Keskiaikaista / Medieval

Sain käskyn (isännältä siis) että mun pitää tehdä postaus meidän sunnuntain aktiviteetista. Tässäpä sitten sellaista tulemaan. Suomalaisten suosituin vintageharraste taitaa olla 50-luku mutta nyt mennään pikkuisen vanhempiin svääreihin. Sukelletaan nimittäin keskiajalle. Olen säännöllisesti missannut aina Turun keskiaikapäivät, mutta Hämeenlinnaan sentään olen silloin tällöin päässyt pyörähtämään. Isäntä ei ole kertaakaan vielä käynyt joten lähdimme yhdessä katsomaan mitä keskiajalle kuuluu. Ja hyväähän sille näytti kuuluvan.

Olen viimeksi käynyt Hämeen keskiaikamarkkinoilla 2006 jolloin myyntikojut olivat vielä linnan pihalla. Nykyään koko markkinatouhu on siirretty linnapuistoon ja turnajaiset sekä muu ohjelma sisältyvät lipun hintaan. Markkinoista jäi kahtiajakautunut fiilinki. Toisaalta myyjien määrä oli kasvanut ja moni myyjistä oli varsinaisia historianelävoittäjiä asuineen, telttoinee päivineen. Toisaalta taas myyjien pitkiä rivejä täyttivät myös kojut, pullollaan esineistöä jota löytyy jokaisilta markkinoilta ja kädentaitomessuilta. Korumyyjiä on ihan liikaa ja vain harva heistä tarjoaa mitään uutta ja kiinnostavaa. Tällä kertaa kiinnostavimmat korukojut tarjosivat luusta kaiverrettuja koruja ja hiuskampoja sekä tiffanylasitekniikalla tehtyjä riipuksia joissa lasin takana oli kauniita teemaan sopivia kuvia.

Ruokakojut olivat myöskin suurelta osin pettymys sillä suuri osa tarjosi tyypillistä modernia markkinaruokaa: paellapannussa paistettuja annoksia. Löytyi sieltä seasta helmiäkin, kuten päreeltä tarjottua kokonaisena grillattua sikaa lanttuhöysteen ja hapankaalin kanssa sekä nokkoslättyjä (nokkoslätyt tosin jäivät tällä kertaa maistamatta). Keskiajallahan ei Suomessa vielä tunnettu perunaa vaan yleisin liharuuan höyste oli lanttu. Liharuoka toki muutenkin oli harvinaista herkkua. Markkinoiden hauskimman viihdykkeen tarjosi vuokrattava haarniska jonka sai pientä korvausta vastaan pukea päälleen kuvausta varten sekä barbaari show jossa ratsastajat tekivät huimia temppuja hevosen selässä. Ja sitten kuvia, tästä tuleekin pitkä postaus…

PS. Arvatkaa kuka on alkanut haaveilla keskiaikaisen puvun ompelemisesta…  Kurkatkaapa myös nämä pari mahtavaa keskiajan elävöittäjän blogia: Neulakko & Hibernaatiopesäke.

IN ENGLISH
I got orders (from my darling) to post about our sunday activities. So here it comes. The most popular vintage hobby of us finns must be 50’s, but now we are digging deeper. We’re going to dive straight to the Medieval times. I have regularly missed Turku Medieval days, but I have managed to visit couple times in Hämeenlinna Medieval Market. Boyfriend has never been there so we decided to see what’s going on.

Last time I visited Häme Medieval Market in 2006 when stalls were in the castle court. Now everything has been relocated to the castle park nearby and tournaments and other program is included to the fee. I was left with mixed feelings. On the other hand, there was more stalls and quite many of them were true medieval re-enactors with their clothes, tents and all. On the other hand long lines of the stalls were filled with ordinary stuff that can be found in every market and handcraft fair. There was way too much jewelry sellers and only very few of them offer anything new and inspiring. This time the most interesting jewelry stalls sold bone carved jewelry and bone combs and glass pendants with pretty pictures underneath, made by tiffany glass technique.

Food stalls were also quite a disappointment because most of them offered ordinary modern market place meals: fried on large paella pans. But there was exceptions aswell, like whole grilled pork, served on wood shingle with cooked sweede and sour cabbage and stinging nettle pancakes (which we didn’t try though). In medieval times potato was not known yet, it arrived here much later. So swede was the most common vegetable. Meat was only a delicasy aswell. Most entertaning things in this market was rentable armor you could put on with little fee and take pictures of yourself and barbarian show, where skilled men made tricks while riding. And then some photos, this is going to be very long post…

PS. Guess who has started to dream about sewing medieval dress… Check also these two awesome medieval re-enactors blogs: Neulakko & Hibernaatiopesäke.


Ritareilla oli aseenkantajat ihan syystä. /
Knights had squires for a reason.


Koko varustus hanskoineen aseineen painaa n. 20 kiloa /
Whole armour with swords weighs about 20 kilos.


Ruttolääkäri / Plague doctor

Aww, sydämiä haarniskan käsineessä. Rautaportista. /
Aww, hearts on the armor glove
. From Irongate Armory.


Seppä työssään / Blacksmith at work


Nahkuri työssään / Skinner at work


Nuolia mäyrän… noh, persauksessa.
Vai olisko sittenkin supikoira… /
Arrows in badgers… well, arse.
Or is it raccoon dog after all…


Ehkä maailman söpöin pieni teltta, haluan tuollaisen! /
Perhaps the cutest little tent in the world, I want one!


Luukoruja ja -kampoja / Bone jewelry and combs


Keskiajallakin piti joskus tiskata /
Even in Medieval times you sometimes had to do dishes


Tiimalaseja Alnilamista / Sand clocks from Alnilam

Pakollinen ruokakuva: possua, lanttua, hapankaalia ja ruisleipää /
Mandatory food photo: pork, swede, sour cabbage and ryebread

7 Comments

 1. Tasha says:

  Such interesting photos. Of course the yarn dyeing caught my eye in particular!

  1. Rhia says:

   Tasha – they are rather delicious aren’t they :D There was loads of interesting things going on in the medieval market. Some women were dyeing with plants, some were spinning yarn with spindle, someone was doing medieval embroidery etc. Even though medieval times is not my absolute favourite, the handcraft methods and costumes are very interesting.

 2. Sara says:

  Mieletöntä! Olen joka kerta haaveillut käväistä keskiaikamarkkinoilla (myös keskiaika-friikkinä tunnettu kun olen), mutta asun taasen liian kaukana kaikesta. Näyttää mahtavalta tapahtumalta, nyt haluan käväistä vielä enemmän siellä joskus!

 3. RautaNeito says:

  Noi on komeita noi varusteet <3 Mä osallistun tänä syksynä Lempäälän Birkitan markkinoille ihan vaan huvin vuoksi. Siis helyjä minäkin yritän siellä myydä, mutta tällä kertaa en edes valmista uusia tuotteita vaan otan vanhaa mallistoa mukaan. Tärkeämpää tällä kerralla minulle on se tunnelma ja että saan pukeutua kunnolla :D

  1. Rhia says:

   Sara – Nyt näytti ainakin sille että keskiajan elävöittäjiä oli enemmän kuin aiemmilla kerroilla käydessäni. Mikä on tietysti kiva koska silloin myytävienkin tavaroiden “autenttisuus” paranee ja ne satiinihömpät sun muu krääsä jää pikkuhiljaa pois. Sun pitää ottaa joku kesä missioksi lähteä käymään keskiaikatapahtumassa. Onneksi niitä alkaa nykyään olla jo ympäri Suomea :D Tosin isommissa tapahtumissa ehkä on parempi valikoima kiinnostavaa tavaraa.

   RautaNeito – Komeitahan ne on, puhuttiin isännän kanssa että voisin alkaa tehdä sille rengaspanssaria. Levypanssarin tekoon mulla ei oikein ole työkaluja eikä paikkaa, mut rengaspanssaria pystyn väsäämään ihan vaikka kotona. Tekniikka kun on tuttu noista hopeakoruista joita on tullut useampi vuosi värkättyä. Eihän korujen myymisessä mitään vikaa ole :D itseäni vain hieman häiritsee se että korumyyjiä on niin kamalan paljon kaikissa tapahtumissa ja usein vielä hyvin samantyylisiä. Korut on toki siinä mielessä helppo artikkeli että ne on kohtalaisen kevyitä ja menevät pieneen tilaan ja niistä on helppo tehdä moneen eri hintahaarukkaan käypiä juttuja. Itsekin myyn koruja, joskaan ne eivät ole mun pääartikkeli. Itse en olekaan koskaan ollut tuolla Birgitan markkinoilla, täytyy pitää mielessä jos vaikka tulisi lähdettyä katsomaan :D

 4. RautaNeito says:

  Se on tosi pieni tapahtuma, mutta mä tykkäsin kyllä :) Muistanko linkanneeni sulle joskus rengaspanssarihupun minkä tein aikoinani osana päättötyötäni metalliopinnoissa? No tässä on uudestaan jos en niin tässä on uudelleen :D http://trekkie7.blogspot.com/2011/01/tylsa-sunnuntai.html

  1. Rhia says:

   RautaNeito – Yleensä noiden pienten paikkakuntien tapahtumat onkin pieniä, mut ihan kivoja silti :) En muista oletko linkannut tuota huppua, mutta muistan kyllä nähneeni tuon kuvan. Ehkä löysin sen ihan omatoimisesti :D semmostakin sattuu joskus. Toi kaks-millinen lanka on ehkä himpan liian tuhtia kamaa, mulla on varastossa kiepillinen 1,6 millistä, sitä ajattelin testata nyt ensin ja katsoa miten näpit kestää pihtejä. Sahaamaan en varmaan viitsi alkaa vaikka sopiva sahakin löytyis, se vaan on niin paljo hitaampaa.

Comments are closed.