Rikoo on riskillä ruma / Sewing jersey

Näyttää olevan tuolla toivepostausten listassa niin paljon kamaa että on varmaan aika tehdä yksi niistä pois alta. Eli niille jotka toivoivat vinkkejä trikoovaatteen ompeluun, nyt silmät auki.

Trikoovaatteita on helpointa ommella saumurilla ja mielellään nelilankaisella simultaanitikillä sillä se on kestävin. Kolmilankainen saumaus on tarkoitettu lähinnä saumanvarojen huolitteluun. Jos saumuria ei ole saatavilla käyvät ompelukoneen joustinneuleet myös. Koneesta riippuen jousto-ompeleita voi olla useita erilaisia ja ne joustavat eri tavalla joten kannattaa hieman testata materiaaliin mikä toimii parhaiten. Siksak käy myös, joskin se venyttää kangasta hieman. Perehdymme nyt pääasiassa trikoovaatteiden päänteiden, hihansuiden ja helman huolitteluun. Tähän on olemassa erilaisia tapoja, toiset niistä kinkkisempiä mutta kestävämpiä ja toiset helpompia, mutta eivät niin kestäviä. Näistä kolmesta tavasta on vielä erilaisia versioita mutta nämä ovat yleisimmät ja käytännöllisimmät. Itse käytän näitä kaikkia.

inenglish

I seem to have quite long list of request posts so I suppose I should do atleast one of them now. So those of you who were requesting tips for sewing jersey, keep your eyes open now.

It is easiest if you have overlock machine for jersey clothing. Use four thread seam, it is most secure seam. Three thread seam is mainly for just overlocking the seam allowance. If you don’t have overlock machine you can also use stretch-seams on your ordinary sewing machine. They have different features so you might want to test which works best for your material. Zigzag will do aswell, but it tends to stretch the jersey too much. I’m focusing now on trimming the edges like sleeve edges, neckline and hemline. There are different ways, some of them are more difficult but more longlasting and some are easy but not so durable. I’m now showing three most common ways but there is also different variations. I use all of these three myself.

Saumurihuolittelu / Plain overlock edge

Nopein ja helpoin tapa huolitella pääntie, hihansuu tai helma on pelkkä saumuriommel kolmi- tai nelilankaisella saumuriompeleella. Heikkoutena on kuitenkin huono kestävyys. Jos saumuriompeleen lanka tarttuu johonkin kiinni ommel kiristyy ikävän näköisesti. Langan katketessa huolittelu alkaa helposti purkautua. Huolittelun voi myös tikata kapeaksi käänteeksi nurjalle, jolloin kesto on parempi. Tikkaus tosin venyttää reunaa jonkin verran. Jos sen sijaan saumurissasi on rullapäärme-toiminto voit tehdä trikookankaan reunaan kauniin kihartavan huolittelun. Rullapäärme kestää kapeutensa ja tiiviytensä ansiosta paremmin kuin tavallinen saumuriommel. Mitä enemmän kangasta venyttää ommellessa sitä enemmän se kihartuu. Rullapäärme sopii myös joustamattomien kankaiden huolitteluun (kuten kuvassa).

Fastest and easiest way to trim neckline, sleeve or hemline is plain overlock seam with three or four threads. It’s weakness is poor durability. ESpecially if one thread gets caught somewhere it tends to tighten the seam and if thread snaps it stats to run easily. To make it more durable you can fold edge on backside and stich ontop. Allthough stiching will stretch fabric. However if you have rolling seam on your overlock mahcine that is more durable and pretty seam. You can create lovely curly edges by streching the fabric while seaming. The more you stretch, more it curls. Works also for non-stretchy biascut fabrics (like in the photo).

 

Tavallinen nelilankainen saumuriommel
Plain 4-thread overlock seam

Rullapäärme joustamattomassa kankaassa /
Rolling overlock stitch in non-stretch fabric

Peitetikki / 3-thread coverstitch

Joistakin saumurimalleista löytyy peitetikki-toiminto, jolla saa kauniin ja siistin reunan. Oikealla puolella on kaksi vierekkäistä suoraa tikkiä ja nurjalla puolella näkyy saumuriompeleen tapainen huolittelu. Kankaan leikattu reuna käännetään nurjalle ja ommellaan päällipuolelta. Tasalevyisen huolittelun saamiseksi voi olla alussa helpointa silittää valmis taite. Peitetikin ompelu vaatii jonkin verran harjoitusta että sen saa onnistumaan kauniisti. Kaareviin reunoihin, kuten pääntielle tämä huolittelu ei kovin hyvin sovellu. Parhaimmillaan peitetikki on suorassa hihansuussa tai topin helmassa.

Some overlock machines have 3-thread coverstich feature. You can create pretty and professional looking edge with it. It forms two straight stiches on right side of fabric and overlock seam on the backside. Just fold the edge of the fabric on the backside and seam on the right side. You might need a bit practise to make an even seam, but you can fold and iron it first to make it easier. This doesn’t go very well for curved edges like necklines. Coverstitch is at it’s best on straight edges like sleeves and hemlines.


Älä vaivu epätoivoon jos sinulta ei löydy peitetikki-saumuria. Samantapaista jälkeä saa aikaiseksi myös tavallisella kotiompelukoneella. Tarvitset kaksoisneulan (joita saa eri leveyksinä) ja pari rullaa lankaa. Ja homma toimii näin: pujota alalanka normaalisti, vaihda tavallisen neulan tilalle kaksoisneula, pujota kaksi ylälankaa kulkemaan samaa reittiä, pujota toinen ylälanka kaksoisneulan toiseen neulaan ja toinen ylälanka toiseen neulaan. Joissakin ompelukoneissa on erikseen ohjeet kaksoisneulan käyttöön. Käännä leikattu kankaanreuna nurjalle ja ompele oikealta puolelta. Oikealle puolelle muodostuu kaksi rinnakkaista tikkausta ja nurjalle puolelle siksak-ommel. Kaksoisneulalla saat myös tasaleveät tikkaukset vaikka erivärisinä tai alalangan kiristystä kiristämällä voit tehdä koristeellisia hiuslaskoksia joustamattomaankin kankaaseen.

If you don’t own coverstich-machine, don’t fall into despair. You can create very similar seam with your ordinary sewing machine. You just need double needle and two rolls of thread. This is how it works: put the undert hread as usual, replace ordinary needle it with double needle, thread the machine with two top threads just as you would do with just one thread, put one thread into each double needle holes. Some machines have instructions for using double needle. Fold the fabric edge on the backside and stich it on right side. Right side will have two straight stitches and reverse side has zigzag. You can also create double stitchings or pretty pintucks with double needle, even for non-strechy material.


Kaitalehuolittelu / Fabric trimming

Kapealla kaitaleella huoliteltu reuna on vaativin työtapa sillä ammattimaisen lopputuloksen saamiseksi pitää koko vaatteen ompelujärjestys miettiä uusiksi. Itse kaitaleen ompelu tapahtuu seuraavasti: leikkaa n. 3-4cm levyinen trikookaitale kankaan leveyssuunnassa (eniten joustoa), taita kaitale pitkittäissuunnassa kaksinkerroin oikea puoli päällepäin, kohdista kaitale kankaan reunaan ja saumaa saumurilla palat yhteen, venytä kaitaletta koko ajan ommellessa hieman (älä venytä itse vaatetta, ainoastaan kaitaletta). Venytyksen määrä riippuu trikoon napakkuudesta. Napakkaa trikoota venytetään vähemmän ja löysää trikoota enemmän. Vain tekemällä oppii sopivan venytyksen tekniikan. Jos et ole varma venytyksen määrästä tee ensin koeompelu pieneen tilkkuun.

Trickiest trimming edges is fabric trimming because to get the professional looking effect you need to change the whole order of sewing. Sewing the fabric trimming goes like this: cut about 3-4 cm wide strip of jersey fabric widthwise,fold it in half lengthwise right side up, place it on the edge of the fabric, seam pieces together with overlock machine and stretch the trimming whole time a bit(do not stretch the clothing, only the trimming). It depends on the jersey how much you need to strech trimming. More softer the jersey is, the more you need to strech. You learn correct technique only by doing. If you are not sure about the tensity of streching make first a sample on little piece of fabric.


 Entäs sitten sen työjärjestys.
Katsotaanpa esimerkkinä perus t-paitaa jossa pääntiellä ja
hihansuissa kaitale ja helmassa peitetikki:

1. Saumaa saumurilla toinen olkasauma (etu- & takakpl yhteen)
2. Saumaa hiha kiinni juuri ommeltuun olkaan
3. Saumaa kaitale pääntielle
4. Saumaa avoin olkapää yhteen
5. Saumaa toinen hiha juuri saumattuun olkaan
6. Saumaa kaitale molempiin hihansuihin
7. Saumaa kumpikin sivusauma
8. Ompele helmaan peitetikki
9. Päättele pääntiellä ja hihansuissa näkyvät saumuriompeleiden päät taittamalla
ommel tiukasti saumanvaran taakse ja tikkaa sentin matkalta saumansuuntaisesti.

But how to sew?
My example is basic t-shirt with fabric trimmed neckline and
sleeves and coverstich on the hemline.
1. Overlock one shoulder seam (attaching front and backside of the shirt)
2. Overlock one sleeve on previous shoulder
3. Overlock fabric trimming on neckline
4. Overlock the open shoulderseam next
5. Overlock the other sleeve on that shoulder
6. Overlock fabric trimming on both sleeves
7. Overlock both sideseams
8. Sew coverstich on the hemline
9. Finish neckline and sleeves by tucking the overlock seam
end tightly under seam allowance, stich ontop alongside the seam.

Sivusaumojen ja toisen olkapään saumauksesta jää näkyviin
saumuriompeleen häntä joka päätellään taittamalla se
tiukasti saumanvaran alle ja tikkaamalla se kiinni päältä.
Ylimääräinen pätkäistään pois. /
End of the sideseam and shoulder overlock seam is
finished by folding it under the seam
allowance and stitching on the right side. Cut the long end off.

Kaitaleen leveyttä vaihtelemalla saa erityylisiä vaatteita, mutta kannattaa muistaa että kovin leveä kaitale ei sovellu kaareviin reunoihin kuten pääntielle, ellei tarkoituksena ole tehdä poolokaulusta tai löysästi laskeutuvaa savupiippukaulusta. Leveän kaitaleen voi ommella myös resorinomaisesti jolloin kaitale mitataan sopivan pituiseksi (lyhyempi kuin helman- tai hihansuun ympärys), ommellaan päistä yhteen renkaaksi, taitetaan pituussuunnassa kaksinkerroin oikea puoli päällä ja saumataan kiinni miehustaan (helmaan tai hihansuuhun). Kapeissa kaitaleissa tämä ei toimi yhtä hyvin koska kaitaleen saumaan tahtoo usein tulla paksu ja ruma kohta, mutta toki niinkin voi tehdä jos haluaa.

You can alter the width of the fabric trimming to create different styles, but it’s handy to remember that very wide trimming doesn’t suit necklines that good, unless you are making turtleneck or loose high collar (we call it chimney collar). If making wide trimming you can also sew it like this: cut the trimming to correct lenght (shorter than hemline or sleeve circumference), sew it into a ring, fold in half lengthwise right side on top, overlock it on the hemline. You can use this also for thin trimmings but it tends to create thick ugly spot on them.

Hauskoja ompeluhetkiä /Happy sewing

12 Comments

 1. Anonymous says:

  Kiitos!

 2. Rhia says:

  Anonyymi: ole hyvä ja kiitos kärsivällisyydestä =) Lisäsin vielä näin jälkikäteen kuvan tuosta saumuriompeleiden päättelystä kun se unohtui siinä hötäkässä tätä postausta tehdessä.

 3. Romulus says:

  Aikas hyvä postaus!
  Mites muuten tuo saumurisauman päättely? Jos esmes tekee hihan niin että ensin huolittelee kädentien saumurilla, taittaa käänteen ja kaksoistikkaa sen ompelukoneella ja sitten ompelee sen hihan pitkän sauman. Tällöinhän hihansuulle jää saumurisaumasta se häntä. Jos sen vaan katkaisee, lähtee sauma taatusti purkaantumaan? Mä olen nyt siksakannut sitä "häntäkohtaa".. onko se ihan tyhmä tapa päätellä?

 4. Romulus says:

  Vitsit että mä esitin kyssärin monimutkaisesti :D. Oothan sä tossa selittänyt sauman päättelyä. Mun oli tarkoitus siis yksinkertaisesti vain kysyä että onko tuo siksak tyhmä tapa päätellä?
  Tuo sun kuvaama tapa näyttää kivammalle, sillä saa sen saumankin vähän piiloon. Taidan siirtyä siihen.

  Mites saumurisauma semmoisessa tilanteessa että jos vaikka kaventaa jo valmista saumaa jostain kohtaa. Siinä sitten ne hännät jäävät puolitiehen saumaa. Voiko ne vaan leikata pois vai lähteekö homma purkautumaan? Olen siinäkin kohti siksakkaillut ompelukoneella..

 5. Rhia says:

  Romulus: voi siksakata, ei se oo yhtään sen huonompi tapa kuin mikään muukaan. Muita vaihtoehtoja on jättää reilu pää ja pujottaa se neulan avulla saumurisauman sisään, vähän samaan tapaan kuin päättelisi villasukassa langanpään. Kolmas vaihtoehto on leikata saumuriommel poikki noin sentin päästä kankaasta ja vetää kahdesta langanpäästä ommel kireälle, kumpainenkin yksitellen. Sille kohtaa muodostuu kireämpi kohta eikä ommel pääse purkautumaan. Jos vaan napsaiseen poikki ilman kiristystä niin alkaa helposti purkautua. Neljäs vaihtoehto on keipauttaa ompeleen juureen solmu ja katkaista ommel aivan solmun yläpuolelta.
  Saumuriommel voidaan päätellä myös jo siinä saumausvaiheessa saumurilla, mutta se on sen verran kinkkisempi että en pysty sitä tässä kirjallisesti neuvomaan =D

 6. Katri says:

  Kiitos hyvästä postauksesta! En ole koskaan käyttänyt kaksoisneulaa ompelukoneessa, kun oon aina vaan surautellut saumurilla, mutta kysyisinkin, mihin laitat sen toisen ylälankarullan? Onko sinulla kaksi "rullatappia" koneessa vai saako jostain jotain "haarakappaleita"? Kun jotenkin minusta tuntuu, että jos laittaa kaksi rullaa samaan tappiin, niin lanka ei ehkä juoksisi niin hyvin kuin olis tarve…

 7. Pikku Possu says:

  Minä olen käyttänyt tuota kaitalehuolittelua myös sillä tavalla, että ompelen kaitaleen kuin vinokantin. Se onnistuu ompelukoneella kapealla siksakillakin jos ei omista saumuria. Kaitaleen voi ommella tuolloin ommella joko kokonaan niin kuin vinokantin, tai niin että nurjalle puolelle jää se leikattu reuna "repsottamaan" eli sitä ei taiteta sisäänpäin.

  Jos ompelen ekalla tavalla ompelen ensin nurjalle kaitaleen siksakilla ja sitten käännän oikealle puolelle reuna sisääntaitettuna ja ompelen päältä joko kaksoisneulalla tai siksakilla.

  En tiedä osasinko selittää tuota yhtään ymmärrettävästi, olisi paljon helpompi vain näyttää kuin kirjoittaa tällainen :D

 8. Rhia says:

  Katri: mulla on koneessa kaksi rullatappia. Jos ei ole kahta rullatappia niin sitten voi toisen lankarullan laittaa pöydälle koneen taakse (jos pysyy itsekseen pystyssä, tai sitten viritellä pöydälle jonkun tappitelineen) ja kiepauttaa langan kulkemaan rullatapin kautta toisen rullan päältä. Kolmas vaihtoehto on puolata lankaa puolalle ja laittaa se lankatappiin rullan päälle, juoksee paremmin kuin kokonaisesta rullasta. Kun laittaa kaksi ylälankaa niin kannattaa myös löysätä ylälangan kiristystä hieman.

  Pikku Possu: joo ymmärsin mitä tarkoitat, sitä kutsutaan kiertokaitaleeksi koska se kiertää kankaan reunan ympäri (sellainen vinokanttikin on vaikka sitä yleisesti vinokantiksi kutsutaankin. Olen sitäkin tapaa joskus käyttänyt. En laittanut sitä nyt tähän kun se on vielä monimutkaisempi selittää kuin nämä kolme muuta tapaa =) Itse tykkään kovasti tuosta saumuroitavasta kaitaleesta koska se on littein, kiertokaitaleesta tulee joskus hirveän paksu, matskusta riippuen tietysti. Variaatioita tuosta kaitale-reunasta on niin paljon että niistä voisi jo tehdä ihan oman postauksensa =D

 9. nuvonova says:

  Oh my god, thank you so much for this!

  I hate sewing jersey but I love jersey styles! Anyway, I was shortening a jersey dress and I used the excess fabric to create a folded edge as per your example… it turned out OK but now that I've seen your tutorial I know where I went wrong – I didn't stretch it! I was worried I'd end up stretching the entire hem out, but now that I think about it, it would've worked a lot better!

 10. Rhia says:

  nuvonova: the trick is not to stretch the hemline, only the trimming. Sewing jersey is not as easy as people might think. Material stretches so easily and it might be tricky to get seam that isn't stretchy and at the same time it is elastic enough. I've got this experience over the years since I've done a lot of jersey clothes and tried different ways of sewing and also investicated ready-made clothes how they are done. Quality of jersey is one significant issue, not all techniques work for all kinds of jersey. Happy sewing =)

 11. Seinäruusunen says:

  sitten kun vielä saisi selville onko miun rakkaassa peitetikki toiminta xD
  (ohjekirja hävinnyt)

 12. Rhia says:

  Seinäruusunen: koneen mallia ja merkkiä googlettamalla saattaisi löytyä tietoa mitä ominaisuuksia koneesta löytyy. Tai sitten soittamalla kyseistä merkkiä myyvään ompelukoneliikkeeseen. Yksi keino selvittää asia on esim tutkia koneen ominaisuuksia: voiko leikkurin poistaa käytöstä, montako siepparia on alalangalle (esim mun Pfaffissa on kolme alasiepparia, kaksi normisaumaukselle ja yksi peitetikille), onko neuloille useita eri paikkoja (mulla peitetikkiä varten neuloille omat paikat kauempana leikkuuterästä) jne. Käsittääkseni vain uudehkommissa malleissa on peitetikki-mahdollisuus, todella vanhoista koneista harvemmin löytyy.

Comments are closed.