Koskaan ei ole liian aikaista aloittaa


Elokuuta mennään ja syksy pukkaa päälle. Kun illat alkavat pimetä eikä enää huvita notkua ulkona viileässä tuulessa voi aloittaa joululahjaprojektit hyvissä ajoin. Niin ehtii tehdä monta lahjaa omin pikku kätösin eikä tule viikkoa ennen joulua paniikkia, e
ttä mitä hittoa sitä taas keksii. Itse olen monena vuonna ratkaissut asian niin että teen kaikille läheisille naispuoleisille ystäville ja sukulaisille samanlaisen lahjan pienin persoonallisin variaatioin (esim erivärisenä) sekä kaikille läheisille miespuoleisille ystäville ja sukulaisille samanlaisen lahjan persoonallisin variaatioin. Samaa ohjetta voi siis käyttää useampaan lahjaan ja ensimmäisen jälkeen loput valmistuvat nopsempaan. Yhtenä vuonna tein lahjaksi hopeakoruja naisille ja hopeisia solmiopidikkeitä miehille. Toisena vuonna tein naisille virkattuja hartiahuiveja ja miehille silkkisolmioita. Tässä solmioiden ja huivien ohjeet teidänkin iloksenne.

Virkattu huivi
Mohair Lux & Mega-langat, kumpaakin kaksi kerää, virkataan kaksinkertaisella langalla.
Virkkuukoukku 6
Tiheys: 1 mallikerta = 1 pylväsryhmä (p-ryhmä) + 1 ketjusil
mukka (kjs) = 7cm

Virkkaa aloitusketjuun löyhästi 200 kjs (pituus oltava n. 150 cm)
1 krs: Virkkaa 1 ks 2:n silmukkaan koukusta lukien. *7 kjs, jätä 5 kjs väliin, 1 ks*. Toista *-* = 33 kjs-kaarta. Käänny.
2 krs: 3 ensimmäiseen ketjusilmukkaan 1 ps jokaiseen, 1 ks samaan kjs-kaareen. *7 kjs, 1 ks seuraavaan kjs-kaareen*. Toista *-* ja virkkaa 1 ks viimeiseen kjs-kaareen = 32 kjs-kaarta. Käänny.
3 krs: 3 ensimmäiseen ketjusilmukkaan 1 ps jokaiseen, 1 ks samaan kjs-kaareen. *7 kjs, 1 ks seuraavaan kjs-kaareen, 5 löysästi virkattua pylvästä seuraavaan ks:aan, 1 ks seuraavaan kjs-kaareen*. Toista *-* ja virkkaa krs:n loppuun 7 kjs ja 1 ks viimeiseen kjs-kaareen. Käänny.
4 krs: 3 ensimmäiseen kjs:aan 1 ps jokaiseen, 1 ks samaan kjs-kaareen. *7 kjs, 1 ks 3. pylvääseen, 7 kjs, 1ks seuraavaan kjs-kaareen*. Toista *-* ja virkkaa 1 ks viimeiseen kjs-kaareen = 30 kjs-kaarta. Käänny.

Toista 3 ja 4 kerroksia. Ketjusilmukkakaarien määrä vähenee yhdellä jokaisella kerroksella. Jatka kunnes kerroksella on 2 kjs-kaarta jäljellä. Käänny. Virkkaa 3 ensimmäiseen kjs:aan 1 ps jokaiseen. 1 ks samaan kjs-kaareen, 7 kjs, 1 ks seuraavaan kjs-kaareen. Katkaise lanka.

Leikkaa jokaista hapsua varten n. 25 cm pätkiä. 4 pätkää kummastakin langasta yhteen hapsuun. Solmi hapsu reunojen jokaiseen kjs-kaareen. Virkkaa aloitusreunaan (pitkä sivu) molemmilla langoilla 1 ks jokatoiseen kjs:aan. Reuna ei saa olla liian tiukka mutta ei kupruilevakaan. Kokeile mikä on paras lopputulos. Huivit voi toteuttaa toki millä hyvänsä langalla, mutta tämä ohje on tehty kyseisiä lankoja varten. Jos teet jollain muulla langalla saatat joutua soveltamaan silmukoiden ja kerrosten määrää, langan paksuudesta riippuen tietenkin.

lahjaidea1

Hapsuhuivi naiselle. Sopii juhlaan ja arkeen.
Kiinnitä mieleiselläsi soljella.


Kirjailtu solmio
silkkikangasta, n. 75 cm yhteen solmioon

tilkku vuorikangasta
1-2 tokkaa muliinilankaa (kirjailukuviosta riippuen)
8 cm venymätöntä nauhaa (leveys n. 1 cm)

solmion kaava
1. Piirrä solmion kaava normaalikoossa silkkipaperille tai suoraan kankaalle. Kaava sisältää 1 cm saumanvarat joten niitä ei tarvitse lisätä leikkuuvaiheessa.
2. Leikkaa kappaleet kankaasta täysvinoon. Pitkät kappaleet silkistä (tai vastaavasta) ja pieni kappale sävyyn sopivasta vuorikankaasta (esim. Venezia-vuorikankaasta). Leikkaa vielä solmion leveä kappale ohuehkosta tukikankaasta.
3. Kiinnitä silitettävä tukikangas leveään solmio-kappaleeseen.
4. Kirjaille haluamasi kuvio. Sen voi toki jättää kokonaan poiskin. Huomioi että kuvio ei voi mennä reunasta reunaan koska silloin osa kuviosta jää solmion takapuolelle näkymättömiin. Sommittele kuvio siis aivan keskelle, sen leveys voi olla noin 8 cm.
5. Ompele pitkät kappaleet yhteen viistosta saumasta. Silitä.
6. Ompele vuorikangas leveän solmiokappaleen kärkikulmaan. Ensin viistot sivut
. Taita sitten solmio pitkittäin keskeltä kahtia ja ompele terävä kulma umpeen. Käännä kärki oikeinpäin, tarkista muoto ja silitä. Taita samoin kapeassa kärjessä solmio pitkittäin puoliksi ja ompele pää umpeen. Käännä ja silitä.
7. Valitse sävyyn sopivaa nauhaa. Taita se kaksinkerroin ja neulaa pidikelenkki-merkin kohdalle oikealle puolelle kappaletta. Taita solmio pitkittäin keskeltä oikeat puolet vastakkain ja ompele pitkä sivu suoralla ompeleella. Huolittele reuna saumurilla. Pujota paksulla neulalla saumuriompeleiden päät saumuriompeleen sisään. Käännä solmio.
8. Prässää solmio huolellisesti. Vekit ja poimut vältät kun leikkaat pahvista somion levyisen ja muotoisen pahvisuikaleen jonka työnnät solmion sisään ja prässäät päältä. Anna jäähtyä pahvisuikaleen ympärillä. Poista pahvit kun kangas jäähtynyt ja asettunut muotoonsa.

lahjaidea2

Juhlava solmio miehelle. Naisellisen housupuvun/jakkupuvun
sävyihin
soinnutettuna ja hempeämmällä kirjailulla
käy myös solmioista pitävälle naiselle.

 

4 Comments

  1. Heidi says:

    Paljonko solmion solmiokappaleen kapea pää on leveä?

    1. Rhia says:

      Heidi – se tulee kiinni siihen kapeampaan kappaleeseen eli sen tulee olla saman leveyinen kuin se kapea tasalevyinen kappale. Jos oot tehny kapean kappaleen 7,5 cm leveänä niin sen levenevänkin kappaleen viistottu pää on samanlevyinen.

  2. Heidi says:

    Jeps, kiitos! :)
    Pistin aivonystyrät töihin ja yksi solmio jo tehtynä :)
    Hyvä ja selkeä ohje! :)

    1. Rhia says:

      Heidi – Mainiota! Solmiot on hauskoja ja nopeita tehdä, etenkin jos lähipiiristä löytyy joku joka niitä käyttää :D

Comments are closed.