Oh sweet popcorn!


Yleisön pyynnöstä
jatketaan vielä vähän ruoka-asialla. Mikäli vanha muistini ei ihan totaalisesti tee tepposia niin muistelisin että joskus vuosia vuosia sitten Tampereelta sai leffateatterista makeita toffee-poppareita. Rakastuin. Sitten karamellisoidut popcornit katosivat maankamaralta jonnekin eikä niitä saanut mistään vuosiin. Ensimmäisellä Englannin matkallani sain taas leffateatterissa toffee-popcorneja ja olin uudelleen myyty. Pari vuotta sitten Makuuni myi purkissa sekä suklaan että toffeen makuisia poppareita mutta jokin niissä oli vialla vaikka hyviä olivatkin ja taisi olla joku lyhytaikainen erä sekin ilo. No sitten hoksasin Eirenen blogista että jumankekka, tätä herkkuahan voi tehdä ihan itsekin. Ja eikun google töihin. Lopputuloksena on sovellettu resepti jonka tarjoilen teille tässä. Koeyleisö on testannut reseptin ja hyväksi havainnut.

TOFFEEPOPCORNIT
n. 3 litraa valmiita popcorneja
(kevyesti suolattuja tai suolattomia)

n. 100 – 130 g voita tai margariinia
1/5 – 1 dl vaahterasiirappia
250 g fariinisokeria
1/2 tl suolaa

1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl vaniljasokeria


Valmista popparit (mikro popcorn tai tavallinen käy, omani tein perinteisellä tavalla),
poista paukahtamattomat jyvät ja kaada isoon kulhoon. Sulata margariini/voi joko kattilassa tai kulhossa mikrossa. Itse tein koko hommelin mikrossa mutta sen voi yhtä hyvin tehdä kattilassakin. Lisää voisulan joukkoon fariinisokeri, vaahterasiirappi ja suola. Kuumenna mikrossa täydellä teholla 3-4 minuuttia. Tarkkaile seosta ettei se pala sillä mikrojen tehot ovat erilaisia. Omani meinasi melkein palaa sillä neljän minuutin jälkeen se kupli voimakkaasti. Seosta kannattaa kuumentamisen aikana sekoittaa muutaman kerran, etenkin jos teet sen kattilassa liedellä. Älä anna sokerin palaa. Lisää lopuksi seokseen leivinjauhe ja vaniljasokeri ja sekoita kuohkeaksi. Seos jäähtyy nopeasti joten toimi ripeästi. Kaada se popparien päälle ja kääntele popcorneja samalla jotta seos levittyy tasaisesti kaikkiin. Levitä popparit syvälle uunipellille ja paahda niitä uunissa noin tunti 110-120 asteessa. Kääntele välillä jotta kaikki popparit ehtivät paahtua kunnolla. Anna jäähtyä ja tarjoile.

Tältä näyttää kolmen litran annos silmää
nopeampien tuparivieraiden jäljiltä. /

This is what 3 litre portion looks like after
faster-than-eye house warming party guests.

IN ENGLISH
By the request of my audience I will talk little bit more about food. Many years ago I got to taste caramel popcorn. I fell in love. For some wierd reason those disappeared from Finland for almost two decades before I got to taste them again. However, from Eirene’s blog I finally figured that caramel popcorn can be made at home. So I googled a bit and result is this altered recipe that I give to you. Test audience hast tasted and approved.

TOFFEE POPCORN
about
3 litres of popped popcorn
(only slightly salted)
about 100 – 130 g butter or margarine
1/5 – 1 dl maple syrup
250 g brown sugar
1/2 tsp salt
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp vanillla sugar (or vanilla extract)


Pop the popcorn (either in micro or traditional way, I made traditionally),
remover unpopped kernels and pour popcorn into a large mixing bowl. Melt butter/margarine either in pan on the stove or in bowl in micro. I made this completely in micro but you can use pan and stove aswell. Add brown sugar, maple syrup and salt to melted butter. Heat up in micro wave about 3-4 minutes with full power. Keep your eye on the mix because sugar burns easily. It is also good idea to stir mix couple times during heating, especially if you heat it on the stove. Just don’t let the sugar burn. Then add baking powder and vanilla sugar and mix until it’s light and fluffy. Then pour it evenly on top of popcorn. Turn popcorn while pouring to make sure it spreads evenly on all. Finally pour popcorns on oven pan and roast them in the oven about one hour in 110-120 degrees of Celcius. Remember to turn them around so all will be roasted evenly. Leave to cool a bit and serve.