From confusing into charming

on

Joskus mitä hämmentävimmät asiat osoittautuvat mitä parhaimmiksi jutuiksi.

Tampereen Työväenteatterilla on ollut perinteenä järjestää puvustamon kirpputori kerran vuodessa. Itse olen JOKA IKINEN KERTA missannut tämän koska en vain ole saanut tietoa tapahtumasta ajoissa. Olen sitten kuullut vasta seuraavana päivänä tai viikon päästä että “joo, oltiin muuten sitten taas teatterin puvuston kirppiksellä ja löydettiin kaikkea mahtavaa”. Noh, tänä vuonna huomasin ilmoituksen kerrankin ajoissa. Kavereiden jutuista päätellen tapahtuma on varsinainen korppikotkien kokoontuminen. Edullisista ja erikoisista vaatteista tapellaan lähes kyynärpäätaktiikalla.

Itse olin paikalla heti ovien avauksen jälkeen, vain huomatakseni että rekit tyhjenivät lähes silmää nopeammin. Tyydyin kiertelemään rauhassa ja tutkailemaan muilta haaskalinnuilta jääneitä jämiä. Käteeni osui yhdestä rekistä omituinen sametinpala. Se roikkuin henkarissa puoli huolimattomasti heitettynä, ylösalaisin. Muutaman minuutin tutkimisen jälkeen totesin sen olevan jonkinlainen pusero. Ajattelin että no, hinta on euron ja kangas vaikuttaa varsin hyvälaatuiselle, otanpa sen ihan huvin vuoksi.

Kotona sovitin puseroa ja totesin sen varsin mainioksi ostokseksi. Lepakkohihat ja kulmikas, takaa drapeerattu pääntie tekevät siitä varsin monipuolisen. Oikeanlaisiin asusteisiin ja alaosaan yhdistettynä pusero muuntautuu modernista niin 30-luvun kuin 1910-luvun tyyliinkin sopivaksi. Tämä onnenkantamoisena mukaan napattu pikkurahalöytö pelasti minut tämän vuoden juhlapukeutumisongelmilta kertapieraisulla. Ja pusero on jo koekäytetty ja hyväksi havaittu taloyhtiön pikkujoulu-syömingeissä.

IN ENGLISH
Sometimes the most puzzling things turn out to be the best.

TTT-Theater in Tampere organizes annual jumble sale for theater costumes. I have managed to miss it EVERY SINGLE TIME, because I have never got the information in time. I’ve always heard the next day or next week from friends that “oh yeah, we went to the theater jumble sale and found these awesome things…”. Well, this year I was lucky enough to notice the ad in time. Based on stories heard from friends, the event is real vulture gathering. People almost fight for these unusual bargain finds.

I was there at the time they opened the doors, just to notice that clothing racks were emptied faster than light. So I just circled around and checked the leftovers other vultures left behind. On one rack I noticed a piece of velvet that was sort of intriguing. It was thrown on the hanger upside down. After investicating it for a while, I realized it was a blouse. Price was only 1€ and fabric seemed pretty good quality so I thought I’m getting it, just for the hell of it.

At home I tried it on and soon found out it was perfect little blouse. Batwing sleeves, angled neckline and drapey backside make it into very versatile little number. With correct accessories and bottom it can be turned into very modern or 30’s style or even 1910’s style ensemble. This cheap streak of luck sort of solved my party season outfit problems in one slap. I have already test used and approved my new blouse on our apartment building’s Christmas meal.


Identtiset modernit rintakorut imitoivat 40-luvun pääntiellä
käytettyjä pukukoruja. Hame itse tehty. /
Identical modern brooches imitate 40’s style neckline
dress jewelry. Skirt selfmade.


Pardon my french eli suttuiset hämärän valaistuksen valokuvat. /
Pardon my french a.k.a blurry photos taken in dark lighting.


Helman etuosassa on kiinni vyökaitale joka solmitaan taakse.
Helmassa takana korkea halkio.
Ps. Tein kankaalle polttokokeen, se on joko
puuvilla-silkkiä tai viskoosi-silkkiä. /
Attached to the front hemline is belt that ties at back.
Hemline has a slit at back.
PS. I tested the fabric by burning it little, it’s either
cotton-silk or viscose-silk mix.

5 Comments

  1. sweet blouse. I’ve spent the past week cleaning out costume storage where I work. I have to keep everything or toss it out. I work at a state university and the state owns everything. Dang, that sound bad!

  2. Elise says:

    Kaunis! Kaunis muuten myös tuo takana näkyvä kehysseinä. Minähän missasin kyseisen tapahtuman myös tänä vuonna. En tunne ihmisiä, jotka kävisivät moisissa, mutta luen aina lehdestä, että “juu eilenhen oli taas vuosittainen myyntitapahtuma, ja kaikki löysivät kaikkea viktoriaanista ihan vain eurolla ja kaikki olivat niin mahdottoman onnellisia, mutta kyllä taitaa nyt Kartanonrouvaa ottaa päähän” ;D

    1. Rhia says:

      Thorne Garnet – sounds quite big responsibility that… To decide what is kept and what is tossed.

      Elise – Juuri näin mulle on ennen käynyt. Nyt huomasin tapahtuman Fintage ry:n fb-sivun kautta. Sinne oli ilmaantunut mainos. Valokuvaseinällä on mustavalkoisia polkupyörävalokuvia. Tein jokin aika sitten seinällä uudelleenjärjestelyä koska kuvat lisääntyy ja kehyksien muoto vaikuttaa siihen miten mahtuvat seinälle.

  3. Minna says:

    Hieno pusero! Mua jäi kiinnostamaan tuo polttokoe. Hämärä mielikuva on , mutta silti, miten se toimii?

    1. Rhia says:

      Minna – No se toimii siis sillä tavalla että eri kuidut reagoi palamisessa eri tavoin. Eläinkuidut (silkki, villa) palavat kuten hius, sama vahva haju ja palamistuotteena tuhkaa. Selluloosakuidut, eli kasveista saatavat kuidut (puuvilla, pellava, viskoosi, ramie) palavat kuten paperi, keltaisella liekillä, sama paperimainen haju ja palamistuotteena tuhkaa. Tekokuidut palavat kaikki vähän eritavoin. Merkittävä ero luonnonkuituihin kuitenkin on se että niiden palaessa syntyy vahvasti kemikaalimaista tuoksua ja palamisjätteenä on muovinen kova kökkö. Jos sekoitekankaassa on sekä luonnonkuituja että tekokuituja, on palamisjätteenä tuhkaa ja kökkö. Kökön koko riippuu tekokuitujen määrästä kankaassa, mitä vähemmän tuhkaa ja isompi kökkö, sitä enemmän tekokuitua.

      Näiden tietojen perusteella voidaan siis päätellä suurinpiirtein mitä kuituja kangas sisältää. Esim tämä kangas haisi palaessaan hiukselta mutta paloi samalla isolla keltaisella liekillä kuten paperi, palamisjätteenä pelkkää tuhkaa, eli todennäköisesti se on silkin ja joko viskoosin tai puuvillan sekoitetta. Täytyy myös hieman olla materiaalitietoutta niiden käytöstä ja historiasta osatakseen tulkita tuloksia. Vanhat sametit on usein tehty joko silkistä, viskoosista, puuvillasta tai näiden sekoitteista.

Comments are closed.