Pitsin ompelu-ohje / Tutorial: Sewing lace

Mites on? Te jotka harrastatte ompelua niin ompeletteko paljon pitsiä? Pidättekö sen ompelusta vai tuntuuko se teistä vaikealta? Ompelin tuossa yhden pitsimekon itselleni ja totesin sitä tehdessä että jonkinlainen pitsi-tutoriaali voisi olla paikallaan. Eli tässä se sitten tulee, vinkkejä vuorittoman pitsivaatteen ompeluun.

Yleistä pitsistä
Ole tarkkana pitsiä leikatessasi sillä saksien kärjet takertuvat helposti pitsin reikiin. Ei ole kiva huomata kesken ompelun, että on leikellyt kappaleiden keskelle ylimääräisiä reikiä (been there, done that). Mieti myös missä ja millaisin asustein aiot vaatetta käyttää. Etenkin isoreikäinen pitsi tarttuu helposti vähän kaikkeen. Ei ole sekään kivaa että kesken bileiden huomaa vaikkapa kameralaukun vetoketjun repineen reiän hienoon pitsimekkoosi (been there, done that) tai jää joka kerta mekosta kiinni ovenkahvaan (been there, done that). Pitsejä on eri tyyppisiä joista toiset ovat kestävämpiä kuin toiset. Kaikesta harmista huolimatta se on ihana materiaali josta ei voi saada tarpeekseen. Erilaisista pitseistä voit lukea lisää täältä.

inenglish

How is it? Those of you who do sewing as a hobby, do you ever sew lace? Do you like sewing it or does it feel difficult? I made lace dress for myself and realized that some sort of tutorial for lace might be handy. So here it comes, helpfull tips for sewing lace garment without lining.

Lace in general
Be carefull when cutting lace. Scissors get easily caught on the holes. It is not nice when you notice later that you have done several more holes in the middle of the pieces (been there, done that). Think also where and with what accessories you are going to wear your lace garment. Especially lace with large holes gets caught in almost anything. It is not nice to notice in the middle of your party that for example your camera bag zipper has done large hole on your lace dress (been there, done that), or get caught on the door handle every time (been there, done that). There are different kinds of lace, some more durable than others. Nevertheless, lace is adorable material which you just can’t get enough. You can read more about laces in here.


Saumuroitu saumanvara / Overlock (serged) seam allowance

Saumanvarat
Pitsille ominaisen reikäisyyden vuoksi saumanvarat näkyvät aina läpi. Siksi kannattaa miettiä millaiset saumanvarat soveltuvat vaatteeseen parhaiten. Sauman kohtakin voi vaikuttaa saumanvaran laatuun. Joissain tapauksissa parasta on tehdä kapeat saumuroidut saumanvarat, joskus taas eri suuntiin silitetyt leikatut reunat ovat paremmat. Useimmat pitsikankaat eivät purkaudu vaan saumanvaroihin voi jättää leikatun ns. raakareunan.

Seam allowance
Because holes in the lace, seam allowance always shows a bit. You should think what kind of seam allowance is the best for your clothing. Even the placement of the seam can affect on it. In some cases it’s best to have narrow overlock/serged seam allowance. Sometimes just cut allowances ironed separately are the best option. Most lace fabrics don’t fray so you can leave it raw.


Pitsikuvion mukaan leikattu reuna / Cut edge, along the lace patterns

Reunat
Reunojen, kuten helman, pääntien ja hihojen huolitteluun on useita erilaisia tapoja. Suoran reunan voi huolitella leikkaamalla sen pitsikuvion mukaan koristeelliseksi. Yleensä tämä toimii ainoastaan jos voit käyttää reunaan pitsikankaan valmista kuvioreunaa. Suoraan reunaan, kuten helmaan tai hihansuuhun kankaan reunaa voi käyttää sellaisenaan mutta kaarevissa reunoissa kuten pääntiellä saatat joutua leikkaamaan kankaan reunasta suikaleen joka sitten muotoillaan pääntielle. Toinen vaihtoehto on ommella reunaan normaali päärme, mutta jälleen pitsin reikäisyys voi aiheuttaa sen että päärmeestä huolimatta reuna näyttää epätasaiselta ja epäsiistiltä. Näin tapahtuu etenkin jos päärme on kovin kapea, kuten esim pääntiellä usein on välttämätöntä. Pitsissä kauneimman päärmeen saa tekemällä siitä reilusti leveän.

Siistein, mutta kaikkein näkyvin vaihtoehto on huolitella reuna jonkinlaisella kaitaleella. Se voi olla pitsinauhaa, mitä hyvänsä koristenauhaa tai vaikkapa vinokanttia. Täysvinoon leikattu vinokantti muotoutuu pyöreisiin tai kulmikkaisiin reunoihin helposti ja luo aikaan viimeistellyn fiiliksen. Tähän voi käyttää kaupasta valmiina saatavia puuvilla- tai satiinivinokantteja tai tehdä vinokanttia itse mistä tahansa tarkoitukseen soveltuvasta ohuehkosta kankaasta. Vinokanttia varten leikataan kankaasta kapeaa suikaletta täysvinoon. Suikaleen leveys on kaksi kertaa valmiin vinonauhan leveys. Eli jos vinonauhan leveys on 2,5 cm on suikaleen leveys leikattuna 5 cm. Suikaleen reunat taitetaan keskelle ja silitetään. Vinokantin tekemiseen saa myös eri levyisiä laitteita (=pallistajia) jonka avulla nauhan silittäminen helpottuu ja nopeutuu huomattavasti. Lopuksi vielä nauha taitetaan kaksinkerroin ja silitetään litteäksi. Nyt nauha on helppo ommella kankaan reunaan yhdellä ompeleella.


Vinonauhalla huoliteltu reuna / Edge trimmed with bias cut tape

Edges
Trimming edges, like hem, sleeves and neckline can be done in several different ways. If the edge is straight you can trim it just by cutting it according the pattern on the lace. Usually this looks best if you can use the actual woven edge of the lace fabric. You can use it as it is in straight edges like hemline or sleeves. On curvy edges, like neckline, you must cut some width of the fabric edge and trim your neckline with that, like you would use ordinary lace trimming. Other option is to use ordinary hemming, but again, the holes in lace might make it look uneven and messy. Especially if the hemming is very narrow, like quite often is the case on the neckline. Prettiest hemming on lace you get if you make it rather wide.

Most stylish and neat option is to trim the edges with some sort of tape. It can be lace trimming or any other decorative ribbon or bias tape. Bias tape goes nicely around any kind of corners and shapes so it is easy for creating stylish look. You can use ready-made bias tape (usually available in cotton or satin) or you can make it yourself. Cut bias strips of thin solid fabric, twice as wide as your trimming will be. If your bias tape is going to be 2,5 cm (about 1 inch) cut strip 5 cm wide (about 2 inches wide). Fold both edges to the middle and iron. You can also get bias tape makers that help you do the folding and ironing. And finally fold the tape in half and iron flat. Now you should be able to sew it around the edge with only one seam.


Nappilista tuettu kaksinkertaisella vuorikankaalla /
Buttoning supported with double lining

Nappilistat, rannekkeet, kaulukset yms.
Etenkään nappilistat eivät pitsissä kestä ilman tukimateriaalia. Napit joutuvat rasitukselle niin paljon että pitsin ohuet langat eivät kestä. Sama juttu napinläpien puolella. Tukemiseen voi käyttää vaikka vuorikangasta tai muuta väriin sopivaa ohutta kangasta. Itse käytin mattapintaista vuorikangasta jonka taitoin nappilistan sisään kaksinkerroin. Vuorikankaan lisäksi voi käyttää sen sisällä tukikangasta jos lista vaatii erityistä tuentaa. Pelkkää tukikangasta en suosittele sillä liimapuoli jää näkyviin pitsin läpi eikä liimalla ole riittävästi tartuntapintaa. Myös rannekkeet, kaulukset ja muut vastaavat osat kannattaa tukea jotta ne pysyvät paremmin ryhdissään.

Buttonings, cuffs, collars etc.
Especially buttoning doesn’t last without support in lace. Buttons cause quite a bit stress over the fabric and thin threads of lace won’t last long. Same thing with buttonholes. You can use thin lining or other thin material to support. I used matte lining fabric which I folded double inside the lace fold. In addition to lining, you can also use interfacing if additional support is needed. Fusible interlining alone is not recommended. Glue will be visible through the lace and there isn’t enough smooth areas for glue to stick on. It is also worth to use some supporting material on cuffs, collars and other similar pieces to make them look more sharp.


Muotolaskokset
Vuoriton pitsivaate ei ole parhaimmillaan napakan istuvana koska kankaan saumat eivät kestä voimakasta rasitusta. Siksi muotolaskosten koko ja paikka kannattaa harkita tarkkaan. Muotolaskoksen pää olisi parasta täsmätä pitsin paksumpaan kohtaan repeytymisen välttämiseksi. Parhaiten vuoriton pitsivaate toimiikin väljänä jolloin suuria muotolaskoksia ei tarvita.

Darts
Lace clothes without lining are not at their best if they are done extremely fitting. Fabric with large holes and very thin areas doesn’t take stretch very well. That is why you should consider the size and place for darts extremely carefully.  You should try always placing the end of the dart on the thicker area of lace, to avoid ripping. Lace garment without lining works best if it’s loose, without big, fitted darts.


Pääntie & napituslista.
Olette varmaan huomanneet että rakastan lasinappeja. /
Neckline & buttoning.
You have probably noticed that I love glass buttons.

5 Comments

 1. Thanks for the tutorial. I love lace but hardly ever sew with it because it seems too hard. When I have sewn with sheer or lacey things I have done french seams to try and make it look neater. Using bias binding is a really good idea. I’d never thought of that.

  1. Rhia says:

   Camelia – Glad if this helps. French seams are really good for sheer fabrics and for those materials that fray easily. In this project I used bias tape only for trimming the sleeves and neckline but bias binding for seam allowances makes them look really professional, allthough it takes a bit longer to make them. Works also if you want the inside of the garment look as neat as the outside, like in coats and jackets without lining. When it comes to lace you just have to decide what do you want the seam to look like. Is it better if it’s completely invisible when raw edge allowances and seams ironed flat is the best option, or do you want to make them as longlasting and pretty as possible when either french seam or bias binding are the best options. Or something in between. Also the more and the bigger the holes on the lace are, more visible the seam allowances are going to be. Sometimes the best option for certain lace is to use underlining like shown in this great tutorial.

 2. Nora says:

  Kiitos ohjeista! Entäs miten vuorellisen kanssa pitäis toimia… Ajatuksena on laittaa vuorikankaaksi eri värinen silkki, joka korostaisi pitsiä. Nyt vaan mietin, että miten sen vuorin laittaisin ettei saumat näkyisi ikävästi…

  1. Rhia says:

   Nora – Jos haluaa että pitsin tai alla olevan kankaan saumanvarat eivät näy niin paras tapa on ommella pitsi ja aluskangas yhteen. Eli niin että kun sinulla on etukappale pitsistä ja vuorista, asetat ne päällekäin, kiinnität yhteen ja teet saman kaikille osille. Sitten vasta ompelet osat kiinni toisiinsa. Puku tulee siis ommeltua kaksinkertaisena jolloin varsinaista erillistä vuoria ei tule. Kaikki saumanvarat jäävät silloin puvun sisäpuolelle, ihoa vasten. (Toki voi tämän lisäksi tehdä vielä kolmannen kerroksen varsinaisesta vuorikankaasta). Englanniksi tätä tekniikkaa kutsutaan nimellä underlining, suomenkielessä en tiedä mikä voisi olla vastine. Ehkä kiinteä vuori? Toinen vaihtoehto on ommella pitsiin pussisaumat jolloin saumanvarat voi kaventaa erittäin ohuiksi ja näkyviin jää sauman kohtaan vain tasainen tummempi tai vaaleampi raita, pitsin väristä riippuen. Alla olevan kankaan saumanvarat jätetään tässä tapauksessa edelleen ihoa vasten jolloin ne eivät näy pitsin läpi.
   Ohjeita pitsin ompeluun löytyy mm. Gertie’s New blog for blog for better sewing, Pattern Scissors Cloth,

 3. Tämä pitsijuttu oli tosi mielenkiintoinen! Lueskelen näitä täältä ihan ilokseni:) Tein kesällä ainakin kaksi vaatetta pitsistä. Molemmat jostain verhokankaasta. Se oli hieman tukevahkoa, ei kovin mukavaa suoraan iholla, mutta ei niin ollut tarkoitus niitä käyttääkään. Tyttärelle tein mustan puseron, vain kahdesta palasta. Itselle samanlaisesta luonnonvalkoisesta pitsistä kellomallisen “päälyshameen”. Sinne voi alle laittaa melkein minkä hameen vaan. Niitä oli aika kiva tehdä, kun eivät vaatineet paljon vaivaa saumojen kanssa.

Comments are closed.