DIY: Vinonauhan ompelu / Sewing bias tape

Ensimmäisenä pieni ilmoitusasia. Mulla näyttää blogin kanssa olevan pieni spämmiongelma. Spämmilaatikkoon tuuppaa roskapostia aikamoista huikua, noin tuhatta viestiä päivässä. Yleensä olen pyrkinyt tarkistamaan spämmin seasta oikeat viestit pois (harvoin niitä sinne menee, mutta joskus kuitenkin), mutta nyt spämmin määrä on niin järjetön että en millään enää kykene niitä käymään läpi. Eli jos kommentteihin kirjoittamasi viestisi ei koskaan tule näkyviin niin syy on spämmilaatikossa (hyväksyntää odottavatkin tulevat näkyviin viimeistään seuraavana päivänä). Eli sitten vaan uutta yritystä kehiin ja vaikka meilinä viestiä mulle niin tiedän kaivella viestin esiin.

Mutta sitten pääasiaan. Olisiko taas aika pikkuruiselle tutoriaalille? Aivan selvästi olisi (kaikki nyökyttää)! Ommellaanpa vaikka tässä jouluaattoa odotellessa hieman kanttauksia. Kanttaukseen voi käyttää valmista vinonauhaa kankaan sävyyn soinnutettuna tai kontrastivärisenä. Vinonauhaa voi valmistaa myös itse ja käyttää samaa kangasta kuin itse vaate tai jotakin täysin muuta, esim pilkullista tai ruudullista hauskan efektin luomiseksi. Vinokanttia on helppo valmistaa itse esim tämän tutoriaalin ohjeella. (Tai tällä ohjeella.)

Laadukkaan valmisvinonauhan tunnistaa siitä että se tuntuu jämäkältä. Jämäkkyys johtuu tärkistä. Se helpottaa ompelua sillä vinonauha pitäisi saada kiinnitettyä vain yhdellä ainokaisella ompeleella. Jos vinonauha tuntuu kovin löpsöltä on ompelu vaikeampaa (etenkin satiinisen vinonauhan) ja se voi alkaa helposti kiertää. Itse valmistettua vinonauhaa ei tarvitse tärkätä mutta ompelussa pitää olla tarkkana.

Ennen kiinnittämistä kannattaa tarkistaa nauhan taite. Taita vinonauhan alkupää kaksinkerroin pituussuunnassa. Nauhan “oikea” puoli, eli se puoli joka on ommellessa päällä, on aivan aavistuksen kapeampi kuin alle jäävä puoli. Tämä helpottaa ompelua eikä alle jäävä puoli luiskahda niin helposti pois tikin alta. Itse valmistettu vinonauha kannattaa silittää taitteelle valmiiksi niin että alle jäävä puoli on 1-2 mm leveämpi.

inenglish

Firstly an announcement. I seem to be having a bit of a spam problem with the blog. There is about thousand spam messages per day, which go straight to the spam box. Usually I have checked them for messages that are incorrectly marked as spam (allthough there is not so many, but occasionally anyway), but now the amount of spam is so huge I can’t go through them anymore. So if the comment you wrote never comes through, reason is the spam box (even those waiting for moderation are usually accepted the next day at the latest). Send another message and you can also notify me via email, so that I know to dig your messsage out of spam.

But then to the actual issue. Would it be time for little tutorial again? I’m sure it would be (everyone nods)! So, let’s sew some trims. You can use readymade bias tape on similar or contrasting colour. You can also make bias tape yourself, either from the garment’s fabric or something different, like polkadot or plaid fabric for interesting effect. Bias tape is easy to make for example with this tutorial. (Or whit this tutorial.)

You recognize quality bias tape from the stiffness. That is due to the starch. It makes the sewing easier, since you’re supposed to sew it with only one seam. If the bias tape feels quite soft it will be more difficult to sew (especially if it’s satin) and it can easily start twisting. You don’t need to starch selfmade bias tape, but you need to be careful when sewing not to stretch it too much.

Before sewing, check it by folding the tape in half lengthwise, from that end where you start sewing. The right side, meaning the half which will be on top when sewing, is very slightly narrower than the bottom half. This will make sewing easier and the bottom doesn’t slip away from the seam. You can iron the selfmade bias tape so that the bottom half is about 1-2 mm wider.

Valmis kaupan vinonauha taitettuna. /
Readymade bias tape which I double folded myself.

Apuvälineitä, eli pallistajia vinonauhan silittämiseen. Eri leveyksille
omat työkalunsa. /

Tools for making bias tape.You need separate tool for every width.

Itse valmistettua kanttausnauhaa, tässä poikkeuksellisesti 
langansuoraan leikattuna. /
Selfmade edging tape, here it is exceptionally cut along the
grainline, not bias.

Itse valmistettu kanttinauha kannattaa silittää valmiiksi kahtia.
Kaupan valmiskanttia ei tarvitse silittää ennen ompelua.
Ompelua helpottaa alapuolen ja päällipuolen välinen leveysero. /

Home made trimming or bias tape is easier to sew if you iron
the double fold. Readymade tape doesn’t need ironing.
Difference on the width between top and bottom edge
makes 
it easier to sew. 

Ommellessa vinonauhaa ei kannata venyttää sillä se johtaa helposti nauhan kiertämiseen (nauhaan muodostuu vinottaisia kupruja). Nauha pidetään paikoillaan venyttämättä, tarvittaessa sitä voidaan jopa hieman syöttää mutta ei niin paljoa että siihen muodostuu ryppyjä tikin alle. Ulospäin kaarevissa reunoissa nauhaa kuitenkin venytetään ulkoreunasta (taitteelta) niin että se asettuu kaarevalle osuudelle kauniisti. Sisäänpäin kaarevissa reunoissa taas venytetään vastaavasti nauhan sisäreunaa (ommeltava reuna). Vinokanttauksen päästä saadaa siisti taittelemalla se “itsensä sisään” ennen ompelua. Alla oleva kuvasarja näyttää sen yksityiskohtaisesti.

inenglish

When sewing you are not supposed to stretch the tape. That can cause twisting and little folds. You just keep tape in place without stretching, and if needed you can also feed it little. However do not feed so much that little folds are formed under the stiches. On curved edges you stretch either the folded edge of the bias or the open edge. On inner curves you stretch the open edge and on outer curves you stretch the folded edge. The end of the bias trim becomes tidy when you fold it inside itself. Following photos show you how to do it.

bias5

1. Avaa aloituspäässä toisen reunan taitos (nauhan saumanvara). /
1. Open the fold on other edge (it’s the seam allowance) on start.

bias6

2. Taita pää nauhan taitteiden yli, noin vajaan sentin matkalta. /
2. Fold the end of tape over the edge, about 1 cm allowance.

bias7

3. Taita nauha kaksinkerroin pituussuuntaan taitteiden puolivälistä. /
3. Create double fold in the middle, leave allowance out.

bias8

4. Pujota saumanvara päässä taitoksen väliin, muodostuu eräänlainen
kirjekuoritaitos. /
4. Fold the allowance under the double fold, creating sort of
envelope fold.

bias9

5. Pujota kantattava kappale taitoksen väliin. /
5. Place your piece of fabric between the fold.

bias10

6. Ompele normaaliin tapaan. /
6. Sew as normal.

bias11

7. Loppupäässä katkaise nauha noin 1 cm päästä. /
7. On finishing end, cut the tape from about 1 cm. 

bias12

8. Taittele samoin kuin aloituspää, mutta peilikuvana. Pujota kangas
taitteen väliin ja ompele loppuun. /
8. Fold the same way than starting point, but as mirror image.
Place the fabric between the fold and finish sewing.

Rengasmaisissa reunoissa (esim hihansuu tai hameenhelma) vinokantti päätellään tekemällä “jatkoskohta” niin että kanttauksen alku- ja loppupäästä jätetään ompelematta n. 15cm matkalta. Mittaa nauhan menekki jatkoskohtaan tarkasti jotta se ei jää kuprulle tai kiristä. Vinonauhan päät viistotaan langansuuntaisesti samaan suuntaan jättäen n. 0, 5-1 cm saumanvaraa.  Nauhan taitteet avataan, päät asetetaan limittäin, oikeat puolet vastakkain ja ommellaan saumanvaran etäisyydeltä. Käännä saumanvarat erilleen, palauta nauhan taitteet paikoilleen ja viimeistele kanttaus tikkaamalla loppuosa. Alla vielä kuvallista ohjeistusta.

inenglish

On circular edges (like sleeve edge or skirt hem) the finishing of the trim is being done as follows: leave about 3 inches from both ends unsewed, measure the tape carefully so that it doesn’t either stretch nor bulge, cut both ends of bias tape angled (according the actual grainline)  and leave about 1/5 to 2/5 inches seam allowance. Open the folds on the bias tape, place the ends towards each other and sew combining seam. Separate seam allowances, fold the bias tape and sew the rest of the edge on place. Check photos below.

vinonauha1

Jätä ompelematta n. 10-15 cm matkalta. /
Leave  about 4-6 inches gap on the seam.

vinonauha2

Mittaa päiden tarkka pituus ja lyhennä päät viistosti niin että jää n. 0,5 cm
saumanvaraa. Huom: molemmissa päissä viistous samaan suuntaan! /
Measure the length of both ends and trim the ends angled, leave about
1/5 inch seam allowance. Notice: angle on both ends to the same direction!

vinonauha3

Ompele päät yhteen. /
Sew ends together.

vinonauha4

Tarkista että pituus on hyvä ja kiinnitä kantti paikoilleen. /
Check that length is good and finish by sewing the gap on the trim.

trim1

Valmis kantattu rusetti. /
Finished trimmed bow.

trim2

Vinokantattu pääntie ja kädentie. /
Trimmed neckline and armhole.

8 Comments

 1. Mads says:

  Wow! Your tape looks great, and that bow is incredible! Thank you for sharing!

 2. love making homemade bias tape with those fun tools. You can get a really nice look and you can made it out of just about anything. Store bought can be a bit boring and plain

 3. Hehkuvainen says:

  Kiitos jälleen kerran perusteellisesta ja selkeästä tutoriaalista! Erityiskiitos tuosta alku- ja loppuviikkauksesta, nyt saan vihdoinkin siistin nauhan myös paikkoihin joissa se ei tule renkaaksi.

  1. Rhia says:

   Mads – Don’t mention it :D it’s fun to make these tutorials every now and then. Bias tape is one of my favourite way on easy embellish.

   thorne garnet
   – Indeed, i’m dreaming of little polkadot or plaid or floral bias tapes to embellish dresses for next summer. Store bought are indeed sometimes quite boring.

   Hehkuvainen – Eipä kestä :D itse opin tuon alku- ja lopputaittelun entisessä työpaikassani, verholiikkeessä. Näppärä jippo ja on kyllä helpottanut omiakin ompelutöitä paljon!

 4. Johanna says:

  Hei, laitoin omaan blogiini linkin johdattamaan tänne. Tämä oli kattava selostus vinonauhan ompelusta. En olekaan ikinä huomannut, että vinonauhan toinen puoli on leveämpi.
  http://kangaskorjaamolla.blogspot.fi/2014/05/kotiompelijan-vinonauhansilityslaite.html

  1. Rhia says:

   Johanna – Kiitos linkkauksesta! Ei niissä kovin suurta eroa olekaan, ja joissakin halvemmissa nauhoissa eroa ei oikeastaan ole. Sen verran kuitenkin että se helpottaa ompelua. Samaisesta syystä valmisnauhan ompelu voi joskus olla tosi hankalaa jos nauhanpätkä on työssä “väärinpäin”. Silloin se tahtoo aina luiskahtaa neulan alta pois.
   Kurkkasin sinun blogiin muutenkin. Tosi kekseliäitä juttuja olet tehnyt. Erityisesti tykkäsin Sepe Susi-paidastasi!

 5. Mari Kaija says:

  Todella hyvin ohjeistat asian. Blogisi käsittelee kiinnostavia asioita, joten varmasti vierailen jatkossakin. Reipasta alkanutta vuotta!

  1. Rhia says:

   Mari Kaija – Kiitos! Mukavaa että löysit täältä kiintoisaa luettavaa. Hyvää alkanutta vuotta sinnekin!

Comments are closed.