Real vintage shop

Nyt on kuulkaas kaikille vanhan roinan ystäville tiedossa semmosta silmäkarkkia että huhheijaa! Sain ainutkertaisen mahdollisuuden visiteerata TV2:n sekatavarakaupassa. Luitte oikein. Tv2:n uumeniin on rakennettuna vanha sekatavarakauppa sellaisena kuin se on ollut joskus 40-luvulla. Kauppa on lahjoitettu Tv2:lle täydellisine sisustuksineen ja myyntituotteineen. Kaupan yhteydestä löytyy myös apteekki ja eräänlainen vanha toimisto. Kauppa oli täynnä kaikkea mielenkiintoista, kaunista ja sormet syyhyten himoittavaa, mutta valitettavasti saimme mukaamme vain valokuvia. Annetaan niiden puhua puolestaan.

inenglish

This is pure eyecandy for all of you who love old junk! I had the unique possibility to visit complete old general store Finnish Tv2 has in their facility. You read correctly. There is complete vintage general store with all the interior and goodies as it was in around 40’s. This shop and also a pharmacy and sort of old office were donated to the tv-station long time ago. Shop is full of stuff that is interesting, pretty and something to die for. Unfortunately only thing we got to bring from there was the photos. Let them speak for themselves.

 Ennen kuin katsomme kuvat haluan muistuttaa että nämä tavarat eivät ole
myytävänä, ne ovat osa TV2:n tarpeistoa /

Before looking at these photos I’d like to remind you, these items are not
for sale, they are part of national TV2 property


Irtopuutereiden täyttörasioita / Loose powder refils


Suk-sukkaväri, tällä naiset värjäsivät säärensä
pula-aikaan kun nylon-sukista oli pulaa /
Suk-stocking dye, women used to dye their legs during
wartime 
when there was no nylon stockings available.


Pula-ajan paperista valmistettu käsilaukku. Eikö olekin söpö! /
Handbag made of paper, from the wartime. Isn’t it cute!


Kankaiden värimalleja arviolta 40-luvulta. Katsokaa noita värejä! /
Fabric colour swatches, approx from 40’s. Look at those colours!


Tupakka-askeja / Cigarette boxes


Vintage-jäätelökone!!! / Vintage ice cream machine!!!


Pieni kohtaus sekatavarakaupassa. / Little scene in the general store.


Kalossimerkkejä, kalossien nimikointiin /
Galosh marks, for monogramming your galoshes


Kauniita lasinappeja / Pretty glass buttons


Sota-ajan postikortti /
“Who longs for two, looses both”,
wartime postcard


Kaupan kaunein esine, pikkiriikkinen puuteripullo
joka sisälsi hohtavaa persikan sävyistä puuteria. /
The prettiest item in the shop, tiny bottle with
shimmering loose powder, in peach shade.


Hammaslääkärintuoli ja poljettava pora, luuranko ei aito. /
Vintage dentist chair and pedal tooth drill, skeleton is fake.


Tämä sen sijaan on aito. / This however is real.


Pinkkejä pääkalloja (sievesi = nestemäinen typpihappo) /
Pink skulls in vintage pharmacy labels (sievesi = liquid nitric acid)

16 Comments

 1. Sara says:

  Oih, todella upean näköistä! Tuolla riittäisi varmasti tutkiskeltavaa ja nähtävää pitkäksi aikaa :)

  1. Rhia says:

   Sara – totta, katsottavaa riittää. Tv2:lle voi tehdä ryhmissä vierailuja, mutta silloin tuo sekatavarakauppa on vain yksi pieni osa yleisvierailua joka käsittää studiot, lavastamon, puvustamon jne. Eli virallisilla vierailuilla esineitä ei pääse sillä tavalla tutkimaan. Tämä visiitti oli ystävän järjestämä ainutkertainen erikoisvierailu.

 2. Thorne Garnet says:

  Too bad that cute purse and beautiful buttons weren’t for sale. I love history that shows how people lived, not just items is a display case.

 3. Hehkuvainen says:

  Oooh! Onpa sinulla ihana ystävä, kun tuollaisen vierailun järjesti :). Minuakin kiinnostaa eletyn elämän historia, vaikka nämä tavarat ovat kyllä yksinään ja sellaisenaankin kiehtovia. Erityisen jännää on tuo sukkaväri. Kuinkahan helposti se on lähtenyt pois jaloista? Onko tihkusadekuuroon joutuminen ollut katastrofi?

  1. Rhia says:

   Thorne Garnet – True, but I can understand why. The whole shop was donated for the tv station and obviously they want to keep it as it is. That way they can use it as a set, otherwise it would be pain in the bum to search for all these items for filming, if and when needed. So I suppose technically it is not display or museum but a permanent filming set.

   Hehkuvainen
   – Ovathan nämä tavarat yksinäänkin tosiaan aika jännittäviä, mutta erityisesti minua tässä kiehtoo ajatus tällaisesta eräänlaisesta aikakapselista jossa on pysähdytty tietylle aikakaudelle. Tavaroiden joukossa oli paljon sellaisia tavaroita joista nykymaailma ei enää tiedä mitään, kuten juuri tuo sukkaväri. Tietysti seassa oli myös vähän uudempaa ja vanhempaa rekvisiittaa sen mukaan mitä nyt kulloinkin on tarvittu, mutta suurin osa tavarasta on käyttämätöntä kaupan varastoa. Osa myyntipakkauksista on luonnollisesti tyhjennetty säilyvyyden vuoksi, mutta esim tupakka-askeissa oli ehtaa tupakkaa ja kynsilakkapulloissa kynsilakkaa (pilalle kuivuneita toki, mutta kuitenkin). Suk-värin käyttöohje ei kertonut tuotteen kestävyydestä eikä purkin sisällöstä :D Ennenhän on käsittääkseni kastanjavettä käytetty tekorusketuksen tekemiseen, voisiko olla kyse peräti samasta tavarasta? Kastanjavettä saa myös nykyään. Se kyllä lähtee pesemällä pois, mutta ilmeisesti pikkusateessa ei tarvitse pelätä värin valumista. Kaatosateessa sitten voi olla jo sotkeentumisvaara. Ilmeisesti ainakin Kicks myy sitä, nyt heti kokeilemaan!

 4. Aquila says:

  Oi, tuo on ollut varmasti ihan loistava reissu :) Kuvista välittyy upea tunnelma!

  Minusta on melkeinpä absurdi ajatus, että vierailukohteenne on ollut oikea kauppa, joka on pysähtynyt tiettyyn aikaan ja päätynyt sellaisenaan Ylelle. Kyllähän noita tupakka-askeja jne. on jonkin verran museoiden vitriinissä nököttämässä (itsekin olen museo-oppaana niitä esitellyt), mutta noin upeasti säilynyt alkuperäiskokoelma on ihan jotain uskomatonta.

 5. Elina says:

  Olen myös joskus opiskeluaikoina päässyt vierailemaan kyseisessä puodissa. Varsin viehättävää! Suosittelen muuten jos kesällä käyt Porissa poikkeamaan Satakunnan Museossa, jossa on vähän samantyyppisellä idealla sisustettu vanha puoti (ja paljon muutakin vintage-kiinnostavaa).

 6. Aija says:

  Aivan ihana paikka! Harmi, ettei tuollaisia kauppoja enää ole. Se on jotenkin niin paljon sympaattisempi ja kutsuvampi kuin mikään nykyajan superhypermarket.

 7. Ester says:

  Sukkaväri ei ainakaan vanhojen mainosten mukaan tahraa vaatteita eikä liukene pois sateen sattuessa. Värin saa poistettua lämpimällä vedellä ja saippualla. Värejä löytyi vaaleasta “paahdetun leivän ruskeaan”.

  1. Rhia says:

   Aquila – Kyllähän se aika absurdille tuntuu seistä lähes täydellisessä 40-luvun miljöössä :D Harvoin pääsee yhtä täydelliseen fiilikseen vaikka autenttisiakin miljöitä löytyy sieltä täältä. Ja hauskaa se nimenomaan oli myös.

   Elina – Kiitos vinkistä, pistän tuon muistiin. Tarkoitus oli kyllä tänä kesänä käydä Porissa, mutta saattaa olla että se sattuu viikonlopulle niin että museo on kiinni. Pitää miettiä asiaa.

   Aija – Joo, vielä lapsuudessani kotikylällä oli sekatavarakauppa josta sai kirjaimellisesti ihan kaikkea. Mutta se siitä sitten kauppiaanvaihdosten myötä kuihtui pois, mutta ilokseni kuulin että kauppa ilmeisesti aukeaa taas monen vuoden kiinni olemisen jälkeen. Saapa nähdä onko kyse sitten vain ruokakaupasta vai vanhan ajan sekatavarakaupasta. Entisestä kotikunnastani tosin löytyy myös ehkä maailman hurmaavin kyläkauppa, Puutikkalan Ahonsyrjä. Mutta ei sielläkään saa samanlaista sekatavarakaupan tunnelmaa. Olen kyllä kuullut huhuja pikkulinnuilta että ihmiset enemmän ja enemmän kaipaavat näitä pikkukauppoja takaisin, ehkä maailma on kohta kypsä sekatavarakauppojen paluuseen.

   Ester – Hyvä huomio, onneksi oot perehtyny pula-ajan lehtiin :D Tämän Suk-pullon kyljessä ei moisesta mainittu mitään. Eri sävyjäkin ohjeistettiin tekemään vain levittämällä väriä useampia kerroksia. Ehkä näitäkin oli eri valmistajilta vähän erilaisia. Mutta ehkä mä silti kokeilen sitä kastanjavettä, alkoi nyt sen verran kiinnostaa tää homma! Josko juhannuslaiturille vetäisi “nailonit” jalkaan :D

 8. Sofia says:

  siis aivan ihanaa!!! oi oi oi :)

  vastaan muuten kysymyksiin mutta olen keskellä kauheaa pakkausrumbaa joten voi kestää vähän aikaa! x

  1. Rhia says:

   Sofia – Joo, ilmanmuuta sitten kun ehdit :D

 9. AnneVee says:

  Oon käyny tuolla!

  1. Rhia says:

   AnneVee – :D aika huippu paikka vai mitä

 10. AnneVee says:

  Todellakin!

  1. Rhia says:

   AnneVee – :D

Comments are closed.