Urbaanit rauniot / Urban ruins

Tein tuossa hieman päivitystä blogiin vaihtamalla bannerikuvan. Ehkä mä vielä joku päivä jaksan päivitellä hieman muutenkin tuota ulkonäköä. Mutta tänään ajattelin kertoa teille hieman erilaisista kuvista. Lähestyvän Halloweenin teemaan sopiikin seuraava aihe kuin nenä päähän.

Urbaani löytöretkeily (engl. Urban Exploration) on kiehtonut minua jo pidemmän aikaa. Geokätköillessä autioituneisiin paikkoihin osuu väkisinkin ja noh, minulla nyt on aina ollut tietty viehtymys ruosteeseen, tiilikasoihin ja rempallaan oleviin paikkoihin. Urbaani löytöretkeily on eräänlaista Indiana Jonesin jalanjäljissä suoritettua seikkailua unohdetuissa paikoissa, mutta modernissa ympäristössä. Monesti harrastajat myös valokuvaavat paikkoja samalla. Olennaista harrastuksessa on että paikat jätetään siihen kuntoon kuin ne olivat sinne mentäessä. Mitään ei siis pöllitä eikä paikkoja rikota. Harrastuksessa on omanlaisensa vaaran viehätys sillä monet tällaiset autioituneet paikat ovat jo aika huonokuntoisia, joten loukkaantumisen riski on läsnä kun näissä paikoissa vieraillaan. Monesti tulee myös rikkoneeksi erinäisiä kieltoja menemällä sisään rakennuksiin, joten eräänlainen kielletyn viehätyskin varmaan osaltaan tässä ihmisiä kiehtoo.

Hieman nössönä ja lainkuuliaisena pöhkönä olen arka menemään autioihin rakennuksiin sisään, mutta mieluusti katselen muiden kuvia sellaisista paikoista. Fiilis tosin on täysin erilainen riippuen siitä katsooko vain kuvia näyttöruudulta vai onko siellä paikanpäällä ihan itse. Täytyy sanoa että hylätyn rakennuksen aavemaisuus antaa kyllä aikamoiset väristykset, vaikka ovathan ne joistakin paikoista otetut kuvatkin aika karmivia. Etenkin hylätyt sairaalat ovat ehkä mulle niitä kaikkein karmivimpia paikkoja.

Aiheesta kiinnostuneille tässä pari kiinnostavaa linkkiä. Ja loppuun vielä omia valokuviani urbaanin löytöretkeilyn hengessä.

inenglish

I made some updating to the blog by replacing the banner picture. Perhaps one day I have the energy to update the blog design a bit more.  But today I wanted to tell you about a bit different pictures. Halloween is getting closer so this theme will suit nicely the mood.

Urban exploration has been fascinating me for quite some time now. While geocaching we are bound to end up in abandoned places, and well, I have always been interested in rust, piles of bricks and rotting places.  Urban exploration is following the foot steps of Indiana Jones, adventuring the forgotten places but only in modern environment. Many urban explorers also take photos of places where they visit. One essential thing is that explorers always leave the places untouched. So they never steal or break anything. There is also the element of danger when many of these abandoned places have started to turn to dust, so risk of being injured is always there. Explorers also sometimes break rules and orders by entering places, so the lure of doing something forbidden must be one thing that gives people the adrenaline rush.

Since I’m a wuss and obediant silly, I’m a bit scared to enter abandoned buildings, but I love to watch photos other people have taken in them. Allthough the feeling is completely different depending on if you just watch the photos or if you are there yourself. I have to admit that the spookyness of abandoned building does give you quite a shiver, even though I have seen also rather creepy photos of places. Especially abandoned hospitals are the creepiest places to me.

For those who are interested in urban exploration, here is couple links to interesting pages. And I also want to show you couple of my own photos from similar places.

Linkkejä / Links

Lost Bricks (suomeksi / in finnish)
Urb Ex
Abandoned places
Autiot ja unohdetut (suomeksi / in finnish)
Past Glory
Forbidden Places
Crypton Urban Exploration
Sleepy City
Urban Ghosts

urbanexp2

Finntaverna huoltoasema, Pälkäne, 2013/
Finntaverna rest stop, Pälkäne Finland, 2013

urbanexpl1
Finntaverna huoltoasema, Pälkäne, 2013
EDIT: Purettu 2014./
Finntaverna rest stop, Pälkäne Finland, 2013
EDIT: Torn down 2014.

urbanexpl3

Hylätty huoltoasema, Karkku, 2010
EDIT: Tämä kuva tuntuu kiinnostavan sen verran monia ihmisiä,
että  tarkistin sen lokaation. Kyseessä on Karkun vanha bensa-asema
jonka pumput purettiin 2015. Rakennus on vielä jäljellä ja sitä
ilmeisesti kunnostetaan. /
Abandoned fuel station, Karkku Finland, 2010
Fuel pumps have been taken out in 2015, building still exist and
is apparently being renovated. 

urbanexpl4

Velodromi, Teivo, 2009 /
Velodrome, Teivo Finland, 2009

urbanexpl5

Romahtanut autiotalo Pirkanmaalla, 2009 /
Collapsed abandoned house in Pirkanmaa, 2009

urbanexpl6

Käytöstä poistettu rautatiesilta,  Nokia, 2009 /
Abandoned railway bridge, Nokia Finland, 2009

urbanexpl7

Hylätty mielisairaalarakennus, Pitkäniemi Nokia, 2008 /
Abandoned mental asylum building,
Pitkäniemi Nokia, Finland, 2008

urbanexpl8

Mielisairaalarakennus, Pitkäniemi Nokia, 2008 /
Mental asylum building, Pitkäniemi Nokia, Finland, 2008

12 Comments

 1. Elina says:

  Minuakin kiehtovat juuri tällaiset paikat. Olen niin ikään arka menemään mihinkään sisälle, mutta käymme miehen kanssa nuuskimassa aina kaiken urbaanin raunion, jota uskaltaa lähestyä – alkaen siitä, että tyhjät vanhojen talojen liikehuoneistot aina bongataan bussin ikkunasta… Olen myös viettänyt pitkiä toveja alan nettisivustojen parissa. Äärettömän kiehtovaa.

  1. Rhia says:

   Elina – Kiehtovaa tuo tosiaan on. Sitä jää väkisinkin miettimään miksi joku paikka on hylätty ja mitä niille ihmisille siellä mahtoi tapahtua. Joskus on aika surullistakin että joku upea historiallinen rakennus on tuhoutumisen partaalla ja korjauskelvottomassa kunnossa.

 2. Desiree says:

  Oooooooh my you’ve given me goosebumps! I’ve been fascinated/scared by abandoned places since I was a child and these pics are simply amazing! The abandoned petrol station with its 1970s-style bowers is very special and I love the rest stop pics where you can see items like chairs among the rubble, that have lived a full life. Thank you for sharing your favourite sites, I’ve got some new places to “visit” now. xox

  1. Rhia says:

   Desiree – They give me the goosebumps as well :D Rest stop building went out of business and was abandoned in the 90’s when new all-in-one rest stop and motel was built right across the road. We visited there in July this year. Snow had pressed the ceiling down couple years back, so everything inside is moldy. Recently all doors and windows were smashed in, you could just walk in. Everything was trashed, smashed and messed by vandals. Someone had burned open fire inside. What scares me the most in these places is that there might be some homeless junkies keeping their shelter there. But atleast we can look at other peoples photos of these places if too scared to go in ourselves.

 3. Hehkuvainen says:

  Hylätyt rakennukset ja autiot, rapistuneet talot ovat todella kiinnostavia ja kuvauksellisia – mutta yleensä myös pelottavia paikkoja. Yksin en uskalla mennä, mutta kaverin kanssa rohkenisin ehkä astua sisään. Vaikka rappioromantiikka onkin mukavaa, toivoisin silti että rakennuksista pidettäisiin huolta loppuun asti, ja huolehdittaisiin myös niiden asianmukaisesta tuhoamisesta sitten kun niitä ei enää käytetä tai voida pelastaa.

  1. Rhia says:

   Hehkuvainen – En minäkään yksin uskalla, enkä tiedä että onko yksin edes kovin fiksua mennäkään kun kaikkea voi sattua. Lattia voi pettää tai pudota päälle jotakin, etenkin noissa huonokuntoisimmissa paikoissa. Ja monissa vanhoissa rakennuksissa on myös asbestia ja hometta, eli varmaan kannattaisi varautua myös rukkasin ja hengityssuojaimin jos enemmän alkaa harrastaa. Itselläni nämä toistaiseksi rajoittuu yksittäisiin, satunnaisiin vierailuihin. Mä luulen että käytöstä poistetut tehdasrakennukset, julkiset rakennukset ja monet yksityisetkin rakennukset jää purkamatta ihan rahallisista syistä. Etenkin just jos rakennuksessa on asbestia tai se vaatii muuten erityistoimenpiteitä purkamiseksi. Asianmukaisesta purkutyöstä huolehtiminen on käsittääkseni aika kallista. Näin myös asianlaita tuon Finntavernan kanssa. Rakennuksen omistajalle on ilmeisesti jo useita kertoja ilmoitettu että rakennus pitää purkaa välittömästi (siis jo vuosia sitten) mutta mitään ei ole tapahtunut ja siellä se seisoo edelleen.

 4. Hehkuvainen says:

  Ai niin, raha. Damn. Se tai sen puute pilaa monta juttua.

  1. Rhia says:

   Hehkuvainen – Joo, se kyllä pilaa lähes kaiken ;) joissain tapauksissa kiinnostuksen puutekin voi olla syynä siihen että rakennukset jää rapistumaan, joissain tapauksissa lakiriidat. Esim yksi Tallinnan vanhan kaupungin lähellä oleva hieno puinen apteekkarin talo on muistaakseni rapistumassa siksi että paikallinen museovirasto ja rakennuksen omistaja riitelevät siitä mitä rakennukselle saa tehdä/ei saa tehdä. Hiljattain luin Mike Tysonin entisestä luksustalosta joka nyt rapistuu tyhjillään koska nykyinen omistaja on syytettynä kaiketi jostain veronkiertoasioista ja taloa ei voida myydä ennenkuin lakiasiat on saatu selviksi. Fabergen rakennuttama hulppea kartano taas on tuhoutumisen partaalla jäätyään tyhjilleen kun Fabergen perhe joutui pakenemaan maasta bolshevik-vallankumouksen myötä 1900-luvun alussa. Alkuperäiset omistajat eivät koskaan palanneet maahan. Kartano on metsän keskellä, alueella joka nykyisin kuuluu virallisesti jollekin taholle jota englantilaisessa lähteessä kutsuttiin nimellä Mountain Institute. Alue on ympäri vuorokauden vartioitu. Kuten tiedämme toisesta maailmansodasta, Venäjä ei ole järin innokas pitämään kunnossa hylättyjä alueitaan. Tarinoita on monenlaisia, eivätkä ne aina ole kovin yksinkertaisia.

 5. JTW says:

  Missä toi Nokian huoltoasemakompleksi on?

  1. Rhia says:

   JTW – En kyllä pysty sanomaan tarkkaa osoitetta mutta mielestäni se oli Hinttalan kotiseututalon ja työläiskotimuseon lähettyvillä. Voin kyllä olla väärässäkin. Ei sitä kyllä oikein kompleksiksi voi kutsua, pari pumppua ja pieni kahvila/huoltamorakennus.

 6. JTW says:

  Mut onks edelleen? Kuvahan on muutaman vuoden vanha. Entäs toi rautatiesilta? Mä oon Vihnuskadulla asunu joskus eikä mitään käsitystä ees tollasen olemassaolosta.

  1. Rhia says:

   JTW – En tiedä onko edelleen kun en ole tuon jälkeen siellä suunnilla pyörinyt. Geokätköjä kävimme sillä suunnilla etsimässä ja siinä samalla sattui tuo asema kohdalle niin tuli napattua kuva. Saattaa olla että asema oli jossakin pikkukylällä Nokian takamailla, ehkä Karkussa, mutta en ole enää varma. Rautatiesillan sijainnin tiedän tarkalleen sillä siellä on myös geokätkö jonka kävimme etsimässä. Se löytyy Haavistontien ja Viertotien välisestä metsiköstä. Sinne kulkee kyllä ainakin geokätköilijöiden tekemiä polkuja mutta mikäli tarkat koordinaatit kiinnostavat niin paikka löytyy tuolta: N 61° 27.989 E 023° 27.555

Comments are closed.