Mini-collection: Dress clips

Nyt kun juuri ja juuri selvitty rumuusjärkytyksestä niin katsellaan jotain vähän nätimpää välillä. Ajattelin esitellä tässä väliprojektina yhden pienistä kokoelmistani joka käsittää pääasiassa kimaltavia pikkujuttuja.

Olette varmaan nähneet, ehkä kirppiksillä, tai ainakin netissä, sellaisia rintakorun näköisiä härpäkkeitä mutta niissä ei ole takapuolella neulaa vaan sellainen klipsi jossa on pienet piikit alapuolella. Myöhemmin, alkaen 50-luvulta ihan näihin päiviin samantyyppisiä juttuja käytettiin avokkaissa koristeena, mutta nämä nimenomaiset koristeelliset korut on tarkoitettu yleensä mekon tai puseron pääntielle, rintakorun tapaan käytettäväksi. En tiedä onko niille suomeksi mitään nimeä, mutta englanniksi niitä kutsutaan nimellä dress clips.

Nämä pukukorut olivat muodissa 20-luvun lopulta 40-luvun loppuun asti, mutta olivat erityisen suosittuja juuri 40-luvulla, etenkin pareittain käytettynä. Nykyisin kirppiksiltä tai vintageliikkeistä löytyvistä koruista harvoin parin toinen kappale on enää tallessa. Minullakin kokoelmissa on vain nämä parittomat yksilöt. Suosituimpia taisivat olla näyttävät strassikoristeiset iltakäyttöön ja bakeliittiset arkikäyttöön.

Jotkut valmistajat suunnittelivat omiin koruihinsa myös erillisen mekanismin johon molemmat klipsit voitiin kiinnittää niin että niitä voitiin vaihtoehtoisesti käyttää yhden rintakorun tapaan. Paitsi pääntiellä, tällaista klipsikorua voi käyttää myös kauluksessa tai taskunsuussa. Itse hieman pelkään näiden käyttämistä sillä jotkut klipsit ovat vähän iän myötä löystyneet ja koru saattaa pudota. Olen toisinaan sellainen tumpelo että en pitäisi tällaista skenaariota lainkaan mahdottomana.

IN ENGLISH
Now, I think we have survived the uglyness shock so let’s look at something prettier for change. I thought I could show you one of my small collections, which mainly consists of sparkly things.

I’m sure you have seen, perhaps on thrift shops, or atleast on the interwebs, broochlike items but instead of pin and clasp, they have little clip with tiny sharp teeth in them. Later on, starting from around 50’s all the way almost to this day, similar items  have been used on womens shoes. These particular very decorative clips however, are meant to be used on necklines, like brooches. They are called dress clips and most commonly used as pairs.

Dress clips came to fashion in the late 20’s and continued till the end of 40’s, but were most popular especially in the 40’s. Nowadays if you find them in flea markets, thrift shops or vintage shops, they usually are missing the pair. My pieces are also pairless. I suppose most popular dress clips were rhinestones for evening and bakelite for day.

Some manufacturers also designed special mechanism to attach both clips. This way they could be used as one brooch. Except on the neckline, dress clips can be also used on collars or pocket edges. I’m a bit afraid to use these though. Some of the clips have become a bit loose over the years, so they might fall off. Sometimes I’m just so clumsy, that scenario like that is not impossible to occur.

dressclips

Koristeellisin filigraani-klipsi on ensimmäinen hankkimani pukuklipsi.
Toin sen Englannista 2009. Uusin löytö on eiliseltä, tuo pyöreä
bakeliittinen.

Decorative filigree clip is my first dress clip. I brought it back with me
from England in 2009. Newest find was made yesterday, that round
bakelite one.

2 Comments

  1. all of them are pretty. Like the bakelite one best

    1. Rhia says:

      thorne garnet – They are all very pretty, and I think bakelite is now my favourite aswell :D I’d love to eventually find actual pair of dress clips.

Comments are closed.