Junk yard

on

Jos näytän teille jotain kammottavan rumaa niin lupaatteko että ette kuole järkytyksestä? Tai vaihda blogia? Tämä on oikeasti aika noloa, mutta parvekkeemme on aika kammottavassa tilassa. Viimeaikoina se on toiminut lähinnä hyvin tuuletettuna askartelutilana ja romuvarastona. Talvella kun on aina pimeää ja kylmää se ei ole hirveästi haitannut. Päivien pidetessä olkkarista ja makkarista avautuva näkymä ei sen sijaan hirveästi houkuttele.

Parvekkeemme on aika iso, joten tilaa on. Lisäksi se on täysin lasitettu. Tosin katonrajassa, seinän vieressä on pieni kolo josta talon katolla oleilevat pikkulinnut pääsevät parvekkeelle myös lasien ollessa kiinni. Tästä syystä parvekkeemme näyttääkin rakennustyömaalta, pikkulinnut tykkäävät repiä lämpövillaa rakosista ja heittelevät sitä parvekkeelle. Kahteen otteeseen olen tänä keväänä joutunut hätistelemään pikkulintua ulos parvekkeelta. Naapurin parvekkeen katolla olevassa kolosessa on aiempina vuosina ollut mm. pulujen pesä.

Mutta palataanpa asiaan. Tänä kesänä haluaisin vihdoin saada parvekkeelle jotain tolkkua. Roinat pois ja tilalle jotain nättiä, ehkäpä vähän kasvustoa (ja ei, en tarkoita homekasvustoa, sitäkin on jo kokeiltu). Haluan tehdä siitä viihtyisän olkkarin jatkeen kesäksi jossa voisi ehkäpä nauttia aamukahvit tai viettää laiskaa sunnuntaita lueskellen. Ongelmani vain on se sama mikä aina, rahanpuute. Puoli-ilmaisia (tai ilmaisia) ideoita siis otetaan vastaan erittäin mielellään.

Toinen ongelma on se että onnistun lähes järjestelmällisesti tappamaan kaikki kasvit. Mutta aion silti yrittää jonkinlaista parvekepuutarhaa. Olen vuosia karsastanut pelargonioita. Ne roskaavat kukinnan päätyttyä eivätkä ole kukattomina kovin kauniita, mutta olen viimeaikoina alkanut vähän muuttaa mieltäni. Perlargoniat ovat perinteisiä suomalaisia huonekasveja. Niitä on alettu pitää huonekasveina jo 1800-luvun alussa, ja sitä ennen niitä on jo kasvatettu kasvihuoneissa kustavilaisena aikana 1700-luvun lopulla. Yksi lempikukkani on hortensia, perinteinen huonekasvi sekin, 1800-luvun puolivälistä. Erityisen suosittu hortensia oli 20- ja 30-luvuilla kun se levisi myös maaseudulle. Pelakuut ovat kuitenkin huomattavasti edullisempia hankkia kuin hortensia. Päädyn siis luultavasti pelakuihin sekä ehkä pienimuotoiseen hyötykasvivalikoimaan. Ehkäpä vähän salaattia ja minttua tai sitruunamelissaa.

Parvekkeen muun sisustuksen suhteen en ole vielä saanut varsinaista mestari-ajatusta. Ehkä se ajatus pulpahtaa sitten kun ensin saamme isännän kanssa raivattua nuo hävittämistä odottavat romut pois. Vai olisiko teillä ideoita?

IN ENGLISH
If I show you something horribly ugly, will you promise not to die from the shock? Or change blog? This is actually quite embarrassing, but our balcony is quite hideous. It has lately been mostly used as ventilated hobby craft corner and junk storage. In winter time when it is constantly dark and cold, it hasn’t really mattered so much. However when the days are getting longer, the view from our bedroom and livingroom windows hasn’t been exactly luring.

Our balcony is quite large and fully covered and glassed. Allthough, up at the rooftop next to the wall is tiny hole where birds can fit in, even when the glasses are closed. This is why our balcony looks like construction site. Little birds go in through the hole and love to pick the insulation material and throw it on our balcony. Twice this spring I’ve had to chase a bird out of our balcony. Above neighbours balcony is a hole big enough for pigeon nest.

But back to the actual issue. This summer I’d love to have a proper pretty balcony. Out with the junk and in with some prettiness. Perhaps even some greeneries (and no, I don’t mean mold, already tried that). I want to create cozy extention to our living room, place comfy enough to have breakfast or spend some time reading. My problem is the common one, no money. So any half-free (or free) ideas are most welcome!

My other problem is that I am most systematically able to kill all plants. I’m still going to try some sort of balcony garden. I have years and years hated geraniums. They make lots of rubbish when blooming is over and they don’t look very pretty without flowers either. Lately I have still started to change my mind. Geraniums are traditional housplants here in Finland. They’ve been grown in green houses as early as in 1700’s and as house plants early 1800’s. One of my favourite flower is hydrangea, another traditional house plant since mid 1800’s. Hydrangea was especially popular in Finland in 1920’s and 30’s when it made it to the countryside. However geraniums are much cheaper to get than hydrangea, here in Finland. So geraniums it probably is and perhaps some green stuff like lettuce and maybe mint or lemon balm.

I haven’t really got my master plan for the decoration of the balcony yet. Perhaps I get my idea when we actually manage to clear the junk out. Or do you have any ideas?

parveke1

Junk yard balcony

parveke2

Sahanpurua ja roskaa / Saw dust and rubbish

pelakuut

Pelakuut kesällä 2009 jossain päin Suomea /
Geraniums in the Summer 2009 somewhere in Finland

9 Comments Add yours

 1. herbs are easy to grow and you can eat them. Also pretty cheap.

 2. Kirsi says:

  Hei!

  Minä taas olen aina tykännyt pelargonioista, ainakin omalla terassillani kukkivatkin ihan koko kesän. Oma salainen aseeni on altakasteluruukut! Istutan kaikki ulkokukkani niihin ja piilotan sitten ne muoviset rumilukset joko savisten tai rottinkisten sisään. Altakasteluruukku on pelastanut kukkani paitsi omalta hajamieliseltä kastelultani, myös saanut kukkani selviämään parikin reissuviikkoa itsekseen.

  Tämä on varmaan viides vuosi, kun aion ostaa parvekekukikseni myös maljaköynnöksiä. Ne ovat myöskin vanhan ajan huonekasveja, ovat tulleet viime vuosina muotiin. Maljaköynnöksen lehdet ovat hyvin tummat ja vahapintaiset, mielestäni kaunein kukkaväri on tumma peruspunainen. Olen saanut omani pysymään hengissä näissä altakasteluruukuissa talven yli, mutta en ole saanut niitä enää uudestaan kukkimaan, ovat kyllä mielestäni kauniita myös viherkasvina. Maljaköynnökset olen laittanut suurempiin, n.27cm halkaisijaltaan oleviin altakasteluruukkuihin ja piilottanut ruukut sitten rottinkiamppeleihin. Ruukun yläreunasta olen sahannut n. 3cm pois, etteivät loista valkoisena tumman rottinkiamppelin yläreunan yli.

  1. Rhia says:

   thorne garnet – Yup, I was thinking of some herbs, something that I can actually use, like mint for my green smoothies or, lettuce for my salads or perhaps watercress. Previous years I have tried on the balcony parsley, peas, lettuce, tomatoes, dill, basil, strawberries etc. But in most cases the result has been mainly poor. But still, every spring I get the urge to try it again. One day I will succeed, I’m sure :D secretly I envy our neighbour, little old lady who lives one floor down and we can see her perfect balcony filled with flowers every summer.

   Kirsi – Altakasteluruukkuja minäkin pyrin suosimaan, mutta jos on paahteinen parveke niin niissäkään ei tahdo aina riittää kasteluteho. Onneksi nykyinen parveke ei ole kovin paahteinen vaikka ylimmässä kerroksessa ollaankin. Aurinko alkaa paistaa vasta myöhään iltapäivästä. Maljaköynnös ei ole mulle tuttu kasvi, pitäneekin perehtyä siihen. Itse pidän myös petunioista koska ovat niin helppohoitoisia ja värikkäitä, tosin niitäkin pitää jatkuvasti olla siivoamassa kuihtuneista kukista.
   EDIT– Kävinkin tutkimassa tuota maljaköynnöstä. Näyttää vähän sille että se ei ehkä meille sovi koska erittää ihoa ärsyttävää maitiaisnestettä. Meillä kun on tuo aktiivinen ja utelias katti jonka lempipaikka on parveke niin varmasti myös kasvit kiinnostavat ja niitä oletettavasti tullaan myös maistelemaan. Samalla selvisi että myös hortensia on kissoille erityisen myrkyllinen joten sekin nyt sitten jäi automaattisesti pois laskuista, harmi.

 3. Hehkuvainen says:

  Turhan tavaran pois vieminen vaikuttaa varmasti liftaavasti yleisilmeeseen ja antaa uusille ideoille tilaa. Ehkä siltä alakerran rouvalta saisi nätisti pyytämällä kasvien pistokkaita ja kasvatusohjeita? Minulta voisit saada sitruunamelissan taimia, ne ovat lähteneet tänä vuonna hyvin kasvuun :).

  1. Rhia says:

   Hehkuvainen – Se on aivan totta, kun romut saa pois ja tilan siivottua niin alkaa heti näyttää paremmalta. Aloitin jo ostamalla tänään pari siemenpussia (onneksi ne on halpoja) ja vahaamalla puutarhakalustelaatikkoa. Jos sulta liikenee pari sitruunamelissan tainta niin sehän olisi vallan mahtavaa! Luulen että joudun ehkä keräämään vähän rohkeutta ennenkuin uskallan kysyä naapurin rouvalta pistokkaita :D tässä talossa ei asukkaat ihan hirveästi pidä yhteyttä vaikka asukastoimikunta tapaakin säännöllisesti pihatalkoiden merkeissä.

 4. Hehkuvainen says:

  Eiköhän täältä muutama irtoa :). Pistänpä siis ehtiessäni pari tainta eri ruukkuun odottamaan muuttoa!

  1. Rhia says:

   Hehkuvainen – Aivan mahtavaa! Ilmoittele mistä ja koska voin tulla noutamaan :D

 5. Arabella says:

  Do you have friends/family with an abundance of plants? Perhaps you could arrange a swap – cuttings and plants for any of the items stored on the balcony that you will ruthlessly get rid of. !

  1. Rhia says:

   Arabella – I don’t actually know if I have friends or family with an abundance of plants. I might get something from mum though. Swap sounds great, except that most of the junk on the balcony really is junk, it waits to go to the junk yard. I don’t think anybody wants broken electeronics or such :D However, there is bag of useless shoes there. Perhaps I could swap them for plants…

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.