Pukeutumislaboratorio, testi 1 / Dressing laboratory, test 1

on


Monella taholla on blogeissa pohdittu kuluttamista ja ostamista. Olen itsekin pyöritellyt asiaa jo pitkään ja todennut että bloggaaminen on selkeästi vähentänyt kuluttamistani. Ostan vähe
mmän vaatteita,kenkiä ja asusteita. Ennenkaikkea, ostan vähemmän uutta. Ostotottumukseni ovat muuttuneet myös kirpputorilla. Ennen saatoin hamstrata varastoon jotakin mitä en tarvinnut mutta ostin koska se oli halpa. Hamstraaminen taitaa olla hieman myös ammattitauti. Ompelija tarvitsee aina kankaita, nauhoja, pitsejä, nappeja jne. On helppo toteuttaa inspiraatiot kun ei tarvitse ensimmäisenä kävellä kauppaan tarvikkeita ostamaan vaan voi vain penkoa kaappejaan. Nyt olen alkanut miettiä näitäkin hankintoja tarkemmin. Isäntä oli Englannin matkalla ihmeissään kun totesin että en oikein tarvitse mitään. Ainoa juttu jonka oikeasti olisin tarvinnut oli rento ja reilu neule mutta sitä en sitten koskaan löytänyt.

Nyt jo lähes kaksi vuotta erilaisia tyyli- ja muotiblogeja lukeneena täytyy toisinaan ihmetellä sitä miten paljon ihmiset ostavat jatkuvasti uutta tavaraa. Toiset blogit keskittyvät esittelemään lähes pelkästään uusia hankintoja enkä voi olla hämmästelemättä miten uutta esiteltävää riit
tää lähes jokaiselle viikonpäivälle. Kun koskaan ei näe sitä miten ihmiset hankkiutuvat eroon vanhoista vaatteistaan alkaa väkisinkin miettiä millaiset vaatevarastot ihmisillä täytyykään kotonaan olla.

Tunnetilan Nina pohtii tarvitseeko nainen oikeasti vaatteita enemmän kuin rinkallisen? Onko vaatehuoneen täysi varasto vaatteita, asusteita ja kenkiä todella tarpeellinen? Ol
en katsellut omaa vaatevarastoani ärtymyksen vallassa jo pitkään. Hyllyillä pyörii vaatteita joita en koskaan käytä mutta en raaski niistä luopuakaan sillä “koskaan ei tiedä koska tätäkin tarvitsee”. Monesti olen huomannut kaipaavani jotakin vaatetta jonka olen pistänyt kiertoon. Kesällä kaipasin vintage-avokkaita jotka olin antanut äidille kirpputori-myyntiä varten. Onneksi sain pelastettua ne viimetingassa. Nyt niille onkin yllättäen löytynyt enemmän käyttöä. Viimeksi tänä aamuna etsin kuumeisesti yhtä mesh-paitaa mutta en löytänyt. Ehkä se on päätynyt kirpputorille jo vuosia sitten, en vain itse muista sitä. Jouduin tyytymään toiseen mesh-paitaan jota olen käyttänyt viimeksi ehkä noin vuosi sitten. Ehkä juuri tuo tunne näennäisesti tarpeellisen tavaran menettämisestä estää raivaamasta tilaa vaatekaappiini. Toisaalta olen pitkälti fiilispukeutuja ja fiiliksen mukaan on huomattavasti helpompi pukeutua kun on varaa mistä valita.

Jokainen tietää
ilmiön nimeltä jumitus-vaate. Sitä huomaa luuhaavans
a samoissa housuissa ja topeissa päivästä toiseen, viikosta kuukauteen. Jokaiselta löytyy omat suosikki-hameet, lemppari-paidat ja parhaimmat asusteet. Miksi siis kerätä kaappeihin niitä vähemmän suosittuja, kun kaikki vaatteet voisivat saada saman statuksen suosikki-vaatteena. Onko järkevää että kaapissasi on kolme puseroa joita käytät useita kertoja kuukauden aikana ja 24 puseroa joita käytät ehkä kerran vuodessa? Jos kerran joka tapauksessa jumittaa niissä samoissa tietyissä vaatteissa niin miksi ei luopuisi niistä muista ei-niin-suosituista?

Pärjääkö nainen
rinkallisella vaatteita? Minä väitän että pärjää. Eri asia on sitten se haluaako nainen pärjätä rinkallisella vaatteita. Omalla kohdallani keskeisimmät ongelmat ovat estetiikka, vaihtelunhalu, kyllästyminen ja vaatteen säästäminen. Estetiikka on minulle erittäin t
ärkeää ja saan mielihyvää pelkästään katsomalla kauniita asioita. Kuvitelkaa sitä mielihyvää joka tulee kauniin asian omistamisesta. Siksi olen alkanut hamstrata kauniita vaatteita ja etenkin kauniita kenkiä vaikka en varsinaisesti edes käyttäisi niitä. Kauniin vaatteen katsominen ja omistaminen on kuin huumetta ja sitä pitää saada lisää. Tämän lisäksi koen että kaapissani on oltava riittävästi valinnan varaa koska saatan hetkenä minä hyvänsä kyllästyä entiseen lemppariini. Toisaalta niitä lemppari-vaatteita haluaisi säästää niin että ne kestävät mahdollisimman pitkään hyvänä. Vaate saattaa alkaa näyttää silmissäni vanhalta ja elähtäneeltä ja eittämättä usein sitä onkin. Onhan se kukaties nopeasti vanhaksi käyvä trendi-tuote, kakkoslaadun trikoota ja huonosti tehty. Kun kyllästyn vaatteeseen eksyy se päälle entistä harvemmin kuin loistonsa päivinä. Vanha iskelmä lempi-nukesta alkaa kuulostaa hyvin tutulle. Vanha lempi-nukke hylättiin nurkkaan kun uusi hienompi nukke saapui taloon. Tässä kohtaa voi siis miettiä syitä ja seurauksia. Säilyisikö lemppari lempparina pidempään jos se olisi A) parempaa laatua B) ajatonta mallia C) omaan tarkasti valikoituun tyyliin istuva ja D) uusia lemppareita ei ilmestyisi kaappeihin yhtä tiuhaan tahtiin?

Näiden pohdintojen ja oman ärtymyksen seurauksena olen päättänyt aloittaa massiivisen projektin nimeltä Pukeutumislaboratorio. Projektin aikana käyn laboratoriotestien omaisesti läpi oman vaatekaappini sisältöä ja teen pukeutumistestejä kokeillen omasta kaapista löytyviä vaatteita ja asusteita. Yritän yhdistellä vaatteitani uudella tavalla ja samalla kokeellisesti testaan vaatteen suosikkius-astetta. Suosikkius-aste on helppo määritellä. Jos vaate ei tunnu päällä omalta vaan koko päivän on hieman epämukava olo ei suosikkius-aste ole kovin korkea. Älkää kuitenkaan odottako Pukeutumislaboratoriosta nopeita tuloksia. Kaikki merkittävät tutkimustulokset ottavat oman aikansa. Jokainen vaate saattaa vaatia useamman testin ennen lopullisen päätöksen tekemistä. Testien lopputuloksena hamassa tulevaisuudessa olen toivottavasti saanut vaatekaappini yhtenäisemmäksi, tiiviimmäksi ja lemppari-pitoisuudeltaan kylläisemmäksi. Toivon että lopputuloksena myös useat käyttökerroiltaan harvoiksi jääneet vaatteet ovat vaihtuneet sellaisiin vaatekappaleisiin joita vaatevarastoni vielä kaipaa kuten se rento ja reilu neuletakki. Pukeutumislaboratorion sivutuotteena saattaa myös olla jonkinlainen vaatekirpputori blogissani.

Projekti alkaa nyt.

Testi 1:
Takki – kirpputori, tuunattu
Mesh-toppi – itse tehty
Vesiputous-toppi – itse tehty
Housut – tuunatut kirpparilta
Helmet – kirpputoreilta
Mokkanilkkurit – Vagabond

Test 1:
Coat – thrifted, altered
Mesh top – self made
Waterfall-top – self made
Trousers – thrifted, altered
Beads – thrifted
Suede ankle boots – VagabondIN ENGLISH
In many blogs people have been pondering about their consuming and shopping. I have been thinking about my consuming for a long time now and I have come to conclusion. Since I started blogging I have started minimising my shopping bit by bit. Nowadays I buy less clothing, shoes and accessories. Most of all, I buy less and less new items. My shopping habbits have changed also towards second hand items. Before I might have bought something that I didn’t really need but bought it because it was cheap. Gathering things around you is sort of occupational hazard for me. As a seamstress I always need fabrics, ribbons, laces, buttons etc. It’s easy to make your inspirations come true when you don’t have to start by walking into the shop but just open your own closets and just pick what you need. But now I have started to think more carefully also these shoppings. My boyfriend was surprised when I said to him on our trip to England that actually I don’t need anything. Only thing I would have actually needed was casual and comfy cardigan but I didn’t find any suitable ones.

I have been reading different kind of style and fashion blogs almost two years now. Sometimes I have to wonder how much people buy new stuff, all the time. There are blogs that concentrate on shopping and it is amazing how some of them have something new to show almost every day. When you never see how people get rid of their old stuff you start wondering what kind of wardrobes they must have at home.

Nina from Tunnetila is asking in her post does woman need more clothes than what she can fit in big suitcase? Is it necessary to have closetfull of clothes, shoes and accessories? I have been browsing my wardrobe with anxiety for a while now. There is loads of clothes on the shelves that I never use but I can’t get myself around getting rid of them “because you never know when you need it”. Many times I have found myself longing for clothing that I have already sold or given away. During the summer I was missing vintage pumps I gave some time ago to my mum so she could sell them in the flea market. Fortunately I was able to salvage them in time. After that I have been using them more often. And this morning I was looking for a mesh top I couldn’t find. I have propably already sold it, I just can’t remember it myself. So I had to settle for another mesh top, which I haven’t used atleast for a year. Maybe it is the feeling of loosing stuff I might need later which is preventing me from clearing my wardrobe. On the other hand I am dressing for the feeling and it is much easier to dress according to your feelings when you have lots to choose from.

Everybody knows the concept of clothing you stick with. You notice yourself wearing same favourite clothes day after day, week after week. Everybody has their favourite skirts, loved shirts and blouses and best accessories. Why would you collect your wardrobe full of clothing you don’t fancy as much when all of your clothes could have the status of your best favourites? Does it make any sense to have three blouses you use many times a month and 24 blouses that you only use once a year? If you hang to your favourite clothing most of the time anyway, why wouldn’t you get rid of those you don’t fancy so much.

Can women cope with just a suitcase of clothes? I claim that they can. It is totally different thing if they even want to. My biggest problems are aesthetics, getting bored, wanting variety and saving the clothing. Aesthetics is very important to me and I get pleasure of looking at pretty things. Imagine the pleasure of owning pretty things. That is probably the reason why I have started to collect pretty clothing and especially pretty shoes even though I don’t even wear them. Looking at pretty clothes and owning them is like a drug, you want more. In addition to this I feel that I have to have plenty to choose from in my closet because I might get bored with my old favourite any time. On the other hand I want to keep my favourite clothes in good condition so I can’t wear them every day otherwise they might not last very long. Garment might start looking oldfashined and wornout to me, and quite often it also is all of that. In many cases it might be trend item which is now passé, poor quality material or poorly made. When I get bored with clothes, I don’t wear them as often as I used to. At this point it might be a good idea to think about causes and consequences. Would my favourite cloth stay as favourite longer if it would be A) better quality B) timeless design C) well fitting for my precise style and D) I wouldn’t buy so much of new favourites?

As a result of these thoughts and my own aggravation I have decided to start massive project called Dressing laboratory. During this project I will go through my wardrobe with laboratory-like tests and try on all of the stuff I can find from my own wardrobe. I try to combine clothes in new ways and test the favourite-level of my clothes and accessories. It is easy to determine favourite-level. If item doesn’t feel comfortable and you feel a bit uncomfortable whole day, favourite-level is not very high. However don’t expect quick results from Dressing laboratory. All significant research results take their time. Every item might need several tests before I can decide final result. After these tests in the distant future I hopefully have wardrobe that is more coherent, more compact and full of favourite items. I also hope that most of unused clothes have been replaced by items that my wardrobe actually needs, like that comfy cardigan. Byproduct for this Dressing laboratory could also be some sort of clothing sale in my blog.

Project starts now.