Paikkasukkikset / Patched tights

Mitä tehdään kun vahingossa leikataan saksilla reikä sukkahousuihin? No paikataan se tietenkin. Sukkistenpaikkaus-ohjeet brought to you by Evil Dressmaker.

1. Puetaan rikkinäiset sukkahousut päälle
2. Paikallistetaan reikä (joka toivonmukaan on jossakin kohtalaisen helposti käsiteltävässä kohdassa)
3. Otetaan paikkausainetta, esim pala pitsiä sekä sopivan väristä ompelulankaa
4. Valitaan ompeluneulaksi tylppäkärkinen kanavaneula (vaihtoehtoisesti voidaan käyttää teräväkärkistä neulaa erittäin varoen)
5. Ommellaan langalla ensin reikää hieman umpeen niin ettei se pääse purkautumaan lisää
6. Asetetaan paikka-aine reiän päälle ja ommellaan huolellisesti kiinni reunoista sekä muutamista kohdista keskeltä
7. Ihaillaan valmista paikkaa
8. Jos paikka näyttää orvolta voi paikkoja ommella ympäriinsä tai koristella paikka vaikka helmillä

Note: Paikkaa ommellessa sukkisten on oltava päälle puettuna. Näin varmistetaan että paikka ei kiristä. Jos paikattava reikä on hankalassa kohtaa voi sukkikset pukea väliaikaisesti päälle vaikka takaperin. Jos sekään ei auta niin sukkahousujen sisään voi laittaa vaikka ison juomapullon ja kiristää sukkikset sen ympärille, venyttäen suurinpiirtein saman verran kuin sukkikset venyisivät siltä kohtaa kun ne on päällä. Korjaustoimenpide toimii parhaiten paksuihin sukkahousuihin.

IN ENGLISH
What to do when you cut a hole to your tights with scissors? Well patch it ofcourse. Tight-repair instructions brought to you by Evil Dressmaker.

1. Put your tights on
2. Locate the hole (which hopefully is somewhere easily access place)
3. Get your patch material ready, for example piece of lace and some sewing thread
4. Select your sewing needle, ballpoint needle prefered (or if preferred ordinary sharp needle, be very very carefull)
5. First sew some stitches through the hole to secure it from running
6. Place the patch on the hole, sew along the edges and also in the middle in couple of places
7. Admire your lovely repair job
8. If it looks lonely, you can sew other patches around it or decorate it with beads

Note: You have to be wearing the tights while sewing the patch. Otherwise it might turn out uneven or puckering. If the hole is in bad spot, you can temporarily wear your tights back-to-front while repairing. If that doesn’t help to access the hole you can put large bottle inside the tights and stretch them around it evenly, as they would stretch while wearing them. This method works best on thick tights.


Valitse tylppäpäinen neula ompeluun /
Choose ballpoint needle for sewing


Valmis paikka / Ready and fixed

5 Comments

  1. I love the idea of putting lace over holes in tights. I usually throw mine away once they get a hole. I’ll have to try this next time.

    1. Rhia says:

      Camelia Crinoline – I usually get holes on the toes or heels so lace doesn’t really help on those :) But this time it was my own fault, I accidentally cut it at work with scissors. And unfortunately this doesn’t really work on very thin tights because then the needle might only rip new holes on them. But on thicker cotton or woolmix tights it works perfectly. One day I would love to have a pair of those bead and lace decorated tights we saw year or so ago on catwalks. They were awesome.

  2. Ulrika says:

    Hihi, mainio. Oonkin miettiny satsaamista talveksi villa/silkki sukkiksiin, mutta empinyt sen kanssa, että jos rikonkin ne niin harmittaa varmasti enemmän kun halvempien sukkahousujen kanssa. Tuossapa oiva plan b :)

  3. Loup says:

    Hyvä idea. Käytän kyllä useimmiten kuviollisia sukkiksia, joten pitäisi valita kuvioon sopiva paikka :)

    1. Rhia says:

      Ulrika – Joo, varmasti mieluummin ostaa kalliimmat sukkikset kun voi kätsästi sitten vielä ne paikata jos käy vahinko. Mulla ongelmana on lähinnä se että sukkikset kuluu puhki kun on niin kovaa kynsiainetta ja karkeat kantapäät. Niihin kohtiin tuo paikkaaminenkaan ei oikein auta. Paitsi paksujen sukkisten kärkiä olen joskus paikannut kapealla, tiheällä saumuriompeleella. Itseasiassa juuri noissa joissa tuo paikka on , myös kärjet on saumuroitu umpeen :D

      Loup – Tässähän on lähes rajattomat mahdollisuudet saada täysin uniikkeja sukkiksia :D Kangaskaupasta vaan etsimään jänniä kankaita joita voi käyttää paikkaamiseen. Palojen ei tarvitse olla suuria ja 10 cm on yleensä pienin määrä mitä kangaskaupat myyvät. Parhaiten toimivat tietty sellaiset kankaat joissa on vähän joustoa, eli neulos, elastaania sisältävä kangas tai mekaanista joustoa omaava kangas. Tuollainen pitsi joustaa himppasen vaikka ei varsinaisesti olekaan joustopitsiä, eikä purkaannu reunoista.

Comments are closed.