan saumanvarat kaitaleen sisään. Tikataan kaitale kiinni vajaan sentin etäisyydeltä reunasta. Itse lisäsin olalle vielä pienet hihamaiset lipareet. Ne ovat suorakaiteen muotoiset pienet palat jotka on päärmätty ympäri. Kiinnitin lipareet paikoilleen ennen kädentien vinokaitaleen ompelua.

Combine the hem and bodice together, overlock the seam allowances. You can trim the neckline and armholes the way you like, overlock and narrow fold are quite acceptable. I used narrow bias tape for trimming. Sew bias trim on the right side of the neckline, cut little tacks on the seam allowance, fold bias trim to the reverse side and tuck the seam allowances under the trim. Top stitch to place about 0,7-1 cm from the edge. I also added little sleeve-like pieces on the shoulder. They are just little rectangular pieces which are trimmed around the edges. I did that before sewing the bias trim on the armholes.

cottondress1
Vetoketju valmiina. / Finished zip.

Ompele lopuksi vetoketju taakse. Vetoketjun voi ommella myös sivusaumaan halutessaan.

Finally stitch the zip in place. You can also put zip on the sideseam. 

sdresstuto7

Valmis kolttu. Aprikoin vielä taskujen mahdollisuutta. Olisin
halunnut laittaa sivusaumataskut, mutta helmassa ei ole sivusaumoja… /
Finished dress. I’m still pondering about pockets. I would have
wanted sideseam pockets, but the skirt doesn’t have sideseams…

sdresstuto8

sdresstuto9

12 Comments

 1. Sanski says:

  Ja taas näyttää niin hyvältä että :) Oikein mainion kesäinen tuo kankaan kuosi, itse vain tosiaan vierastan tuota kreppiä sen karheuden vuoksi.

 2. Hauska tuli. Minulle oli hyödyllinen tieto tuosta kumilangasta se, että se pitää venyttäen puolata. Olen kai pari kertaa ommellut kumilankaa ja en oikein tiennyt kuinka se kuuluisi tehdä. Onnistuihan se silti jotenkin silloinkin, mutta en mielelläni siihen ole ruvennut. Ehkä voisi taas kokeilla.

  1. Rhia says:

   Sanski – Joo, onhan tuo kreppi aika karheaa tosiaan, mutta olen huomannut nyt kun olen käyttäny tätä mekkoa jo aika paljon valmistumisensa jälkeen että mitä enemmän pesee, sitä pehmeämmäksi se käy (jos siis on 100% puuvilla), ja tietysti silittäminenkin poistaa sitä rypyliäisyyden tuomaa karheutta. Tästä tuli kyllä näiden hellekelien ehdoton suosikkimekko koskia on niin ihanan vilpoisaa ja kevyttä matskua.

   Metsäntyttö – Juu, se kumilanka pitää tosiaan venyttää samalla kun puolaa, muuten se ei ommellessa rypytä riittävästi. Ja sitä voi puolatessa venyttää ihan niin paljon kuin se vain venyy. Tietysti sitten ommellessa konekin sitä vähän venyttää mutta ei välttämättä riittävästi. Ohuemmilla kumilangoilla ja paksummilla kankailla voi kyllä käydä niin että se kuminauharypytys ei olekaan omalle kropalle riittävän napakka, eli se miehusta jää hiukan väljäksi. Mutta tämäkin korjaantuu kokeilemalla ja tekemällä. Itse olen kumilangalla tehnyt tosi vähän niin ei ole semmoista ihan täsmällistä tietoa siitä mikä nyt millekin koolle olisi paras miehustan leveys rypytettäväksi. Toki vastaavasti voi rypytyksiä tehdä myös siksakkaamalla ohutta kuminauhaa miehustaan, mutta sekin vaatii vähän koekappaleiden ja laskelmien tekemistä että saa sopivan kireyden siihen kuminauhaan.

 3. Hehkuvainen says:

  Toi on kyllä tosi toimivan oloinen! :) Ja kiitos tuosta kumilankavinkistä, en minäkään tiennyt että se puolataan ja ommellaan noin.

  1. Rhia says:

   Hehkuvainen – Eipä kestä, kiva jos vinkeistä on apua. Kumilangan voi toki ommella reunasta reunaan useana eri kerroksena ja sitten yhdistää kappaleet saumalla ja monesti niinkin tehdään, mutta on vähemmän pääteltävää jos ompelee spiraalina ympyrää :D kumilangat kun pitää hyvin päätellä että eivät lähde purkautumaan kun vaate joutuu venytykselle.

 4. Luna says:

  Onpa kiva! Löysin tässä muutenkin vasta viime keväänä kumilangan – olen kaventanut sillä käsin ommellen vyötäröä paidoista ja mekoista. En ole oikein koskaan pitänyt vöistä.

  1. Rhia says:

   Luna – Kumilankaa (tai ohutta kuminauhaa) on käytetty vyötäröllä erityisesti 70-luvulla ja 80-luvun alussa. Ihan toimiva kikka joka jättää vaatteeseen elämisvaraa. Itse olen laittanut vastaavia kiristäviä kuminauhavirityksiä joskus selän puolelle vyötäröön silloin kun olen vaikka halunnut helpon ja nopean kavennuksen tai tarvinnut nimenomaan sitä elämisvaraa. Jos kuitenkin haluaa vyötäröstä hieman napakammin istuvan niin silloin kannattaa kaventaa sivusaumoista tai tehdä muotolaskoksiin sisäänotto.

 5. Anniina says:

  Olisin halunnut kirjoittaa: “Looking fab!” mutta kaikki kommentit olikin suomeksi. No, looking fab, joka tapauksessa!

 6. Kiinnitin muuten vielä huomioni tuohon ompelukoneeseen. Se on oikein tositoimiin tehty. Omastani tulee mieleen lähinnä lelu, mutta silti sekin oli parannusta korjausta kaipaavaan. Nykyään ei tehdä kunnollisia peruskoneita. Niissä on joko kaikenlaiset hienoudet ja kalllis hinta tai sitten halpa hinta ja muovitekele. Käytetty vois olla hyvä vaihtoehto, mutta kunnosta ei taas voi olla varma. Just tätä kaikkee pähkäilin kun konehankinta oli mielessä. Toivonkin voivani korjauttaa vielä entisen koneenikin.

  1. Rhia says:

   Anniina – Sä saat kirjoittaa ihan mitä haluat, suomeksi, englanniksi, ranskaksi… Tosin ranskaa mä en ehkä ymmärrä, mutta englantia kumminkin. Kommentointi on sallittu siis ihan millä kielellä nyt vain tahtoo kirjoittaa :D

   Metsäntyttö – Kyllä se tosiaankin on tositoimiin tehty, se on ammattikäyttöön tehty teollisuusompelukone jotka on aika paljon järeämpiä kuin yksikään kotikone. Tehoja löytyy aika paljon enemmän ja sen siirtämiseen paikasta toiseen tarvitaan vähintään kaksi ihmistä. Ammatikseni kun ompelen niin pelkällä kotikoneella ei oikein pärjää. Itse suosittelen aina ompelukonehankintaa suunnittelevalle vanhoja metallirunkoisia ompelukoneita, 70-luvulta ja siitä vanhempia. Ne ovat kestävämpiä ja tukevampia kuin modernit. Niitä saa huolleittuina vaihtokoneina ompelukoneliikkeistä kohtuuhintaan. Kirppikseltä jos sellaisen ostaa niin kannattaa käyttää perushuollossa ennen käyttöä koska ovat saattaneet olla käyttämättä vuosikymmeniäkin. Lisäksi niitä vanhoja koneita on helpompi korjata ja huoltaa kuin moderneja. Ne on tehty kestämään.

 7. Olivia says:

  It came out perfectly! I love the little hem and shoulder trim, soooo cute!
  You did such an amazing job!

  1. Rhia says:

   Olivia – Thank you so much! The hem and shoulder trim was printed on one edge of the fabric I used, so it was easy to utilize it. But of course any trimming tape or ribbon will do the same. This has been by far my favourite dress this summer. It’s been absolutely horrid heatwave here.

Comments are closed.